АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

ВОТ такая партия
Ясен Люцканов


Пламен Юруков се връща в политиката с "Воля, отговорност и толерантност" и със същия характерен подход

 

Днешните български консерватори приличат на някогашните консерви - не може да им се вярва предварително. В залеза на Яне Янев и неговия "консервативен проект" изведнъж изгря друг фен на британските тори - бившият лидер на СДС Пламен Юруков със своя "модерен консерватизъм". Още в края на миналата година се заговори, че бизнесменът ще се връща в политиката с нова партия. Наскоро стана ясно и името - "Воля, отговорност, толерантност", съкратено ВОТ. Заглавието безспорно е подходящо за формация, която се появява в изборна година. Досегашният опит от създаване на

 

партии с натаманени абревиатури

 

пък сочи три варианта: печелят точно изчислен брой гласове в определени общини (МОРЕ, ДЕЛА), лидерът се превръща в клиент на прокуратурата (ЛИДЕР) или пък вземат властта...
Само преди половин година Юруков разказваше колко е доволен, че се е отървал от прекомерния стрес в политиката и как съпругата му го карала да обещае повече да не се занимава с такава дейност. Юруков обясняваше, че следи процесите само "като бизнесмен и гражданин". "Не планирам в близките години да се занимавам с активна политика", уверяваше той...


Шефът на "Спетема-кафе", който искаше да управлява партията СДС като фирма, подходи крайно прагматично и към новото си начинание. Това не е учудващо, след като преди време призна, че наложените от него нов устав и платформа на сините са били част от предизборна PR стратегия. Затова не е случайно, че новината за създаването на ВОТ не дойде от пресконференция, а тръгна от "отлично информирани източници" в жълти медии. После намери място в печата, а появата в електронните медии вероятно е следваща част на стратегията. Пламен Юруков засега отказва изявления и даде само едно интервю във в. "Труд" с твърде нетипичен за него изказ. Поканата за разговор на "ТЕМА" той отклони с извинението, че е в чужбина, и пренасочи въпросите към известен PR специалист.


Блогът на Юруков, в който преди време той си позволяваше доста откровени коментари по всякакви въпроси, е изчезнал безследно. Последната му публична изява бе строго протоколна и не в качеството на бъдещ партиен лидер, а на дългогодишен президент на Българската федерация по айкидо. Бившият председател на СДС откри заедно със спортния министър Свилен Нейков и неговия заместник Лазар Каменов реновирана зала по айкидо в спортен комплекс "Диана". Ремонтът е бил на стойност 130 000 лв., осигурени от Националната спортна база. "Благодарим за оказаната подкрепа. Похвални са усилията на министерството да обръща внимание и на спортове, от които не се чакат медали, но имат голям социален ефект и възможност за сериозна масовост", каза на събитието Юруков.


Според първоначалната версия, която се завъртя по клюкарски медии, бизнесменът вече бил регистрирал партия с название "ВОТ консерватори". Това се случило на 20 декември в Пловдивския окръжен съд. Новосъздадените партии по закон се вписват единствено в специален регистър на Софийския градски съд. Преди това обаче трябва да се сформира инициативен комитет от най-малко 50 граждани с избирателни права. Точно това вероятно се е случило в Пловдив. Комитетът обаче трябва да приеме уредителна декларация, определяща основните принципи и цели на партията, която да бъде публикувана в най-малко един национален ежедневник. Такава публикация засега не е забелязана в централния печат. Законът изисква и провеждане на учредително събрание с най-малко 500 участници, както и представяне на списък с поне 2500 членове.


Към информациите за ВОТ имаше загадъчна добавка, че Пламен Юруков е на отвъдокеанско

 

обучение в "училище за световни лидери"

 

в Аризона. Всъщност още през пролетта бизнесменът разказа, че всеки месец ходи за десетина дни до Женева в кампус на американски университет. По-късно обясни, че следва магистратура по бизнес администрация за хора с опит в бизнеса между 15 и 20 г., за да вземе диплома за глобален мениджър. Става въпрос за училището за глобален мениджмънт Thunderbird. Юруков явно е от видните студенти там, защото е представен със специален профил в сайта на учебното заведение. "Когато Пламен Юруков от випуск 2011 се наслаждава на чаша кафе от своята собствена марка, той се отдава на спомени за стъпките по предприемаческия път, довел го до разрастващ се глобален бизнес", пише в ласкавата презентация, разказваща за всичките му бизнес, философски, политически и спортни постижения. "Избрах Thunderbird, защото имах нужда да подобря моите бизнес умения, за да отида от местния към международния пазар", обяснява Юруков.


И наистина издателят на списание "Философски форум" миналата година изглеждаше изцяло концентриран във фирмените си дела, организира презентация на нова марка ядки с участието на попфолк певицата Преслава. Неговият „Институт за модерен консерватизъм" не е давал признаци на живот от поне половин година. Сдружението бе регистрирано в началото на 2009-а от Пламен Юруков, Любомир Ковачев и Цвета Драганска. Ковачев е председател на столичната структура на СДС в район "Средец", в момента е и зам.-шеф на партията, Драганска е счетоводителка, също активистка на синята партия в София.


Юруков, разбира се, повече от всеки е персона нон грата на "Раковски" 134 след грозното юридическо надлъгване с наследника му Мартин Димитров преди изборите през 2009 г. Тогава той се противопоставяше на коалицията с ДСБ. Сега за цел на бъдещата му партия ВОТ също

 

е сочено

минимизиране ролята на Иван Костов

 

в десницата. В новата партия щял да влезе и бившият главен секретар на сините Пламен Радонов. Той беше човекът, който през 2007 г. наложи непознатия бизнесмен за лидер на СДС. Радонов обаче категорично отрече пред "ТЕМА" участие в създаването на новата партия. Той обясни, че не знае какво замисля Пламен Юруков и не чете вестници.
"Към всяко занимание трябва да се подхожда сериозно, грамотно и отговорно. Предпочитам да съм добре подготвен за реализиране на идеите, важни за хората и за страната ни. И да съм сигурен, че те имат истински съмишленици", обясни Юруков пред "Труд". Той нарече СДС "малък провинциален паметник на прехода" и обясни, че новият политически субект щял да представлява малкия и средния бизнес. Във ВОТ нямало да има "бомбастични имена", а хора, които са "уважавани в предприемаческите среди, експерти, прагматици". По въпроса за позиционирането Юруков каза, че "дясното пространство не започва с Иван Костов и не завършва с ЕНП".


"Ще ни последват онези, които искат да действат, не да се оплакват. А те са много", смята Пламен Юруков.

 

 

10 години строителен бум в синьо

Сдружение ЕКИП - "Екип за изследване на политиката" - Христо Бисеров, януари 2001 г.

"Български демократичен съюз" (радикали) - Евгений Бакърджиев, ноември 2001 г.

Съюз на свободните демократи - Стефан Софиянски, декември 2001 г.

Клуб "Сенатор" - Людмил Бешков, януари 2003 г.

Клуб "14 декември" - Едвин Сугарев, февруари 2003 г.

Сдружение "Диалог" - Явор Дачков, Иво Беров и др., юни 2003 г.

"Клуб 10" - Светослав Божилов, Александър Божков, Евгений Дайнов и др., март 2004 г.

Демократи за силна България - Иван Костов, май 2004 г.

"Дясна алтернатива" - фракция на Надежда Михайлова в СДС, докато лидер е Петър Стоянов, декември 2005 г.

Политически клуб "Нова десница" - на Велислав Величков, януари 2006 г.

Сдружение "Европейски демократичен път" - Димитър Абаджиев, Елеонора Николова, Мария Капон, ноември 2006 г.

"Общество за нова България" - Калоян Методиев, 2005 г. като НПО, януари 2007 г. като партия

Гражданско "Движение за национална демокрация" - проф. Георги Бакалов, юни 2007 г.

Единна народна партия - Мария Капон, декември 2007 г.

 

 

 

 назад съдържание напред

съдържание


Кой ще яхне юбилея?
100 години от рождението на Тодор Живков В политическия календар на 2010-а цъка бомба ...


ВОТ такая партия
Пламен Юруков се връща в политиката с "Воля, отговорност и толерантност" и със същия характерен ...


Изостря се апетитът за риск
Инвестициите във взаимни фондове ще заложат на по-доходоносни активи През миналата година взаимните фондове ...


А къде е Ленин?
......


Пет мига от живота на Веселин Ранков, актьор и преподавател в НАТФИЗ
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.