АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Свят

Барикадни страсти в Македония
Владимир Митев


Властите в Скопие водят борба с крупен медиен магнат, а опозицията ги обвинява в ликвидиране свободата на словото

 

Македония се тресе от политически скандал, заплашващ да прерасне в парламентарна криза, след като в края на януари полицията запорира сметките на най-гледаната частна телевизия A1. Собственикът й Велия Рамковски вече повече от месец е в ареста по обвинения в данъчни измами и връзки с организираната престъпност. В мерките на властта срещу медийния магнат и неговите бизнес дела журналисти и опозиционни политици видяха правителствен заговор срещу свободата на словото. Те определиха предприетите действия не като битка срещу престъпността, а като опит да се заглушат медии, които често са критикували управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.
Телевизията започна да излъчва новините си от площада пред сградата на Министерския съвет в знак на протест. Лидерът на Социалдемократическия съюз Бранко Цървенковски изтегли своите депутати от парламента. По думите му така премиерът от дясната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски най-накрая е сбъднал една своя мечта - да управлява в събрание без опозиция.

 

Как се стигна дотук?

 

Още на 26 ноември 2010 г. полицаи претърсват сградата, в която са разположени телевизия A1, три вестника, свързвани с Рамковски, както и още десетки фирми. Целта е да се предотврати укриване на средства и да се установят данъчни нарушения.
По онова време не е документно установено каква точно е връзката между Рамковски и проверяваните фирми, но Горан Трайковски, началник на Службата за държавни приходи, се зарича "разследването да бъде разширено", ако се разкрият допълнителни факти.
Общоизвестно е, че предприемачът държи телевизия А1 плюс вестниците „Време", „Шпиц" и „Коха е Ре". Формално обаче той не се води собственик на вестниците, а действа чрез свои подставени довереници, защото македонският закон забранява едно и също лице да притежава едновременно електронна и печатна медия.


Разследването срещу предприемача очевидно достига до уличаващи го в тази двойна игра факти и е разширено. Рамковски е обвинен, че е придобил 16 милиона евро по съмнителен път, прехвърлил ги е в банкови сметки в чужбина и така е избегнал плащането на данъци в страната си. На Бъдни вечер 2010 г. медийният бос е арестуван заедно с още тринайсет души - членове на семейството му и директори на нарочените фирми, за които властите смятат, че са част от бизнес империята му.


Опозиционният лидер Цървенковски веднага реагира и обявява, че арестът е

злоупотреба на институциите и селективно правосъдие

Според социалдемократа властите са демонстрирали сила в латиноамерикански стил.
Властите обаче не се трогват и в края на януари блокират сметките не само на телевизия А1, но и на вестниците „Време", „Шпиц" и „Коха е Ре". Медиите на Рамковски бяха известни с критиките си към властта, а блокирането на сметките им бе сигнал за опозицията, че битката се втвърдява.
Премиерът Никола Груевски увери, че действията срещу Рамковски по никакъв начин не са насочени срещу свободата на словото, а срещу организираната престъпност. „Единственото желание на министър-председателя е да прикрие собствената си престъпност и нищо друго", контрира опозиционният лидер Бранко Цървенковски. За него блокирането на сметките е авторитарно действие на една недемократична власт.
Цървенковски оповести и своята стратегия за борба: СДСМ напуска парламента, „отива на барикадата", която е

„печелившата барикада с народа и между народа",

за да не да дава повече „легитимност на тази недемократична, авторитарна и антинародна власт". За Груевски бойкотът на опозицията е „вреден за държавата акт, с който Социалдемократическият съюз се поставя в защита на престъпността".
По информация на телевизия „Алфа" готовност за напускане на парламента е обявила и по-малката формация „Нова демокрация". През 2009 г. от законодателния орган излезе и друга опозиционна сила - Демократическата партия на албанците. В момента единствената критична към властта политическа партия в Народното събрание на Македония е Либерално-демократическата. Така парламентарната криза в страната се задълбочава, обобщава медията.
Не закъсня и коментарът на посланика на САЩ Филип Рикер във връзка с политическата ситуация. „Абсолютно открито мога да кажа, че независимите медии и правораздавателната система, които са двата основни компонента на всяка една демокрация по света, са изправени пред проблеми в Македония. Разбирам, че и парламентът има проблеми. От Македония зависи

дали парламентарната криза ще премине и в политическа

криза", заяви той.
Духовете в страната са разбунени, но това не е първият случай, в който бизнесменът Рамковски е свързван със скандали. През март 2009 г., когато течеше българският Music Idol с изпълнители от България и Македония, телевизия A1 излъчваше шоуто, включително предаване, в което черногорец и българка, живеещи в Македония, твърдят, че българи и македонци говорят на един език и са един народ. Заради това излъчване в македонския телевизионен праймтайм срещу медията на Рамковски e започнато дело за разпалване на омраза на етническа основа.
Проблемът, който има днес, отново е юридически и този път наистина заплашва да разцепи Македония на две. Само че не на етническа, а на политическа основа.
„Сега, когато почти всички опозиционни партии са вън от парламента, вътрешният политически диалог - една от основните предпоставки за напредъка на страната по пътя към ЕС - е удавен за момента", пише сайтът BalkanInsight, като се позовава на анализатори. „Как ще преодолеем този спор, без всички партии да се съгласят на някакъв вид компромис? Как ще продължим с евроинтеграцията? Една партия не може сама да взема решения по важните въпроси, които засягат всички граждани", казва Миряна Малевска - преподавател по политически науки от Университета на Източна Европа в Тетово.
Бойкотът на парламента от страна на опозицията има по-големи измерения от обикновен протест. Политическият диалог в страната е сериозно нарушен и буксува законодателният процес. Нещо, което забелязва и посланикът на ЕС Еруан Фуере. Подчертавайки, че е свидетел на „слаб момент в управлението", той призовава Никола Груевски да „влезе в политически диалог", за да се спре с парламентарния бойкот.
Дали обаче политическата криза в Македония ще се задълбочи и дали Груевски и Цървенковски ще се въздържат да кажат Б-то на конфронтацията, след като вече изрекоха А-то на взаимните обвинения, тепърва ще се разбере. назад съдържание напред

съдържание


Кой ще яхне юбилея?
100 години от рождението на Тодор Живков В политическия календар на 2010-а цъка бомба ...


ВОТ такая партия
Пламен Юруков се връща в политиката с "Воля, отговорност и толерантност" и със същия характерен ...


Изостря се апетитът за риск
Инвестициите във взаимни фондове ще заложат на по-доходоносни активи През миналата година взаимните фондове ...


А къде е Ленин?
......


Пет мига от живота на Веселин Ранков, актьор и преподавател в НАТФИЗ
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.