АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Свят

Кой не обича Анна Чапман
Къдринка КъдриноваСело в Кавказ намрази секссимвола на руската разведка, защото хубавелката, влязла в амплоато на тв водеща, се усъмни в божествения произход на религиозни надписи на арабски, появили се по тялото на дагестанско бебе


Размишляващият Щирлиц вече не е герой за възхищение и подражание, а само персонаж от вицовете. Новият рекламен образ на руската разведка е неустоимата Анна Чапман – пишман агентката, изгонена от САЩ миналата година заедно с още няколко свои събратя на щита и меча (емблемата на някогашния КГБ). Шпионският шарм на огнената хубавелка я превърна в секссимвол и в световна медийна звезда. А на домашна почва, в Русия, където й бяха оказани специални жестове на внимание лично от Владимир Путин, чаровницата влезе с летящ старт и в политиката, и в телевизорите на руснаците. След като стартира кампанията си за предстоящите избори като кандидат-депутатка от официозната партия „Единна Русия”, Аня стана и водеща на телевизионно предаване, гръмко наречено „Тайните на света с Анна Чапман”.
Още едно от първите излъчвания на програмата предизвика нов скандал. Цяло дагестанско село намрази „агентка 60-90-60”, след като тя се усъмни, че религиозните надписи на арабски, появяващи се по тялото на родено във въпросното село бебе, са Божие дело.
Бебето-чудо е момченце и се казва Али Якубов. Родено е в Краснооктябрск, в дагестанския Кизлярски район. За вълшебствата около него започва да се шуми още в края на 2009-а, когато детето е на 10 месеца. Твърди се, че на кожата му тайнствено се появяват свещени надписи на арабски от т.нар. хадиси – предания за словата и делата на Пророка Мохамед. Надписите зоват хората да се покаят и да се обърнат към Аллах. Майката на детето Мадина Якубова твърди, че арабските символи изплуват винаги нощем, стоят си няколко денонощия, а после сами изчезват.
На феномена обръща внимание дори световната преса – примерно „Ню Йорк Таймс”, който пише, че малкият Али „става символ на надеждата за връщане на мира в Северен Кавказ”. В Краснооктябрск прииждат поклонници, мечтаещи да пипнат богоизбраното дете, което никога не плаче и не боледува. Смята се, че докосването до него може да спасява от болести.
Местното мюсюлманско духовенство взима под закрила семейството на Али, а щедри бизнесмени започват да го обсипват с помощи. Дори президентът на Чеченската република Рамзан Кадиров отива в Краснооктябрск и предлага на Якубови да се пренесат в Чечня, обещава им нов дом и други блага. Началникът на Кизлярския район Сагид Муртазалиев обаче остро се противопоставя, взима родата на детето под личната си закрила, подарява им нова кола. Те все пак се сдобиват и с нов дом, макар и не от Кадиров – построява им го дагестанецът Сюлейман Керимов, член на Съвета на Федерацията, Горната палата на Държавната дума.
От доста време обаче родителите, бабата и дядото на малкия Али отказват вече да го показват на непознати. Боят се най-вече от уахабитите, които се заканвали да подпалят дома им. Представителите на радикалното ислямско течение мразели фамилията, защото бащата на детето е постови милиционер в местното поделение на МВР. Уахабитите смятали за противоестествено, че Аллах може да подава божествени сигнали чрез сина на такъв родител неверник.
Въпреки тази напечена ситуация Анна Чапман все пак изпратила свой репортер в Краснооктябрск. В предаването си пуснала и разкази за случаи с вярващи християни, на чиито тела се появяват стигми – кървящи рани като на разпънатия Христос. А професионалният илюзионист Роман Лутошкин разказал и показал пред камерата как може сам да нанесе на ръцете си надписи, сходни с онези върху тялото на дагестанското момченце, използвайки смес от къна и червено вино.
Подлагането на съмнение на феномена на Али възмутило до дън душа и семейството му, и почти всички дагестанци, а май и цял Кавказ. Бабата на детето – Зулихата Якубова, уверява в интервю пред „Ню Йорк Таймс”, че надписите не са фалшифицирани и че семейството просто е избрано от аллах. Тя повторила твърденията си, прозвучали и в предаването на Чапман, че никой от родата не умее нито да чете, нито да пише на арабски. Бабата казала, че само се моли по пет пъти на ден.
Промосковските власти на Дагестан по принцип подкрепят и поощряват традиционния за региона суфизъм – мистическо ислямско течение, което се смята за противовес на изповядвания от уахабитите фундаментализъм.
„Вълшебният” Али е роден от майка си Мадина Якубова на 3 януари 2009 г. в същия онзи родилен дом на районния център – град Кизляр, който през 1996 г. е атакуван от 200 бойци на прословутия чеченски командир Салман Радуев. Тогава 2000 души, включително родилки и бебета, са взети за заложници.
Проплакалият за първи път на това драматично място Али също отначало стресира родителите си. Според майката на бебето й била поставена страшната диагноза церебрална парализа. Местните лекари обаче отричат и обясняват, че родилият се малко преди термина Али всъщност имал церебрална исхемия – забавени двигателни рефлекси, обичайни за всички недоносени бебета. Той лежал в кувьоз 23 дни и го изписали абсолютно здрав. Медиците смятат, че майката запомнила само думата „церебрална” и си доизмислила продължението.
В картона на детето е отбелязано също, че при раждането си то имало подкожен кръвоизлив на лицето. Майката обаче уверява, че петното се появило по-късно, намирало се на брадичката на новороденото и това била арабската дума за Аллах. И именно след тази поява Али се избавил от „церебралната парализа”, убедена е Мадина Якубова. А да разчете думата на майката помогнала друга родилка, която знаела арабски.
Когато бебето станало на два месеца, родителите му отново потърсили медицинска помощ, защото то вдигнало температура. Лекарите не открили никакви болести, но на телцето му в областта на сърцето се появило петънце. После подобни петна излезли на ръцете и на краката. Скоро те се оформили като надписи на арабски.
Мистерията не е разгадана и след предаването на Анна Чапман, което впрочем не обвинява във фалшификации никого. Но несъмнено приковава допълнително вниманието към вече нашумелия случай. Дали „агентка 60-90-60” не изпълнява нова тайна мисия – да накара да се шуми още повече около феномена, на който може би и спецслужбите в Москва разчитат да замести със суфистка любов към Аллах войнствения уахабизъм в Кавказ?

 

 Шпионски неволи

Изгоненият от САЩ заедно с Анна Чапман руски разузнавач Михаил Васенков преживява тежка семейна драма покрай терзанията на жена си – перуанката Вики Пелаес. Двамата имат 20-годишен брак, но през цялото това време Вики била убедена, че всъщност е омъжена за уругваеца Хуан Ласаро, както бил известен Васенков в САЩ. Жената изобщо не подозирала за шпионските занимания на мъжа си, когото много обичала. 17-годишният им син Хуан Ласаро-младши бил кръстен именно в чест на любимия съпруг.
Вики Пелаес даде обширно интервю за перуанското списание „Каретас”, докато бе в родината си за погребението на своя баща. Иначе тя живее в Москва с мъжа си, от когото няма намерение да се отказва, но когото вече не знае как да нарича. С тях е и майката на Вики. Синът им останал в Ню Йорк. Обърканата съпруга обяснява, че научила кой е всъщност нейният благоверен „Хуанито” едва два часа преди произнасянето на присъдата на вашингтонския съд за шпионската дейност на Васенков. Самата Вики също била осъдена като руска разузнавачка. Тя не протестирала срещу обвинението, защото не знаела как да докаже, че не е била в течение на онова, което правел мъжът й.
Пелаес, която през последните 20 г. работела като журналистка в излизащия в Ню Йорк испаноезичен вестник „Ла Пренса”, сега има двойно гражданство – перуанско и руско. Тя споделя, че засега не смята да се връща в Перу и че й харесва да живее в Москва, където руското правителство осигурило апартамент на семейството й. Мъжът й обаче май има други намерения. Според сайта newsru.com Васенков, който прекарал последните 34 г. от живота си в чужбина, сега не можел да свикне с бита си в Москва и го теглело към Перу. Двамата с Вики се запознали и се оженили навремето тъкмо там. Васенков бил внедрен в Лима с документите на починалия на 3-годишна възраст уругваец Хуан Ласаро.

 

 

 назад съдържание напред

съдържание


Инфлационни войни
Храните, нефтът и другите суровини поскъпват, вкарват ни в нов кръг на световната криза и отново ...


БОРКОР или поредната синекура?
Борбата с корупцията ще продължава да се движи на празни обороти, докато се създават органи с неясни функции и по ...


Имоти на прицел
Чрез фалшификации се сменя управлението на фирми, после се трупат дългове или се източват активи Въпросът дали ...


Потреблението е на ръчна спирачка
......


Пет мига от живота на: Михаил Вешим, писател
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.