АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Книги

Сърце и слово


Четвъртият пореден конкурс "Сърце и слово" на Община Благоевград и Областния съвет по наркотични вещества присъди на колежката Искра Ценкова поощрителна награда за публикацията "Коктейлът на д-р Хиллер" от бр. 2 на сп. "ТЕМА". Призът е учреден в памет на ирландската разследваща журналистка Вероника Герин, убита на 26 юни 1996 г. от ирландските наркобосове, на които тя се противопоставя открито с публикациите си. Тази година комисията с председател доц. д-р Соня Тотева, директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, номинира 29 журналисти, работещи по проблемите, свързани с наркотиците. Церемонията по награждаването се състоя в сградата на Община Благоевград, а наградите раздаде лично посланикът на Република Ирландия Джефри Кийтинг. Наградата е в три категории: електронни медии, печатни издания и документално кино. Комисията присъди награда за печатни медии на Димитър Илиев, в. "Стандарт", за разследваща журналистика - "Кремиковци, Дамбовци, наркотиците и други проблеми в българското общество". Носител на наградата за електронни медии са „bTV Репортерите" - за разследваща журналистика на проблемите, свързани с наркотици, трафик на хора, проституция и други. С поощрения са отличени Агнес Маринова - РТВЦ Благоевград, за системно и задълбочено представяне в предаванията си на проблеми, свързани с наркотиците, и Мариета Котева - ТВ "Око" - "Преди обяда - стена срещу дрогата". Наградата за документално кино взе филмът "Амнезия" с автор Росен Цветков, излъчен по канал 1, поощрение получиха Лилия Механджийска и Недко Иванов за документалния филм "Наркотиците - генезис на злото" - кабел САТ ЗАПАД. За първи път тази година Областният съвет по наркотични вещества награждава чужд журналист. Специалната награда за печатни медии получава Роберто Савиано - италиански журналист, осъден на смърт от Камората за разследваща журналистика, разобличаваща тъмни сделки на неаполитанската мафия. Призът му се връчва за документалния роман "Гомор" и книгата "Красотата и адът". Наградата е на Областния съвет за наркотични вещества в Благоевград във връзка с 10-годишнината от създаването им.
Вероника Герин, журналистката, която се изправи срещу наркомафията

26 юни 1996 г. Вероника Герин, криминален репортер на Sunday Independent, е застреляна на кръстовище в покрайнините на Дъблин. Мъж, облечен в черно, който седи в спрял на червения светофар мотор, изстрелва в тялото на журналистката шест куршума. 37-годишната жена издъхва на място. Бруталното убийство разтърсва страната. Ирландците са в шок, изпълнени са с тъга и възмущение. В деня на погребението малкият храм до дъблинското летище, в който семейството й редовно се е молило, е претъпкан с опечалени. Сред тях са президентът на Ирландия, премиерът, шефът на въоръжените сили. Обикновените хора застават изтръпнали пред телевизорите и наблюдават траурната церемония. Профсъюзите призовават ирландците за миг мълчание в нейна памет. Всички застиват и прекланят глави в знак на почит. Почитателите й се нареждат пред офисите на вестника, в който Вероника Герин е работила, за да оставят цветя и да сложат подписа си в книгата за съболезнования. Властите са като парализирани. Не знаят как да реагират. В началото сред обществеността се промъква леко съмнение: наистина ли Герин е жертва на професионално убийство, поръчано от престъпниците, срещу които пише?
Вероника Герин е сравнително нова в занаята, когато куршумите на мафията я настигат. Журналистическата практика зад гърба й е едва шестгодишна, през последните две обаче пише и публикува това, което другите премълчават. Пише за престъпността, за корупцията, за злоупотребите в църквата. За подземния свят, който трупа милиони от наркотици, живее в лукс, не плаща данъци и се смята за недосегаем. Казва истината за разрастващите се наркоразпространение и насилие в Дъблин, за безскрупулните гангстерски игри и е разочарована от безсилието на полицията да хване криминалния бос. "Тя нямаше нужната подготовка, ръководеше се само от простата философия, че иска да стигне до истината", разказва по-късно неин колега от същия вестник.
Вероника Герин е родена в Дъблин. Тя е едно от петте деца в семейството на счетоводител. Завършва католическо училище. Обича да спортува, да играе футбол и баскетбол. Футболът остава доживотната й страст, тя е страхотен защитник на нглийския "Манчестър Юнайтед". Завършва счетоводство в Тринити колеж и започва работа във фирмата на баща си, но я напуска след смъртта му през 1983 г. и създава своя компания за връзки с обществеността. Седем години по-късно завършва журналистика и става бизнес репортер в Sunday Business Post, след това работи за Sunday Tribune. През 1994 г. Герин става разследващ репортер на Sunday Independent. Само два месеца по-късно - през януари 1995 г., Герин отваря вратата на дома си и се озовава лице в лице с мъж, насочил оръжие в главата й. Мъжът сваля оръжието и я пребива. Насилникът й остава неразкрит. По-късно тя предполага, че този мъж има връзка с публикацията й за кражбата на 4.4 млн. долара от охраняван трезор близо до летището - най-голямата кражба на пари кеш в историята на Ирландия.
Преди да бъде брутално екзекутирана, Вероника Герин получава две "предупреждения". В прозореца на дома й са изстреляни два куршума. Тя е там заедно с малкия си син. Инцидентът става два месеца след появата на статия, в която пише за бос на наркомафията в Дъблин, известен като Генерала, открит прострелян в колата си. В процеса на разследването си тя се натъква на Джон Гилиган, бивш затворник, шеф на солидна наркоимперия, натрупал огромно състояние от трафик на канабис. Гилиган оглавява най-сериозната престъпна групировка в Ирландия и е неуловим за властите. За съседите си обаче той е почтен собственик на школа по езда в провинцията. Герин посещава фермата за коне, разпитва собственика й как успява да води такъв луксозен живот без легални доходи. В отговор той разкъсва ризата й, за да провери дали няма скрити микрофони, и я пребива. След това я заплашва в телефонен разговор, че ще изнасили сина й и ще я убие, ако публикува нещо за него във вестника. Приятелите на Герин по-късно си спомнят, че въпреки храбростта, която проявява по време на срещите си с организираната престъпност, тя е много изплашена от заканите на Гилиган да нарани сина й. Но продължава да упорства в работата си, уверена, че престъпниците, за които пише, няма да посмеят да й посегнат. До този момент в страната не е убиван журналист.
След бруталната екзекуция полицията започва мащабно разследване. През октомври 1996 г. тя обвинява за смъртта на Герин човек на име Пол Уорд и се надява да последват поредица от арести по случая. Подозренията са около Гилиган, който заминава за Амстердам ден преди убийството. Няколко месеца по-късно - през септеври 1996 г., при полет от Лондон в багажа му са открити 500 хил. долара кеш. Той твърди, че е спечелил парите от хазарт, но властите не вярват на обясненията му. Арестуван е при опит да изпере печалби от продажба на нелегални наркотици. След убийството на Герин ирландският парламент приема закони за борба с организираната престъпност, които улесняват полицията в разследването на шефове на мафията. Приетият Закон за облагите от престъпления гарантира анонимността на всички служители на бюрото, които разследват всеки, заподозрян в престъпна дейност, а имуществото му да бъде отнето, да бъдат конфискувани парите му. Новите мерки прогонват някои от членовете на подземния свят на Дъблин вън от страната, за да избегнат арести. Смъртта на Герин кара ирландците да се обърнат към себе си. В някои от най-бедните квартали на Дъблин, където търговията с наркотици избуява, се зараждат граждански движения. Хората искат промяна.назад съдържание напред

съдържание


Китайците идат
Балканите се превръщат в привлекателно място за капиталите от азиатския колос. В България вече са в ...


Капани за кандидати
Големите партийни централи ще върнат ролята си в битката за кметове и съветници ...


Българсият Бел
Изчезващ вид са изобретателите, които вярват, че с безвъзмездна помощ ще финансират идеите ...


Надница за гражданското общество
......


Пет мига от живота на Георги Златарев
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
ФОКУС 
HELIOS SPA 
РАДИО БРАВО 
ПРОКРЕДИТБАНК 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.