АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Свят

Лятната нега на Европейския квартал
Жана Иванова, кореспондент на „ТЕМА" в Брюксел

Кой как почива в институциите на ЕС в Брюксел

 

Решението на Европейската комисия да предприеме съдебни действия срещу Disney, Fox, Warner и други големи американски филмови студиа, както и срещу британския и френския тв канали Sky и Canal +, беше сред последните преди повечето от еврокомисарите да затворят работните досиета и да се отправят към брюкселското летище „Завентем" със стегнати за отпуск куфари. Те ще се завърнат с нови сили чак в края на август или началото на септември, за да се подготвят за първата пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург, която започва на 7 септември.


За някои еврокомисари петседмичната почивка е заслужена. През изминалото първо полугодие оглавяваната от Жан-Клод Юнкер ЕК вече изпълни голяма част от работната си програма за 2015-а.


Подобна е ситуацията и в Европарламента. Депутатите вече са разпуснати. Членовете на многобройните парламентарни комисии и политически групи ще се срещнат отново в началото на септември, за да се подготвят и те за началото на есенната пленарна сесия в Страсбург.


Малок по-оживено е в сградата на Съвета на европейските министри, която се намира в самото сърце на Европейския квартал. Следващото заседание на Комитета на постоянните представители, членовете на който подготвят събранията на министрите, вече е насрочено за 31 август. Първият съвет на министрите на земеделието ще бъде също на 7 септември. В просторния атриум се движат длъжностни лица с делови вид, които подготвят срещите за началото на политическия сезон. Забелязва се и концентрация на служители на Люксембург, който пое председателството на ЕС от 1 юли.


От всички европейски институции съдът в Люксембург има най-дългата ваканция. Тя започна на 17 юли и ще продължи до 30 август.


В Еврокомисията все пак е по-различно - там не всичко е замряло заради лятото. Работното натоварване в някои генерални дирекции - като тези, които отговарят за сътрудничеството и развитието или за европейската информатика, остава и през ваканционен период почти такова, каквото е и през останалата част на годината. Тоест някои еврокомисари не излизат в отпуск през летните месеци. Шведската комисарка Сесилия Малмстрьом, която отговаря за търговията, ще продължи да следи свършеното от подчинените си, които не спират и през летните месеци да преговарят условията на прословутия договор за Трансатлантическо търговско и икономическо партньорство със САЩ въз основа на точките, вече договорени в средата на юли след гласуване в ЕП.


Когато журналистите и лобистите са на почивка, тайните преговори се осъществяват по-лесно, отколкото през работния сезон, когато всички са в Брюксел. Френският сайт „Квадратурата на Мрежата", който защитава свободния достъп до интернет, надава тревожен сигнал, че американците искат да защитят своята филмова индустрия, поставяйки в споразумението възможност за въвеждане на репресивни мерки в името на защитата на авторските права. Подобни точки се съдържаха в проекта ACTA, отхвърлен от Европарламента през 2012 г. Сайтът отправя призив за мобилизиране с цел да се осуети новото търговско споразумение, скроявано зад гърба на потребителите. В сезона на отпуските обаче не мобилизациите, а резервациите на самолетни полети и хотели очевидно занимават повече същите тези потребители...


Тъй като всички еврокомисари имат смартфони - дори да са на почивка в далечни от Брюксел екзотични места, те остават в непрекъснат контакт с централата. Имат си и подходящи заместници за оперативните решения.


Близо хилядата акредитирани за работа в европейските институции журналисти значително са оредели, но една част от репортерското войнството си остава на поста и през лятото. Редовните пресконференции и брифинги на ЕК вече не се ръководят, както е обичайно, от излезлия в отпуск говорител - бившия гръцки евродепутат Маргаритис Схинас, а от един от двамата му заместници - българката Мина Андреева.


Има една интересна подробност за работата на еврослужителите през лятото в Брюксел. От град с напрегнат график и трафик под надвиснала северна мъгла и непрестанен дъжд европейската столица през юли и август се превръща в уютно място с приятни температури и сияйно слънце. Като прибавим и факта, че голяма част от колегите и населението са се изнесли на почивка, работата в офисите сега е действително много по-лека, отколкото през натоварения период на годината. Ето затова, дори когато не се налага да заместват своите началници, много служители на ЕК с удоволствие работят през лятото. Сега им остава време да се съсредоточат върху папките си без стреса на честите заседания и безкрайните въпроси на членовете на Европейския парламент. Е, цялото това напрежение неминуемо ще се върне в началото на есента.


Всъщност ЕК не толерира оставането на голям брой от нейните служители зад бюрата, когато комисарите им са на почивка. Тя не може да ги принуди да вземат отпуск точно през този период, но ги приканва настойчиво да го направят. Причината е, че служителите на ЕК имат законното право на доста седмици отпуск - чак до 13 седмици за една година. Ако те не вземат част от него, когато и комисарите им отдъхват, може после да липсват в по-натоварен момент. Тогава генералните мениджъри ще бъдат принудени да наемат допълнително временен персонал, за да се справят с текущата работа, а това си е ненужен разход.


Германската евродепутатка Инге Гресел, която е в Комисията по бюджетен контрол на ЕП, редовно изчислява броя на допълнителните постове, необходими за заместване на длъжностните лица от ЕК, които са в редовен отпуск. Въпросният отпуск възлиза на 24 дни. Но набъбва до 35, като се добавят и онези 11 дни, които са неработни за институциите. Освен това работещият в Брюксел персонал, чието пътуване до родината надвишава дистанцията от 2000 км, има право на шест дни допълнителен отпуск. Също така еврослужителите може да натрупват извънредни часове, работейки повече от 40-те часа седмично, предвидени по разписание в техния статут. Тоест в крайна сметка годишното „разпускане" може да достигне и до 65 дни. Инге Гресел отчете, че за компенсирането само на този извънреден труд са нужни около 400 работни места.


Въпреки това ЕК систематично увеличава броя на работната си сила. През 2004 г. тя е имала 21 247 постоянни и договорно наети служители. През март 2015 г. те са вече над 33 000 на брой. Или над 50% за период от 11 години.


За да се справят с нарастващия обем работа, еврослужителите трябва да работят повече и да вземат по-малко отпуск. Но засега на никого в брюкселските институции не му и хрумва, че това наистина може да се случи. А пък отпускарският сезон е особено непредразполагащ към мисли за такова мрачно бъдеще...назад съдържание напред

съдържание


Парламентът като конвейер
Всеки работен ден от него излиза по един променен или нов закон. Полезно ли е това за демокрацията и прави ли живота ...


Майсторът и мотиката
При толкова много усилия, защо не успяваме? Subject: za6to ne uspyavame. Здравейте, г-жо, искам да ви ...


Палми Ранчев, писател и треньор по бокс : Смея се от сърце на шегите на Бог
Писането върху Колизеума и влизането в политиката - поне в българския вариант, имат доста съответствия. ......


Валери Запрянов: Това е Тема. Събрана в едно антре, преди да затворим вратата след себе си
...


Пет от най-удобните градове за живеене:
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.