АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Ерекция за милиони
Екип "ТЕМА"Бизнесът с вълшебните хапчета се разраства, рисковете – също

 

Според световната статистика над половината мъже между 40 и 70 г. страдат от  някаква форма на еректилна дисфункция. Казано с езика на рекламата - трудно вдигат самолета или направо го оставят на пистата. Тенденциите са към все по-проблематични “полети” и в по-млада възраст: заради стреса, кризите, психозите, порното, алиенацията и доста дълъгия списък от други болести, които влияят на мъжката потентност. България не е изключение от общото правило, макар у нас да има някои специфики. Покрай мачистките ни традиции, срама от говоренето за сексуални проблеми и хаоса в здравната система ние нямаме нито сигурни данни за броя на засегнатите по възрастови групи, нито статистика за пострадалите от самолечение със съмнителни или неподходящи за тях стимуланти. Едва 10% от мъжете с еректилни проблеми у нас търсят лекарска помощ, обяви наскоро по “Дарик” професор Чавдар Славов от Клиниката по урология към Медицинска академия. И това е оптимистично твърдение, коментират в гилдията. Останалите кандидат-пациенти се правят, че няма проблем, или се мъчат да се ориентират сами в морето от сексстимуланти. На свой риск. Защото цветът на хапчетата вече отдавна не е само син или оранжев, а сексдрогериите, заредени догоре с гелове, дъвки и прахчета, се множат като зайци. По последни данни на Международната консултантска компания IMS Health българските мъже си купуват най-малко 500 хил. стимулиращи таблетки годишно и харчат за това минимум 16 млн. лв. А тук не влиза пазаруването в интернет, където търговците обещават чудеса с “бабини зъби, дядови нокти, рог от носорог и копито от еднорог”, както се шегуват уролозите.


Иначе на д-р Васил Василев от Клиниката по урология на  Александровска болница никак не му е смешно, когато в кабинета му идват пациенти, повярвали на реклама или “приятелски съвет”. Нагледал се е на мъже, които говорят за простатата, но мълчат за ерекцията. “Най-опасно и все по-често срещано при младите е инжектирането на парафин и дори спирачна течност в пениса. Страхувало се момчето от засечка, някой му казал, че така ще прави страхотен секс и ето ти кандидат за операционната! Последствията може да са необратими. Никак не е безобидно и самолечението с модните напоследък хранителни добавки. Хората масово не разбират, че “билкова виагра” не може да съществува. Има растения, които оказват някакво въздействие върху производството на тестостерон като Tribulus terrestris например. При културистите препаратите на тази основа са много популярни, но няма изследване, което да потвърди каква доза до какъв точно ефект води. Бизнесът с хранителни добавки е много печеливш – ако искаш да регистрираш нещо ново, няма защо да влагаш пари в изследвания, няма изискване да докажеш, че нещото действа и че е полезно в каквото и да било направление. Може просто да се съберем двама-трима души, да наберем тревичка от полето, да отидем  в държавната лаборатория, да платим 300-400 лева за проба и като ни потвърдят, че не е токсично, нямаме проблеми. Лепваме надпис “за простатата” или “стани мъж” и готово! Ето ти

печалба без почти никакви разходи

Каквото и да говорят за фармацевтичните гиганти и техните интереси, най-агресивно настъпват билковите производители - денонощно обсаждат лекарите. А в интернет има достъпни страшно много стимуланти, някои са на базата на екстази, направо са си наркотици. Непрекъснато излизат нови и нови, невъзможно е да се следят”, коментира д-р Василев.
Никой не прави реален анализ какво точно съдържа хранителната добавка, която производителят регистрира, потвърждава магистър-фармацевт Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Режимът у нас допуска да се обяви какво се произвежда и в какво количество, но държавата проверява само за наличие на токсични вещества. “Тоест ако вие кажете, че има жълт кантарион, няма да проверят дали наистина е жълт кантарион и какво е количеството му – пояснява Вълев. – За съжаление ни липсва и практиката да се проверяват периодично подобни препарати на пазара. Лицензът се губи, ако някога бъде засечено нарушение, и тук остава да виси въпросът доколко контролните органи са стимулирани да правят подобни проверки.”
Българите не обичат да ходят по лекари, затова пък вярват на реклами по интернет, по телевизията и по вестниците, дори без подробно изброяване на съставките. Антон Вълев си припомня куриозен случай с препарат в две разновидности – “розов за жени” и “син за мъже”, като че става дума за опаковки с парфюми. Оказало се нишесте, пробутвано за екстра сексуален стимулант. При лекарствата, изписвани с рецепта, не може да се случи точно такъв сюжет. Председателят на аптечната камара дава пример с фирма, която извадила от списъка си по лекарско предписание продукт и широко го рекламирала като средство за мъжка сила. Това покачило продажбите му със 700 процента. “От една страна, беше добре – повече хора разбраха, че този проблем съществува, че има решение и не трябва да се пази в страшна тайна. Но имаше и случаи, в които продължителната употреба на препарата

прикри симптомите

на други проблемни състояния, и то много сериозни като рак на простатата”, обяснява Вълев.
Урологът д-р Димитър Орманов подсказва и за риска от масовото нахлуване на генерични версии на виаграта, в които може да се случи основното вещество да е завишно “за по-сигурно” въздействие. “А най-лошо е, когато производителите опитват да целят едновременно преждевременната еякулация и еректилната дисфункция – добавя д-р Орманов. - Комбинират няколко съставки в големи дози и после човекът се чуди защо му е лошо и сърцето му препуска.”
Няма универсален и сигурен лек при проблеми с ерекцията. Дори да не си купите китайско, индийско или друго някакво менте от интернет, а да заложите на аптека с име и световно признат производител на лекове от групата на инхибиторите PDE5 - силденафил (Viagra), варденафил (Levitra) или модерния напоследък тадалафил (Cialis), пак може да си докарате неприятни странични ефекти. Те в никакъв случай не бива да се приемат едновременно с препарати като нитроглицерин или лекарства за простатна хипертрофия. А ако мъжът взима нещо за кръвното и още нещо за сърцето, трябва да каже точно какво, за да не си развали романтичната вечер

като Джак Никълсън в “Невъзможно твой”

Казано накратко, консултацията със специалист е задължителна. Той ще прецени какво е общото ви здравословно състояние, дали нямате диабет или сърдечни проблеми, за които не се и досещате при липсата на първи симптоми. И ще ви препоръча терапия според конкретния случай и конкретните причини за появата на проблема.
А причините често са комплексни. 20 години секс с една и съща жена в комбинация с повишен стрес в работата и възраст над 45 например. Или високи дози алкохол в пакет с младежка притеснителност от първия контакт със страхотното ново гадже. Но може и да е по-сериозно – простатит заедно с андропауза и сприхава съпруга. При по-леките случаи помага дори само разговор с психотерапевт. При други се налага по-продължително посещение при андролог и уролог, а може би и при ендокринолог и чак в краен случай се мисли за операция. Имплантите са проблемни и скъпи (поне 5000 евро, без да се брои трудът по поставянето). “Преди това може да се опита с инжекции директно в пениса, макар да се прави все по-рядко.  Защото въпреки ентусиазма  от бързия ефект се оказа, че има твърде голям риск от хематоми – пояснава д-р Орманов. - Вакуумните помпи понякога дават съдова увреда, а може и направо да си свалиш кожата с тях, ако не внимаваши  и не знаеш какво точно се прави.”
Така че хапчетата са за предпочитане с уговорката, че трябва да знаете точно кои са за вас. Нито едно от тях няма да доведе до моментална ерекция без допълнителна еротична стимулация, макар че аптекарите вече делят таблетките на два основни вида: “бързи за младежи” и “тип уикенд” – заради 36-часовото им действие.

Над 4-часова ерекция

след приемане на стимуланта обаче винаги е за Бърза помощ. Ако не потърсите веднага лекар, може цял живот да съжалявате, предупреждават уролозите. А заедно с вас ще съжалява и вашата партньорка, която често несправедливо изпада от картинката при този тип мъжки терзания. 
Жените също са потърпевши, макар да постъпват различно в ситуацията “студено легло”.  Психолозите различават три типа реакции. “В първия жената се чувства отхвърлена и започва да си внушава, че е виновна, защото не изглежда добре, не прави нещата както трябва или друго от този род. При втория тя пак страда от отхвърлянето, но става враждебна, започва да  критикува и да напада мъжа. При третия реагира адекватно, с разбиране, търпение и готовност за помощ”, изброява семейният консултант Елена Проданова. По нейни наблюдения двойките у нас все още се притесняват да говорят за сексуалните си проблеми. Обикновено идват уж по други причини и едва на петия-шестия сеанс някой от двамата изплюва камъчето, че и в секса нещата куцат. “Обикновено това е жената – усмихва се Елена. - До този момент тя се е притеснявала да сподели с други хора, за да не накърни самочувствието на мъжа си и дори не е повдигала въпроса пред него от страх да не го нарани. А мъжката първосигнална реакция е защитна: “няма проблем”, “проблемът е у двамата” или “ти не ме предразполагаш”.
След още няколко разговора се оказва, че връзката се разпада именно заради мълчанието в секса.Сексуална анорексия

Да, има и такава, твърдят психолозите. И тя се среща все по-често сред тийнейджърите. Като основен фактор за появата на страха от сексуална близост се сочи порнографията, която изкривява представите за това как се случват нещата в истинския живот, как изглежда и колко дълго продължава сексуалният акт. В порното мъжете често са свръхнадарени и свръхиздръжливи. А жените направо се събличат и падат на колене – без намек за нещо като любовна игра, да не говорим за романтика.
Оттук пътят до катастрофата в реалността е съвсем кратък. Някои се отказват при първия несполучлив опит и се затварят задълго. Сексът не им липсва чак толкова. Нали го има порното...Ах, тези фалшификати

През юни 2010-а Министерството на здравеопазването съобщи за опасни добавки на пазара в Унгария, за които научи чрез Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара (RASFF) на Европейския съюз. Dragon Power, Golden Night, Hard Night, Satibo Alternative Capsule, все от растителен произход, внос от Китай, се оказаха тъпкани със забранените субстанции sildenafil и tadalafil. Едно от веществата беше намерено и в инстантното кафе Sta-maxcofee от Хонконг, пуснато в Белгия. А в Magic Power Coffee, предлагано на пазара в САЩ и по интернет на няколко езика, американската администрация засече активната химична съставка hydroxythiohomosildenafil, която може опасно да понижи кръвното налягане. У нас не бяха намерени следи от изброените продукти.
“ТЕМА” се поинтересува как стои сега въпросът с контрола над фалшивите препарати, включително тези срещу еректилна дисфункция. “До 2008 г. в българското законодателство липсваше определение за фалшив лекарствен продукт. Вече имаме дефиниция, но през периода 2010-2011 г. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) не е констатирала случаи на фалшиви лекарствени продукти - нито по реда на надзор на пазара, нито чрез постъпили сигнали. Извън лекарственоснабдителната мрежа в страната се наблюдават случаи на интернет търговия и предлагане на фалшиви лекарствени продукти. Тяхното контролиране обаче е изключително затруднено поради факта, че повечето интернет сайтове са регистрирани извън страната”, отговори изпълнителният директор на ИАЛ Александър Янков. 
Ако все пак засече фалшификат, агенцията трябва да разпореди блокиране, изтегляне и унищожаване.Предвидените глоби са в размер от 25 000 до 50 000 лв., респективно имуществени санкции от 75 000 и 150 000 лв. Прилагат се и административни мерки като спиране експлоатацията на обекта и отнемане на разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти.

 

 


Юрий Ковачев, водещ на курсове по хранене в традициите на Аюрведа:
Не бива да се злоупотребява с  афродизиацитеАюрведа не е кухня, а начин на живот. Все пак казва ли кои храни, билки и подправки засилват потентността?

Шафран, чесън, лук, карамфил, розмарин, черен пипер - особено един вид индийски, казва се пипалли. Тъй като кравето прясно мляко усилва качествата на това, с което е смесено, препоръчително е да се пие вечер топло с шафран или смлени сурови бадеми. Класически продукт в това отношение са аспержите, нашият праз лук само донякъде ги замества. Хубаво е да се използва и за готвене, и за масажи гхи пречистено краве масло, варено на бавен огън. Медът също не е за пренебрегване.
Вярно ли е, че този от магарешки бодили действа още по-добре на либидото?
Въздействието на меда наистина може да се засили, ако пасището на пчелите е включвало растения като синап или кориандър примерно. Аюрведа разполага и с готови препарати, наречени Расаяна (подмладяващи). Растението ашваганда  намира приложение - има я на капсули и по нашите аптеки. Препаратът помага за постигането на  баланс, който в Аюрведа е много важен. Има и един вид папрати, от чиито коренища се правят отвари – на индийски името е мусали, да не се бърка с мюсли. Но проблемът никога не е само в гениталиите, той е многопластов и изначално свързан с отношението на мъжа към жената. Мъжественост не означава единствено безотказна ерекция. Да се приемат усилващи храни и хапчета само частично ще свърши работата. Няма как да не спомена и чакрите, според Аюрведа те са няколко основни – тази, която има отношение към сексуалността, се казва Муладхара (от мула – корен). Тя отговаря за инстинкта за самосъхранение, за сексуалната активност, за физическата сила, за качества като храброст и достойнство. При мъжа е активна, при жената е пасивна. Тоест фразата “Той само за едно мисли” показва нормалното състояние на нещата. Въпросът е не само дали “той само за едно мисли”, а в какъв план възприема жената. Тя винаги улавя силното сексуално излъчване на мачото, но нещата няма да се получат, ако той я приема единствено като сексуален обект. Важно е мъжът да има и други достойнства, да иска да покровителства жената, а това няма как да се получи без съответното възпитание в семейството. Йога също отговаря на въпроса как да се хармонизират нещата на психофизиологично ниво – определени асани (пози) като свещ, рало и дихателни упражнения действат добре в тази посока.
Има ли навици, които вредят? Твърде много алкохол и цигари например?
Алкохолът в малки количества повишава либидото, а когато мъжът прекали - губи. Той не бива да злоупотребява дори с афродизиаци като кафето или шоколада, както и с всички пикантни храни. Те действат енергизиращо, но според Аюрведа не е полезно всеки ден да форсираш организма си. Важно е и как се разхвърлят нещата в денонощието. Сексът през деня трябва да се избягва, най-подходящи са часовете около 22-23 ч. Това също е свързано с жената и с нейните нагласи. Ако мъжът не успее да я предразположи, голяма работа, че се е показал много потентен!
Кои масла са най-подходящи за предразполагащи масажи?
Подчертано възбуждащо действат пачули, розово и сандалово масло или от корен на женшен. Ще добавя и че е неправилно да се отделя Аюрведа от Камасутра, те са части от голямото знание за нещата от живота. Не става дума само за пози. Камасутра може да се преведе като напътствие за това как да удовлетвориш желанието си. Там не се казва “изпий две чаши от това, изяж две лъжици от онова”, а се разглежда двойката в цялост. В комплекса на сексуалността са значими толкова много неща: думите, докосванията, благоуханията, изборът на часа от денонощието, подаръците... Българският мъж често не си дава сметка, че ако мисли първо за това как се чувства жената, крайният ефект и за него ще е несравнимо по-силен.
Аюрведа казва ли какъв е правилният подход на жената към мъжа?
Сещам се за забавен случай преди година-две, когато един индийски лекар гостуваше у нас. По някое време попитал българката, която го придружавала по време на престоя му: “Добре де, ти като си по цял ден с мен, кога ще сготвиш на мъжа си?” А тя реагирала бурно - ама как, ами работата ми.... И трябвало да преглътне отговора, че за нея не може да има по-важна работа от това да нахрани както трябва мъжа си. Знам, че това е много чувствителна тема у нас. Но има неща от традицията, които трябва да бъдат запазени въпреки прогреса. В този смисъл може да се каже, че поговорката “Любовта на мъжа минава през стомаха” е аюрведическа. назад съдържание напред

съдържание


Ерекция за милиони
Бизнесът с вълшебните хапчета се разраства, рисковете – също Според световната статистика над ...


Общност на десните самозванци
В така нареченото ОДС-2 влязоха формации, които преминаха през всевъзможни безпринципни коалиции и отдавна не е ...


От полумъртъв писмо
ГЕРБ иска реформи в „Български пощи”. Синдикатите пък си искат 324-те лева средна пощальонска заплата ...


Вътрешно убеждение
......


Пет мига от живота на: Любен Чаталов, актьор
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.