АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Развод по български
Ирина Вагалинска, Искра Ценкова

При делбата на къщи, коли, спомени и приятели съпрузите често вадят интимни компромати и понякога стигат до бой. Циркът в съдебната зала може да има пролог в стила на риалити за прелюбодейци

 

 

Крайно време е и у нас като в повечето европейски държави да се регламентират законово предбрачните договори, призова депутатът Светослав Спасов. Сега при раздяла българите стигат едва ли не до разполовяване на телевизори и хладилници, а това е нецивилизовано, мотивира се председателят на парламентарната комисия за младежта и спорта. И отсече: битовите скандали са несъвместими с ЕС. В момента студенти на стаж в парламента изследват световните практики в тази област и като приключат, НС ще създаде работна група, която да подготви конкретните промени в Семейния кодекс.
Идеята циркулира отдавна в правното пространство, но засега никой не я е довел до успешна реализация. Може би защото промените в СК ще трябва да са по-мащабни и ще повлекат още “ремонти” - например в Закона за наследството и в Закона за задълженията и договорите. А докато юристите се бавят, повечето българи ще продължават да се развеждат дълго, шумно и абсурдно. И да използват всички средства - включително дебнене на половинката като в криминална комедия.М. К. надява бялото си кашмирено палто на изхода на офиса, отмята изрусени коси и се спуска бързешком към “Царя”. Острите є токчета “кълват” настървено по жълтите павета. Слиза в подлеза на ЦУМ, след това се слива с тълпата в Халите. Рее поглед край щандовете. Купува два шоколада и ги пъха небрежно в чантата. Качва се на втория етаж и влиза в тоалетната. Три минути по-късно от WC -то се показва същата жена, но вече с тъмна перука и лилаво кожено яке. Изнизва се към бул. “Мария-Луиза”. Джиесемът є пропява закачливо: “Кажи ми, Кармен, любиш ли ме ти?” Говори кратко. Минута по-късно пред нея спира сребристо ауди. Зад волана се мярка мъжки силует. Оголяващо теме. Смачкани рамене. М. К. отваря задната врата на колата и се скрива зад тъмните стъкла.
“Дотук добре”, потрива ръце Шерлок Холмс, т.е. Иво от “Нощно око” - една от деветте фирми, членуващи в Асоциацията на частните детективи. На главата си вместо мека филцова шапка е нахлупил скиорска. Не пуши лула, не припалва дори цигара.


Не прилича на детектив


от филмите и романите. Но вече е запечатал няколко кадъра с метаморфозата на М. К., качването є в автомобила, силуета на мъжа. Аудито се отправя с мръсна газ в посока Княжево. Минава на червено. “Бас държа, че сега ще подишаме чист въздух на Витоша”, отбелязва Иво и се обажда по телефона: “Колега, ти си наред. Поемат към Копитото. Номерът на аудито е ...”

 

 

Това е нещо като фоторобот, съставен от лицата на двама от служителите на агенция “Нощно око” – анонимността е важна за работата им. Детективската значка отваря по-малко врати от полицейската


Час по-късно двойката седи в полумрака на почти празното заведение. Той е два пъти по-възрастен от нея, тя - два пъти по-известна. Върху чашата є остава отпечатък от червило. Върху костюма му - петно от вино. “Наздраве за любовта!”, вдига тост Иво и разказва поредния полицейски виц. Като бивше ченге знае всички “браншови” анекдоти. И не се изненадва, че влюбените наемат стая в крайпътния мотел. Предстоят им няколко незабравими часа в дискретно уединение. Без да подозират, че вече са документирани като прелюбодейци. За техен късмет - пред ограничен брой зрители. Защото скоро и това ще се промени.


Магърдич Халваджиян преговаря за правата на Cheeters


- американското предаване за лов на кръшкачи, които се обясняват с измамените си половинки на екрана на Reality tv. С идеята екшънът да се пренесе по поръчка на български клиенти в наш ефир.

 

Марин Маринов обича да се снима в стила на мафиотските кинокомедии. Освен техниката и търпението е важно при следене на прелюбодейци


“Щом една жена има съмнения, че мъжът є кръшка, в 99% от случаите се оказва права. В единия процент грешки влизат главно запалени риболовци, които денонощно клечат с въдица до някой вир”, смее се Иво. Според него мъжете са много по-ревниви, при това без основание. В 50 на сто от случаите не са прави да подозират съпругите си. В останалите жените най-често избират колега за обект на незаконните чувства. Работното време и обедната почивка се оказват най-подходящата част от деня за сладки грехове. Между ул. “Екзарх Йосиф” и бул. “Сливница” има доста частни хотелчета и стаи под наем, търсени от любителите на следобедни сиести. През тези часове детективите усъвършенстват умението да чакат. Случва се за една снимка да залягат по три месеца или да висят с часове по дърветата до високите зидове на тузарски къщи.


Най-трудните случаи за разкриване се плетат от
политици, медийни звезди и
шефове на големи институции


- казва председателят на Асоциацията на частните детективи Марин Маринов. Дори когато и през ум не им минава, че половинката е пуснала по следите им детектив, такива хора са изобретателни заради страха от разпознаване и медиен скандал. Сменят по 5-6 таксита, карат бясно по черни пътища, крият се зад къщи с високи огради. По-лесно е с обикновените прелюбодейци, особено ако поръчителят разреши да се поставят в апартамента скрити камери и подслушвателни уреди. Но при липсата на закон за регламентиране дейността на частните детективи и съответни промени в Семейния кодекс тези материали не се признават като доказателство в бракоразводния процес.
“Аз смятам, че това е грешка - резюмира дългогодишния си опит адвокат Екатерина Лазарова, която е работила и като съдия в Софийския районен съд. - Не виждам защо да не се приемат за доказателство ясни снимки като от порнофилм, ако експерт потвърди, че не са монтаж. Сега за доказване на вина се използват свидетелски показания. Затова обикновено детективите се отчитат пред ревнивеца, а той праща приятел или роднина с тях и после го вика в съда.”
Според адвокат Лазарова изневерите често са повод за развод, но все пак са на второ място след икономическата причина - независимо дали внезапно забогатял съпруг иска да смени жена си или караниците заради безпаричие в семейството са стигнали апогея. В статистическите данни за 2004-а формулировките за 14 669-те развода са малко по-различни: по взаимно съгласие (7143), несходство в характерите (712), фактическа раздяла (1864), физически и морален тормоз (454), изневяра (650), употреба на алкохол (123), лекомислено поведение и неполагане на грижи (622). Но на практика пак става въпрос за същото.
Когато разпадът на отношенията е необратим,


пътищата са три


Разводът по исков ред (чл. 99, ал. 1) с издирване въпроса за вината е най-нецивилизованият - страните изнасят цялото си “мръсно бельо”, а децата им се травмират допълнително с разпити. “Добре би било границата да се вдигне над 14 г. при промените в Семейния кодекс. Иначе когато синовете и дъщерите са пораснали, за тях не е чак толкова тежко. Но това не значи, че родителите им, които са в кризисните си 45-50 години, не изнасят пред съда най-големите нечистотии. Намесват се близки и роднини, стават страшни скандали. Говори се кой какво може или не може в интимната сфера с подробности. Обидени жени показват “уреди за сексуален тормоз” - детски кегли и дървени чукчета за пържоли. Любовници на съпругата се явяват да свидетелстват в полза на съпруга къде и кога са му слагали рога. Е, най-често такива ги хващат в лъжа при кръстосания разпит. Имала съм случай с жена, която щеше да припадне в съда, защото мъжът є доведе двама подпийнали да разказват как са спали с нея - разбра се, че са купени”, спомня си адвокат Лазарова.
Вторият път към свободата пак е по исков ред, но разстройството на брака се доказва, без да се издирва чия е вината (чл. 99, ал. 3). Обикновено в тези случаи малко по-лесно се постига споразумението, което изяснява какво име ще носи бившата съпруга,


кой ще вземе
родителските права


каква ще е издръжката, какво ще стане с фирмата, жилището, колата. И все пак за предпочитане е третият вид развод - по взаимно съгласие, когато няма исково производство, а се подава молба от двамата съпрузи и се стига до споразумение без разпити на свидетели и без изясняване на точните причини за разтрогването на брака. Само че за такъв развод се искат най-малко 3 години брачен стаж.
Липсата на предбрачни договори донякъде се компенсира от споразуменията при двата последни типа развод, които на теория позволяват да се изчистят културно всички имуществени въпроси. Но на практика това се случва рядко. И така се проточват с години гражданските дела - делбени, за по-голям принос, за изключителна собственост и т.н. “Много порасна благосъстоянието на определена част от обществото у нас. Щом някой мъж се види с пари, сменя колата с по-бърза, апартамента с къща и жената с младо момиче - за предпочитане манекенка или фолкпевица - обяснява Екатерина Лазарова. - Колкото повече имоти имат хората, толкова по-трудна е раздялата. Големи пазарлъци стават! За съжаление децата се използват като лост за шантаж на другата страна - особено от мъжете новобогаташи. Формулата е: “Аз няма да ти оспорвам родителските права, но ти ще ми отстъпиш вилата и фирмата.” Напоследък още преди да приключи процесът,


отвличат детето
и го държат като заложник


като дават контакт с майката само в присъствието на бащата.”
Тя, разбира се, има право да се обърне към съда и да поиска привременни мерки за упражняване на родителските права, които траят до приключването на процеса. Но невинаги го прави, объркана от емоционалния тормоз. Прокуратурата не може да се меси, а службите по закрила на детето могат, но в определени граници. Все още малцина у нас се възползват и от Закона за закрила срещу домашното насилие, а според него дори страничен човек, който знае за случаи с побои и малтретиране в семейството, може да подаде сигнал и да започне развод на пострадалия. Само че обикновено българките се срамуват да признаят за синините и да си извадят медицинско за тях, камо ли да ги показват пред приятели и съседи.

 

Екатерина Лазарова има дългогодишен опит с бракоразводни дела – и като съдия, и като адвокат


И така стигат до ситуацията да бъдат налагани дори пред съда или направо в залата. “В днешните трудни времена много се е снижил прагът на търпимост и на мъжете, и на жените. Правят невероятни циркове, без да ги е грижа за децата.


Бият се не само страните
по делото


Като съдия съм виждала адвокат да удари колега с железен бастун, така че трябваше да викаме полиция. Не е безопасно да защитаваш клиент при особено “горещи дела”. Редовно ме обиждат - афектирана съпруга например ме набеди, че съм любовница на мъжа є, защото го защитавам “с нокти и зъби”. Един бомбаджия от “Кремиковци” пък ме заплаши, че ще ми сложи взрив в кантората. А аз му обясних, че неговата адвокатка е през две врати от мен и ще хвръкне и тя, ако не внимава с дозата. Най-притеснително ми беше, когато разследван за убийството на майка си мъж, представител на сектата на Муун у нас, дойде да ми каже, че бившата съпруга и аз сме следващите в списъка. Слава Богу, нямаше последствия”, бодро се усмихва адвокат Лазарова.
Според нея българският мъж често се развежда не само с жена си, но и с детето си. Около 70 процента от представителите на силния пол просто “забравят” за ангажимента си към наследника. Или се опитват да го подкупят - с щедри джобни, скъпи мобифони, колела и скутери. А в тийнейджърска възраст трудно се удържа такъв натиск.
От друга страна, все повече мъже искат да си гледат децата и някои от тях наистина изглеждат по-годни за това от жените. Но за разлика от други европейски страни у нас законът не третира бащата като равноправен родител с майката, дори тя да питае неудържима страст към баровете и дискотеките. Обикновено безотговорни са младите, за които и бракът, и разводът са като шега. “Докато


хората между 30 и 40 години
преживяват мъчително
раздялата


20-ина годишните често се смеят в залата, после се прегръщат навън и отиват да полеят случая заедно. Имах клиенти 75-и набор, които са се женили с прокурорско разрешение - и на тях им беше весело. 45-50-годишните пък изнасят най-големите нечистотии, тях най-трудно можеш да ги помириш. Случвало ми се е и 80-годишни съпрузи да се разведат заради счупен транзистор”, разказва Екатерина Лазарова.

 

 

 

 

В средите на правистите се знае, че най-критичните години за брака са третата, седмата, по-рядко десетата и после може да е всяка след двадесетата. При дългите съжителства по-трудно се взима решение за развод, макар че у нас той е все още сравнително евтино “удоволствие”. 10 лева струва завеждането на делото, има и държавна такса 20-30 лв. на страна. Ако се разпределят имоти, се договаря хонорар на вещото лице, което прави огледа на жилището и колата. Окончателната държавна такса е 2 процента върху пазарната стойност на имуществото, което се дели. Хонорарите на адвокатите варират от 100 лева до 1000 евро за цялото дело, макар някои да взимат пари и за всяко заседание. Понякога делата се точат по 3-4 години, включително до трета инстанция - Върховен касационен съд. Друг път приключват в две заседания за няколко месеца. Но това е край само на юридическо и може би на икономическо ниво. А


разводът трябва
да се осъществи на още 3 нива


- социално, психологическо и емоционално, уточняват специалистите от Центъра за семейна и брачна психотерапия.
“Така процесът се удължава най-малко до 5 години - ако хората са интелигентни, възпитани и достатъчно грамотни, за да се обърнат към психолог. Защото се делят не само печките и хладилниците, ами и децата, приятелите, спомените. Приличен развод без разреждане на емоционалното напрежение от трета страна е просто невъзможен. Тук сме работили с хора с втори брак, които не съзнаваха, че не са приключили емоционално с първия. И детето им започна да дава отклонения в поведението. Много е лошо, когато майката започне да “кове” сина - баща ти е такъв-онакъв, което отнема мъжкия модел на поведение на детето. А това води до проблеми с неговия брак след години. Майката може да навреди и на дъщерята, ако проектира нещастието си върху нея и я настрои срещу мъжете по принцип. За жалост често се случва вторите бащи съзнателно или не да тормозят момичето от първия брак, което възприемат като конкурент за любовта на майката”, обяснява фамилната терапевтка д-р Анелия Тренчева.
Жените изживяват по-тежко първоначалния шок от раздялата, но после се стягат покрай работата, децата и домакинстването, така че са твърде заети да страдат дълго. Изоставените мъже обикновено потъват в “траур” и трудно изплуват, дори да си намерят любовница. Защото тя не е точно като жената, която са загубили. Депресията им е дълбока и обикновено алкохолно оцветена. Някои от тях никога не се примиряват и стават


емоционални вампири


- непрестанно тормозят с оплаквания или заплахи бившите си половинки. В хода на брака се натрупват много противоречиви емоции и агресия. Макар че тези, които се карат, обикновено не се развеждат - правят го мълчаливците.
Няма универсално средство, което да предотврати разпада на брака, дори да е изглеждал сполучлив в началото. И все пак предбрачната консултация сваля напрежението и вкарва повече реалност в очакванията, смятат психотерапевтите. Особено в розовите надежди на девойките, облъчвани с булчинска романтика от модни салони, списания и сериали. Защото влюбването трае до 3 години, а после идват раздразнението от ревящото бебе, малката заплата, разхвърляният апартамент и другите битови неволи. По света вече има институти за фамилна и брачна терапия, които предлагат услугата “добър развод”. Защото най-важното е мъжът и жената да останат приятели след раздялата - и заради себе си, и заради децата.
Ясно е, че въпреки всички сложни карамболи ремонтът на Семейния кодекс няма как да не се състои покрай приемането ни в ЕС. Но още по-трудно от законите ще се промени манталитетът на българите. Поне на тези от тях, които държат да си изхвърлят боклука през балкона, да плюят на улицата и да унижават бившата/бившия пред колкото може по-голяма публика.

 

Развод ми дай,
дори на 100!


Не само любовта не признава граници, отчитат българските статистици. През 1900 г. са засечени разделите на петима храбреци от 95 до 100 години и на още шестима на възраст над 100 г. от общо 5756 разведени в цялото царство.
Иначе няма големи изненади в тенденциите в началото на века в сравнение с наши дни - по градовете пак се развеждат повече, отколкото в селата, а женените до 40 приключват с браковете си по-често, отколкото останалите. Води София-град, следвана от окръга, Варна, Бургас и Русе.

 

Черна комедия
или сбъркана романтика

“Развод по италиански” отдавна е класика. Филмът на Пиетро Джерми, в който Марчело Мастрояни кроеше как да убие съпругата Розалия заради засуканата братовчедка Анжела, спечели “Оскар” за оригинален сценарий през 1963 г. И вдъхнови още много черни комедии на същата тема. Може би най-добрата засега е “Войната на семейство Роуз”, режисирана от Дани де Вито. Той изигра и ролята на адвоката във филма, който не можа да намали дори с грам омразата между Катлийн Търнър и Майкъл Дъглас. Щастливите влюбени от началото на филма издъхнаха гневни на финала, затиснати под полилея.

 

Плакатът на “Развод

по италиански”
с Марчело Мастрояни

в главната роля

 


Разбира се, има и отклонения от жанра - като “Развод по френски” на Джеймс Айвъри с Глен Клоуз, който намеси романтика в забавлението. Но това са изключения.
Най-яркият български принос по темата засега са първите две новели от “Разводи, разводи” с режисьор Георги Стоев-Джеки, сценарист Христо Илиев-Чарли и с участието на Георги Пенков-Джони в ролята на съдебен заседател. Макар да излезе през 1989-а, когато “Развод ми дай” се пееше по митингите, никой не заподозря екипа в политиканстване.

“То и нямаше защо. Ние просто се забавлявахме. В гилдията и без това не ни приемат насериозно - обикновено казват: “Абе, остави ги тия тримата, с кучешките имена”, смее се Джеки.

 

Кадър от “Развод по френски” на режисьора Джеймс Айвъри


Чарли и Джони също като него обичат да си припомнят как са снимали “Разводът преди” и “Разводът сега”. Особено първата част, в която статистите се биели с такова удоволствие, че и след “Стоп, камера!” не искали да престанат. Това изглеждало особено забавно на актьорите, повечето от които с личен опит в развода.

 

Винс Вон и Дженифър Анистън в

The Break Up, който още не е

дошъл по нашите екрани


“На мен например първия път ми беше по-тежко да се развеждам. Втория вече изпитвах главно облекчение. Тогава не се развеждах с жена ми, вече емигрантка в чужбина, а с тъщата”, пояснява Джони Пенков. Джеки Стоев вметва: “А пък моите тъщи винаги са ме харесвали повече от дъщерите им. Колко ли са? Ами две и още една, която не познавам - немската, но аз и без това не съм женен по закон за дъщеря є.” Чарли обаче има

 

Джеки Стоев и Ицко Финци в работен

момент от “Разводи, разводи”

 

40-годишен брак и не мисли да се развежда. Вдъхновение за забавните ситуации във филма почерпил не от опита на приятелите, а от зала 13 в Съдебната палата. “Като ученик често бягах от час. Нямаше кафенета като сега, само няколко кина. Затова ходехме на топличко в бракоразводната зала - тогава достъпът беше разрешен на всички”, спомня си сценаристът.
А на въпроса досеща ли се защо разводите обикновено вдъхновяват комедии, режисьорът предпочита да отговори с виц: Двама 90-годишни се развеждат заради несходство в характерите след 60 г. брак и съдията ги пита: “И как така чак сега решихте?” “Ами чакахме да умрат дечицата, за да не ги травмираме”, отговарят старците.

 

Тече дело за развод, а съпругът подозрително се поклаща зад банката. Съдията строго пита: “Господине, пиян ли сте?” Той отвръща: “Не е вяр-р-р-но, гаврътнал съм 50 грама за храброс-с-с-т!” Съдията продължава: “Тук пише, че редовно пиете и биете?” Мъжът се възмущава: “Ама един-два шамара бой ли са? И оная ме е млатила!” На въпроса какво работи отговаря, че е хамалин със 125 лева заплата. Съдията обаче е проучил въпроса и го засича - под 300 не може да взима. “Айде на бас”, изревава пияният. “Айде довиждане”, не издържа съдията. Съпругът излиза от залата, започва друго дело, но половин час по-късно отвън някой започва да дърпа бравата и да напира да влезе. Показва се рошавата глава на пияния, който пита: “Забра’их ние гепийме ли се на бас и на к’во?”


***


В залата влизат жена на над 60-годишна възраст и мъж под 30. Той е хубавец в дънки, тя - белокоса, очилата и невзрачна в скромното костюмче. Съдията по бракоразводното дело е дебютант и изобщо не се замисля да посочи с пръст вратата: “Госпожо, моля ви, напуснете. Заседанието е при закрити врати, оставете сина си да се оправя сам.”
“Ама аз съм съпругата”, обидено свива устни дамата.
Съдията трудно се окопитва, но все пак събира сили да започне с въпроса какви са причините за развода. Жената отговаря: “Той гледа на мен като на майка! Непрекъснато ме оставя сама и излиза навън да си играе с приятели.”


***


Съпруг представя за свидетел по бракоразводно дело любовника на жена си. Съдията се интересува защо така предава дамата на сърцето си. Любовникът обяснява: “Ами като бях при братовчеда в болницата, разпознах на съседното легло съпруга, когото бях виждал на снимка в спалнята на любовницата ми. Хубав и нещастен - клал се, душил се, бесил се и се тровил едновременно заради тая жена. Тогава реших, че тя не го заслужава, и затова дойдох.”
Съдията упорства: “Пак не ви вярвам. Кажете какви особени белези има жената по тялото?” Тук скача нейният адвокат и се провиква: “Няма никакви белези!”
После става червен като домат, а цялата зала ляга от смях.

 

 

От РИМ ДО ВАТИКАНА

 

Брак до гроб

 

В Древна Гърция не са били нужни власт и съд, за да стане раздялата факт - съпругът просто изгонвал жена си, пише Петър Стоянов в “Сериозно за развода”. Бившият президент дава още любопитни факти в историческата справка към книгата си - например как Цицерон се развел на 60, за да вземе 17-годишна. По принцип и в Рим било достатъчно мъжът да каже на половинката си: “Вземи си вещите!”, за да се см

 

ята за свободен. Жените останали в несравнимо по-слаба позиция чак до въвеждането на законите на Октавиан Август, който предвидил наказание не само за прелюбодействащата съпруга, но и за сводничеството на съпруга.

 

Прочутият римски философ и оратор Марк Тулий Цицерон се е развел на
60 заради 17-годишно момиче

 

През 331 г. император Константин определил правилата, при които жената може да поиска развод - ако мъжът є е убиец, отровител или осквернител на гробове. Съпругът обаче можел да поиска раздяла и ако съпругата изневерява. През 54

 

2 г. император Юстиниан направил законодателна реформа според духа на християнската църква. От привилегия на съпрузите разводът станал регулиран от държавата акт. При император Лъв през 893 г. църковният брак станал задължителен за висшето съсловие и тогава църквата простряла ръка и над разводите. В Англия те останали под църковна юрисдикция чак до 1857 г. По каноните на православието се уреждали и разводите в Русия до Октомврийската революция, а у нас - до 1945 г.
За разлика от по-гъвкавото източно православие католицизмът и днес приема, че бракът може да бъде разкъсан само от физическа смърт (“Жената е вързана, доколкото време е жив мъжът є, ако ли умре той, свободна е да се ожени за когото ще”). Защото всичко, което се случи на съпрузите по време на брака - дори прелюбодеянието, може да причини само разлъчване, но не и разкъсване на брачния съюз. Европейските католици започнаха да се развеждат истински едва с изземването на юрисдикцията върху разводите от църквата. В католическата крепост Италия
разводът остана недопустим най-дълго - чак до 70-те години на XX век.

 

 


   

назад съдържание напред

съдържание


Развод по български
При делбата на къщи, коли, спомени и приятели съпрузите често вадят интимни компромати и понякога стигат до бой. ...


В страната на списъците
Папките изместиха досиетата в политическите игри. Властта все по-често ги използва за отчитане на дейност, а понякога ...


С наложен платеж
Отварянето на границите към ЕС ще ограничи защитите срещу ДДС измамите. Парламентът и правителството предпазливо ...


Камен Пенков: Акция “Респект” е медийно клише
В стремежа за прочистване на обществото от доносниците стигнахме до абсурда с мръсната вода да изхвърлим и ......


В прав текст
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.