АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

В Германия законотворците прекарват повечето време в избирателните си райони
Елена Трифонова, кореспондент на «ТЕМА» в Берлин

Германският Бундестаг се занимава с проблемите на държавата, проблемите на отделните провинции (лендери) се решават в Бундесрата. Всеки закон, чието приложение засяга пряко правителствата на отделните германски провниции и се финансира от тях, трябва да получи одобрението на Бундесрата - втората камара на германския парламент. В случай на несъгласие от негова страна се активира така наречената помирителна комисия, в която влизат представители на Бундестага и Бундесрата.


Бундестагът гласува законите, бюджета, избора на канцлер и на федерален президент и изпращането на части на Бундесвера на международни мисии и акции.


Германските депутати
не заседават всяка седмица


защото са длъжни да се занимават и с проблемите на избирателния окръг, където хората са гласували за тях. В депутатския офис там задължително работи поне един сътрудник. Парите за това се отпускат от Бундестага. Сумата позволява и назначаването на сътрудник в парламентарния офис в Берлин. Освен това към отделните фракции и комисии също работят така наречените референти, които подготвят приемането на законите.


Последното заседание на пленума на Бундестага тази година беше на 17 юли, следващото е на 8 септември от 10 часа. В интернет се изнасят всички протоколи и стенограми от публичните заседания.


За да стигне един закон до гласуване на пленарно заседание, той е минал за разглеждане и обсъждане във всяка от 23-те постоянни комисии. Там са основните дебати и обсъждания. На пленарното заседание се прави само официалното гласуване на нови закони и промени в досега действащи, оповестяват се политически декларации и изявления на групите. Винаги има предварително заявени говорители и време, в което ще говорят от всяка фракция.


Същинската законодателна дейност на депутатите се извършва в комисиите. Там са и дебатите по същество. В пленарната зала се чуват оформените вече партийни позиции по дадена тема. Много от местата там понякога са незаети. Стигне ли се до гласуване обаче,


звънец приканва 631 депутати


да заемат местата си в пленарната зала. За неявилите се без извинителни причини има парични глоби.


В пленарна зала винаги има присъстващи граждани като зрители. Цели текстове не се четат, за да се пести време. Но понякога един закон или промяна може да бъдат обсъждани до година в комисиите.назад съдържание напред

съдържание


Парламентът като конвейер
Всеки работен ден от него излиза по един променен или нов закон. Полезно ли е това за демокрацията и прави ли живота ...


Майсторът и мотиката
При толкова много усилия, защо не успяваме? Subject: za6to ne uspyavame. Здравейте, г-жо, искам да ви ...


Палми Ранчев, писател и треньор по бокс : Смея се от сърце на шегите на Бог
Писането върху Колизеума и влизането в политиката - поне в българския вариант, имат доста съответствия. ......


Валери Запрянов: Това е Тема. Събрана в едно антре, преди да затворим вратата след себе си
...


Пет от най-удобните градове за живеене:
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.