АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

Обръчи пред скъсване
Калин Първанов

 

В Сливен избухна война между кмета и дясната му ръка Радото, а в съседния Ямбол прокуратурата погна техния партньор и местен градоначалник Георги Славов

 

 

 

 

 

"Прав си!", отсякъл съдията след пледоарията на прокурора. "Прав си!", рекъл отново, като чул и адвоката. Един от съдебните заседатели не издържал: "Г-н съдия, не може и двамата да са прави?!" Магистратът въздъхнал и казал: "Прав си!"
Следващата история не е анекдот, но и в нея всички изглеждат прави:
Общинският съветник от ГЕРБ в Сливен и строителен предприемач Радостин Русев-Радото твърди, че кметът Йордан Лечков иска да съсипе бизнеса му, тъй като бизнесменът отказал да вземе за подизпълнители негови фирми. "Той е един алчен човек, който трябва да се прегледа", отвръща градоначалникът, избран с бюлетината на ГЕРБ, и добавя, че Русев е разкопал града, ремонтите му са некачествени, а общината дълго време си е затваряла очите за нередностите, само и само парите да останат в Сливен.
Няколко дни преди това премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свика национално съвещание и раздаде десет божи заповеди на кметовете, като се почне от „не кради и не взимай рушвети" и се стигне до прякото договаряне, фиктивните доставчици на услуги, непълното ценообразуване и дублираните и завишени фактури. "На никого от вас - малък, голям или среден кмет, няма да позволя да спира повече пари по европейските програми", закани се лидерът на ГЕРБ.
На 22 юни 2009 г. сп. "ТЕМА" разказа за обръча от фирми, с който Русев и Лечков са оплели Сливен. В начинанията им участват компаниите "Булгейт", "Нирон", ГД "Еко ЕУ Технолоджи", "Еко Бул Агро", "Лукском", "Топстрой декор", ГД "Стройинвест-Сливен", "ЛТБ България - ХГ" и др. Част от тях се преплитат като акционери една в друга или образуват консорциуми, а Русев и съпругата му са прехвърлили своите дялове на трети лица. Следите обаче неизменно водят към Радото, известен доскоро като "министър на финансите" на Сливен. Предмет на интерес представлява всичко, от което може да се печели с благословията на общината - строителни дейности, пътища, ВиК и училищни ремонти, сметосъбиране, сметоизвозване, експлоатация на сметища. Обръчът се разпростира и върху съседния Ямбол, където кметува Георги Славов, също от ГЕРБ. Славов дължи издигането си в политиката на Лечковите протекции, а в бизнеса - на Русев: двамата са били съдружници в ГД "Стройинвест-Сливен". Съседните общини споделят общо ноу-хау: след взимането на властта под лозунга "Открито управление" общинските фирми се отстраняват от комуналните дейности, работата се поема от частни, а качеството на предоставяните "услуги" е по-лошо или най-меко казано - спорно . Съответните пера в местните бюджети нарастват многократно, общините теглят гигантски заеми и задлъжняват не за години, а за мандати напред. Както "ТЕМА" писа, само с три решения от 2008 г. Ямбол натрупва над 6 милиона лева дълг към фирми. Сумата е равносилна на повече от половината годишни собствени приходи на общината от периода преди икономическата криза.
До 11 септември намеренията на ямболския кмет Георги Славов се натъкваха на съпротивата на опозицията и на неколцина изключени или напуснали ГЕРБ общински съветници, сред които е и председателят на Общинския съвет Наско Стефанов. За отстраняването му в ГЕРБ се нуждаеха от гласа на само още един съветник и го получиха от... групата на БСП. Представителят на социалистите и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса Красимир Вълев

 

козирува пред генералската партия

 

и Стефанов беше заменен от лоялния към кмета гербер Георги Миланов.
Доскоро изглеждаше, че сливенско-ямболският модел е непоклатим. Избухналата война между Лечков и Русев обаче подсказва, че статуквото е започнало да се пропуква. Бурята в Сливен отекна и в Ямбол, където градоначалникът Славов побърза да излезе в отпуск, за да изпревари искането на прокуратурата да бъде отстранен временно от поста. Славов е разследван за длъжностно присвояване в особено големи размери по чл. 282 ал. 3 от НК, който предвижда от 3 до 10 години затвор. До 17 март , когато изтича отпуската му, ще сме готови с обвинителния акт, твърди окръжният прокурор Димитринка Георгиева. Тя очаква до два месеца делото да влезе в съда.
При разглеждането на искането й за отстраняване на кмета в съдебната зала влизат трима депутати от ГЕРБ начело с Анастас Анастасов, който е бивш председател на ямболския Районен съд. Съдебният състав отхвърля иска на прокуратурата, тъй като счита, че с излизането си в отпуск Славов е предотвратил възможността да попречи на следствените действия. Но в Ямбол не е тайна, че оттогава отпускарят все по-често се заседява в кабинета си. Прокурор Георгиева предпазливо отхвърля хипотезата дали някой е оказвал натиск при решаването на казуса. Присъствието на депутатите в съда и тяхната декларация в защита на кмета тя тълкува по-скоро като политическа подкрепа на ГЕРБ за Славов, отколкото като въздействие върху съда.
Кметът ще бъде обвинен за скандалния ремонт на 1.3 км водопровод на ул. "Граф Игнатиев", който ще струва на общината колосалната за Ямбол сума от 4.3 млн. лв. (или 3.6 млн. без ДДС). Както "ТЕМА" писа, търгът е обявен през 2008 г. без решение на Общинския съвет, а на него се явява само един кандидат - "Диана комерс 1" ЕООД. За подмяната на водопроводната мрежа не са били предвидени пари в бюджета на Ямбол.
По същото време регионалното министерство възлага поръчка за ремонт на пътната настилка на няколко улици, сред които "Граф Игнатиев". Славов изтъква благовидния аргумент, че е разумно заедно с асфалта да се поднови и водопроводът, за да не се наложи второ разкопаване след време. Кметът е твърдо решен да похарчи парите въпреки обстоятелството, че ВиК мрежата в Ямбол е държавна, а не общинска собственост.
Така започват два паралелни ремонта без съгласуване между проектите им. И докато "Диана комерс" поставя "златните" тръби, "Технострой-инженеринг 99" АД (фирма на ексдепутата от БСП Стоян Проданов) полага асфалта. Още през октомври 2008 г. от "Технострой-инженеринг" предупреждават кмета, че заради водопроводните ремонти не могат да поемат гаранции за качественото изпълнение на поръчката до ниво асфалт. Проектът на "Диана комерс" не е съгласуван и с местното ВиК дружество, което по-късно ще направи повече от 20 забележки по изградения водопровод. Скоро

 

предупрежденията се сбъдват

 

и пътната настилка започва да пропада точно в участъка, под който са положени тръбите. Така вместо да спести пари на данъкоплатците, "комплексният" ремонт продължава да гълта средства за запълване на дупки.
Днес водопроводът е действащ, но още не е приет от строителен контрол. "Започна незаконно, така и ще завърши", констатират ямболлии. Налице са и свидетелски показания, че строителството е стартирало още преди да е подписан договор с изпълнителя и дори преди да е изтекъл срокът за купуване на документи по тръжната документация. Освен неузаконен обектът остава и неразплатен. Все пак кметът Славов успява да си издейства решение от общинските съветници за изтегляне на целеви заем. В Ямбол се носи мълвата, че вече е подготвен договор с банка, чийто ямболски клон случайно е бил управляван от сегашния зам.-кмет Надя Данкинова. "Много уважавам медиите, но не и жълтите. Със здраве!" - така кметът на Ямбол отговори на въпрос на "ТЕМА" дали договорът действително е подготвен. Запознати с общинските дела обаче твърдят, че ако заемът бъде усвоен, погасяването му ще започне през 2011 г., когато приключва мандатът на Славов. За залог ще послужат собствените приходи на общината.
Нерадостните перспективи пред следващия кмет дават повод на общинския съветник Каньо Канев да предложи мелодията от филма "Осъдени души" да бъде официално провъзгласена за химн на града. За целта вече е получил съгласие от композитора й Митко Щерев, който е родом от Ямбол. "Музиката е подходяща не само защото ще съдят кмета, но и защото целият град е осъден от кмета", констатира Канев.
Окръжният прокурор Димитринка Георгиева потвърди, че срещу Славов е в ход и друго досъдебно производство, което е в по-ранен етап, тъй като експертизите по него са сложни. Става въпрос за боклука на Ямбол - почистването на града и експлоатацията на общинското сметище. Както "ТЕМА" писа, за първата дейност общината създаде смесеното дружество "ГД Комунални дейности и благоустройство" между собствената си фирма "Комуналуниверс" и частната "Еко Бул Агро"от Сливен. Втората дейност бе предоставена на друго сливенско дружество - ГД "Еко Еу Технолоджи". По единия договор Ямбол ще плаща 4.2 млн. лв. за три години, а по другия - над 6.6 млн. лв. за пет години. И двете "Еко" дружества се свързват със семейството на общинския съветник от ГЕРБ в Сливен Радостин Русев-Радото.
Въпреки започналите дела срещу кмета и повишения обществен интерес към тях на 2 февруари

 

Ямбол е скандализиран от нов търг

 

този път за преустройство на училище "Страшимир Кринчев" в Комплекс за социални услуги. Основното финансиране на проекта е по Оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС, но процедурата се провежда от общината, като се наблюдава и от представител на МРРБ. За победител в "конкурса" е обявен консорциумът "ДБП", съставен от ямболската фирма "Диана комерс" (изпълнител на скандалния водопровод) и сливенската "Булгейт" (участник в ГД "Еко Еу Технолоджи" за експлоатация на сметището и свързана отново с Радото). Съгласно местния обичай до конкурса е допуснат само един участник. Другите двама кандидати - консорциумът "АВС инженеринг"- "Главболгарстрой" и "Трейс инвест", са отстранени с мотив, че не отговарят на предварително зададените условия. Така компания, която е строила в половината свят, се оказва негодна за преустройването на едно училище. Ямболски зевзеци пък бързо разшифроват абревиатурата на печелившия консорциум като "Давай бързо парите!".
След отварянето на офертата на победителите за 4 030 000 лв. от "АВС-Главболгарстрой" декларират, че тяхното предложение е било с 1.2 млн. лв. по-евтино. Като представител на другия низвергнат кандидат - "Трейс инвест" (консорциум от две старозагорски и една хасковска фирма), се явява общинският съветник в Хасково и председател на групата на ГЕРБ Антон Иванов. Коментарът му е лаконичен: "Такава корупция няма дори в нашия град!"

 

 


:
Каньо Канев, бизнесмен, общински съветник от "Нашия град":


Ставам от ГЕРБ, ако направят „Октопод" и в Ямбол

 

 

Прочетох изказването на Бойко Борисов от съвещанието с кметовете в Пловдив. Наблюдавам и последните действия на МВР съвместно с прокуратурата. Като един обикновен гражданин съм обнадежден от тях и заявявам, че ще стана най-горещият почитател на ГЕРБ, ако изпълнят тази част от програмата си и в град Ямбол. Нека проверят какво става при нас, където управлението е на ГЕРБ. Защото да се търси вина само в чуждите партии - това вече сме го чували.
В крайна сметка тук няколко души браним нашия град от нашия кмет. Ямбол е тотално ограбен. Една година слушаме за намерението на лидера и на ръководството на ГЕРБ, че ще се борят с корупцията, включително че ще бъдат най-настоятелни, ако това се отнася до хора от техните редици. Е, така ли не можаха да прочетат един вестник за това време или да изгледат едно предаване по телевизията? Не можаха ли да направят една среща с обществеността? И да кажат - има ли нарушения в Ямбол, има ли кражби? Това е доброволен труд на един куп хора, които бранят града от кмета си. С тези сигнали ние вършим част от тяхната работа, помагаме им. И те трябва да приветстват едно такова гражданско поведение на много хора. Ако управляващите кажат, че са проверили този труд, ние няма как да опонираме. Какво чакат още? Ами да изпратят двама специалисти - хора, които разбират от тези документи, и да вземат някакво отношение.
Въпросът представлява интерес и от политическа гледна точка. Щом имаме намеса на депутати, щом се пишат декларации в подкрепа на кмета, включително и от областния управител, това вече е политически въпрос. Учудвам се от поведението на нашите депутати - защитават кмета от съдебната власт, вместо да оставят правосъдието да си свърши работата. От какъв зор присъстват на съдебното заседание? Това не е ли някакъв вид натиск върху съда? Малко по-рано там се гледаше делото за катастрофата на Бакаджик, при която загинаха 18 души - една не само наша, но и национална трагедия. Тогава депутатите ги нямаше в съдебната зала.
Става въпрос и за съсипване на бизнеса на много хора в града. Аз твърдя, че в момента в Ямбол се изпълнява кризисна програма, а не антикризисна. Защото нашият град е съсипан за години напред. Не можем да изплащаме с лекота заем от 5 милиона, Ямбол няма такива възможности. При това да изплащаме 1 километър водопровод, който е задължение на държавата, а не на общината. При нас не става въпрос за „Мистър 10%", а за „Мистър 200%»! Когато Георги Славов дойде на власт, той наследи 6 милиона лева от старото ръководство. Предполагам, че ако не се намери кой да го озапти, ще финишираме мандата с минус 20-30 милиона. Това означава още отсега да мислим за фалит на общината. Директно заявявам - тук става въпрос за кражби. И ако кметът Славов иска да ме съди за думите ми, нека заповяда!


 

 

 


 

Войната под Сините камъни

 

Веселина Седларска

 

Публична тайна е, че след първите две години на своя първи мандат кметът на Сливен Йордан Лечков стана изключително близък с бизнесмена Радостин Русев-Радото. Фирмата на Русев „Булгейт" започна да печели общински търгове и европейски проекти. Радото и Лечков бяха неразделни в усвояването на общинските и европейските пари и в свободното си време. Всеки опит да се постави под съмнение пред Лечков ролята на Русев завършваше с неуспех и наказание. По тази причина беше освободена (теоретично - сама подала оставката си) най-компетентната заместничка на кмета Зорница Александрова. След като напусна общината, тя се осмели да коментира пред някои журналисти в лични разговори, че е било невъзможно повече да се работи, защото като кмет в общината се държал Русев, а не Лечков. Радото раздавал задачи, той натоварвал заместниците му да измислят начин да се заобиколи законът и нещата да са в полза на неговата фирма. Александрова е доверявала, че изборът в такава ситуация е или да напуснеш, или да стигнеш до затвор.
Предполага се, че в някакъв момент до такъв извод е стигнал и самият кмет Лечков. В същото време Русев също е бил разочарован, защото е очаквал по-голяма възвръщаемост на средствата, които е вложил в предизборната кампания на Лечков за втория му мандат, както и за многобройните банкети, които финансираше като общински съветник от ГЕРБ. Войната избухна в момент, в който градът е изцяло разкопан в изпълнение на проект за водния цикъл по ИСПА. Бюджетът му е 33 млн. лв., а 18 млн. от тях са съфинансиране от българската държава. Изпълнител е ГД "Хидросистеми" - съвместно дружество на фирмата на Русев „Булгейт" и немската фирма „Хоктив констръкшън". Обектът е стратегически за Сливен, всеки ден е от значение, тъй като има строго поставени срокове - края на 2010 г. Ако се стигне до съд, дългите процедури може да се окажат фатални и Сливен да изгуби парите.
Според Лечков фирмата на Русев не изпълнява качествено работата и не може да й се плати повече от това, което засега е преведено - 3.5 млн. лв. аванс. От своя страна Русев твърди, че общината не плаща от месеци никакви пари. Целта била да съсипе фирмата му, тъй като той не взел като подизпълнители фирмите на Лечков „Гради" и „Ружа" и сега кметът си отмъщавал. Войната достигна своята кулминация в понеделник, 22 февруари, когато в 10 ч Лечков даде пресконференция, а в 12 ч Русев отвърна с митинг на площада с революционни песни и речи пред струпани работници и техника.
На пресконференцията Лечков обяви, че сезира главния прокурор Борис Велчев за нередности на фирмата, която изпълнява първата фаза на водния цикъл. Той съобщи, че на "Хидросистеми" са изплатени авансово 3.5 млн. лв. през есента на миналата година. За четири месеца дружеството е изпълнило само 4 км. "Даже да удължим срока с още една година, фирмата пак не може да го изпълни", заяви кметът и показа снимки на некачествено изпълнение на работата. Той обясни, че в лични разговори много пъти е поставял проблема и целта му е била да не се губят парите. Лечков призна още, че поставените преди две години тръби в кварталите „Дружба" и „Сините камъни" също са били некачествени, но тогава се е премълчало, за да може парите да се усвоят в Сливен. Не било изключено сега да се наложи и там да се разкопава.
Междувременно общинските съветници от ГЕРБ излязоха с декларация, разграничавайки се от действията на своя колега Радостин Русев, който не е член на партията, но е част от нейната група в Сливен. Съветниците застанаха зад действията на общинската администрация.
Час по-късно започна ответният удар - пресконференция на Радостин Русев на площада. „Започвал съм 20 обекта без никакви договори по нареждане на кмета, харчил съм свои пари. От август м.г. няма заплащане за озеленяването. Не се приемат фактурите по дейности, плащани от МРРБ, а отпуснатите оттам средства отиват Бог знае къде. Положил съм около 30 км тръби за газа - пак същото", негодуваше Русев, чиито фирми са изпълнили 41 обекта в Сливен, откакто кмет е Лечков.
Досега била прокарана над 5 км канализация и проектът по ИСПА бил изпълнен на 30%. Платени били обаче едва 10%. Задълженията на фирмата растели главоломно. „Дори Лечков да не плати, ще продам фирмата си и ще платя на работниците си - заяви бизнесменът. - Моята фирма, служителите и работниците ми не са против ГЕРБ. Ние сме ГЕРБ", обяви общинският съветник.

В момента войната е пренесена на територията на бившия зенитен полк, която е общинска собственост. Лечков е издал заповед Русев да напусне с техниката си терена, където се бил самонастанил, но не разрешава да се изнасят никакви инертни материали и тръби. Според Русев пък заповедта била издадена само устно на общинската полиция, за да не може да бъде обжалвана. Бизнесменът е подал жалба в прокуратурата, че по този начин му се пречи да изпълнява обектите.

 
назад съдържание напред

съдържание


Време за сделки
У нас може да се намери на изгодна цена медия, хотел, завод и почти всякакъв бизнес, само че кой купува? Пари се ...


Източна близост
След разрива със западните си партньори РЗС се зае с близкоизточния конфликт. Не е изненада, че Яне Янев реши да ...


Кой ще каже "Нет!"
България продължава да бави топката в преговорите с Русия Шефът на Газпром Алексей Милер ...


Новините като турски сериал
...


Темане
...


Температура
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.