АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Икономика

Оскъдно зелено
Татяна ЯвашеваЖелезниците ще се разделят с две жп гари със затихнали функции, а Столичната община ще изгради паркове на тяхно място

 

През 30-те години на миналия век, когато кмет на София е инж. Иван Иванов, столицата е била наричана "Малкият Брюксел" и "Виена на Балканите". През последните десетилетия големият град все повече прилича на бетонна джунгла, в която водата и зеленината намаляват. Всички твърдят, че на такова място трудно се живее, и въпреки това столицата като магнит привлича все повече хора.

Инвеститорите сякаш не мислят как ще се чувстват в този град следващите поколения. От всеки терен опитват да извлекат максимална печалба, без да имат грижа за средата, в която обектът ще се вмести. Според минималните екоизисквания на всеки жител трябва да се падат 20 кв. м зелена площ, а София отдавна загърби тези норми. Строителството подяжда зеленината. Кризата стопира много от инвестиционните намерения, но от Столичната община дават позитивни сигнали за загриженост към облика на столицата.

Наскоро Националната компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) обяви намерения да се раздели със свои остарели активи. Сред тях са жп гарите „Пионер" в район „Изгрев" и „Сердика" в Зона Б-5, които отдавна са загубили предназначението си в мрежата на жп транспорта. Вече е почти ясно каква ще е съдбата на тези имоти.

Дремещите активи

В новия устройствен план на София, който влезе в сила през декември 2009 г., на терените на двете гари е предвидено да има зелени площи, в които да се развиват спорт и атракции. Така сагата за многострадалния парк "Възраждане" тръгва към развръзка, а строителните складове в Борисовата градина - към изчезване. Жп гара „Сердика", която е в непосредствена близост до мол „София" на бул. "Ал. Стамболийски", отдавна не съществува. Теренът от близо 49 дка се стопанисва от НКЖИ. Площта на гара "Пионер" е 60 дка, като и двата обекта са частна държавна собственост. Затова единствено Министерският съвет може да вземе решение релсите, които вече не се ползват, да бъдат демонтирани, и терените да получат друго предназначение, обясни пред „ТЕМА" Джоанна Димитрова, директор на Дирекция „Финанси и управление на собствеността" в НКЖИ.

Жп линията до гара "Пионер" се експлоатира единствено от лицензиран частен превозвач, който плаща инфраструктурни такси, за да пренася по нея строителни материали към складовете на гарата. Те се отдават под наем от НКЖИ. Това място беше превърнато в център за търговия със строителни материали, тъй като през 90-те години БДЖ разреши теренът да се ползва за несвойствени на тяхната дейност цели. Инфраструктурната компания се отдели от железниците в началото на 2002 г. и наследи това перо като източник на приходи.
В зелената зона има неприсъща дейност, смятат не само архитектите, но и хората, които живеят в тази част на столицата. Няма логика в парка да има складове за строителни материали, но по същата „логика" такава търговия се развива и на входа на Зоологическата градина. Това става с договори за наеми, със заменки и с други подобни схеми, твърди главният архитект на София Петър Диков. Преди три години е имало опити някои от складовете да бъдат нанесени в кадастралната карта и после да бъдат продадени, но арх.Диков се противопоставил на това намерение. „Ако това беше станало, после още по-трудно щяхме да ги махнем оттам", коментира той. Надява се в най-скоро време тази дейност да бъде преустановена и теренът да бъде разчистен.

„Складовете се отдават под наем съобразно правилника за прилагане на държавната собственост, като има категоризация на площите. В договорите е записано, че с едномесечно предизвестие собственикът може да прекрати договора. Имаме право да сменим предназначението на терена, а може и да го да продадем", обяснява Димитрова. Тя обаче не можа да конкретизира какъв точно е месечният приход от тази дейност.
Проявяваме гъвкавост и сме отворени за добри предложения, които са от интерес на столицата, уверяват от НКЖИ. Линията на гара „Пионер" на практика е закрита, затова в НКЖИ имат готовност да изслушат всякакви бъдещи инвестиционни намерения, свързани с остарялата инфраструктура.

Последните оценки за тези имоти са правени през 2008 г., когато цените бяха доста по-високи от днес, а и интересът към тях беше различен. Тогава Общият устройствен план на столицата все още не беше окончателно приет и коефициентът на интензивност на застрояването беше доста по-висок. Тези площи вече не са така апетитни както преди, защото там може да се развива само зелена зона, спорт и атракции, докато преди това имаше намерения тук да се направи жилищен комплекс с големи търговски площи. Сега коефициентът на разрешено застрояване е 0.3 и е твърде нисък, за да привлича инвеститори. Ако общината излезе с интересно предложение, от държавното предприятие обещават да направят необходимото, за да дадат рамо. Като инфраструктурен мениджър НКЖИ не може да дарява. Но ако Министерството на транспорта и Столичната община вземат решение терените да се използват в обществен интерес, компанията е готова да ги предостави, увери Джоанна Димитрова.

Парк „Възраждане"

Арх. Борислав Борисов е бил общински съветник до 2007 г. и е присъствал на редица обсъждания, свързани с бъдещото предназначение на остарялата жп инфраструктура, но и до момента нито едно предложение не е одобрено. Той е бил вносител на идеята за създаване на парк „Възраждане", който може да е като оазис сред многото постройки в централната част. Преди повече от 25 години, когато кмет е Петър Междуречки, на това място са правени сондажи и е бликнала минерална вода с много добри качества, но сондажът е бил запушен. Тук е и зала „Спортна София", където някога тренираха „златните момичета" на българската художествена гимнастика, през годините са изградени и спортни игрища.
„В центъра на столицата има нужда от такъв парк, освен това Зона Б-5 е една от най-гъсто населените. Интензивността на застрояване още повече нарасна, след като там бе издигнат и мол „София". Столичната община в крайна сметка реши да опази от презастрояване тази част на столицата, но до момента няма напредък по изграждането на парк „Възраждане", коментира арх. Борисов.

 

Ще припомним, че за парк „Възраждане" имаше дълъг спор между главния архитект на София Петър Диков и общински съветници от БСП. Диков настояваше върху част от общинските земи да се построят бизнес сгради и нова палата на Софийския градски съд, а приходите от продажбата им да отидат за озеленяване на останалата територия. Опонентите му пледираха да се създаде парк върху целия терен, състоящ се от 70 декара общинска земя, като към него се присъедини и парцелът на железниците. Накрая се стигна до консенсус в полза на парка, но се яви съдебен спор, който и до днес не е намерил разрешение. В един момент строителната фирма с офшорна регистрация "Сигма ремонт" ЕООД, чийто управител е Иво Виденов, извади мистериозен нотариален акт и се провъзгласи за собственик на 21.456 дка от терена. Дотогава земите са считани за принадлежащи на общинското дружество "Софийски имоти", но с юридически трикове теренът е бил заграбен. Случаят бе подробно описан от сп. "ТЕМА" през лятото на 2008 г., но и до днес магистратите не са се произнесли. „Съдебният спор между „Софийски имоти" и „Сигма ремонт" продължава. Делото се протака с искане за нови обстоятелства и не се знае кога ще приключи. Има идея на терена да се направи градска къпалня, а новата сграда на съда да се строи при Централна гара", уточни арх. Диков.

 

Ренесанс на трамваите

 

Промените на гара „Пионер" се очаква да започнат скоро. Актуализацията на подробния устройствен план „Дианабад-запад" предвижда пускането на трамвай от Семинарията през гара „Пионер" по бул. „Габровски", мотрисите завиват по бул. „Г.М. Димитров", излизат на бул. „Драган Цанков", там правят връзка с метрото и продължават по старото трасе на трамвайната линия към Студентския град. Разработката ще е готова до дни и ще се направи обществено обсъждане. В 14-дневен срок може да се правят възражения, след което Столичният общински съвет ще приеме решение за утвърждаването му, информира кметът на район „Изгрев" Панайот Бончев. В бюджета за 2011 г. има заложени средства за изграждане на новата трамвайна линия.


След Семинарията трасето ще мине през съществуващата просека в Борисовата градина и ще излезе на гаровата сграда, която все още е запазена. „Жертвите" по отношение на дървета ще са минимални, но реализацията изисква разчистване на терена от складовете, посочва арх. Иван Димчев, ръководител на екипа, разработващ устройствения план за „Дианабад-запад".
Гара „Пионер" ще е място за спорт и атракции и в това отношение общината няма колебание. Тук след затварянето на „София ленд" би могъл да се направи увеселителен парк по виенски модел. Арх. Димчев предлага да се обяви конкурс сред студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия, тъй като те биха могли да дадат свежи идеи. Може да се организира дори национален конкурс, а не просто да се покани един инвеститор, който да изгради някакви съоръжения. По този повод Димчев цитира именития швейцарски архитект Льо Корбюзие, който казва: "Най-хубави са простите неща, но те не са плод на бедна мисъл." Ето защо е нужно да се даде повече време за проучване и проектиране, за да се намери най-доброто решение, да се набавят средства и едва тогава да се пристъпи към самото строителство. Формулата трябва да е такава, че да гарантира доброто стопанисване през годините.


Има и още една идея, свързана с релсовия път до гара „Пионер". Предлага се старото жп трасе да се използва за трамвайна линия и това дори е заложено в подробния устройствен план „Дианабад-запад". Но трябва внимателно да се проучат всички „за" и „против" и да се докаже целесъобразността на подобно съоръжение, казва арх. Димчев. Ако не се пусне трамвай, по следата на старата линия може да се направи велосипедна алея, а има и предложение за комбинация от двете.


„Когато се прави нещо ново, първо трябва да се отговори кой ще го ползва. Може да имаме много идеи, но трябва да е ясно кой ще пътува от "Слатина" до "Лозенец". А освен всичко, за да се реализират, идеите се нуждаят от финансиране", напомни арх. Диков. Той не подкрепя предложението по съществуващото жп трасе трамвай да свърже гара „Пионер" с кв. „Хладилника", защото „цената" е да се отсекат няколко хиляди дървета. Линията е една, но по света има различни варианти как трамваите да се движат по нея в двете посоки.
Трафикът в София става все по-натоварен, а чрез такъв трамвай може да се реализира една необходима диагонална връзка между жк „Дружба" и зоната на летището с кварталите "Слатина", "Изток", "Изгрев" и "Лозенец". Той ще минава покрай новостроящия се спортен комплекс на Четвърти километър, като ще прави връзка и с двата метродиаметъра. Паралелно на трамвая може да се изгради велосипедно трасе и на трамваите да има дори платформа за велосипедите. Парите може да са по програма „Регионално развитие" с идеята в столицата да настъпи ренесанс на трамваите, обяснява арх. Димитър Димитров от сдружение „Граждани за София". Надземната железница ще покрива онези части от територията на града, които метрото не обхваща. В момента не се предвижда съчетаване на релсовия път между метро, трамвай, или влак, както това е направено в други страни. Според арх. Димитров не бива да се твърди, че софиянци няма да се възползват от такава възможност за придвижване с велосипед.


Някои от столичните архитекти не спират да поставят въпроса за зелените площи в София и за тяхната поддръжка. Сдружение „Граждани за София" има предложение за реорганизация на движението на една от най-конфликтните точки - кръстовището на бул. „Драган Цанков" и алея „Яворов", но има и много други виждания как трафикът да се облекчи.
Желание за позитивна промяна е налице и засега няма основания да се съмняваме, че плановете за нов облик на двете вече бивши гари ще се реализират.

 назад съдържание напред

съдържание


Кой ще яхне юбилея?
100 години от рождението на Тодор Живков В политическия календар на 2010-а цъка бомба ...


ВОТ такая партия
Пламен Юруков се връща в политиката с "Воля, отговорност и толерантност" и със същия характерен ...


Изостря се апетитът за риск
Инвестициите във взаимни фондове ще заложат на по-доходоносни активи През миналата година взаимните фондове ...


А къде е Ленин?
......


Пет мига от живота на Веселин Ранков, актьор и преподавател в НАТФИЗ
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.