АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

Жителите на Реформаторски блок
Ясен ЛюцкановНовата сграда в дясната махала е на път да се пренасели и не е ясно как домсъветът ще взима решения
“Хората, които сега преговарят за кандидат-президент на десницата, не могат да изберат и домоуправител, камо ли президент.” Емблематичната реплика на Любен Дилов-син от 2006 г. надживя конкретния повод, защото пасва на всеки опит за свикване на десния домсъвет. Актуална е и днес, когато десни, земеделски, зелени и всякакви други партии се нанасят в общ Реформаторски блок.

Съкооператорите от ДСБ, СДС, ДБГ, НПСД, БЗНС, “Синьо единство” и “Зелените” вече свикват със съжителството си и заедно се любуват на гледката от висотата на своите 7 етажа (процента доверие според „Галъп”). Някои даже мечтаят един ден блокът им да хвърли сянка върху билдинга на ГЕРБ.

Преди да се направи разходка по етажите, е добре да се знае


кой проектира и кой даде

старт за строителството


на Реформаторския блок. Скицирането започна веднага след като традиционната десница загуби постоянния си адрес на площад “Народно събрание” 2 и за мнозина архитектът се казва Радан Кънев, председател на ДСБ. Проектът наистина беше представен за пръв път на XI национално събрание на тъмносините на 23 юни, на което беше избран новият председател. Но не от него, а от лидера в оставка Иван Костов. “Политическата дестабилизация на страната няма да бъде преодоляна, докато не се създаде десен реформаторски блок. Той трябва да отвоюва властта от мафията и да я върне на гражданите”, обяви тогава Костов. Впоследствие Кънев само нанесе лека корекция в чертежа, като задраска думичката “десен”.

Нямаше как да е иначе, новата сграда в политическия квартал е шарена.

Погледната откъм квартал “Лозенец”, е тъмносиня, към Орлов мост фасадата е зелена, на изток е светлосиня, на юг – с лилав отенък. Конструкцията също е сложна, жителите на Реформаторския блок имат едно наум от обитаването на други паянтови сгради, рухнали покрай изборни трусове. Думата “коалиция” не е поставена в основата, а всеки търси своя носеща колона в чудноватата постройка. За ДСБ блокът е “общ фронт срещу правителството” и алтернатива на ГЕРБ. За Движение “България на гражданите” – “не е коалиция, а нещо значително по-важно и голямо“. За зелените – “ясна и широка платформа какво да се случи в България”. За СДС – също платформа, но “надполитическа и надидейна” (?!). За “Синьо единство” – път към създаване на единен десен субект. Останалите по-скромни участници не излизат извън официалната формулировка – “отворен формат от политически партии, неправителствени организации и активни граждани. И понеже винаги трябва да има западен образец, бяха посочени Християндемократическият съюз на Ангела Меркел и Гражданската платформа на Доналд Туск. И в немския, и в полския случай обаче става дума за единни партии. Затова най-сполучливото определение за Реформаторския блок може би даде политологът Димитър Аврамов, оприличавайки го на Ноев ковчег...

Досега жителите на блока проведоха няколко общи събрания – за да обявят обединението си, да се противопоставят на актуализацията на бюджета и да приемат новодомците СДС и БЗНС. И в трите случая не стана съвсем ясно


какви реформи

предлагат “реформаторите”


На първата сбирка беше представен програмният документ “Начала на обединение на Реформаторския блок”. В него се говори предимно за спазване на съществуващи правила: “освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархични зависимости”, “безкомпромисно преследване и наказание на корумпираните и злоупотребилите с власт”, “изваждане на регулаторните органи от зависимостите им от корпоративните и политическите итереси”, “прилагане на стриктни антимонополни правила за защита на конкуренцията, свободната инициатива и интересите на потребителите, “равни възможности и честна конкуренция в обществените поръчки. Идеи за реформи съдържаха само отделни заявки като “нови изборни правила, гарантиращи честни избори” (но без да е изяснено какви), “прозрачност и публичен контрол при финансирането на партиите” (с бегло уточнение – “целево финансиране, гарантиращо конкурентност и политическо представителство на българските граждани”), “включване на инструментите на пряката демокрация и гражданския контрол при вземането и изпълнението на решения на централно и местно ниво” (отново без конкретика), “деполитизиране на държавната администрация и персонална отговорност от държавните служители, премахване на партийните и роднинските назначения” (изключително добро пожелание). Останалото бяха фрази, маркиращи присъствието на определени партии в блока: “остро противодействие на опитите за разделение на българската нация и противопоставяне на етнически или религиозен принцип” и “опазване на българската природа и богатствата й чрез стриктно ново законодателство.

Разумните аргументи на експертите на Реформаторския блок срещу актуализацията на бюджета пък потънаха под гръмкото определение “грабеж” и категоричното искане за налагане на президентско вето. Мотивът – “ще извади наяве кой е в управлението и кой е в опозиция. Няма да има свободни радикали като Волен Сидеров, които ту са в опозиция, ту не са, уточни Мартин Димитров, ако някой случайно не беше разбрал каква е тънката политическа сметка.

Не се разбра и какъв е принципът, по който се влиза в блока. За приемането на СДС беше достатъчен фактът, че новият председател се казва Божидар Лукарски. За включването на БЗНС стигна ходатайството на един от основните партньори – ДБГ. “Не приемам тезата, че привличането на много партии обезличава - заяви по този повод Радан Кънев. - Избирателите очакват да видят смиряване на българските политически лидери. Многото партии само вдясно очевидно са продукт на липсата на компромиси и на прекалено его.” С което обаче не даде отговор на въпроса защо в Реформаторския блок


някои обитатели изглеждат

по-скоро като наематели


Народна партия “Свобода и достойнство” (НПСД) например прилича на съдържател на апартамент на партера, пригоден за нежилищни нужди. Няма как присъствието на формацията на Касим Дал и Корман Исмаилов да бъде оправдано само с необходимостта от разбиване монопола на ДПС върху електората в смесените райони. НПСД не само беше създадена със съдействието на ГЕРБ, а и се ползва с неприкрита подкрепа от управляващите в Турция. Твърде ангажиращо партньорство, за да бъде подминавано с лека ръка от останалите “реформатори”.

На пощенската кутия на БЗНС в Реформаторския блок пък е изписана само абревиатурата. Така за неспециалист е трудно да се ориентира за коя от многобройните земеделски партии иде реч. Липсата на добавки към името сочи, че това е формацията на т.нар. държател на марката БЗНС Георги Пинчев, който преди години я спечели в люти юридически и политически схватки. Човекът, който се подписа под споразумението с останалите шест партии, обаче се казва Николай Ненчев, едновремешен началник на кабинета на бившия вицепрезидент Тодор Кавалджиев. Години наред той води битка за лидерство с Пинчев, печели я на конгрес в края на 2008 г., белязан от физически сблъсъци между двата лагера, последван от разцепление и съдебни дела за легитимност... Е, поне има установена традиция земеделци да участват в десни коалиции.

“Зелените” обаче изглеждат като купувачи на зелено в Реформаторския блок. Не е ясно какво са очаквали, но по инерция вече често ги наричат “една от седемте десни партии”. По принцип те би трябвало да се нанесат в някой друг блок, вляво от реформаторския, такива са и целите им, такива са битките, които са водили.

Да не говорим, че пред входа на Реформаторския блок са се събрали още шест партии – ЕНП, БДФ, РДП, Обединени земеделци, НДСВ и БСДП, и се очаква почти всички да бъдат приети. За някои това може да изглежда като нов СДС от началото на 90-те, но за други блокът вероятно


ще заприлича на

пренаселена панелка


Съставът на Реформаторския блок и без друго вече се доближава до израза “последният да затвори вратата” - партньорството с хора, чиято професия е “граждански активизъм”, включване в обществен съвет на бившия икономически министър на ГЕРБ Трайчо Трайков.

Затова скептиците очакват с нетърпение да видят как ще бъдат съставени общи кандидатски листи между Прошко Прошков и бившите му съпартийци от ДСБ, между СДС и отцепниците от “Синьо единство” и т.н., и т.н. Тепърва ще стане ясно и колко струва квадратният метър в Реформаторския блок – съфинансирането на кампанията. Но най-вече не е ясно как ще се взимат общите политически решения. Да речем, при следващо посещение на турски вицепремиер в България блокът ще изпрати ли делегация по посрещането като НПСД. Или ще припомни позицията на “Зелените” за категорична подкрепа на протестиращите от площад “Таксим”. Кое разбиране ще надделее – либералното на Меглена Кунева в подкрепа на повече пряка демокрация или консервативното на ДСБ, където не се осланят много-многона мъдростта на народа. Въпросите може да следват до безкрай.

Най-любопитни, разбира се, са взаимоотношенията на “реформаторите” с ГЕРБ. Те се олицетворяват идеално от вица, в който Цветан Цветанов предложил на Бойко Борисов да купи 5-6 апартамента в Реформаторския блок. За ГЕРБ блокът ту е финансиран от банкера Цветан Василев, ту е естествен партньор. И така ще бъде до следващите избори. Борисов нито ще отстъпи десен терен без битка, нито ще се лиши от път към евентуално бъдещо сътрудничество. В надлъгването ще влязат всички възможни средства и срещата под егидата на Европейската народна партия е само началото. От Реформаторския блок засега отговарят по сходен начин – ту затръшват шумно вратата, ту я открехват леко, но за разлика от Борисов не могат да играят тази игра до безкрай...назад съдържание напред

съдържание


Любимците на Любимец
Градът, чиято икономика се движи от дините и дамските прически, има хита в новото българско футболно ...


Жителите на Реформаторски блок
Новата сграда в дясната махала е на път да се пренасели и не е ясно как домсъветът ще взима ...


Рияд Ал-Малики, палестински външен министър: Български възпитаници са на ключови постове в Палестина
Министърът на външните работи Рияд Ал-Малики е едно от най-авторитетните и ......


Започва с Б и завършва на О
...


Пет най-красиви автомобила за 2013 г.
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.