АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Ваканция

Как новите технологии съсипват отпуските ни
Кристина Викторова

Постоянната електронна връзка с работното място от удобство се превръща в мания и робия

 

„Значи, преди да предадеш проекта на шефа, пращаш ми го на мен, защото там има една таблица, която само аз мога да сверя в миналогодишния отчет, само аз имам паролата за достъп до него. Ясно?"

 

Мъжът под съседния чадър на плажа е сбърчил изпотено чело и пуска метални нотки в гласа си, докато отправя разпорежданията си по мобилния телефон. Нищо че жена му и детето му се плискат в морето и наоколо се е разляло отпускарско мързелуване. След малко той пак ще набере някого и пак нещо ще нарежда и ще указва. После пак и пак... Целия ден. Вечерта отново. Ще надвиква компанията, с която семейството му е отишло да вечеря, за да контролира или да поучава по телефона колеги, подчинени, партньори. На следващия ден ще е същото...


И така е на всяка крачка. Модерните технологии вече позволяват да сме в постоянна връзка с работното ни място дори и през отпуска. Все по-малко, уви, са хората, способни да устоят на това изкушение и напълно да изключат от своите задължения и задачи, за да могат пълноценно да отдъхнат. Да запокитят „умни" телефони, да не им пука има ли в заведението Wi Fi, да не им щрака мозъкът за всеки ход в офиса в тяхно отсъствие. Точно обратното - сякаш нарочно си помпат стреса и напрежението, постоянно поддържайки своите служебни контакти.


Това е световна тенденция. Извършени наскоро проучвания от международния институт по трудови ресурси ESADE сочат, че някои служители дори специално крият от колегите си данни и документи, за да бъдат търсени по време на отпуска си и да докажат колко са незаменими. Обяснението е, че така те се стремят да се предпазят от риска да бъдат уволнени, докато са на почивка. Специалисти от института обаче твърдят, че това е голяма грешка. Всъщност подобно поведение издава несигурност в собствените качества, както и неспособност да се работи в екип, в който би трябвало да доминират доверието и взаимната отговорност.


От друга страна, отчита се и порочната склонност на все повече работодатели да нареждат на служителите си да бъдат постоянно „на линия" по електронните системи за връзка, включително и през отпуска си. Това лишава съответните служители от пълноценна почивка, задълбочава стреса им и всъщност ги прави по-малко ефективни на работното им място след завръщане от превърналия се в продължение на робията им курорт.


Проучването Workmonitor, извършено в 32 страни, установява, че средно в Европа в подобна ситуация са 40% от работещите. Впрочем между различните страни в ЕС има и доста голяма разлика - в Испания показателят е около 50%, а в Холандия едва 24%. В САЩ пък така са 57%, а в Япония - 52%.


Но има и компании с друг подход. Онези, които държат на устойчивото си развитие, ценят и човешките си ресурси. В тях най-строго е забранено служителят да се безпокои по телефона или имейла в извънработно време. Така действа с работниците си например един от най-стабилните автомобилни концерни - германският „Фолксфаген". Изследвания доказват, че при такава организация самото работно време се оказва значително по-ефективно уплътнено.


Не всичко обаче зависи само от компаниите и от работодателите. Самите ние би трябвало да се стремим да опазваме здравето си с пълноценна почивка и да не се превръщаме в роби на модерните технологии. Но това е все по-трудно, особено за поколението, наричано „хилядници" - онези, които днес са на възраст между 18 и 33 години. „Те са сраснати с дигиталните устройства същества, не ги затрудняват електронните операции и не усещат никаква разлика между личния си живот и реализацията си в работата", установява експертката в консултантската фирма по трудови въпроси Monday Happy Monday Майте Морено.


Това ли е „прекрасният нов свят", към който сме се устремили?назад съдържание напред

съдържание


Парламентът като конвейер
Всеки работен ден от него излиза по един променен или нов закон. Полезно ли е това за демокрацията и прави ли живота ...


Майсторът и мотиката
При толкова много усилия, защо не успяваме? Subject: za6to ne uspyavame. Здравейте, г-жо, искам да ви ...


Палми Ранчев, писател и треньор по бокс : Смея се от сърце на шегите на Бог
Писането върху Колизеума и влизането в политиката - поне в българския вариант, имат доста съответствия. ......


Валери Запрянов: Това е Тема. Събрана в едно антре, преди да затворим вратата след себе си
...


Пет от най-удобните градове за живеене:
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.