АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

Президентски покер
Йордан Мичев, Ясен Люцканов


Евентуалните кандидати за държавен глава, на които залагат партиите, са или бити карти, или засега пасуват

"Искам да кажа едно - няма политическо решение за бъдещ кандидат за президент на партия ГЕРБ. В момента се възприемам само като вицепремиер и министър на вътрешните работи." С това заяление на Цветан Цветанов от 2 януари започна новото раздаване в президентския покер. За броени дни МВР шефът измина пътя от почти 100-процентов кандидат до бита карта. На 19 декември миналата година Бойко Борисов обяви: "Имаме и други варианти, но засега той е най-подходящ." Премиерът обаче направи това изказване с уточнението, че Цветанов е "най-рейтинговият играч", и с уговорката, че "всичко зависи към май-юни как ще се движи правителството".


Лидерът на ГЕРБ е
поставен в трудна ситуация


Хората около него, които в някаква степен изглеждат като възможни кандидатури, или пострадаха сериозно от последните компроматни скандали, или по една или друга причина трудно ще могат да участват в такава кампания. Вариантът "Цветан Цветанов" става илюзорен, въпреки че ще се направят сериозни опити да бъде изчистен имиджът му. Завъртането в публичното пространство на името на Йорданка Фандъкова звучи все по-сериозно, но според запознати самата тя не е убедена на 100%, че ще може да издържи на такова напрежение. "Ако изключим лидера ни, Фандъкова безспорно е много печеливша кандидатура, защото хората я харесват, а и не на последно място - тя е един от малкото висши политици, които не са замесени в каквито и да било скандали или съмнения за корупция", смята депутат от ГЕРБ.
Въпреки това кандидатурата на Фандъкова по-скоро прилича на медийна проверка на реакциите от страна на ГЕРБ, отколкото на сериозна заявка. В редиците на управляващата партия има и други лица с голям авторитет - като регионалния министър Росен Плевнелиев и шефа на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Те обаче повече са възприемани като експерти, отколкото като политици.
Съществува и трети ход - да се заложи на кандидатура, която не е толкова харизматична, но пък би могла да привлече гласовете на традиционните десни избиратели. Като такъв се сочи външният министър Николай Младенов, който бе зам.-председател на СДС и говорител на сините по времето, когато лидер на партията бе Надежда Михайлова, но той не отговаря на условията - не му достига изискваната от конституцията възраст от 40 години. За разлика от него евродепутатът Андрей Ковачев, който напоследък рязко се активира, отговаря на това условие.


Вариантът, според който единственият успешен ход за ГЕРБ е Бойко Борисов да се кандидатира за президент, все по-усилено се пуска в обръщение от среди, които изпитват непоносимост към управляващата партия. Компроматните атаки през последния месец, които в началото бяха насочени към близкото му обкръжение, а след това и към самия него, целят умишлено да го тласнат към президентската кандидатура. Защото ако бъде избран за държавен глава, Борисов трябва да се откаже от лидерството на партията си, а това неизбежно ще доведе до нейното отслабване и разпадане. Повече от 4 години след създаването си ГЕРБ продължава да бъде аморфна структура от хора и авторитетът на Борисов е единственият фактор, който все още държи формацията единна.


Борисов - президент,
Кристалина - премиер


Слуховете тестват и друг „идеален вариант". Борисов президент, а премиер еврокомисарят Кристалина Георгиева. В последните седмици около нея се прави много активен PR. Георгиева регулярно организира различни форуми в София и все по-ясно личи, че те не се правят, за да представят работата й в Брюксел, а целта е много по-дългосрочна. Неслучайно в последно време социолозите постоянно я сочат като политик с най-висок рейтинг. Последното социологическо проучване по темата - на MBMD от края на миналата година, посочи 29.2%, които биха гласували за кандидата на ГЕРБ, който и да е той. Според същия сондаж нагласите в ползва на номинация на БСП са 9.4%, на АБВ - 1.4%, на Синята коалиция - 3%. Въпросът с конкретни имена показал 30% за Кристалина Георгиева, 28% за Бойко Борисов, 16% за Цветан Цветанов, 9% за Меглена Кунева, 7% за Сергей Станишев, 4% за Иван Костов, 3% за Волен Сидеров и 1% за Алексей Петров.


Тези рейтинги може да бъдат объркани само от един хипотетичен фактор - уличното недоволство. Според източници на "ТЕМА" в ГЕРБ и "Атака" вече се подготвяли за сценарий, при който в края на март и началото на април кръгове, близки до президента Георги Първанов, ще организират масови улични протести срещу правителството. Не се изключвала вероятността да се стигне и до безредици. Целта била да се канализира все по-голямото недоволство на хората от кризата и галопиращите цени. Наскоро и лидерът на БСП Сергей Станишев намекна, че соцпартията може да се включи в такива протести.
"В България протестите никога не се случват от само себе си, а се организират от хора с големи финансови възможности и влияние. Те могат да изкарат на улицата както миньорите и пенсионерите, така и футболните хулигани", твърди бивш полицейски началник. В средите на управляващите се смята, че след компроматното замеряне със СРС уличният натиск става все по-възможен вариант, при който след месец или два на нагнетяване на напрежението да се предизвикат предсрочни избори през есента. Вариантът с избори 3 в 1 е много рисков за Бойко Борисов, защото както може да ги спечели, така може и да ги загуби катастрофално.


Какво се случва
на левия фронт


До момента не са водени разговори между президента Георги Първанов и лидера на БСП Сергей Станишев по темата за къндидат-президента на левицата. Източници на "ТЕМА" в червената централа твърдят, че Станишев подхождал с пренебрежение към сигналите от "Дондуков" 2 и не искал да води пазарлъци. Така или иначе единствените две имена, които към момента се обсъждат, били на хора, близки до Първанов - на бившия външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин и на кмета на Благоевград Костадин Паскалев. Стратегията на червените е да изчакват до последния момент. Ако Борисов се кандидатира, идеалният противник срещу него е Паскалев. Той не се ползва със симпатиите на Станишев, но пък има сходен профил с този на министър-председателя и би могъл да получи подкрепа както от твърдото ядро на БСП, така и от много широк кръг от избиратели.
Засега обаче повече се залага на Калфин, който има и сериозна подкрепа в Изпълнителното бюро на партията. При него по-сериозният проблем е, че не се ползва със симпатии в Националния съвет и в местните структури. Когато през 2009 г. бе издигнат за водач на листата за евродепутати, срещу него скочиха много от червените функционери, които и досега не могат да преглътнат отиването му в Евролевицата през 90-те. Калфин все още е възприеман като ренегат, а това в БСП трудно се прощава.
Настроенията в левицата се пробват и чрез името на бившия депутат Иво Атанасов, който в момента е медиен съветник на президента Първанов. Въпреки че предлагането му за държавен глава не изглежда сериозно, подкрепата към него в социалните мрежи расте, а страницата във Фейсбук "Иво Атанасов - президент" вече надхвърля 3100 членове. Сред тях е и самият Георги Първанов.


Все по-отчетлива обаче става
подкрепата на президенството
за Меглена Кунева


Номинацията на бившия еврокомисар бе обявена от НДСВ още преди година, но в момента повече се афишира от кръгове, близки до Георги Първанов. Самата тя не отрича, че ще се кандидатира. Нещо повече - в последните месеци се държи така, сякаш е в предизборна кампания. Кунева буквално се надпреварва с Кристалина Георгиева в медийните изяви и в организирането на форуми и кръгли маси. Прави впечатление и все по-голямата активност на бившия премиер и екслидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който преди дни дори публикува в блога си остра статия срещу управляващите заради масовото подслушване и полицейщината.


За Меглена Кунева ще бъде от решаващо значение каква подкрепа би могла да получи извън НДСВ, защото на първи тур червеният електорат трудно ще й гласува доверие. Ако се класира за балотаж обаче, ситуацията се променя драстично - тя би могла да обере гласовете не само на БСП, но и на ДПС, които в случая може да бъдат решаващи.
Въпреки гръмките изявления в СДС, че първи ще издигнат официално кандидат,

ситуацията в Синята коалиция


още е неясна


Първите спрягани - Иван Нейков и Филип Димитров, отдавна отпаднаха по различни причини. Имената на Надежда Нейнски и Димо Гяуров също висят, защото не са консенсусни в десницата. Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков казва, че кръгът от обсъждани десетина фигури се стеснил до няколко. В партията обаче излезе наяве нов проблем - претенциите на вечните недоволстващи от столичната структура. На заседание на Националния съвет на сините се е разгорял остър дебат за взаимоотношенията с ГЕРБ по повод гласуването "въздържали се" във вота на доверие на кабинета. От СДС-София изразиха съжаление, че няма как десницата да се яви единна на изборите. Позицията им е разбираема, защото (за разлика от ДСБ) сините са в безкритичен съюз с управляващите в столицата. От значение е и обстоятелството, че по новото изборно законодателство районните кметове ще се назначават от мнозинството в общинския съвет... Случаят предизвика Мартин Димитров да тръгне на проучвателна обиколка по структурите. Той намери повод в 157-ата годишнината от рождението на Стефан Стамболов, за да посети Пловдив, където СДС и ГЕРБ в общината са заедно в опозиция. После проведе изнесено заседание на Националния изпълнителен съвет на партията в Бургас, където СДС има свой заместник-кмет, както в София. Кметът на Плевен Найден Зеленогорски също бил сред възможните варианти, но самият той не бил готов да рискува в една предварително обречена битка.
В ДСБ продължават да пазят многозначително мълчание. Консултациите между двете партии и обсъжданите имена този път са строго пазена тайна, в която е посветен най-тесен ръководен кръг. Сините са си взели поука от предишните преговори за общ кандидат-президент, в които участваха около 15 души от седем партии и информацията изтичаше контролирано в определени медии.


В изборите за държавен глава обяви, че ще участва и Единната народна партия. Мария Капон нарече предположението за кандидатска двойка между нея и Елеонора Николова "една добра идея". Решението щяло да се вземе този месец.


В президентския пасианс вероятно ще се намеси и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който преди дни обяви, че ще се кандидатира за държавен глава, дори и да се изправи срещу Борисов. С рейтинги от порядъка на 3-4% обаче участието на Сидеров се обезсмисля. Защото ако получи подобен резултат на президентските избори, това би означавало, че партията му вече окончателно е загинала. Така че националистът едва ли ще рискува.


Соченият за лидер на "Октопода" Алексей Петров пък за пореден път намери начин да премести името си от криминалните в политическите новини. Инициативният комитет, който евентуално ще го издига за президент, разпространи поредно прессъобщение. Единствената нова информация в него бе, че групата се е кръстила "Единение и екипност" и че в нея влизат инженерът доц. Николай Георгиев от БАН и "уважавана дама, чието име ще бъде оповестено по-късно поради риска да стане обект на репресия". В предишното съобщение на комитета имаше обещание на 1 февруари да бъде обявен целият му състав, който по закон трябва е 21 души. С такова темпо т.нар. екип на арестанта може да бъде уточняван чак до изборите...
Обсъждането на кандидати за президент девет месеца преди изборите е нормално. Лошото е, че никой от спряганите и от ръководителите на партиите, които ще участват, не казват какво конкретно искат да се промени на "Дондуков" 2. Ако продължат в същия дух, вместо човек с ясни намерения ще бъде избран поредният лозунг, независимо дали ще бъде "гарантиран", "социално-либерален" или "достоен". Държавният глава има определени правомощия - да влияе на законодателството (право на вето, на иницииране на референдуми), да участва във външната политика, да кадрува в посолствата, в съдебната власт, в спецслужбите, в медийните регулаторни органи и в други ведомства, да помилва, да раздава ордени. Именно липсата на предварително заявени намерения по тези правомощия превръща президента от "баща на нацията" в повелител на неясни кръгове.

 

 

 Цветозар Томов, управител на социологическата агенция "Скала":

Кунева има шансове, ако стигне до втория тур

 

Страната е в политическа криза и в зависимост от това как ще се развие, много неща може да се променят. Каквато и картина в момента да се нарисува около евентуалните кандидат-президенти, по-късно може да се окаже, че тя няма нищо общо с реалността. Затова трябва да се направи ясната уговорка, че все още е твърде рано да се правят каквито и да било прогнози.

Може обаче ясно да се каже, че кандидатура на вътрешния министър Цветан Цветанов е изключена. Той няма никакви шансове да участва в такава кампания. Това много хора още не са го осъзнали, но обикновено подобни процеси в общественото съзнание се развиват по-бавно. Изчистването на политическия образ на Цветанов в рамките на тази календарна година просто е невъзможно, каквото и да излезе от всички случили се или не случили се разследвания по всичките скандали около него. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък може да привлече единствено чисто партийно мотивиран вот, който вероятно няма да бъде достатъчен на ГЕРБ, за да спечели изборите.


Действително към момента единственият вариант за управляващата партия остава премиерът Бойко Борисов. Не виждам друга фигура, която може да бъде достатъчно силна. Възможно е обаче да се възприеме вариантът с налагането на не толкова известен човек, който обаче притежава европейско излъчване. Такава фигура например е евродепутатът Андрей Ковачев. Въпрос на гледна точка е - да издигнат човек като Ковачев, или да играе самият Борисов, за да имат шансове за победа. Поне на мен така ми изглежда разстановката в ГЕРБ в момента.
Що се отнася до левицата, тя няма особен шанс да спечели тази кампания. Все пак най-реалистично е да се очаква издигането на кандидат от типа на Ивайло Калфин. Пак опираме до европейското излъчване, а Калфин безспорно го притежава и като бивш външен министър, и като евродепутат. Изобщо българите очакват от държавния глава да бъде представителна фигура. Те знаят, че президентът няма кой знае какви правомощия във вътрешната политика и според мен повечето избиратели ще гледат доколко кандидатите могат да отговорят на този европейски профил.


Затова до голяма степен са сериозни и шансовете на бившия еврокомисар Меглена Кунева. При нея нещата много силно зависят от това какви ще бъдат другите водещи фигури в кампанията. При балотаж Кунева би могла да спечели срещу всеки кандидат, включително и срещу Борисов. В същото време тя няма почти никакви шансове за втори тур, ако се конкурира с кандидати на левицата и на традиционните десни. В този смисъл при нея донякъде е въпрос на договаряния и споразумения.


На втори тур тя определено има шансове, защото доста висок процент от избирателите, които нямат много ясно изразени политически пристрастия, биха я подкрепили. Освен това в момента хората, които биха гласували срещу кандидат на ГЕРБ, са повече от тези, които биха подкрепили кандидат на управляващата партия.


Много ми е трудно да преценя шансовете на кандидати, издигнати от Синята коалиция. Ако бъдат кандидатури само на СДС и ДСБ и не получат по-широка подкрепа, трудно биха стигнали до балотаж. От друга страна, наистина работата е в това дали и доколко развитието на политическата криза ще доведе до увеличаване на вота за Синята коалиция. Засега тези тенденции са по-скоро хипотетични. Никакъв кандидат, особено ако е свързан тясно с Иван Костов и ДСБ и не се ползва с по-широката подкрепа на десните избиратели, не може да отиде на балотаж.


Разбира се, не бива да забравяме фактора ДПС. Тяхната позиция засега е абсолютно неясна, дори имаше вариант да участват със собствен кандидат. Важно е дали те ще подкрепят лява кандидатура, както направиха на последните два вота за президент, дали ще подкрепят десните или ГЕРБ и дали на втори тур биха застанали евентуално зад Кунева. Положението в ДПС към момента е непредвидимо.

 назад съдържание напред

съдържание


Кой ще яхне юбилея?
100 години от рождението на Тодор Живков В политическия календар на 2010-а цъка бомба ...


ВОТ такая партия
Пламен Юруков се връща в политиката с "Воля, отговорност и толерантност" и със същия характерен ...


Изостря се апетитът за риск
Инвестициите във взаимни фондове ще заложат на по-доходоносни активи През миналата година взаимните фондове ...


А къде е Ленин?
......


Пет мига от живота на Веселин Ранков, актьор и преподавател в НАТФИЗ
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.