АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТ



търсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС





Последния път, когато...

Началникът на Втора клиника по травматология в института по спешна помощ “Пирогов” Доц. д-р Андрей Йотов

...оперирах.
Вчера. Стандартна операция, чове-
кът си беше счупил таза. Тази част от тялото е моят любим обект за операции. Надявам се лечението на пациента да протече добре.


...ми благодари пациент.
От сутринта го правят, ако имате предвид вербална благодарност. Случва ми се всеки ден, с изключение на онези, в които ме ругаят. Ако някои лекари твърдят, че нямат и такива моменти, значи лъжат.


...ме наругаха.
В края на миналата седмица във връзка с напредъка на здравната реформа и съответните административни неясноти. Голяма част от хората ругаят здравната каса, министерството и реформата по принцип, но в реалния живот го отнасят лекарите.


...бях недоволен от здравната реформа.
И днес включително имах повод да съм недоволен от нея. Може би като концепция тя е замислена правилно, но начинът на реализация - поне до момента, не дава никаква сигурност как ще се развият нещата дори в близките седмици - по отношение на финансирането, на заплатите ни... Няма да казвам, че реформата се е провалила или пък че е много успешна. Още повече че чакаме да разберем какво точно сме изработили за януари. Възможно е да се окаже, че реформата действа много добре, към което съм по-скоро песимистично настроен.


...казах “Извинявай”.
Предпочитам формата “Моля за извинение”, защото “Извинявай” значи, че нареждам на някого да го направи. А иначе най-често го казвам в извънслужебна обстановка, защото в работата ми се старая да не допускам подобни ситуации. Мисля, че последния път се извиних на жена ми за някакъв пореден мой битов гаф. Не помня обаче конкретно какъв беше.


...изневерих на себе си.
Твърде често го правя, защото човек трябва да е изключително наясно със себе си, за да е сигурен, че не си изневерява. Всеки ден зависим от това в какво настроение ставаме, чувстваме се различно... А ако говорим за някаква принципна изневяра, то не се сещам скоро да съм имал.


...съжалих, че съм станал
лекар.

Всеки ден имам мигове, в които си казвам - ех, да му се не види, не можех ли да работя нещо по-спокойно? Но това са моментни изблици.


...харесах политик.
Имам си политик вкъщи и си го харесвам всяка минута (д-р Андрей Йотов е съпруг на депутатката от БСП Илияна Йотова - бeл. ред.).


...намразих политик.
Същият този човек, когато се прави на голям политик.


...бях горд, че съм българин.
Че съм наполовина българин, защото другата ми половина е на осетинец. По майчина линия съм от Северна Осетия. Там съм раждан, там съм и израснал... Не съм много наясно с коя половина да се гордея повече. Все пак избрах да живея в България. Неотдавна четох “Историкът”, бестселъра за Дракула на Елизабет Костова (авторката е американка, женена за българин - бел. ред.). Тогава изпитах известно задоволство, защото действието в книгата се развива в България. Стана ми приятно, че заинтересувахме света дори и с тази художествена измислица.


...се почувствах успял.
За моите години и за това, с което се занимавам, мога да кажа, че и професионално, и финансово съм достатъчно успял, за да нямам проблеми със себе си в това отношение.


...бях влюбен.
Днес, когато правим това интервю, е Свети Валентин, така че от сутринта съм влюбен.


...излъгах.
Стремя се да не лъжа близките си. Най-много да премълча нещо или да пусна някоя дребна битова лъжа. А що се отнася до пациентите - те няма смисъл да бъдат лъгани.


...помогнах на приятел.
Там, където съм расъл - Осетия, има принцип, според който човек трябва да помни и доброто, и лошото. На хората, които смятам за свои приятели, помагам непрекъснато. Ако трябва да спомена конкретен случай, той беше миналия петък. Без да изпадам в подробности, обади ми се приятел, след като вече се бях върнал от “Пирогов” вкъщи. Помоли ме да помогна на негов пострадал близък. Отново се върнах в болницата и помогнах.


...давах акъл.
Аз съм началник на клиника и ми влиза в задълженията да давам акъл. Така че и днес го направих.


...пазарувах.
Основно пазарувам цигари, а за останалото си има други хора.


...проявих суета.
Снощи (13 февруари - бел. ред.) трябваше да ходя на едно мероприятие с официално облекло и, естествено, се повъртях пред огледалото в рамките на нормалното.


...гласувах.
На последните избори. Доста дисциплиниран съм в това отношение. Независимо за кого - гласувам на всички избори, откакто имам право.
В повечето случаи не съм гласувал за партията на съпругата ми. Когато преценя, че идеите им са конструктивни, давам своя вот и за БСП. В това отношение съм агностик.


...имах късмет.

Без него в нашата работа не може. Поначало за всичко е необходима доза късмет. Ако обаче се интересувате дали късметът ми работи на тото или лотария, то положението е трагично. Дори да има игра, в която от 100 билета 98 са награди, на мен ще се падне един от тези два, които не печелят. Смятам, че късметът идва, когато си подготвен за него. В това отношение повечето от дните ми, дори професионално, са късметлийски.


...бях отегчен.
Всеки път, когато жена ми гледа новини по телевизията.


...харесах филм.
Като изключим стандартните кримки, които гледам, последният филм, който ме впечатли, бе “Да намериш Невърленд” - лента за създаването на пиесата за Питър Пан. Страхотен филм, въпреки че е мелодрама. Така е направен, че дори на мен ми хареса.


...бях смел.
Винаги съм смел.


...бях на косъм от провала.

Винаги, когато съм смел.


...влязох в църква.
Не съм религиозен, но харесвам църквите и обстановката в тях. Обичам да влизам там, да гледам иконостаси, да вдишвам мириса на тамян. За последен път влязох в няколко катедрали в Лисабон през есента.


...подцених някого.

Случката е отпреди няколко години. Няма да цитирам имена, но тогава подцених един човек, с когото съм свързан професионално. Преценката ми за него беше невярна. Той се оказа доста по-лош, отколкото си мислех. Причини ми много неприятности. Оттогава се стремя да не подценявам никого.


...плаках.
Не искам да се правя на голям мъжкар, но в това отношение съм емоционално ощетен. Ако изключим детските години, нямам спомен да съм плакал след това.


...бях щастлив.

Същото е като с късмета. Човек е щастлив, когато е подготвен за щастието. Ако си подредиш нещата така, че да имаш късмет, да се реализираш и да не ти се случват някои работи, над които нямаш влияние, то тогава си щастлив.


...помогнах на сина си
в училище.

Училището е достигнало дотам, че аз с нищо не мога да помогна на сина ми... Единственото, с което бих могъл да съм му полезен, ако той поиска, е английският език или, да речем, българският правопис. Иначе математиката, физиката, химията, които синът ми учи, много отдавна са извън моите възможности, дори за разбиране.
Принципно го оставяме сам да се оправя. Още повече че той е пред завършване на гимназията и някак си не върви да му пишем домашните...


...карах ски.
Преди почти една година. Ходим на ски в Италия. Това не значи, че пренебрегваме българските писти, но лично аз не съм достатъчно запален скиор, за да си стягам ските всяка седмица. Затова със съпругата ми го правим веднъж годишно. Така се случи, че с група приятели ходим в чужбина. От последното каране на ски се върнах жив и здрав, но не всички от групата бяха с този късмет. Имаше пострадали, на които дадох първа и каквато можах помощ.


...исках да почна всичко
отначало.

Всеки човек има моменти, в които си мисли какво ли би станало, ако започне отначало. Като си представя обаче колко е отегчително да минеш през целия този път, изобщо не искам да се захващам.



назад съдържание напред





съдържание


Млада гвардия
Компрометирането на патриотичната идея от сексуално-битовите скандали в “Атака” предизвиква създаването ...


Близнаците
Водевилното замеряне с компромати по висшите етажи на съдебната власт доказа, че за магистратите сигналите за ...


И фирмите сменят номерата
Създаването на единния търговски регистър е добра новина, но и зад нея се крият проблеми и лобита ...


Николай Камов:Няма да мълча.Сигурен съм, че Сергей ме разбира
Интервю на Калин Първанов с лидера на ПД “Социалдемократи” депутат от Коалиция за България” за ...



...


Разговор с дама на тема...
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.