АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Свят

Хаити : "Комедиантите 2"
Къдринка Къдринова

Президентската битка в многострадалната островна република блести с герои и декори, не по-малко гротескни, отколкото в прочутия роман на Греъм Грийн

 

Ако Греъм Грийн беше жив, с лекота би могъл да напише продължение на шедьовъра си "Комедиантите". В оригинала действието се развива в Хаити преди половин век на фона на зловещата диктатура на Франсоа Дювалие или Папа Док, на любимите му вуду магии и на безчинствата на личните му отряди от главорези - тонтотн-макутити.

Днешните беди на Хаити не са по-малко покъртителни. Година след убийственото земетресение на островната република 50% от населението й продължава да гладува, 1.3 милиона души, загубили домовете си, остават подслонени във временни палатки, от обещаните на Хаити 6 млрд. долара международни помощи са дошли само 2 млрд., а от тях са усвоени едва около 900 млн., и то главно за административни цели. Освен това епидемия от холера отнесе в гроба още 1500 души точно преди състоялия се на 28 ноември м.г. първи тур на президентските избори. Гласуването бе организирано по настояване на Организацията на американските държави (ОАД), която отказа да приеме, че извънредната ситуация с последствията от земетресението може да оправдаят отлагането на изборите.

Хаосът при вота предизвика остро оспорване на резултатите му, класирали на предвидения първоначално за 16 януари балотаж съпругата на управлявалия Хаити за 6 месеца през 1988-а Лесли Манига - Мирланд Манига, и протежето на сегашния президент Рене Превал - Жюд Селестен. Феновете на останалия трети - направилия кариера в Маями певец Мишел Мартели, известен като Сладкия Мики, скочиха да протестират и да обвиняват Селестен, че е изпреварил любимеца им с измами. Страстите преляха в улични схватки и гласуването на 16 януари бе отложено. А на 17 януари след 25 г. изгнание в столицата Порт-о-Пренс цъфна Жан-Клод Дювалие или Бейби Док - сина на Папа Док, наследил от татко си диктаторското кресло през 1971 г. едва 19-годишен и пометен през 1986-а от масово въстание. Отслабнал и остарял, вече 59-годишният Дювалие-младши обяви, че се е върнал, за да помага на родината си, и призова към национално помирение. Гротеската стана наистина достойна за перото на Греъм Грийн.

Кандидатите за комедианти в евентуалното продължение на литературния шедьовър обаче днес са доста повече, отколкото в оригинала. Вместо хотелиера с коктейлно родословие и любовница дипломатша, мошеника, който се представя за изпечен наемник, и вегетарианеца, пробвал да стане президент на САЩ и да открие ресторант в Хаити, на хаитянска сцена днес разгръщат таланта си цели 12 000 чуждестранни неправителствени организации. Те усърдно усвояват фондове, оправдават съществуването си и изграждат у жителите на палатковите лагери трайните навици да получават наготово ядене, питейна вода, медицински услуги и да не бързат да се залавят с възстановяване на разрушените си жилища. Сред новите комедианти са и международните кореспонденти, които ретранслират в репортажите си само чутото пак от същите хуманитарни служители - как, ако не са те, в Хаити ще царят само бъркотия и корупция и колко нефелни са местните държавни органи, които дори президентския си дворец държат още разрушен. Към комедиантската компания периодично се присъединява и една дама от Север, опитала да стане президент на САЩ и явно повярвала, че след Папа и Бейби Док на Хаити ще му дойде добре да посреща на редовни инспекции Мама Хилари. При последното си гостуване тази седмица държавната секретарка на САЩ спусна ясна директива от името на ОАД - Селестен да се разкара от президентската надпревара и да бъде заместен от приятеля на американския посланик Сладкия Мики. Партията, излъчила Селестен, вече оттегли подкрепата си за него, но той още се инати и не се е отказал да участва в балотажа, пренасрочен междувременно чак за 20 март.


Не е много ясно какви точно са греховете на Селестен, освен че се кани да продължи линията на досегашния президент Превал. А той пък е сключил още преди време договор с Куба за медицинска помощ. И Хаити е пълна с кубински лекари. Те бяха първите, които започнаха да помагат на пострадалите в миналогодишното земетресение, защото бяха там, на мястото на трагедията. Факт, който не се чу от репортажите на комедиантите кореспонденти. Както не се чува и че пословичната изостаналост на Хаити, липсата на функционираща икономика и отчайващата бедност на населението са резултат не толкова на некадърно местно управление, колкото на прекомерно послушно прилагане на над 100 "оздравителни" програми на МВФ, изпробвани още от времената на фамилията Дювалие, та до днес. Да не говорим колко дълго и безгрижно диктаторският клан е обезкървявал страната и е помпал банковите си сметки в чужбина, закрилян от онзи тип американска политика, тъй изчерпателно описан във фразата на Франклин Делано Рузвелт: "Той, разбира се, е кучи син, но е наш кучи син." Думите са изречени за никарагуанския диктатор Анастасио Сомоса, но изразяват отношението на САЩ към всички отзивчиви за американските интереси диктаторски режими в Латинска Америка. А май и по света.


Хаитяните все по-сърдито се опитват да покажат, че им е писнало да ги пробват на издръжливост и да ги манипулират. Дори кротки по презумпция лица като отчетата Серж Шадик и Патрик Ари, съответно директор и зам.-директор на хаитянския клон на фондация "Каритас", настояват в интервю пред Би Би Си международната общност да не се опитва да прескача хаитянския народ и да решава вместо него, защото той "иска да оцелее, но и да го зачитат". "Ясно е, че в Хаити има голяма корупция, но има и сериозни хора, които искат да се върви напред и страната да излезе от мизерията", уверява Патрик Ари. Двамата със Серж Шадик недоумяват защо ОАД е настояла да се хвърлят ресурси и енергия за провеждането на избори, след като в страната има толкова по-неотложни проблеми за решаване. Сред тях според сп. "Тайм" е и голямото количество документация, унищожена при рухването на сградите на 180 държавни ведомства и министерства по време на земетресението. Много подготвени държавни служители са загинали под руините. Липсващи документи създават хаос и с геологическите данни, и със собствеността на земята, върху която сега се строят жилища за останалите без дом. От предвидените 6 микрорайона с нови едностайни къщички в Порт-о-Пренс е издигнат само един - и то върху нисък терен, който често се наводнява. Освен това за права върху парцела претендират 40 000 дребни собственици, които трябвало да бъдат прогонени оттам заради строежа.


Както за ОАД, така и за Европейския парламент обаче всички тези конкретни и нетърпящи повече отлагане проблеми са по-маловажни от провеждането на прозрачни и законни избори. Защото "само законно избран президент и законно избрани парламентаристи могат да вземат необходимите решения" и защото "за възстановяването са необходими стабилност и политическа воля".


Е, и комедианти, които да си правят от хаитянските дрипи карнавални костюми - би вметнал може би Греъм Грийн.

 назад съдържание напред

съдържание


Кой ще яхне юбилея?
100 години от рождението на Тодор Живков В политическия календар на 2010-а цъка бомба ...


ВОТ такая партия
Пламен Юруков се връща в политиката с "Воля, отговорност и толерантност" и със същия характерен ...


Изостря се апетитът за риск
Инвестициите във взаимни фондове ще заложат на по-доходоносни активи През миналата година взаимните фондове ...


А къде е Ленин?
......


Пет мига от живота на Веселин Ранков, актьор и преподавател в НАТФИЗ
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.