АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Кино

Холивудски хибриди в българска среда
Ирина Вагалинска

Над половин век Америка усъвършенства производството на супергерои от обикновени хора и дребни животинки. Какви са причините те да не са чак толкова популярни у нас

 

Ето че и до екраните у нас допълзя Човека Мравка („Ант-мен"): комиксовият герой Скот Ланг в суперкостюма на д-р Ханк Пим, който му позволява да се смалява, да импровизира, да се промъква на необичайни места, да надделява над човешките си слабости и в крайна сметка да спасява света, разбира се. Но въпреки класата на Майкъл Дъглас и симпатичното мравешко присъствие на Пол Ръд - гаджето на Фийби от сериала „Приятели", тук филмът не предизвика ентусиазма, на който се радва в САЩ.


В първите си две седмици по кината в Северна Америка Ant-Man удържа челни позиции и събра 106 млн. долара от билети. У нас дори в премиерния си уикенд остана зад анимацията "Миньоните" с 6648 зрители и 68 429 лева, а на следващата седмица падна до трета позиция - след "Пиксели". При това Човека Мравка е сред най-старите супергерои на Marvel, нещо като легенда в комикс културата - качването му на екран би трябвало да е събитие за отбелязване не само в родината. Нали не се познаваме от вчера със Спайдърмен (Човека Паяк ), с Батман (Човека Прилеп) и с другите кинематографични мутанти от X-Man. Защо тогава не се тълпим на касите?

 

Назад към оригинала


Причините за различните резултати тук и отвъд Океана не са само в размерите на пазарите. А за да ги огледаме добре, би трябвало да се върнем чак до 30-те години на миналия век, когато в Америка прохождат първите комиксови титани - Супермен, последван от Батман и Капитан Америка. Те са мощни, праволинейни, борбени победители. Не им трябват нюанси, за да напомпват патриотично нацията в периода на Голямата депресия и през Втората световна война. В такива периоди, казват, и възрастните имат нужда да бъдат утешавани с приказки.

 

Без да знаят, че влизат в историята, Джо Шустър и Джером Сийгъл залагат матрицата със Супермен: щом облече специалния костюм (в случая прилепнал син гащеризон с буква S на гърдите и развят червен плащ), вече няма кой да го спре. Дебютът му на хартия е на 18 април 1938 г. През 2010-а същият брой е откупен за малко над един милион долара.


Човека Прилеп също има своя маскировка, свой запазен знак и желание да се застъпва за онеправданите. Няма кой знае какви суперкачества, но пък е милиардер с меко сърце, притежава батмобил и други страхотни играчки. Успехът му е предопределен. След 1943-а излизат куп анимационни филмчета, сериали и пълнометражни версии, а впоследствие и компютърни игри около него. Батман е така добре приет по цял свят, че логото му продава дори китайски кецове. За разлика от него Капитан Америка няма чак такъв рейтинг - може би заради дългото политизиране. Първо се бие с Хитлер, после с комунистите и чак накрая - с обикновени злодеи.


Но иначе фантазиите за хора, които по чудо/в кръстоска с животни придобиват умения да се придвижват бързо, да летят, да скачат, да пълзят, да се смаляват и да се бият за десетима в името на справедливостта, продължават да се развиват. Формулата е печеливша: кой не би искал да си помечтае как днес може да е загубеняк, а утре - герой, обожаван от момичетата... В началото на 60-те Спайдърмен довежда бляна до съвършенство. Как да не се надяваш да те ухапе радиоактивен паяк, след като това може да те издигне от стеснителен тийнейджър до идол на тълпите.

 

Пижамата на Супермен

 

А какво се случва през това време в другия лагер? Там не рисуват измислени супергерои, моделират ги направо в реалността. Създаването на култа към партийния лидер е толкова сериозно нещо, че никой не би си и помислил да го представя в серии забавни скици. Пропагандата тече и в плакати, и в карикатури, но там няма как да бъде фантазиран силен позитивен образ. А анимацията до последно си остава територия, запазена предимно за децата. Първият международно значим мултипликационен персонаж в СССР се появява чак в края на 60-те -Крокодилът Гена. Като добавим и вечната гонитба на Заека и Вълка от „Ну, погоди", можем да обобщим , че холивудските супергерои просто нямат сериозна конкуренция на Изток.


Докато тече големият обществен експеримент, населението на соцлагера трупа и скепсис към героите въобще. Насред руините от срутените митове след падането на Стената никой не би си и помислил, че персонажите от западната попкултура автоматично ще заместят онези от съветската. Освен ако не става дума за акция като „В крак с времето" например - Жокера, Супермен и Дядо Коледа, буквално наложени върху ликовете на съветските войници. А иначе Бойко Борисов и преди това беше набелязван като мишена на карикатуристите, които обичат да го представят като супергероя на супергероите. Както се казваше в онзи виц: „Някои хора носят пижами с лика на Супермен. Но Супермен носи пижама с лика на Бойко Борисов."


Или казано с други думи - съществена част от американската попкултура от миналия век у нас вече е преработена във вид графити ирония и хумористичен фолклор. Чистото възхищение към героизма е оставено на децата, израснали след промените. Нищо фатално, трябва само да внимаваме да не стига до драстични размери - като при онези случаи с момченцата на 3 и 6 години, паднали от терасите на домовете си в Шумен и в Благоевград покрай играта на Батман и Спайдърмен.

 

Обичам те до смърт

 

Американските подражатели на супергероите, разбира се, са повече и по-разнообразни във фенските изяви. Най-кошмарният пример в това отношение все още е стрелбата в Денвър, Колорадо. Маскиран като Жокера 24-годишен психопат застреля 12 души и рани 59 по време на премиерата на новия филм за Батман - "Черният рицар: Възраждане" през 2012-а. Три години преди това полицията в Ню Йорк се задейства по далеч по безобиден сигнал за супергерои насред Таймс скуеър. Двама мъже, облечени в костюми на Батман и Супермен, били помолени да си покажат документите за самоличност и единият от тях нанесъл в отговор десен прав.


Но има и по-креативни фенове, които не са задължително агресивни.
Проектът на Питър Танген The Real Life Super Hero събра пред обектива десетина от тях. На финала фотографът обобщи, че е поразен от пренебрежителното отношение на случайните зрители към маскираните доброволци срещу неправдите. Нали не е важен костюмът, а намерението да помогнеш?


А още при първия опит на Аления юмрук да отърве нападнат младеж в Атланта мигом избягали и хулиганите, и жертвата. На същото неразбиране се натъквал постоянно и Танатос от Ванкувър, както и въоръженият с бухалка Космически каубой Гайст от Рочестър, Минесота - борец срещу бедността и ...графитите. Но пък маскираният Лайф от Ню Йорк намирал начини да помага редовно на бездомниците по улиците на града. Може би защото не изглеждал заплашително с торбата, в която носел четки за зъби, сапуни, сандвичи, шоколади и други предмети от първа необходимост.


Облечен в костюм с 13 звезди, символизиращи първите щати на САЩ, Стражът на окръг Колумбия пък обикалял из Вашингтон с копия от конституцията и от Декларацията за независимостта, за да обяснява на минувачите колко е важно да се пазят устоите на демокрацията. Но също като останалите участници в проекта предпочел да остане анонимен с оправданието, че така белите, черните, азиатците и мексиканците ще си го представят като един от тях. Без расови задръжки.

 

Спайдърмен между Боб Дилън и Че Гевара  

 

А защо точно паяк? Дали не е по-добре да се направи кръстоска с ястреб например? 

Създателят на Спайдърмен - Стан Лий, си спомня и други мъчителни съмнения от времето преди да се роди един от най-успешните супергерои в комиксите, а после и в киното. Никой не обича паяците, името звучи почти като Супермен, а и кой ще повярва, че тийнейджър може да стане супергерой, изброяват опонентите. Но Лий се бори мъжки да наложи концепцията си - тъкмо защото е слабо толкова по човешки, тъкмо защото прави грешки и е изтъкано от комплекси, момчето зад маската на Спайдърмен ще преуспее. И се оказва прав!

 


Отделно от ръста на продажбите Спайдърмен печели и по други линии - през 1965 г. допитване на сп. Esquire установява, че американските студенти поставят Човека Паяк в една редица с реални личности, превърнали се в поп икони, като Че Гевара и Боб Дилън.
Нещо повече - когато администрацията на президента Никсън започва кампания срещу наркотиците, се обръща с молба към Стан Лий да пусне специално издание по темата с Човека Паяк в главната роля. Парадоксалното е, че това става без съгласуване с регулаторите от Comics Code Authority и въпросното издание е забранено. Логично то става едно от най-търсените.

 

Специални способности

Елица Димова

 

След стотици страници с рисунки, седем филмови продължения и повече от 1 млрд. долара в джоба на продуцентите си мутантите от „Х-мен" в момента са най-популярните и касови герои на „Марвел" и 20th Century fox. Дори Супермен и Спайдърмен изглеждат ретро в ластичните си костюми пред металните нокти на Върколака и способността му да се възстановява от всякакви контузии и рани. За челното място във всички класации за „Най-желани мутантски способности", разбира се, има заслуга и актьорът Хю Джакман, който неусетно се превърна в суперлюбимец на Холивуд.


Всъщност комиксите „Х-мен" се пласират добре още от дебюта им през септември 1963 г., когато Стан Лий и Джак Кърби измислят, рисуват и публикуват първото приключение. Оттогава основната сюжетната линия остава непроменена - мутантите, родени със свръхчовешки способности, са преследвани и заклеймявани от хората, но намират начини да покажат какво могат.


Филмовите права за мутантската история са купени през 1994 г., когато дори Джеймс Камерън проявява интерес. В крайна сметка през 2000 г. режисурата е оставена в ръцете на Брайън Сингър („Обичайните заподозрени") - неособено голям фен на комиксите, но тотално погълнат от проблемите за дискриминация и предразсъдъците.


След седем франчайза на „Х-мен" феновете са категорични - майсторството на Сингър е най-големият коз за успехите на филма. Потвърждава го и последната част „Х-мен: Дни на отминалото бъдеще" (2014 г.), спечелила рекордните за поредицата 200 млн. долара. През 2016 г. се очаква да се появи и дежурната за жанра предистория на сагата „Х-Мен: Апокалипсис", която ще се зарови в произхода на добрите мутанти (като професор Х, Плевел, Върколака, Буря, Циклоп, Джийн Грей и др.), но и на лошите начело с Магнито, Мистик, Саблезъб и Жабока.


А ето кои са 6-те супер-Х-мен сили, които бихме искали да вземем назаем от мутантите. Поне за малко...

 

Кой кой е

 

 

Върколака

Той е неуязвим! А кой не би искал да е такъв? Най-известният мутант от „Х-мен" може да се самовъзстановява от контузии и наранявания за броени минути. Отличен войник е и на практика е безсмъртен. Но всичко си има цена - в замяна Върколака изпитва постоянна болка и има проблеми с избухливия си нрав.

 

 

За първи път той се появява в друг комикс на „Марвел" - „Невероятния Хълк" през ноември 1974 г. Създаден е от Джон Ромита-старши, който моделира характера му до противоречив супергерой. Противоречив, защото въпреки смъртоносната сила, която трудно контролира, Върколака все още вярва в доброто...

 

Професор Х
Макар и в инвалидна количка Доктор Ксавие, или Проф. Х, е един от най-силните мутанти на Земята, владеещ телепатията. Той може да манипулира чуждите умове и е основател на училището за млади мутанти „Х-мен". Негови ученици са Циклоп, Буря, Джийн Грей, Плевел, Върколак. Най-известен е със създаването на устройство, наречено Серебро - за откриване, проследяване и разширяване дарбите на хора, които притежават мутантния ген.


В ролята от самото начало влиза безупречният сър Патрик Стюарт. Неговият Доктор Ксавие е безкомпромисен пацифист, който мечтае за хармонично съжителство и за пълни граждански права на подрастващите мутанти като един друг герой. Сещате се, Мартин Лутър Кинг.

 

Циклоп
Той е от ветераните в екипа на „Х-мен" още от създаването им през 1963 г. Става опасен, когато свали специалните предпазващи очила - тогава е способен да подпали цял град само с поглед.


Циклоп и Върколака си приличат по буйния нрав и мечтата за мирен живот, затова и най-често си съперничат в класациите за най-харесвани супергерои.

 

Звяра
Хенри Филип „Ханк" Маккой, или накратко Звяра, също е от ветераните. Притежава маймуноподобна физическа сила и ловкост, гигантски ръце и крака в съчетание с интелект на гений. Преглъщайки посинелия и озъбен външен вид, няма как да не признаем, че Звяра притежава най-готиното чувство за хумор от всички мутанти в поредицата. Остроумен е и респектира - все пак е световен авторитет в областта на биохимията, генетиката и математиката. А докато се бори със собствените си зверски инстинкти и страхове от отхвърляне, Ханк не забравя и битката за един по-хубав свят на хора и мутанти.

 

Джийн Грей
Наричат я още Финикс - тя е най-силният мутант в екипа на X-мен. Съпруга е на Циклоп, но залита по Върколака. Има телепатична дарба, с която е в състояние да контролира всеки предмет или човек, но задачата й не е лека - достигне ли максимума на силите си, Финикс се превръща в суперстрашилище, пред което Жената Чудо буквално бледнее.
Тя може да унищожава и да създава светове, но изгуби ли контрол над себе си, има риск да се превърне в брутален злодей. Ще видим как ще развие образа Софи Търнър, след като смени Фамке Янсен.

 

Магнито
Той е от лошите - най-големият враг на проф. Х има способността да генерира и контролира магнитни полета. Ненавижда миролюбивия характер на професора и мечтае за тотална власт на мутантите над хората. Човеците пък смята за биологична маса без бъдеще...
Челното му място сред най-обичаните злодеи в историята на фентъзи жанра е обясним - още в първата екранизация ролята му е поверена на сър Иън Маккелън, а от 2011 г. с магнитните полета на злодея си играе горещият Майкъл Фасбендер.

 

Мистик
И тя е лоша. Много! Премиерата й в комиксите е през 1978 г. От 2000 г. не пропуска да се разходи само по боядисано в синьо тяло на големия екран.
Мистик се трансформира, имитирайки външния вид и глас на всяко лице с изящна прецизност (хитро, а?). Тя е закоравял 100-годишен злодей, майка на няколко зли мутанта, а в синята й кожа са влизали холивудските красавици Ребека Ромейн и Дженифър Лорънс. Факт, който я изстрелва сред най-сексапилните анти супергерои в историята на киното.назад съдържание напред

съдържание


Парламентът като конвейер
Всеки работен ден от него излиза по един променен или нов закон. Полезно ли е това за демокрацията и прави ли живота ...


Майсторът и мотиката
При толкова много усилия, защо не успяваме? Subject: za6to ne uspyavame. Здравейте, г-жо, искам да ви ...


Палми Ранчев, писател и треньор по бокс : Смея се от сърце на шегите на Бог
Писането върху Колизеума и влизането в политиката - поне в българския вариант, имат доста съответствия. ......


Валери Запрянов: Това е Тема. Събрана в едно антре, преди да затворим вратата след себе си
...


Пет от най-удобните градове за живеене:
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.