АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

Бръмбар в ябълката на раздора
Ясен Люцканов

Новата Държавна агенция "Национална сигурност" е основно поле за битки във вътрешната война на БСП. Приемането на закона за "българското ФБР" е само началото на челните сблъсъци между Сергей Станишев, Румен Петков и Георги Първанов

 

 

                         Бившият шеф на НСС Атанас Атанасов водеше самотен монолог в дебата по закона за ДАНС. От време на време му пригласяше шефът на групата на ОДС Йордан Бакалов, а единственият им опонент беше Татяна Дончева от БСП

 

"Кълна се при изпълнение на службата в Държавна агенция "Национална сигурност" да спазвам Конституцията и законите на Република България и да изпълнявам добросъвестно, честно, лоялно, обективно и безпристрастно служебните си задължения." Тази клетва ще даде всеки служител на новата агенция, създадена да пази страната от тероризъм и да бори корупцията и организираната престъпност.

Броени дни остават до окончателното приемане на закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). След безброй публични и задкулисни препирни звеното, добило популярност като "българското ФБР", е на път да бъде създадено. Новата агенция обаче няма да се превърне във факт с биенето на парламентарния звънец. Защото у нас законите често са само пожелание, чието изпълнение зависи изцяло от волята на властта. А тя има склонност да се бори с корупцията по високите етажи и организираната престъпност предимно с пожелания.

 

Държавата срещу престъпността, или Станишев срещу Петков.

Добрите намерения могат да станат жертва на вътрешните противоборства в БСП между Сергей Станишев, от една страна, и Румен Петков и Георги Първанов, от друга.

Повече от половин година мина, откакто премиерът обяви идеята за създаване на нова национална агенция "Сигурност", която да съвмести няколко спецслужби с цел по-ефективна работа. Ходът на Станишев веднага беше разчетен като директен удар по вътрешнопартийния му опонент Петков, ръководещ огромното МВР. Ябълката на раздора всъщност стана изваждането на Национална служба "Сигурност" от вътрешното министерство. НСС държи контрола над ключов инструмент на силовото ведомство - подслушването. Информацията, придобита по този начин от контраразузнаването, досега минаваше първо през МВР шефа.

Идеята за новата агенция беше тя да е на пряко подчинение на Министерски съвет, а данните от нейните "слушалки" да идват директно до премиера.

 

Много наблюдатели тогава обявиха инициативата за обречена, а самият Петков реагира остро и опита да организира бойкот на закона в правителството и в парламента. Наложи се изготвеният от премиерския екип нормативен акт да бъде внесен не от самия Станишев, а от негови верни депутати - шефът на червената група Михаил Миков и говорителят на социалистите Ангел Найденов.

Законът претърпя основен ремонт в специална работна група начело с Татяна Дончева. Той набъбна от 28 на цели 135 члена. Основните дебати се оформиха около няколко въпроса - назначаването на шефа на агенцията и изискванията към него, статута на служителите й и правомощията им. В крайна сметка се прие вариантът председателят да се назначава с указ на президента по предложение на МС за срок от пет години. Двамата му заместници ще се определят от кабинета за същия срок по предложение на председателя на агенцията. Трите кандидатури трябва да имат поне 10-годишен стаж в службите за сигурност. Всички служители на агенцията ще са девоенизирани, въпреки идеите поне част от тях да са под пагон. Разследванията по данни на агенцията ще се извършват от прокурор или следовател.

 

"Национална сигурност" или Държавна сигурност

Най-общо целта на новата агенция е "изпълнение на политиката по защита на националната сигурност". ДАНС ще извършва "наблюдение, разкриване и предотвратяване на замислени, подготвяни или осъществявани посегателства срещу националната сигурност". Списъкът с въпросните действия е дълъг - разузнаване в полза на чужди сили, опасност за суверенитета и териториалната цялост на страната, за икономическата и финансовата стабилност, за екологичната сигурност, тероризъм, и др. Най-интересни обаче са няколко други пункта - участие на лица, заемащи висши държавни длъжности, в корупция и връзки с организираната престъпност, както и сключване на неизгодни договори, изпиране на пари и усвояване на фондове на Европейския съюз чрез измама.

 

За да изпълнява всички тези функции, ДАНС ще обедини четири звена от три министерства. От Министерството на отбраната ще дойде военното контраразузнаване, от Министерството на финансите - Агенцията за финансово разузнаване, а от МВР - дирекция "Защита на средствата за връзка" и Национална служба "Сигурност".

Агенцията ще има широк кръг от правомощия, доста от които станаха обект за разгорещени дискусии, а някои я сравниха с бившата Държавна сигурност. Агентите на ДАНС ще имат право да вземат обяснения от граждани, да правят всевъзможни справки, да проникват в помещения, сгради и транспортни средства, да контролират писма, телеграми, телефони и други средства за техническа комуникация. Агенцията ще внедрява агенти, като ще може да им издава фалшиви документи. Всички други държавни органи ще са длъжни да предоставят на ДАНС пълно съдействие. Агенцията ще има и директен, независим достъп до информационните фондове на МВР.

 

Наименованията на ранговете в ДАНС също предизвикват смесени чувства - държавен агент, специален агент, главен агент, старши агент, младши агент, главен сътрудник и сътрудник. Освен това агенцията ще има право да привлича граждани за доброволно сътрудничество, да задържа за 24 часа лица, за които има данни, че са извършили нарушения срещу националната сигурност. Служителите й ще могат да носят оръжие, при нужда да употребяват физическа сила и помощни средства - усмирителни ризи, белезници, палки и химически вещества. За да не излезе всичко това от контрол, дейността на агенцията ще се следи от специализирана парламентарна комисия, а шефът й ще внася ежегоден доклад в парламента. Адвокатът от фондация "Риск Монитор" Йонко Грозев смята, че контролната комисия задължително трябва да се оглави и доминира от опозицията. Юристът се застъпи и за ефективна наказателна отговорност при превишаване на правомощията от страна на агентите на спецслужбите, но законът предвижда служителите на ДАНС да отговарят само пред военен съд.

 

Временен Първанов или вечен "Гоце".

Опозицията в парламента побърза да посочи като основен недостатък на закона назначаването на шефът на ДАНС от президента. От това следвало агенцията вероятно ще се напълни с бивши служители на ДС. Татяна Дончева избърза да ги успокои, че "Гоце" не е вечен. Фактът, че Първанов кара втория си, последен мандат, едва ли е от значение. Пресният пример на комисията по досиетата показа, че добрите идеи и новите органи могат да бъдат спънати още на първите крачки. Дълги месеци минаха, докато ведомството на Евтим Костадинов успее да се домогне до собствена сграда, в която да чете архивите на ДС. А основната идея на закона - комисията му да събере всички документи в собствен архив, още е мираж. Така Костадинов и колегите му продължават да са заложници на МВР и спецслужбите и обявяват само това, което им изпратят оттам.

 

Подобен капан е заложен и в закона за ДАНС. МВР трябва да предаде целия архив на НСС на новата агенция в срок от три месеца. Самата ДАНС трябва да стане факт още на 1 януари догодина, а МС трябва да уреди прегрупирането на всичките й подопечни спецслужби само за три месеца. Правилникът за прилагане на закона пък трябва да е готов до края на януари. А докато новата агенция изгради собствени спецзвена, ще ползва тези на МВР. Ако това не е дежа вю - здраве му кажи...

А дали шефът на "българското ФБР" ще се казва Петко Сертов, Иван Драшков или другояче, едва ли има толкова голямо значение. Нищо чудно скоро някой представител на властта да заяви: "Кой нормален се интересува от специални служби". И всичко отново да потъне в мъгла...

 

 

 

 Де юре и де факто

Новата агенция ще има право да подслушва, и то със собствени технически средства. Досега монополът върху използването на СРС на практика държеше МВР, а по закон само вътрешният министър или упълномощен от него зам.-министър разпореждаше използване на спецсредствата. Право да поискат разрешение за това имаха МВР шефът, Националната служба "Полиция", прокуратурата, следствието, Националната служба "Сигурност", военното разузнаване и контраразузнаване, Националната разузнавателна служба. Разрешението се дава от окръжните съдилища. Цивилното и военното разузнаване имат право на свои СРС-та, а по закон всички останали "бръмбари" се осигуряваха от прословутите ДОТИ и ДОИ - специалиризаните дирекции "Оперативно-техническа информация" и "Оперативно издирване" на МВР. Сега подобна служба ще има и в ДАНС - главна дирекция "Технически операции", а шефът на агенцията ще има равни права по контрола над СРС-тата с вътрешния министър.
Най-важният момент е, че информацията от агенцията ще пристига в еднакъв обем до бюрата на "тримата големи" - президентът, премиерът и председателят на Народното събрание. Досега, въпреки законовите ограничения и строгите регламенти за използването на СРС, се правеха хиляди записи, информацията от които потъваше в незнайни информационни фондове. Същевременно годни доказателства, получени чрез "бръмбари", влязоха в минимален брой дела. Равното разпределение на информацията от ДАНС между властите дава надежда тайните на подслушването да се използват по-малко за задкулисни игри и повече за борба с престъпността и корупцията.

 назад съдържание напред

съдържание


Дим без огън на “Дондуков” 1
Пушилката по коридорите на властта след поредното разцепление в НДСВ се вдигна, а след нея се видя, че никой в ...


Бръмбар в ябълката на раздора
Новата Държавна агенция "Национална сигурност" е основно поле за битки във вътрешната война на БСП. ...


Спокойствие за 200 лева
Българинът застрахова на първо място колата си, след това - живота, и едва на трето място - имота ...


Хорхе Волпи, мексикански писател, и Карлос Брионес, испански учен и поет: Стратегията на егоиста погубва света
Интервю на Къдринка Къдринова с двама гости на Института "Сервантес" за науката и литературата, за ......


Права вместо право
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
НАФТЕКС 
CANON 
PIRAEUS BANK 
AIR LAZUR 
RENAULT 
OPEL 
БИЗНЕС ПАРК ВАРНА 
МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ 
BALLANTINE'S 
JOHNNIE WALKER 
АКТАВИС 
ЛИБРА 
GERRY WEBER 
НОВИНИТЕ.BG 
РАДИО ВИТОША 
BRAVO RADIO 
FM+ 
ИНФО РАДИО 
ФОКУС 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.