АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Модерни времена

Рок кралицата от "Ботев"
Елица Димова23-годишната Мелина загърби лъскавия Лондон в полза на добрия стар рокендрол

 

Колко глупаво и не на място би звучал Лени Кравиц в рок училището на Мелина с иначе култовия си рефрен: Ooohoooh yeah! Rock and Roll is dead!? От червените тавани, налепени със стари грамофонни плочи, до снимките на Джими Хендрикс и AC/DC по стените всичко тук е рок! Тя също - 23-годишната красавица с палави къдрици, усмивка и размери на модел, черни рокерски ръкавици и китара в ръка. Мелина Крумова никога не е свирила в група, нито е стъпвала в консерваторията, но затова пък разбира от бизнес стратегии, покер и е достатъчно смела, за да обърне гръб на добре уредения си лондонски живот. Прави го в полза на мечтите си, сбъднали се случайно на столичния бул. „Хр. Ботев". Днес там, на една от олющените огради, е забита табела с надпис Rockschool.
„Монтирах я сама! Рок училище вместо кариера в Лондон, шантаво, а?", смее се момичето. Идеята й хрумнала внезапно още през февруари миналата година, когато скучаела пред компютъра и малко на майтап написала в google - rockschool.bg. Домейнът се оказал свободен и Мелина веднага го купила. „С идеята все някога да влезне в употреба!... Вече две години учех китара и ми се въртяха разни мисли", спомня си тя. Мечтата й, макар и доста неясна тогава, обаче бързо потънала покрай дипломирането й в Лондонския университет. „Сега ще прозвуча още по-странно - финансист, който прави рок училище?! Но аз винаги съм искала това. Да получа добро образование навън, което да ми помага във всичко, с което се заема. Смятам, че ако останеш само в България, това по някакъв начин ограничава кръгозора ти, разбиранията за хората ако щеш...", мисли си на глас Мелина. Финанси било единственото й желание и я приели. Още докато учела обаче, знаела, че няма да работи в банка от 9 до 17 ч, нито пък ще забие нос във фактури и борсови индекси. „Не съм и мечтала да се катеря по корпоративната стълбица, а в западното общество, когато се учиш добре и показваш качества, това ти се случва. Просто исках да правя нещо различно, но още не знаех точно какво...", допълва тя.

 

Как се прави 1 млн. долара с музика?
Като започнеш с два...

 

В една августовска жега, когато Мелина се простила накуп с два от мъдреците си, вместо да се прибере вкъщи и да почива, тя тръгнала из горещите софийски улици. Без да каже на никого и с малко заделени пари в джоба с часове обикаляла в търсене на най-подходящото място за бъдещето си училище. „През последните няколко години много се запалих по рок музиката и ходих къде ли не на уроци по китара, но на всички места нещо им куцаше. И когато го видях, си казах - това е! Голям апартамент на "Ботев", без съседи, които да се оплакват от шума, и най-важното - на добра цена", допълва шефката на Rockschool. След това се прибрала вкъщи и сервирала новината, без много да увърта. „Не се учудих! От Мелина очаквам всичко", казва майка й Анелия. Но вместо дежурното: "Ти полудя ли?", Анелия й гласувала доверие и двете заедно хванали по една четка, кутия боя и преобразили мястото. „Парите бяха ограничени, затова с майка ми боядисахме всичко сами. Лепих със силикон плочите по тавана и стените, понякога така се надишвах от изпаренията, че залитах от стълбата. Идваха и приятели на помощ, но при тях се получаваше малко „не ми помагай, че бързам!". Друг приятел ми направи уебсайта, даже още не съм му го платила, трети - графичния дизайн. Не исках да влагам много пари, защото можеше да се окаже само някакъв мой каприз...", спомня си Мелина. Още първия месец върнала обратно всичките си разходи. За целта хитро привлякла към идеята и китариста Пламен Петров.


„Дойде при мен няколко пъти на уроци и после изплю камъчето - правела училище. Казах й „браво" и смених темата! Реших, че е поредното младежко залитане, но след няколко седмици ме покани да видя мястото. Щом прекрачих прага, казах: „Участвам!" Това вече беше рок училище, липсваше му само музиката. Преподавал съм много години - основно в читалища, но тук е различно", споделя първият учител на Rockschool Пламен. Различното днес личи в реакциите на хлапетата, които се нижат един след друг през трите месеца съществуване на школото - на един урок по китара 15-годишна тийнейджърка пет минути се разхождала из стаите и повтаряла като под хипноза: „Ауу! Колко яко!!!... Колко яко..." Друго момченце пък се чувствало като у дома си и редовно носело хамстерите си. Имало и такива, които често идвали по-рано, ей така, да седят и да си говорят за любими парчета, групи, концерти. Днес Мелина не връща никого. Дори и тези, които влизат от любопитство, заради табелата на улицата, пият едно кафе с нея, дрънкат по някой акорд на китарите и изчезват. През първата седмица Rockschool стартирало с трима ученици, на следващата станали десетина, а днес 23-годишната бизнес дама още не може да повярва на цифрата: „В момента имаме близо 130 души, от 2 до 55 г., които учат китара, пиано и барабани при нас", гордее се тя.

I wanna rock and roll all night...

 

Мелина твърди, че именно финансовото образование й помага да движи успешно училището. Един работещ бизнес модел може да се приложи към всичко, към всеки етап от живота ти, дори и в човешките отношения, ако знаеш да го прилагаш правилно, обяснява момичето, но внезапно я прекъсват три рошави и почервенели от студа момчета. Нахълтват шумно в червената стая и директно питат: „Искаме да свирим. Имате ли свободни часове?" Пламен и Мелина се споглеждат. Точно преди две минути запълниха графика, но канят тийнейджърите и ги вмъкват някак си. „Решихме, че ще правим метъл банда, обаче се оказа, че никой от нас не може да свири като хората...", започва единият. „...А нали тук има барабани, защото аз не мога да свиря вкъщи. Наш'те и съседите ще ме изхвърлят...", продължава другият. Прочели в сайта, че тук преподава момчето на Васко Кръпката - барабанистът на Odd Crew Боян-Бонзо, и останалите от групата, искат да са като тях. „Да свирим як метъл!", надъхват се един друг. Традиционно на първия урок всички ученици искали все едно и също - колкото се може по-скоро да засвирят Smoke on the wather на Deep Purple, Sweet Child O' Mine на Guns N'Roses и Nothing else matters на Metallica. „Като ми го кажат, се сещам за един от големите немски рок клубове, в който има надпис: Моля, не пробвайте китарите със Smoke on the wather! Толкова им е омръзнало на хората...", смее се Пламен.


От няколко дни Мелина и майка й Анелия пак ремонтират. В съседния апартамент се носи аромат на лепило и прясна боя и скоро ще бъде превърнат в звукозаписното студио на Rockschool. "Е, това вече е много далечна мечта и сериозна инвестиция. Засега е само репетиционна, защото техниката е скъпа и ще трябва доста да поработим", споделя Анелия. Но дори и само като репетиционна апартаментът е повече от ценен. "Индивидуалният урок е като теорията, а свиренето в група - практиката", обяснява Мелина. Целта й е децата да се събират в група, да смесват инструментите и кой знае - след време може да продуцира и първата рок група, проходила в Rockschool.

 

Музикант къща не храни

 

Въпреки че силно вярвала в училището, Мелина до последно държала лондонския си апартамент. Чак в края на 2010 г., когато била напълно погълната от случващото се на бул. "Хр. Ботев", го освободила и оставила багажа си на склад. "Още не е пристигнал...", чуди се на шантавите сценарии, в които сама се вкарва рокаджийката. Но е подготвена и за друг - ако училището закъса със сметките. "Мога да се върна в Лондон, когато пожелая, но не и за да работя за пари, ако това намекваш. Спокойно, аз играя покер!", подсигурила се е Мелина. Оттам били и началните капитали, с които стартира Rockschool преди три месеца. Научила залозите една ваканция в Лондон от по-малкия си брат. Прочела няколко дебели книги и се "пуснала" на няколко турнира и в онлайн игрите. Най-сериозната сума, която досега е печелила, са 5000 долара от турнир на Бахамите. "Баща ми също играе покер и заедно отидохме да се пробваме. Нямам крупни загуби. Днес турнирите и онлайн игрите така са измислени, че най-много да изгубиш входната миза от 200 долара или 1000 за най-скъпите игри", не се плаши Мелина.


Твърди, че е лесно, защото в покера има много математика, логика и статистика. Също като във финансите. Но и като при китарата - трябва много да се учи. "Един ден се оплаках на учителя ни по бас, че ми е трудно. А той ме попита за колко време съм се научила да говоря добре? Казах му: „За 4-5 години", а той ми отговори: "Така е и със свиренето. Изчакай още две, три!" Никой обаче не знае дотогава какво ще се случи с Rockschool. Дори и непредсказуемата Мелина. "Всичко тук се случва малко случайно и без много да го мисля. Тръгнахме като училище, сега си правим звукозаписно студио, но всъщност е репетиционна. Кой знае в какво може да се превърнем след време...", фантазира си рок кралицата от "Ботев".

 назад съдържание напред

съдържание


Кой ще яхне юбилея?
100 години от рождението на Тодор Живков В политическия календар на 2010-а цъка бомба ...


ВОТ такая партия
Пламен Юруков се връща в политиката с "Воля, отговорност и толерантност" и със същия характерен ...


Изостря се апетитът за риск
Инвестициите във взаимни фондове ще заложат на по-доходоносни активи През миналата година взаимните фондове ...


А къде е Ленин?
......


Пет мига от живота на Веселин Ранков, актьор и преподавател в НАТФИЗ
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.