АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Модерни времена

Приказки за пораснали
Елица ДимоваПалеонтолог, детска учителка и барман редят огнени истории от улицата

 

Преди месец потопиха в пламъци фестивалите "Въздухария" и "Беглика", а шоуто им пред Народния театър още тлее в съзнанието ни. Играят си с огъня вече трета година, убедени, че ще открият и изкарат наяве всичките му скрити лица. Романтичното. Нежното. Агресивното. Жестокото. Красивото... Пък дори и с цената на няколко лумнали в пламъци костюма!

Вземи огън, запали ги

Пламен е палеонтолог, Силвия - детска учителка и монтажист, а Мишо - барман. "И завинаги влюбен в кокилите и в огъня!", подчертава момчето с раста прическа и увиснало индианско перце на ухото. Негов е пламналият ръкав, който Силвия бързо изгасила още преди публиката да забележи. Мишо говори замечтано, направо отнесено за работата си в Fireter - първия у нас уличен театър на огъня и сенките. Като за магия. "Не можеш да го опишеш. При уличния театър няма граница. Като тази, която сцената поставя между артиста и публиката. Навън никой не е с нагласата, че точно в 19 ч ще гледа театър, нито пък е дал пари за билет и трябва да го накараш да остане. Това е най-голямото предизвикателство - един човек да спре, да те погледне и да запалиш онзи магичен блясък в очите му... Ако не си достатъчно добър, това няма как да се случи", споделя основателят на Fireter Пламен Иванов. Той е сред първите, които преди десетина години пренесоха въртенето на пой у нас - топката, вързана на въже, която се използва в жонглирането с огън. Дълго обикалял улиците с приятели, подклаждайки страст. Скоро атракцията си спечелила много последователи и на Пламен му доскучало. "Искаше ми се да продължа, но под друга форма. Тогава на един фестивал в чужбина за първи път видях театър като нашия. Огън, светлини, кокили, костюми, мистична музика, парад... После гледах и прочутата френска трупа "Малабар", която прави невероятни улични спектакли...", спомня си той. И потърсил съмишленици.

Пиромания

Мишо сам го открил, докато Пламен учел ентусиасти да ходят на кокили пред театър "Сфумато". А той пък откраднал занаята от германка, която му гостувала през 2002 г. "Беше тук за някакъв арт проект и си носеше кокилите в сака", добавя Пламен. Така един след друг се появили и Мишо, и Силвия, и още десетина момичета и момчета, които от 2008 г. шестват из улиците и фестивалите на България. В екипа си имат още сценографи, дизайнери, музиканти, оператори, фотографи и още куп помагачи. Пътуват с малка кола, пълна догоре с костюми, затова и често им се налага да дават обяснения по границите. "Митничарите все питат защо са ви всички тия шапки. Да не правите износ?", смеят се уличните артисти. Били са къде ли не, но преди година идва и най-голямото признание. Поканата да станат част от 40-годишния юбилей на най-големия европейски музикален фестивал в Гластънбъри. "Мащабът е жесток - само групите, които правят шоу на кокили, оформихме цифрата 300! Тази година отново им гостувахме и без годишнина уличните трупи бяхме около 70", разказват от Fireter. Но не международнитя успех днес топли сърцата им. Най-силни емоции Пламен, Силвия и Михаил пазят от Пловдив. Там в Нощта на музеите през 2009 г. Fireter правят първото си голямо представление. Цялата главна улица е пълна с хора, а те крачат с причудливите си костюми, бълват огън, бутат музикална количка и раздават бонбони. "Качени на кокилите се обърнахме и видяхме море от хора! Настръхнахме! И трогателното беше, че тази година на "Беглика фест" срещнахме някои от тези хора. Поздравиха ни и се оказа, че нашето усещане за нещо много магично и прекрасно е било взаимно", споделя Силвия.

Труд и творчество

Лесно е да приемеш театралното залитане на Силвия. Тя снима и монтира цяло лято мейкинга на филма "Островът" (на режисьора Камен Калев, бел.авт.), говори си небрежно на плажа с Туре Линдхарт и Летисия Каста, пък и е била детска учителка. Лесно скъсява дистанцията на улицата. Но не и на палеонтолога Пламен. Сякаш драконите разбират нещо от театър?
"Всеки реагира така, но специализацията ми - реставрация и реконструкция на праисторически животни, която изкарах в университета в Лисабон, много ми помага в театъра. Учих как с различни материали да правя модели на динозаври например. Материалите са едни и същи, просто формата е различна. Дали ще е костюм, маска, шапка, жезъл или динозавър, няма никакво значение", споделя палеонтологът, който наскоро сглобил почти 5-метров праисторически слон за музей в Холандия. Наред с костюмите и грима, които артистите сами си правят, специално за представленията си изобретили и музикална количка. 150-ватова, със собствено захранване. "Не, че не е имало засечки - смее се Мишо, - но по-забавна беше една баба, която се появи миналата есен пред Народния театър на нашето представление. Избута тълпата, приближи се до количката, която пълним с бонбони и лукчета за децата, извади огромната си чанта и започна да я пълни!", допълва жонгльорът. Имали са и други куриози - парад с кокили на лед в Трансилвания, парти на тераса и светско събитие край езерото Панчарево, на което ги "монтирали" на един понтон. "Бяхме сами във водата, правехме си огнените номера, но изведнъж организаторите пуснаха заря. Само че не я бяха изчислили добре и част от нея започна да пада върху нас", смее се Пламен.

...огън от любов, най-щастливият пожар...

През юни Fireter гостуваха на огнения фестивал в Киев - Kiev Fire Fest, където традиционно се събират най-добрите трупи, играещи си с огъня. "Можеш да си свериш часовника, да се запознаеш с интересни артисти. Голямо щастие беше тази покана, но малко преди да изиграем нашето представление, се притеснихме. И то много", разказва случката Пламен. Организаторите подредили българите към края на фестивалната вечер и гледката ги вцепенила. Преди тях чужденците изнесли грандиозни, пищни, с много пироефекти и огромни хореографии пърформанси, а тяхното шоу направо минавало за семпло. "Пристъпихме плахо на сцената и така и завършихме. Хората ръкопляскаха, но ние решихме, че е от учтивост. На другия ден обаче се оказа, че снимките от нашето шоу са на първите страници на местни вестници, а редакторите пишеха, че българите са направили най-мистичното и вълшебно представление. Тогава си спомних за думите на един човек, който след шоуто ми каза: "Щеше да е хубаво, ако другите не правеха нещата, за да се покажат, а като вас, българите - със сърцето!" Бяхме искрени и хората го усетиха. Това ми стига!", вълнува се Пламен.
Fireter обещават да разходят огнени кокили пак на 17 септември по време на фестивала за улично изкуство пред Народния театър. После в списъка бил и Бургас, но кой знае. Може още утре да изскочат зад ъгъла с ново огнено лице. Сърдито. Романтично. Весело. Или игриво. Няма значение. То просто е красиво.назад съдържание напред

съдържание


Плевнелиевска епопея
Бойко Борисов отстъпи на Росен Плевнелиев явяването на президентските избори. Рейтингите диктуваха колебанията на ...


Биомасата - новата примамка
След като балонът с вятърните и фотоволтаичните централи бе спукан със законови промени, инвеститорите масово се ...


Антибазарна марка
Догодина у нас идва глобален бранд за мъжка, дамска и детска мода, който изравнява цените в мола с тези по ...


Къде е вратовръзката?
......


Пет мига от живота на: Актрисата Милена Маркова-Маца
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.