АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Икономика

Лунна офшорка
Богомил Грозев

Според някои лунатици най-близкият спътник на Земята е на път да се превърне в Мека за бизнеса, защото всеки, регистрирал фирмата си там, няма да плаща данъци, такси и да доказва произход на доходите си

 

Според оптимистичните прогнози на лунните бизнесмени до 50-ина години на Луната ще има цели градове. Така че инвестицията в “извънземен имот”, макар и дългосрочна, може да се окаже доста изгодна


Ако искате да инвестирате в собствен бизнес и не ви достигат идеи, не мислете, че всички стратегии вече са изчерпани и нови възможности липсват. Закупуването на имот на Луната, Марс, Венера, Меркурий или пък  на Юпитер-Йо  вече се предлага като перспективна дългосрочна инвестиция. Стига да повярвате.
Въпреки че българинът е земен човек и не вярва на нещо, което не може да пипне, бизнесът с “извънземни имоти” започна да набира скорост и у нас. Истинският хит, който предстои да излезе на пазара, е възможността всеки горд притежател на имот на Луната да регистрира своя фирма там. Според лунните мечтатели планетата щяла да се превърне в Мека на офшорките. Там няма данъци, такси, наеми, не се изисква произход на капиталите и т.н.
В началото на март собственикът на Луната Денис Хоуп чрез своята организация “Лунно посолство” е създал 27.5 млн. физически адреса на спътника. На всеки от тях може да бъде регистрирана фирма. Според посланика на “Лунното посолство” в Пловдив Костадин Станчев “извънземните фирми” ще бъдат признавани на Земята, тъй като имали физически адрес. Всяка фирма може да си регистрира филиал примерно в Пловдив и да си работи съвсем нормално, без  да се налага да плаща данъци, убеден е Станчев. Юристите, на които им стига българското законодателство, не мислят да подкрепят ентусиазма му.
В момента собственикът на Луната Денис Хоуп изгражда лунна компютърна система. В най-скоро време врати ще отвори и лунната банка, което ще даде възможност на фирмите да функционират нормално, смята представителят на “Лунното посолство” у нас.
И докато идеята за Луната като офшорна зона е все още в начален стадий, то


търговията с “извънземни имоти” процъфтява


Вече 26 г. Денис Хоуп продава парчета от Слънчевата система като топъл хляб. До момента над 3 млн. души притежават документи за част от Луната, като от тях над 400 са българи. Преди около две седмици компанията “Лунно посолство”, собственост на Денис Хоуп, откри представителство и в Пловдив. Първите 300 клиенти ще може да си купят имот на цена 10 лв. за декар, но не по-малко от четири декара.
Сигурно много хора са си задавали въпроса как всъщност находчивият калифорниец е станал собственик на Луната, Марс, Венера, Меркурий, Юпитер-Йо. Хоуп  използвал законова вратичка в Договора за космическото пространство на ООН, където било написано, че никое правителство или юридическо лице не може да притежава “извънземен имот”. Никъде в документа обаче не било упоменато, че това е забранено за физически и частни юридически лица. Така през 1980 г. Денис Хоуп изявил правото си на собственост върху Луната и планетите от Слънчевата система, тъй като те били ничии. ООН, САЩ и тогавашният СССР били уведомени за този акт. Тъй като в определения от закона срок те не предявили никакви претенции, Хоуп автоматично се превърнал в собственик и завъртял търговията съвсем законно. Първоначално той продавал огромни парцели по 1500-2000 декара на символична цена от 20 долара. По-късно обаче решил, че на Луната трябва да има място за всеки земен жител. Затова размерът на терените за продан бил намален на 4 декара, като всеки парцел е с уникален номер и е записан в електронен регистър, за да не бъде изтъргуван погрешно два пъти. Всеки собственик получава и нотариален акт. Засега най-предпочитани, а и най-скъпи са имотите върху видимата част на Луната. Данъкът е еднократен и е включен в цената. Желателно е, ако се сдобиете с извънземен имот, да не пропускате да го декларирате в данъчната служба, тъй като по нашето законодателство всеки, който купи недвижимо имущество извън страната, трябва да го декларира. Формалност, която ако не друго, то със сигурност ще хвърли в паника данъчните служители.
Много известни личности имат вече парче от Слънчевата система. Сред тях са дори и двама бивши президенти на САЩ - Роналд Рейгън и Джими Картър. Също така  Джон Траволта, Арнолд Шварценегер, Никол Кидмън, Том Круз, Марая Кери, Гуен Стефани, Уил Смит, учени от НАСА, руски космонавти и т.н.
Учените твърдят, че на Луната поради липсата на атмосфера атомите се свързват по по-различен начин и веществата стават много по-твърди. По якост се доближават до диамантите, което ги прави много скъпи.
Освен това за разлика от Земята, където хората са собственици на повърхността, там важи съвсем другото правило -  щом си собственик на парцела, то си собственик на почвата под него до центъра на Луната. Сиреч, всички богатства под имота ти са твои.
Група бизнесмени начело с Денис Хоуп са създали вече акционерно дружество, което се нарича


Галактическа държава


На практика те са направили нещо като Лунно правителство, като всеки има право на глас според дела, който има в дружеството - или по-точно според размера на извънземните имоти, които е апортирал в него. Въпросното дружество е гласувало и конституцията на Луната. Крайната цел е създаването на независима държава, която ще има собствени правила и няма да се влияе от земните. Сега може да е смешно и парадоксално, но след 50 г. няма да е така, ако мислиш стратегически, обясняват наши лунни бизнесмени. Очакванията им са след време ходенето на Луната да не е чак толкова голямо предизвикателство. То и в момента всеки горд собственик на извънземен имот може да посети собствеността си, но срещу сумата от 900 млн. долара. Има, разбира се, и много по-евтин и бърз начин да хвърлите едно око на имането си - чрез телескоп. И нищо чудно с изненада да установите, че вашето парче Луна е част от кратер. Което не значи, че инвестицията е по-малко романтична.
Освен това бизнес плановете за развитие на Луната не свършвали до офшорна или промишлена зона. Учени от цял свят, на които им е отесняла Земята,  работели по въпроса със справянето с гравитацията и изграждането на градове и развлекателни центрове там. Според български бизнесмени  лунатици Луната ще се превърне в космическия Лас Вегас, където хазартът, проституцията и разгулният живот ще са основен двигател на икономиката.
Както се казва накрая - и аз бях там, ядох, пих и се веселих... 

 

ЛУННА СПРАВКА 

Радиус 1738 км
Голяма полуос на орбитата 384 400 км
Орбитален период 27.321661 денонощия
Температура на повърхността от -160 до +120 градуса С
Денонощие - 708 часа
Разстояние до Земята - 384 400 км

Луната е единственият естествен спътник на Земята. Била е позната още от праисторически времена и е вторият най-ярък обект в небето след Слънцето. Тъй като Луната се завърта по орбитата си около Земята веднъж месечно, ъгълът между нея, Земята и Слънцето се изменя - това явление ни е познато като цикъл на Лунните фази. Периодът от време между две последователни новолуния е равен на 29.5 дена (709 часа).
За пръв път Луната е посетена от Съветския космически кораб “Луна-2” през 1959 г. Това е единственото неземно тяло, на което е стъпвал човешки крак. Първото кацане е осъществено на 20 юли 1969 г. от американците Нийл Армстронг и Едуин Олдрин.
Тъй като Луната се върти и около собствената си ос, тя винаги е обърната към Земята с една и съща страна. Това се дължи на факта, че тя извършва едно пълно завъртане около оста си за същото време, за което прави и един оборот около Земята - 27.3 денонощия. Освен това и двете се въртят в една и съща посока, затова да се види противоположната страна на Луната е невъзможно. Повърхността на Луната може да се раздели на два типа: много стара, планинска местност с голям брой вулкани и относително гладки и по-млади лунни морета. Водите са около 16% от общата повърхност, представляват големи кратери, възникнали в резултат на сблъсъци с небесни тела, които били разтопени впоследствие от течна лава. Голяма част от повърхността е покрита с реголити - смес от фин прах и скални отломки, получени от сблъсъци с метеорити. По неизвестни причини лунните морета са концентрирани на тази страна, която е обърната към Земята.
На Луната няма нито вода, нито лед, нито атмосфера. Дори и някога да е имало, всичко отдавна се е изпарило и излетяло в космическото пространство. Това се обяснява с факта, че силата на тежестта на Луната е 6 пъти по-малка от тази на Земята. Поради това тя не би могла да задържи около себе си значително количество водна пара и газове. Там няма вятър, а небето е постоянно безоблачно и черно.
 назад съдържание напред

съдържание


Знаем ли какво ни чака в ЕС?
Експерти не предричат драми в икономиката, но усърдието на администрацията ни да угоди на Брюксел прави още ...


Волна компания
Радетели за бази на НАТО, за помашка партия и за правата на македонците в България се присъединиха към ...


Лунна офшорка
Според някои лунатици най-близкият спътник на Земята е на път да се превърне в Мека за бизнеса, защото всеки, ...


Адвокат Тодор Батков: По-добре от Брюксел да ни командват, така ще ни оправят
Вече станаха очевадни някои неморални уговорки между тройната управляваща коалиция. Не съм оптимист, че тя ще ......


Електорат и ерекция
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.