АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Усмивката на българина
Екип "ТЕМА"


Тя се появява рядко и понякога е кисела или щърбава, но стоматолозите ни са готови да я направят като американската

 

„Ден без усмивка е изгубен ден"
Чарли Чаплин


В първия петък на октомври светът отбелязва Деня на усмивката. Но е напълно възможно и да не го разберете рано сутринта сред пътниците в софийското метро. Няма прозорчета като в автобуса, така че онези, които не дремят, се взират умислено в себе си. Или не са чували за американеца Харви Бел и неговия закачлив жълтур Smiley, измислен през 60-те за визитка на застрахователна компания, преди да се сдобие с милиони почитатели и да стане „дядо" на емотиконите в интернет. Или просто да не им е до празник, докато се чудят как да се оправят със сметките за ток и топла вода.

Don ' t worry, be happy

звучи добре, но обобщава друг стандарт и нагласи. След 45 години социализъм и още 23, прекарани в здраво стискане на зъби, усмивката на българина няма как да е като холивудската. Повече прилича на руската: появява се по-рядко, понякога е крива или пък разкрива празнини в поддържането на хигиената. От онази обща за народите ни система е останал девизът: „Работи, после ще се усмихваш!" - като че доброто настроение е признак на несериозност. Все едно изисква специално време и места като Дома на хумора и сатирата, вестник „Стършел" или Сатиричния театър. Пък и как да не се отнасяме сериозно към живота, като поколението над 50 още напомня, че за вицове преди 10 ноември се е влизало в лагер.
Сравнително отскоро у нас усвояваме и максимата, която обединява Изтока със Запада: усмивката е част от добрата търговия или, както казват китайците, „който не може да се усмихва, няма да може и да отвори лавка".
В Япония усмивките са съпроводени с поклони: в моловете се падали до 2500 дневно на момиче, поставено да посреща клиенти на ескалатора. У нас 9 от 10 хотелиери ще се изненадат, че в някои от реномираните световни вериги рецепционистите са длъжни да се усмихнат поне 5 пъти за 5-те минути, в които оформят документите на госта.
Макар да сме наводнени от „книги за самопомощ" и статии за борбата срещу стреса, все още не сме възприели напълно западната култура на усмивката като обичайна вежливост и начин за повдигане на настроението - своето и на околните. „Нещо смешно ли казах?", продължават да питат учителите, мнителни за всяка потенциална проява на неуважение у учениците. А електоратът все така търси и намира неискреност в „дежурната усмивка" на политиците. При случайно кръстосани на улицата погледи тук не е прието да се усмихваме, освен ако не искаме да се схване като харесване, тоест покана. Възможна е и реакция на объркване - да не би да се познаваме? Американците не могат да го разберат.

Руснаците обичат да се шегуват

с тях: в Щатите зъболекарите са скъпи, там просто трябва да се усмихваш, защото това е най-сигурният начин да покажеш, че се справяш с живота.
В България те са евтини, но само от американска или от западноевропейска гледна точка. А това допринася и за увеличаване на приходите от здравния туризъм, и за по-добра видимост към картината на разслоението в обществото. Най-широките телевизионни усмивки са на певиците, артистите, манекенките и техните спонсори. „Обикновените хора" от репортажите често прикриват своите усмивки в шепа. Стоматолозите знаят защо.
„Над 98% от българите имат поне един кариес в устата си. Над 85% са с усложнения от кариес и за съжаление екстракцията на постоянни зъби е изключително висока. За 2010 г. по НЗОК са извадени около 9 хил. постоянни зъба на деца до 18 г. През 2011 г. те са намалели на 8 хиляди и въпреки това процентът остава висок. Причините са в лошата устна хигиена и здравна култура, не само в липсата на средства. За съжаление не повече от 30% от българите сменят редовно четките си за зъби. Как няма да им е кисела усмивката...", разперва ръце д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз.
Четка за зъби може да се купи и за 90 стотинки. Но усмивка се разваля и с неправилно хранене. Ако поколението на сегашните баби и дядовци е расло в следвоенен недостиг, то следващите нямат друго оправдание, освен

скъпото сирене и евтините бонбони

по пътя към зъболекаря. Понякога до него не е лесно да се стигне и по обективни причини - по данни на БЗС от 8250 общопрактикуващи лекари по дентална медицина 2800 са в София, към 1200 - в Пловдив, 900 във Варна, а малките градчета и селата да се оправят, както си знаят.
„Ако има реформирана сфера в здравеопазването ни, то това е денталната медицина - добавя д-р Миланов. - Последствията са няколко. Държавата изцяло абдикира от грижата за денталното здраве, дори и в Националния рамков договор нищо не е 100% безплатно за здравноосигурените българи. В настоящия момент не повече от 7% от общия бюджет на НЗОК отива за стоматология - към 101 млн. лв. годишно. От създаването на касата пакетът за възрастни над 18 г. не е променян на практика. Здравноосигурените граждани в рамките на 12 г. (с малки изключения) не са получили нищо повече от един преглед, възможност за една пломба и едно вадене на зъб. Що се отнася до децата, Българският зъболекарски съюз през 2003 г. успя да убеди политиците пакетът да се разшири. По този показател вече сме на средно ниво в сравнение с другите европейски страни."
Последното звучи като причина за оформяне на по-широка и не чак толкова кисела усмивка в бъдеще. Напоследък у нас и имплантологията се развива бурно -

почти като пластичната хирургия

В най-добре оборудваните клиники и кабинети ще ви предложат дори последния „писък" - циркониева керамика. Тя създава илюзия за естествени, но иначе идеални зъби.
„Ако на пациента не може да му се постави имплант поради липса на структура на кост, това също може да се коригира оперативно - обяснява д-р Миланов. - Порцелановите фасети пък дават възможност да бъде запазена структурата на зъба за по-дълъг период, особено когато става дума за фронтални зъби с прекалено много и големи пломби. Нищо съвременно като материал и техники за лечение не липсва на пазара ни."
Американската усмивка вече не е непостижим блян, подсказват ни и рекламите по сайтовете за естетична стоматология. Има български клиники, където може да ви подредят зъбите с „невидимите" шини Invisalign, след като ви покажат с 3D компютърна технология какъв ще е резултатът от лечението, преди то да е започнало. „Сега всичко се случва безболезнено и много по-бързо. Ако преди направата на коронка е отнемала дни, сега с помощта на CEREC технологията може да се завърши за часове. Вашият дентален лекар ще подготви зъба, както би направил за корона или фасета. След това - вместо да взема отпечатък със силикон, ще го сканира със специална камера. Ще проектира как да изглежда бъдещата коронка и след това тази информация ще бъде изпратена на машина, която да я изработи от висококачествено керамично блокче", разяснява д-р Бранимир Кирилов, шеф на Центъра по имплантология и естетична медицина „Медикъл Дент". От сайта на центъра ще научите още, че там е възприет опитът на „водещи клиники по естетична стоматология в САЩ: Rosenthal Institute и New York Smile Institute - безспорни лидери в поставянето на фасети".
Разновидностите на американската усмивка не се изчерпват дотук - ако не искате нюйоркска, можете да си поръчате холивудска. На пазара у нас се предлагат дори „Да Винчи фасети", изработени от дентална лаборатория Da Vinci Studios в Калифорния. Тя не само работи за шоуто „Пълна промяна", но дава доживотна гаранция на фасетите. С тях ще се усмихвате тайнствено и очарователно

все едно сте Мона Лиза

Е, последното не го пише в рекламите.
Д-р Кирилов също отговаря с шега , когато го питаме дали се увеличават пациентите и дали са само артисти, политици, манекенки или бизнесмени: „Знаете ли защо някои хора поддържат само предните си зъби? Защото няма как да сложат етикет на задните. Иначе да, все повече ни търсят, предимно от бизнес средите, както и дами на средна възраст, това е естествено. Красивата усмивка най-бързо създава усещане за здраве и младост."
Само че в надбягването с годините и в настигането на имиджа има някои уловки. Д-р Кирилов споменава една от тях - все по-масовото използване на избелващи пасти за зъби и други препарати в последните години е увеличило броя на пациентите с частично изтрит или износен емайл. А когато развиете зъбна свръхчувствителност, ето ви пак на опашката за фасети... И никак не е все едно кой ще ви ги сложи. В бранша на „майсторите на усмивки" има не само добри лекари, но и добри търговци.
Повечето стоматолози мразят въпроса „колко струва" - всичко зависи от конкретния случай, пък и не искат да плашат бъдещите пациенти. „ТЕМА" трудно стигна до базовите цени: 300 до 700 на порцеланова фасета, от 220 до 720 лв. за избелване в зависимост от мястото, лекаря и препаратите.
Пари да имаш. А ако нямаш или ти стигат само за кариеси?
Пак ще се усмихваш! Американските и френските психолози отдавна са открили, че за искрената радост отговарят мускулчета, които не се контролират с усилие на волята. Най-истинската и съответно

най-полезната за здравето усмивка

е разменената между бебето и неговата майка. Вежливата, пиарската и ироничната не вършат и наполовина толкова добра работа за организма. Възрастните могат да доближат бебешкия ефект само ако са щастливо влюбени или гледат много добра комедия.

 


Комедии, моля, ние сме българи!

Българският зрител очаква от телевизията първо да го разсмее или евентуално да го разплаче и едва след това да го информира, показва статистиката. В Топ 5 на най-гледаните предавания редовно откриваме сериали и комедийни шоупрограми. Този септември например №1 и №2 са били две турски мелодрами по bTV - „Пепел от рози" и „Времето лети", както и две развлекателни поредици по същата телевизия - нашенският ситком „Столичани в повече" и шоуто „Комиците". Едва след тях са класирани централните новини на bTV. Добре позициониран е и друг развлекателен сериал на медията - „Домашен арест". От Нова телевизия зрителите също чакат преди всичко хумор, сатира и забава. През септември най-рейтинговата й рубрика е била VIP Brother. Пробив в топ 50 „Нова" прави и с комедийния сериал „Етажна собственост". Въпреки че от „Сан Стефано" 29 не се очакват големи забавления, ако не броим футбола, и по БНТ едно от най-гледаните предавания минава за веселяшко - „Шоуто на Канала".
На голям екран смешните сюжети също са търсени, потвърждават данните на „Александра груп" за най-посещаваните прожекции в българските киносалони. Българската комедия „Мисия Лондон" излиза на трето място по брой зрители за цялото последно десетилетие - изпреварват я само суперпродукциите „Аватар" и „Титаник", но не и „Троя" - въпреки Брад Пит. Още 10 комедии влизат в топ 27, включително „Операция „Шменти капели".
А театрите у нас пълнят салони по два основни начина: с обичани имена на режисьори и актьори или с комични сюжети. Най-добре е когато се получи златно сечение между двете. Така в Младежкия театър сред най-гледаните представления за сезон 2011-2012 попадат „Макбет" (но не в мрачния класически вариант, а фастфуд версията на Теди Москов), „Карлсон, който живее на покрива" и „Страхотни момчета" - българската реплика по английската класика „Време за мъже": музика, стриптийз и усмивки въпреки всичко. В Народния театър по същото време са се продали най-много билети за представленията на Александър Морфов, за „Сирано дьо Бержерак" на Теди Москов и за черната комедия „Ръкомахане в Спокан" на Явор Гърдев. На първо място в класацията на Театър „Българска армия" излиза комедията „Сега или никога", следвана от „Кръщене" на Камен Донев. Всъщност само „Железният светилник" няма нищо общо със смеха в първите 6 заглавия.
А Камен Донев заслужава специално внимание заради авторския си моноспектакъл „Възгледите на един учител за народното творчество", който се игра над 300 пъти в Пловдивския театър, накара столичани да извият опашки пред Сатирата и претъпка 7 пъти зала 1 на НДК. Казват, че хората се връщат по няколко пъти да го гледат и да се превиват от смях. Тоест Камен Донев вероятно е допринесъл повече за българското здравеопазване, отколкото всички служители на здравното министерство, взети заедно.

 Политически гримаси /каре/

Една от най-любопитните истории за това колко е важна усмивката в политиката е свързана с имиджмейкъра Жак Сегела. През 1981 г. той посъветвал Франсоа Митеран да си поизпили два зъба, защото стърчали твърде много и му придавали свиреп вид. След това 20 души от Националния съвет на социалистическата партия гласували за смяна на имижмейкъра. Само един бил против, но пък това бил самият Митеран. Той си изпилил зъбите и спечелил президентските избори във Франция.
Иначе чаровната усмивка в политиката най-често се асоциира с Кенеди и с американския подход към избирателя. Но прегледът на официалните портрети на президентите подсказва, че тя се е утвърдила като задължителен атрибут чак към средата на ХХ век. Усмихват се президентите от Франклин Делано Рузвелт нататък. До Хърбърт Хувър (1929-1933) всички са сериозни. По-късно появата на ответна усмивка у основния политически опонент на САЩ бележи края на Студената война.

 

Явлението Bear Smiling

- така описват на Запад новия стил на Михаил Горбачов, първи и последен президент на СССР. Той разчупва стереотипа: Руският мечок мутира в Усмихващ се мечок, нещо като оксиморон или нов биологичен вид.
Днес липсата на усмивка е изключение при успелите политици в бившите съветски сателити. Някои дори прекаляват в следването на американския модел. "Дай Боже, да запазя усмивката си за тия 5 години!" Това си пожела Росен Плевнелиев на излизане от храма "Св. Александър Невски" в деня, в който се закле като държавен глава. Усмивката на Плевнелиев, позната от времето, когато беше регионален министър, се превърна в символ и на предизборната му кампания. Тя грееше по плакати, билбордове и в клипове, даже и в ожесточените телевизионни дебати. Още в първите месеци на "Дондуков" 2 обаче някой го посъветва да е по-сериозен пред камерите. Оттогава Плевнелиев следва принципа, че му приляга да се усмихва само на по-неангажиращи събития.
В кампанията миналата есен имаше още един усмихнат кандидат. Но такъв, от когото това най-малко може да се очаква - Волен Сидеров. "И врагът ми знае, че съм прав", гласеше слоганът под неестествено смекчената физиономия на плакатите на "Атака". Постерът беше толкова странен, че веднага се сдоби с

шарж ала Стивън Кинг

от анонимен шегаджия във Фейсбук. Сидеров беше гримиран като клоун, а слоганът - сменен с "И Бойко знае, че съм луд".
Усмихнат плакат си направи и Георги Първанов за втората си кампания през 2006 г. под мотото "Президентът на всички български граждани". Сякаш символично обаче тази усмивка не беше истинска - ликът му беше съставен от 6800 миниатюрни портретчета на хора, които го подкрепят. Като държавен глава той често разтегляше устни в усмивка, но в повечето случаи това изглеждаше премерено и в крайна сметка - престорено.
Със сериозно изражение посреща Петър Стоянов посетителите на своя сайт. Откакто излезе от политиката, експрезидентът пази реномето си със свити устни. При кликване върху раздела "мандат" обаче на монитора се появява един по-млад Стоянов с широка усмивка. Тя беше толкова емблематична за него, че опонентите му опитваха да го уязвят по тази линия с животински прякор...
Е, усмивката не носи задължително политически дивиденти. Доказателството е неуспелият кандидат-президент Жорж Ганчев. Треторазреден актьор зад Океана, Жорж за пръв път внесе в българската политика истинската холивудска (и вашингтонска) усмивка - фотогенична и широка, запазена и до днес.
Дали заради спецификата на длъжността или на самите личности, но

премиерите у нас се усмихват по-рядко

отколкото президентите. Бойко Борисов го прави или докато пуска шега, или когато прегръща симпатизант за снимка. Станишев е широко засмян и с блеснали очи само когато триумфира с поредния спечелен пост. При Симеон усмивката се запазва загадъчно-носталгична, при Иван Костов - иронична или направо саркастична. Българският политик, когото дълго не можехме да си представим без усмивка, е Стефан Софиянски. Независимо какъв пост заемаше през годините, в предизборен период или извън кампания, усмивката не слизаше от лицето му. Тя помръкна донякъде само в пика на делата срещу него. За да се върне отново, когато беше оправдан по всички обвинения. Но вече като гримаса.

 

 назад съдържание напред

съдържание


Усмивката на българина
Тя се появява рядко и понякога е кисела или щърбава, но стоматолозите ни са готови да я направят като ...


Защото (можем да) сме европейци
Изборът на Сергей Станишев за президент на ПЕС е безусловен личен успех, както и признание за България ...


Нищо повече от енергетика
Мръсно нещо е българската енергетика. Далеч не само затова, че 70% от емисиите на парникови газове в нашата страна ...


Истина или провокация
......


Петте най-странни хотела в света
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.