АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Книжен гид

Министри и други аферисти
Ирина Вагалинска

Най-есктравагантната идея за решаването на проблемите с ромите не е от наши дни. След смъртта на Мара Малеева - дългогодишната спътница на Тодор Живков, Милко Балев насърчава Първия да завърже връзка с овдовялата Индира Ганди. И ето как формулира мисълта си партийният функционер, който по някое време е и председател на Комисията по външна политика: „Съветските другари са в много добри отношения с нея (Ганди) и един такъв ход би ни донесъл голям успех. Освен това Индия е огромна страна с много богатства, помислете си навремето как са се сключвали бракове между кралските особи. Ако не друго, можем да изкрънкаме от индийците поне да си приберат циганите под формата на културен обмен между нашите две страни."


Цитатът е от новата книга на Венелин Митев „Големите любови на български царе, министри и авантюристи". Също като предишните две от този автор, чиито заглавия започват с „Големите любови..." и нататък изброяват поети, писатели, артисти, музиканти, художници, тя може да се чете на две нива. Като сборник с клюки за известни личности, но и като букет от неподправени свидетелства за отминали времена.


Като че най-симпатичното в случая е съчетанието „министри и авантюристи": историите за шарлатаните и фалшификаторите тъй естествено следват аферите (не само любовните) на управленците, че не вярваме да е случайно попадение. В единия раздел жената на премиера Тодор Бурмов купува за пет месеца 66 имота, в следващия българската любовница на банковия обирджия Джон Дилинджър се договаря с американската полиция да го предаде срещу наградата от 15 000 долара. Само мащабите са различни.

 

Крайна фаза
Маргарет Мацантини
Никой не се спасява сам
ИК „Колибри"
****
Ако не се сетите веднага, че Мацантини е авторката на „Чуй ме" и „Да дойдеш на света", екранизирани с участието на Пенелопе Крус, може и да се подведете по „опаковката". Но въпреки младежкото излъчване на двойката от корицата тук няма да ви губят времето с блудкава тийнейджърска романтика.
А иначе в „Никой не се спасява сам" пак ще става дума за формите и фазите на любовта. Този път авторката е намерила начин да я покаже - по своя си винаги точен и вълнуващ начин, от противоположните „камбанарии" на мъж и жена в период на раздяла.

 

Оливер Пьоч
„Дъщерята на палача"
ИК „Хермес"
****
Рядко се случва исторически роман да е направен с толкова внимание към детайла. От хаванчетата със стрити билки през мириса на прясно изпечени хлебчета до дима от жигосаната плът романът буквално ухае на Средновековие. Авторът е наследник на поколения палачи, така че се е постарал да почете достатъчно, преди да започне да пише.
А и историята си я бива: местна акушерка е нарочена за вещица след откриването на умиращо дете и измъчвана, за да си признае вината. Но тъй като палачът е просветен човек, помага да бъдат намерени истинските поръчители на това убийство и на още няколко престъпления по-нататък. Накрая ще стане ясно и защо „Дъщерята..." е най-продаваната немскоезична книга в „Амазон".

 

Светла Георгиева
„Разкази за вчера и други места"
ARS Sofia
****
Светла Георгиева е и художничка, и поетеса - а това няма как да не си личи от всяко изящно оформено парче проза в този сборник.
Темите са всякакави - „Номад" например показва как се опитомява дивото у мъж, който не обича да се задържа на едно място. „Сицилианска защита" - как не бива да се оставиш на бита да стопи човещината ти, а „Един следобед като всички други" - как всеки може да дочака своя звезден миг, ако не губи надежда. Всъщност всяка от 25-те истории си струва времето, похарчено за четене.назад съдържание напред

съдържание


Парламентът като конвейер
Всеки работен ден от него излиза по един променен или нов закон. Полезно ли е това за демокрацията и прави ли живота ...


Майсторът и мотиката
При толкова много усилия, защо не успяваме? Subject: za6to ne uspyavame. Здравейте, г-жо, искам да ви ...


Палми Ранчев, писател и треньор по бокс : Смея се от сърце на шегите на Бог
Писането върху Колизеума и влизането в политиката - поне в българския вариант, имат доста съответствия. ......


Валери Запрянов: Това е Тема. Събрана в едно антре, преди да затворим вратата след себе си
...


Пет от най-удобните градове за живеене:
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.