АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Икономика

„Капитал" срещу капитала
Светослав Спасов


Банка поиска собствеността на финансовия вестник заради необслужeн кредит

 

Краят на годината вече се оформя като време, в което българските медии спират само да отразяват събитията и сами се превръщат в източник на новини. След като преди две години по това време бе обявена сделката за вестниците „Труд" и „24 часа", преди дни се оформи интрига и около „Капитал" и „Капитал дейли". В края на ноември вестник „Преса" съобщи, че българският клон на гръцката банка „Алфа банк" е поискал Търговският регистър да впише встъпването й във владение в издателската компания "Икономедия" АД. Дружеството е собственост на бившия председател на Камарата на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев (51%) и на съдружника му Теодор Захов. Освен двата финансови
вестника, то издава и няколко специализирани, както и прави различни сайтове.


Причина за искането на банката са просрочени задължения на медийната група. От „Алфа банк" информираха, че "Икономедия" дължи 552 хил. евро (главници и лихви по три кредита), които е трябвало да погаси към 25 септември тази година. Понеже това не се е случило в уговорения срок, банката е
пристъпила към придобиване на обезпечението, заложено в нейна полза.


Взаимоотношенията между „Алфа банк" и „Икономедия" датират от 2007 година. Оттогава досега издателството тегли няколко кредита на обща стойност 9,35 млн. евро. Срещу тях Прокопиев и Захов постепенно залагат цялото имущество на издателската група. В средата на 2011 година заемите са преструктурирани и всички активи на "Икономедия" са заложени срещу три кредита в размер на 4 344 474.82 евро, 4 167 450 евро и 350 хил. евро, уточниха от банката. Срещу парите "Икономедия" ипотекира не само марките "Капитал", "Дневник", "Хоремаг", "Кариери", "Строителство и градът", офиса на "Икономедия", лаптопи, дигитални камери, мобилни телефони, гардероби, телевизори, автомобили, но дори и редакционната политика на изданията си.


Крайният срок за погасяване на третия дълг от 350 000 евро е 12 месеца. „Икономедия" се съгласява при неизпълнение на задълженията си в седемдневен срок от съобщението на кредитора да предаде доброволно на банката или на посочено от нея лице заложеното имущество". Възползвайки се от тази клауза, на 29 ноември „Алфа банк" пожелава за изпълнителен директор на дружеството да бъде назначен 39-годишният Пламен Божинов.


Ден по-късно собствениците на „Икономедия" отговориха от страниците на „Капитал", че действията на банката са ги изненадали. „Вчера, 29 ноември, научихме заедно с всички останали, които следят публикациите в Търговския регистър, че „Алфа банк" като наш кредитор е предприела действия за усвояване на обезпечения и назначаване на управител на търговското предприятие на "Икономедия" АД - признаха Прокопиев и Захов.- Предприели сме необходимите правни действия, за да защитим нормалното функциониране на "Капитал", "Дневник" и останалите ни медии. Предоставили сме на Търговския регистър неоспорими факти за недопустимостта и незаконноста на искането на Алфа банка. Независимо от необоснования акт сме готови конструктивно, както и досега, да положим всички възможни усилия по търговски начин да разрешим спора с банката. Като коректен партньор се въздържаме на този етап да разкриваме детайли от отношенията си с "Алфа банк".
Въпреки разказа на Прокопиев и Захов за вероломността на банката, действията на собствениците на „Капитал" показват, че тяхната изненада от развоя на събитията не е била съвсем пълна. В официалното съобщение двамата казват, че „към момента на подаване на иска "Икономедия" е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план. Предоставили сме на Търговския регистър неоспорими факти за недопустимостта и незаконността на искането на Алфа банк". Впоследствие се разбра, че „Икономедия" е превела на „Алфа банк" сума на обща стойност от 632 500 евро на 27 и 28 ноември. Това означава, че парите са тръгнали към трезора часове преди банката да придвижи искането си към Търговския регистър. Но и повече от два месеца след изтичане на срока, в които издателите е трябвало да погасят единия кредит.
Въз основа на платените в края на ноември пари бизнесмените подават иск съдът да не позволява на Търговския регистър да впише нов собственик и нов изпълнителен директор на „Икономедия". На 4 декември Софийският градски съд засега стопира намерението на "Алфа банк" да поеме контрола над "Икономедия". Състав с председател съдия Десислава Добрева прие, че е налице висящо производство между трезора и дружеството и че през този период в него не трябва да настъпват промени. Определението е окончателно. Съдът дава да се разбере, че именно евентуален съдебен спор ще разреши въпроса дали кредитът на "Икономедия" е бил изискуем към момента на предявяване на иска на банката.
„Уважаваме решението на съда - коментира изпълнителният директор на българския клон на гръцката банка Евангелос Литрас.- Единственото нещо, което мога да кажа към този момент, тъй като събитията се развиват, е, че „Алфа банк" винаги следва бизнес етиката и стъпките, които сме предприели, са съобразени с тази етика. Банката има определен имидж в бизнес средите, за който ние се грижим".
Литрос каза още, че „Алфа банк" няма намерение да става собственик на „Капитал" и че един от познатите методи за освобождаване от залог заради заради необслужен кредит, е за него да се търси купувач. Преди това същото предположение изразиха и Прокопиев и Захов. Те деклариха, че „ако се окаже, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедия" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства." Това тяхно изявление дойде само година и половина, след като сами те са заложили срещу кредит в банка „редакционната политика" на изданията си.назад съдържание напред

съдържание


Мачът на годината
Двубоят Борисов-Станишев се връща в праймтайма на обществото, без правила и по-груб отвсякога. Колко пъти ...


Ако си Дал, ако си Дал....
Новоучредената партия на Касим Дал взима кадри от ДПС, дарения от ГЕРБ и благословия от ...


Мърдокгейт - 17 месеца по-късно
Британското правителство и главните редактори на основните вестници обсъждат медийна саморегулация на базата на ...


Политически футбол
......


Петте най-големи стадиона в света
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.