АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

Не експертно, а експериментално
Калин Първанов

 

ПравителствотоОрешарскидопринесе за тоталната бъркотия в традиционните представи за политиката. Когато понятията са сбъркани, следват невярна диагноза и грешни решения

 

От много експертиза стигнахме до епикриза – това е положението в държавата два месеца след онзи ден, в който етикетът „експертен” се отлепи от кабинета „Орешарски” като стикер Adibas от китайски гуменки. Но ако не за експертно , това правителство може да мине поне за експериментално. При това в много посоки.

Експеримент № 1 – Да дойдат експертите

Според тълковния речник думата експерт означава не само вещ и опитен познавач на дадена област, но и техническо лице. А в политиката управлението на технически лица вече е характеристика на друг вид правителство. Такова е служебното правителство, което - за разлика от „експертния кабинет”, е конституционно регламентирано със строго ограничени правомощия и срок на годност.

По биография някои от министрите се доближават до значението на думата професионалист: човек, който е много добър в професията си. За други от членовете на „експертния“ кабинет има очевидни разминавания между професионалните им компетенции и поверените им ресори. Командировките в Брюксел и разпределянето на пари по разни европрограми не е това, което хората свързват с понятието правосъдие. Както и синтаксисът има малко общо със спорта. Някой да беше чувал мнението на Зинаида Златанова за дефицита на справедливост в съдебната ни система или на Мариана Георгиева за проблемите в спорта, преди да бъдат назначени за министри?

Експеримент2Да заместим политиците

Пример за човек, който е професионалист в поверената му област, е социалният министър Хасан Адемов. Което съвсем не му пречи да бъде едновременно с това и един от малкото изявени политици в правителството „Орешарски“. Защо тогава съставителите на кабинета съзнателно търсеха този контраст между политици и професионалисти? Попълването на Министерския съвет с неутрални фигури да не би да е признание на БСП и ДПС, че повечето им кадри са депрофесионализирани и могат да си вадят хляба главно с политиканстване? Или че стават главно за попълване на кабинетите във втория и третия ешелон, където отговорността за властта не е толкова видима за сметка на консумацията й?

Всяко управление, което не разчита на експерти, е обречено на провал. Професионалистите подпомагат управленците като част от техния съветнически апарат. По това какви са съветниците му може да се разпознае колко струва даден управленец. Но съветите са едно, а решенията в крайна сметка се взимат от политиците. При това правителство е обратното. Важните решения се взимат не в правителството, а в политическите централи. Защо тогава е целият маскарад с експертите?

Експеримент3Трябва ли ви министър

Когато млади репортери в едно столично радио имаха проблеми с ударението в думата „структура“, един от експертите в занаята им даде безценен съвет: „Ще запомните структура като: хвани ми шнура.”

Структурата на кабинета „Орешарски“ също създаде впечатление за сбъркано ударение. И не само заради подозренията, че министерство на инвестиционното проектиране се прави, за да се концентрират едни пари у едни хора и да се заобиколят други. С цялото уважение към биографията на проф. Иван Данов, но за какво проектиране може да става дума в едно правителство, на което всеки ден в повече му е дар от Бога? Положението, в което поставиха известния архитект, е подобно на ситуацията с онзи, дето звъннал в президентството:

- Ало, трябва ли ви вицепрезидент?

- Не.

- Тогава защо го държите?

Експеримент4Запознай се с нашите

Правителството „Орешарски“ е уникално и с това, че повечето от членовете му се запознаха в заседателната зала на Министерския съвет. А един от тях не успя да раздаде дори и визитката на колегите си. Бързото оттегляне на номинирания за министър арх. Калин Тихолов поради съмнения за участие в ощетяващи обществения интерес сделки припомни друг емблематичен за управлението на Бойко Борисов анекдот: Един човек вървял по улицата и се натъкнал на опашка. Попитал гражданите за какво се редят? За министри, отговорили му. Човекът се зачудил дали да остане, понеже опашката била дълга. Успокоили го: „Не се притеснявай, вярно, че е дълга, ама за сметка на това върви бързо.“

Повечето от министрите в кабинета „Орешарски“ нито са писали заедно предизборни и управленски програми, нито са се закалявали като екип в опозиция, нито са минали през огъня на предизборната кампания.

Съставянето на правителството наподоби етапите на небезизвестната младежка кампания в БСП „Презареждане“, нашумяла с многото блясък и пръснати средства. Целта й беше уж да обедини младите в партията, но реално укрепи властта на председателя. Първият й епизод се наричаше „Запознай се с нашите“, следваше „Запознай ме с нашите“, а последната серия „Код: Промяна“ приключи с основаването на Младежкото обединение в БСП. В нашия случай не е изключено да е бил замислен друг опит: в случай на успех на разноцветната селекция „Орешарски“ на финала от нея да се пръкне някоя дясноцентристка партия (по подобие на Блока на Марио Монти в Италия), която да осигури още един мандат на тройната коалиция, замествайки липсващото НДСВ между БСП и ДПС. Ако такава цел е била поставяна, то експериментът вече е неуспешен.

Експеримент5Кои санашите

За парадокса известни фигури вдясно да бъдат посрещани със скандиране „Червени боклуци“, се изговори достатъчно. Само да припомним: министър-председателят в „лявото“ правителство е бивш заместник-председател на СДС. Парламентарното му мнозинство се крепи от дейци на синята партия начело с организационния секретар и кадровик № 1 Христо Бисеров. Там са и други влиятелни фактори в ерата „Костов“ като депутатите Йордан Цонев и Камен Костадинов. Със същото политическо потекло е и социалната зам.-министърка Светлана Дянкова. Министрите на здравеопазването Таня Андреева и на културата Петър Стоянович са бивши активисти на младежката организация на синята партия, продължили политическата си кариера през движение „Гергьовден“ след отлюспването на Орешарски от СДС. Стоянович е не само бивш председател на „Гергьовден“, но e сочен и за идеолог на Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева, която се обяви за опозиция на това правителство. През ДБГ се е завъртяла и зам.-министърката на финансите Людмила Елкова, която е личен избор на Орешарски. Началникът на кабинета на премиера Мария Дивизиева дойде от НДСВ. Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева е бивш член на ССД и на служебния кабинет „Софиянски“. Колегите й в транспорта Данаил Папазов, в МВР Цветлин Йовчев и на МРРБ Десислава Терзиева бяха на високи постове и при управлението на ГЕРБ. Същата линия беше продължена и при назначенията на втория етаж на властта, където попаднаха Ева Жечева (ексдепутат от СДС) – като директор на Агенцията за закрила на детето, и Анелия Крушкова (бивш зам.-министър от НДСВ) – като шеф на БДЖ.

Кой от изброените се вписва в понятието „комунист“? Сбърканите понятия водят до невярна диагноза и грешни решения.

Ако не беше площадният антикомунизъм, изживяваната елитарност, класовата надменност и подчертаната липса на социална чувствителност у един гласовит сегмент от протестиращите, мнозина избиратели на БСП вероятно щяха да се запитат чие е това правителство и къде са „техните“. Сега обаче тези хора са строени от другата страна на барикадата, след като умело им беше внушено, че площадът вика и срещу тях.

Експеримент6Немам нерви

Докога ще издържат нервите на мирния протест - това също е своеобразен социален експеримент, в който всички сме въвлечени. Странното е само, че управляващите продължават да експериментират с търпението на управляваните, налагайки компрометирани фигури в службите на властта. Не стига, че дузина кадри със спорна репутация от управлението на тройната коалиция се настаниха в старите кабинети, ами трябваше да дойдат емблематични назначенци като Емил Иванов и Петко Арнаудов, свързани с афери в горския фонд. Остава и „Батко и Братко“ да се завърнат в пътната агенция. Но откъде можем да сме сигурни, че и техните назначения не чакат вече за подпис на някое бюро?

Експеримент7И победителят е

Във всеки случай не е мнозинството от избирателите, които не са представени в това управление. Със сглобяването на кабинета „Орешарски“ за първи път в най-новата ни история беше направен опит за изолиране на партията, спечелила най-много гласове на изборите. Така процедират политическите сили в следвоенна Италия с цел недопускане до властта на мощната тогава Комунистическа партия. Един от резултатите е, че средният живот на управлявалите правителства е по-кратък от година.

Подобна практика има и в някои други страни, стига да са налице две условия: 1) Спечелилата изборите, но с недостатъчно мандати да състави правителство, партия проповядва антидемократична идеология; 2) Коалицията между останалите партии е с ясна идейна основа.

В нашия случай разликите са очевидни. За част от обществото Бойко Борисов е заплаха за демокрацията, но творението му ГЕРБ е редовен член на управляващата в Брюксел Европейска народна партия. В същото време допирните точки в идеологията и в програмите на десните ГЕРБ и ДПС са много повече от тези между ДПС и уж лявата БСП. Защото тогава първата и третата сила не съставиха коалиционно правителство, което нямаше да зависи от скритата подкрепа на „Атака“ - партията, от която всички се разграничаваха? При кабинет на ГЕРБ и ДПС нямаше да го има и това объркване на „лявото“ и „дясното“, освен ако то не се търси съзнателно.

Експеримент8Орел, рак и щука

Експериментаторският дух на управляващите се пренесе и в извънпарламентарната опозиция. Срещу кабинета „Орешарски“ набързо беше стъкмен Реформаторски блок от десни, либерали и зелени. Как ли ще процедират, ако сметките им за бързо сваляне на властта излязат без кръчмар и първите избори, на които трябва да се явят, са за европарламент? Единият вариант е да сътворят общоевропейски феномен и да излязат с обща листа, след което първият избран от нея да седне при християндемократите в Брюксел, вторият - при либералдемократите, а третият - при зелените. Другата опция е временно да се разделят на три листи за европейските избори, след което отново да се съберат в обща листа за парламентарните. Ами ако изборите за национален и за европейски парламент съвпаднат на една дата? Тогава с три отделни бюлетини ли ще се явят на единия избор и с една обща на другия?

Списъкът със задействаните опити на политическите лаборанти не претендира за изчерпателност. Но както е казал народът – на чужд гръб и сто експеримента са малко!назад съдържание напред

съдържание


Любимците на Любимец
Градът, чиято икономика се движи от дините и дамските прически, има хита в новото българско футболно ...


Жителите на Реформаторски блок
Новата сграда в дясната махала е на път да се пренасели и не е ясно как домсъветът ще взима ...


Рияд Ал-Малики, палестински външен министър: Български възпитаници са на ключови постове в Палестина
Министърът на външните работи Рияд Ал-Малики е едно от най-авторитетните и ......


Започва с Б и завършва на О
...


Пет най-красиви автомобила за 2013 г.
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.