АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Дим без огън на “Дондуков” 1

Пушилката по коридорите на властта след поредното разцепление в НДСВ се вдигна, а след нея се видя, че никой в тройната коалиция не е наясно ще има ли правителствен ремонт и кога. Политиката на малките стъпки на премиера Станишев също не прилича на гениална стратегия, а по-скоро на снишаване и избягване на резките движения

 

 

"Тъкмо вчера си взех заплатата от МС и сега мисля да се отдам на интелектуални удоволствия", сподели Сергей Станишев при откриването на 26-ия международен панаир на книгата в НДК. След като обиколи щандовете, първото заглавие, на което премиерът се спря, беше "501 места, които трябва да посетите". След това си купи "Втори шанс" от Збигнев Бжежински и "Абсолютни приятели" от Джон льо Каре. От едно издателство пък му подариха книгите с многозначителните заглавия "Как да манипулираме хората" и "Скритото убеждение".

"Кой е този чичко, деца?" - попита учителка малките си ученици, докато премиерът и бодигардовете му избираха книгите. "Шефът на всички шефове!", извика едно нахакано момченце, което някой ден сигурно ще направи успешна кариера. Станишев искрено се засмя и дори леко се изчерви...

 

Напоследък обаче "шефът на всички шефове" няма много поводи за смях. Поредното роене на коалиционния партньор НДСВ го изправи пред тежката дилема да предприеме ли ремонт на кабинета по желание на един от партньорите, или да се сниши, докато бурята отмине.

Хипотетично (ако си послужим с хамлетовската реплика на актьора Христо Мутафчиев) ремонт ще има. Ипотетично обаче не се знае кога. Хипотетично до Нова година ремонтът няма как да стане, защото процедурата изисква време, пък и царят е в Мадрид за цели 20 дни. Ипотетично обаче Симеон надали ще склони министрите "бунтари" да останат в правителството. Хипотетично Станишев няма защо да превръща четири силни фигури като Даниел Вълчев, Веселин Близнаков, Николай Василев и Гергана Грънчарова в свои опоненти. Ипотетично обаче, ако не го направи, ще си отвори фронт с царя и - по-лошото!, ще даде сериозни шансове на ДПС да разшири влиянието и да увеличи тежестта си (справка: преназначаването на Делян Пеевски за зам.-министър на бедствията и авариите).

Ето защо Станишев засега отлага всякакви резки движения и гледа да го усуква. Много е вероятно през последните вечери дори да отваря новозакупените книги, за да се потопи в един по-добър свят, където ги няма нито царя, нито Доган, а човек е заобиколен с абсолютни приятели, които винаги са готови да му дадат втори шанс.

 

"Скритото убеждение"

Всъщност мълвата за предстоящия ремонт на правителството беше разнесена веднага след предприетата от Сакскобургготски операция в НДСВ. Тя обиколи пресата с уточнението, че е споделена от "отлично информирани източници". Най-вероятно въпросните източници обитават централата на НДСВ.

Засега Станишев и върхушката в БСП отричат да се обмислят каквито и да е персонални промени в кабинета. Единственият в левицата, който се осмелява да говори по този въпрос, е депутатът Петър Кънев. През лятото той бе на крачка от заемането на мястото на Румен Овчаров, но Станишев предпочете за министър Петър Димитров въпреки "скритото си убеждение", че изборът не е най-правилният. Според запознати везните натежали в полза на Димитров най-вече заради голямото му влияние в БСП чрез гласовете на варненската областна организация, която оглавява. Кънев прие избора на Станишев, без да показва, че се е обидил, но си запази правото да коментира ходовете на премиера, без да се притеснява. "През януари могат да се очакват промени в състава на кабинета", обяви Кънев и добави, че нещата в НДСВ са във фаза, в която самият Симеон Сакскобургготски е изявил желанието си за промени. Депутатът уточни, че изразява лично мнение, и прогнозира, че предстоят "спокойна Коледа и Нова година", а от януари "ще бъдем свидетели на събития". Според него кадровите размествания могат да засегнат не само министрите от НДСВ, но и ресорите, които се държат от БСП и ДПС.

 

Много от отцепниците в жълтата партия също прогнозират, че смяната на министри през януари е неизбежна. Един от най-влиятелните в новата група - Николай Свинаров, смята, че очакването за промени в кабинета е започнало да се наслоява още след предходните кадрили, когато бяха приети две оставки - на Румен Овчаров и на Георги Петканов. "Нормално е в момента премиерът да казва, че не се налагат промени", коментира някак свойски той.

В централата на НДСВ засега са предпазливи, но са със "скритото убеждение" за предстоящ ремонт. Царистите от парламентарната група отказват да прогнозират какви промени ще има и кога, въпреки че през изминалата седмица вече бяха пуснати всевъзможни схеми за кадрили в кабинета. Според едни кандидат за мястото на Даниел Вълчев е... Нина Чилова, която през миналия мандат за кратко беше министър на културата. Вероятни заместници на Веселин Близнаков пък са Антон Станков или Станимир Илчев. Мястото на Николай Василев според слуховете може да бъде заето от верния на Сакскобургготски Олимпи Кътев. Антония Първанова, която беше жълтият кандидат за кмет на София, била предложена за мястото на Гергана Грънчарова. Според други разстановки ще има ремонт и в БСП и в ДПС, а Сергей Станишев и Ахмед Доган използвали суматохата в НДСВ за разчистване на "изхабени" министри като Радослав Гайдарски, Емел Етем и Нихат Кабил.

 

За да се презастрахова, на въпрос дали неговата смяна е на дневен ред, Гайдарски отговори така: "А, има си хас да не е! Това пък най-малко ме интересува. Аз съм си депутат и ако се върна в парламента, работата ми ще е 10 пъти по-лека. Но това не е на дневен ред..." Въпреки че не е "на дневен ред" обаче, Гайдарски издаде и своето "скрито убеждение", че все пак може да бъде сменен, като се оплака от тежката участ на всеки министър: "Някой е измислил министърът да не може да мисли. Защото на ден ти трябват 4-5 часа само да подписваш. Ръката ме боли и си слагам наколенката на китката!"

 

"Абсолютни приятели"

Междувременно четиринадесетте депутати, напуснали НДСВ, очаквано обявиха учредяването на нова група - "Българска нова демокрация" (БНД). Към 13-те изгонени или доброволно напуснали в сряда се присъедини и шефът на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Светослав Спасов. Очаква се до дни да го последват още няколко депутати, като почти сигурни са Мариана Костадинова, Йордан Костадинов и Йордан Мирчев.

Начело на БНД застана Борислав Ралчев, а негови заместници ще са Татяна Калканова и Валентин Милтенов. Говорител на "новите демократи" ще е Лидия Шулева. "Идеологът" Пламен Пана-йотов обясни, че е рано да се каже дали БНД ще прерасне в партия. Бившите царисти не успяха да формулират и никаква идеология или поне краткосрочни цели, а се заплетоха в противоречиви обяснения. Единственият общ лайтмотив в изказванията им остана недоволството от липсата на демократичност в НДСВ. Те заявиха, че новата група не е част от управляващото мнозинство, но ще подкрепя всички решения и проекти на управляващите, които отговарят на вижданията им. БНД пък се разполагала някъде в център-дясното пространство, но тепърва щяла да прецени с кого и как ще си взаимодейства.

 

Целите на групата също се формулираха само в общи фрази - "повече работа за развитие на регионите", "създаване на добри условия на живот на хората", "спазване на демократичните принципи" и т.н. Формацията изтъкна, че няма претенции към постове в кабинета или други институции. "Че нали си имаме!", подсмихваха се под сурдинка "новите демократи", като ясно дават да се разбере, че няма да отстъпят доброволно постовете си в парламентарните комисии. "Ще продължаваме да работим за

развитието на страната ни, тъй като членовете на тази парламентарна група вече са доказали, че работят за България", тържествено и с апломб обяви Ралчев, с което със сигурност предизвика бурен смях у всички, следили народополезната работа на "панайотките" през последните години.

 

Сега кулоарната мълва сочи като цел номер едно за отцепниците парирането на евентуалната смяна на близките до тях министри Даниел Вълчев и Веселин Близнаков. Това косвено потвърди и Станишев, който призна за совалките на новата група, и уточни, че разговорите с него били за подкрепа на политиката на кабинета, а не за постове. Така "платформата" на БНД окончателно изкристализира като игра за запазване на позиции. А те далеч не се изразяват само в председателстването на парламентарни комисии или даже в министерски кресла, а в стотиците назначения, извършени от бившите жълти кадровици по министерства и ведомства, комисии и агенции. Това е реалната държавна власт, за която се борят помежду си "панайотките" и "миленките".

 

За да не останат капо, от БНД все пак дадоха заявка за участие в следващо дясноцентристко управление заедно със СДС и ГЕРБ. Надали обаче Пламен Юруков и Бойко Борисов ще се прегърнат с бившите царисти, защото е очевидно, че "Българска нова демокрация" е по-скоро "четвъртото краче" на тройната коалиция (по определението на Иван Костов), отколкото петата опозиционна група в парламента. С други думи: "абсолютни приятели"!

 

"Как да манипулираме хората"

"Ставате за премиер, говорите като Сакса - никога нищо конкретно, само общи приказки."

Такъв коментар трябваше да преглътне младият лидер на БСП Сергей Станишев в чат-дискусия с избиратели в интернет преди 4 години. "Не знам дали ставам, но всеки от БСП на негово място би бил по-добър", отговори тогава бъдещият премиер.

Стечението на обстоятелствата скоро му даде възможност да докаже твърдението си. В наши дни, след като минаха достатъчно години от онзи разговор в чата, много по-убедително звучи мнението на анонимния избирател...

 

Станишев наистина е добър премиер, ако критерият за това е да говориш много, но да казваш малко, и да предприемаш решителни действия само в краен случай. По всичко личи, че колкото и да критикуваше и дори да иронизираше навремето своя предшественик, той все пак прихвана нещичко от царствения му стил. Както предишното правителство, така и сегашното оставя тягостното усещане, че всяко по-сериозно действие идва след мъчително колебание. Докъде се докара Симеон Сакскобургготски от много умуване, пролича ясно в последните седмици. Тепърва предстои да разберем дали политиката на малките и внимателни стъпки на Сергей Станишев ще доведе до по-добри резултати.

 

Всъщност за промени в кабинета се заговори отново само пет месеца след последното разместване на няколко фигури в управлението, което не е особено добър атестат за настоящото управление. Още повече че в края на юли Станишев отново беше принуден да запълва дупки под натиска на обстоятелствата. Правосъдният министър Георги Петканов тогава сам реши да се оттегли, а икономическият мегаминистър Румен Овчаров се забърка във водевилен скандал с шефа на Националното следствие Ангел Александров, което направи оставането му на поста невъзможно. Назначаването на неубедителната Миглена Тачева и на Петър Димитров, както и попълването на вакантни зам.-министерски кресла, обаче не промени нищо съществено в политиката на кабинета.

 

                                      В крайна сметка само "шефът на шефовете" може да развали "седенката" 

 

Сега Станишев, както се вижда, отново е заставен да мисли за промени, притиснат от обстоятелствата. Затова дори и смяната на някои министри да стане факт, това ще е поредното закърпване на положението и "манипулиране на хората", а не съществен обрат в политиката.

 

"Втори шанс"

Сергей Станишев имаше пълен контрол над ситуацията в БСП през юни, когато за няколко седмици държеше в джоба си оставката на цялото Изпълнително бюро. "Аз вече видях в медиите различни обяснения, че търся баланси - управленски или партийни. Не съм председател на партията и не съм министър-председател, който работи на базата на баланси, защото балансът може да бъде просто някакво статукво", обяви гръмко тогава лидерът на БСП. Впоследствие обаче се задоволи с козметични персонални промени в новото си Изпълнително бюро. Макар че вече не са заместник-председатели на БСП, Румен Овчаров и Румен Петков запазиха влиянието си в партията. Вътрешният министър Петков дори се почувства достатъчно силен, за да поведе открита атака срещу предложената от премиера структура на Държавната агенция "Национална сигурност". След като загуби поста на министър, Румен Овчаров пък бе компенсиран с председателско място в парламентарната комисия по бюджет и финанси, а заедно с това се окопа още повече и в ръководената от него софийска соцорганизация.

 

Станишев наистина положи усилия да се разграничи от образа на политик, който е обвързан от многобройни вътрешнопартийни и вътрешнокоалиционни зависимости и който уверено държи кормилото на властта. Когато предприе промените в кабинета през лятото, включващи освобождаването на скандалния зам.-министър Делян Пеевски, премиерът си спечели и похвали, че се е осмелил самостоятелно да вземе важно решение, без да търси разрешение от всемогъщия си коалиционен партньор Ахмед Доган. Тези дни обаче Станишев беше заставен тихомълком да подпише заповед за възстановяването на Пеевски на поста му, след като прокуратурата не откри никакви доказателства за извършено от него престъпление. Тази крачка назад е симптоматична, а "случаят Пеевски" все повече се превръща в една от емблемите на това управление и със сигурност ще се отрази върху престижа му много повече, отколкото коледната стотачка за пенсионерите.

 

Премиерът Станишев съвсем естествено се стреми да докара воденото от него правителство до изпълнението на пълен 4-годишен мандат. Засега основното му средство за постигане на заветната цел обаче изглежда избягването на всякакви сътресения, а подобна тактика прави все по-трудно изпълнението на другата основна цел, поставена от самия него под формата на въпрос към негови съпартийци тази година: "Искаме ли просто да бутаме мандата до финал, или искаме да излезем с чест от това управление, с конкретни резултати за гражданите и с мост към искане на доверие за следващо управление?". Точно от отговора на този въпрос зависи "вторият шанс".

 

"501 места, които трябва да посетите"

На панаира на книгата премиерът най-дълго разлистваше сборника "501 места, които трябва да посетите". "Книгата представлява безценен източник на идеи за смелите пътешественици, които горят от нетърпение да предприемат поредната си авантюра или да прекарат една по-спокойна почивка далеч от дома, както и за всички, които искат да опознаят нови места и култури", пише за нея в интернет. Още: "Някои от туристическите забележителности, които според нас си заслужава да посетите, представляват чудеса на природата, но повечето са рожба на човешката ръка. Градове и села, катедрали, замъци, музеи, градини и пазари свидетелстват за предприемчивостта, изобретателността и усърдието на хората. Някои от тези забележителности като Великата китайска стена, "Тадж Махал" или Акропола са прочути в целия свят, други са известни на малцина. Така например, ако решите да посетите красивата лагуна на Дакла или забележителния храм във Ват Там Па, може спокойно да се окажете единственият турист там."

Дали пък Сергей Станишев не си избира дестинацията, където да се оттегли за почивка и интелектуални удоволствия след две години?

 

 

 

Юрий Асланов, социолог:
В името на какво трябва да се правят промени?!

 

 

Г-н Асланов, смятате ли, че ще има промени в кабинета след Нова година?
- Не мога да коментирам такива твърдения, защото не зная чии са. Такова заявено намерение официално няма.
 

Според вас има ли ресурс за такива промени?
- Ресурс, разбира се, има, но въпросът е в името на какво ще се правят. До този момент не съм прочел поне един задълбочен анализ на изпълнението на програмата на правителството и на евентуалните корекции в нея, за да се обосновава необходимостта от кадрови промени. Те трябва да вървят ръка за ръка с някаква промяна в политиката. Може би има такива. Поне аз, като погледнах проекта за бюджет за 2008 г., видях, че има завои и пренареждане на приоритети. Все още обаче официална правителствена оценка няма. Затова не звучи сериозно правенето на промени заради самите промени, защото в една от партиите има вътрешна криза.


След трусовете в НДСВ в какво положение са поставени жълтите министри?
- Сигурно не им е комфортно, но тяхното положение се определя от министър-председателя, който досега не е дал знак, че е недоволен от тях или че има негативни оценки спрямо работата им.


Възможно ли е кризата в НДСВ и създаването на нова група да катализира ремонт в изпълнителната власт?
- Много е рано да се прогнозира, защото както е възможно, така може и нищо да не се случи. Сигналите са противоречиви - от една страна, има заявки за изместване на депутатите от новата група вдясно от центъра, от друга - има декларации за лоялност към правителството и мнозинството. И за мен в момента е много трудно да се ориентирам в ситуацията. Мисля, че и те самите не знаят точно накъде ще тръгнат, но като че ли сега предстои известен период на адаптация и нищо радикално няма да се случи.
 

Според вас какво поведение ще има "Българска нова демокрация" в парламента до края на мандата?
- Предстои да видим. Особено важни са знаците, които ще дават с гласуването по ключови закони, защото по второстепенни и досега е имало шарено гласуване, при това не само в НДСВ, а и в другите парламентарни групи. Ето - сега е актуален Законът за бюджета, предстои важно гласуване за съдебния инспекторат. Точно по тези законопроекти те могат да покажат дали са част от мнозинството.


Освен в ресорите на НДСВ в правителството къде другаде може да се очакват кадрови промени?
- Ако има промяна в кабинета, тя трябва да е обща и да се сложи оценка на цялостната дейност на правителството и на отделни негови членове. Така че е възможно тази промяна да надхвърли рамките на НДСВ. Според мен засега най-забавени са реформите в секторите отбрана, правосъдие и здравеопазване. В правосъдието обаче съвсем скоро имаше смяна на министъра, така че за толкова кратко време едва ли ще има ново разместване.

 

 

 

Татяна Буруджиева, политолог:
Жълтите министри са в много тежка ситуация
 

 

Г-жо Буруджиева, реални ли са твърденията за предстоящи кадрови промени в кабинета "Станишев" през януари?

- Струва ми се, че не. Причините за това са две. Първо - лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски отдавна иска да направи такива промени, още след скандално завършилата национална конференция на партията. Промените в кабинета обаче не могат да бъдат извършени само от една партия. Те не могат да бъдат резултат единствено от ситуацията или вътрешните взаимоотношения в НДСВ. Затова този ход ми се струва доста сложен. Второ - всяка промяна в кабинета би означавала, че в определени ресори в управлението нещата вървят, в други - не, и има нужда от освежаване на политиката в някой сектор. Нещо, което ми се струва, че правителството като цяло не е готово да каже. Заради това съм малко по-скептично настроена към подобни твърдения.

 

Роенето в НДСВ и създаването на нова група от напуснали жълти депутати до каква степен ще повлияе на този процес?

- Вече се активизираха всички анализи и разсъждения на тема "промени в кабинета". Струва ми се обаче, че начинът, по който се формира новата група, и първите й позиции не са стимулиращи за ремонт на правителството. В случая става дума за хора, които са излезли от една партия не толкова заради оценката им към своите министри, колкото заради оценката, която дават на вътрешните механизми на функциониране на партията. Напусналите НДСВ по никакъв начин не декларираха крайно противопоставяне на политиката на правителството. Нещо повече - те даже обявиха, че ще подкрепят правителството в онази политика, която на тях им се струва полезна. Тоест "Българска нова демокрация" няма да бъде група, която ще отстоява категорични опозиционни позиции. Според мен отцепниците от НДСВ стимулираха повече дебата, отколкото промените в кабинета.

 

В каква ситуация са самите жълти министри?

- В много тежка. Поради факта, че те в момента нямат стабилна партийна подкрепа и на практика нямат ясна политика, която да спазват. В този смисъл действията на всеки един от тези министри до голяма степен ще зависят от собствените им решения и може да се окаже, че те могат да бъдат много по-големи проводници на опозиционни действия, отколкото самите депутати, които напуснаха НДСВ.

 

Какво политическо бъдеще виждате за "Българска нова демокрация"?

- Там има много сериозни и качествени хора, но според мен няма да имат бъдеще като сериозна партия. Според мен те биха могли да бъдат фактор в процесите, които протичат в десницата, както и един естествен партньор на СДС и ДСБ например. Като самостоятелна партия обаче ми се струва, че няма да имат сериозно бъдеще. Практиката показва, че през последните години всички фракции, които напуснаха семейните си "гнезда", не постигнаха нещо кой знае какво от електорална гледна точка. За сметка на това са фактор в коалиционните отношения и политики по време на избори.

 

Според вас премиерът Сергей Станишев има ли полезен ход в настоящата ситуация?

- Да, ако тръгне към две неща. Едното е ясна формулировка какво всъщност България се стреми да постигне до края на мандата на този кабинет. До момента подобна ясна програма с конкретни приоритети няма и усещането е, че държавата се движи на автопилот. Това може и да не е вярно, но е факт, че такова е усещането на хората. Второто нещо, което може да направи, е на базата на тази заявка за приоритети да се направи ново структуриране на Министерския съвет. Напоследък се създадоха нови агенции и звена - включително и ДАНС, тоест преразпределението на функциите, задачите и отношенията на различните субекти вътре в държавата се е създавало в течение на практиката. Сега му е времето да се покаже ясна структура. Това вече би могло да доведе и до съответните персонални промени, но те ще бъдат "оправдани" с онова, което предстои. Ето един добър и полезен ход, който ще отпуши натрупаните отрицателни процеси в управлението.

 

Ако изключим жълтите министри, кои представители на БСП и ДПС в кабинета могат да бъдат сменени при евентуални промени?

- Не може да бъде подминат и разговорът за структурните фондове и начина, по който те ще се управляват в земеделското министерство. Най-вече скандалите, които се случиха в програма САПАРД и добиха международен отзвук. Всичко това е от огромно значение за възможностите за развитие на България през следващите години. Що се отнася до министрите на БСП, струва ми се, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на здравното министерство. Като цяло обаче социалистите трябва да направят ревизия на кадровия си състав не само като министри, но и като зам.-министри, шефове на агенции, хора, които са разположени във властта. Не мисля, че тези кадри работят достатъчно ефективно, не мисля и че достатъчно добре се представят техните приоритети от гледна точка на БСП. Въпросът не е само до министрите, но и до самото функциониране на държавата. Според мен до края на мандата ще се засилват негативните тенденции спрямо левицата и Сергей Станишев трябва да вземе нещата в ръце, за да се избегне сериозна загуба на изборите.

 

 назад съдържание напред

съдържание


Дим без огън на “Дондуков” 1
Пушилката по коридорите на властта след поредното разцепление в НДСВ се вдигна, а след нея се видя, че никой в ...


Бръмбар в ябълката на раздора
Новата Държавна агенция "Национална сигурност" е основно поле за битки във вътрешната война на БСП. ...


Спокойствие за 200 лева
Българинът застрахова на първо място колата си, след това - живота, и едва на трето място - имота ...


Хорхе Волпи, мексикански писател, и Карлос Брионес, испански учен и поет: Стратегията на егоиста погубва света
Интервю на Къдринка Къдринова с двама гости на Института "Сервантес" за науката и литературата, за ......


Права вместо право
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
НАФТЕКС 
CANON 
PIRAEUS BANK 
AIR LAZUR 
RENAULT 
OPEL 
БИЗНЕС ПАРК ВАРНА 
МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ 
BALLANTINE'S 
JOHNNIE WALKER 
АКТАВИС 
ЛИБРА 
GERRY WEBER 
НОВИНИТЕ.BG 
РАДИО ВИТОША 
BRAVO RADIO 
FM+ 
ИНФО РАДИО 
ФОКУС 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.