АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Модерни времена

От зори до "Здрач"
Елица ДимоваРомантичните вампири изместиха Хари Потър от сърцата на тийнейджърите. Днес те са галантни като британци, въздържат се от
кръвнишки изпълнения и карат "Ферари"

 

Вампирът е онова същество, което спи в ковчег, броди по нощите, пие жадно кръв, понякога ушите и ноктите му са остри и грозни (зависи от виждането на режисьора), плаши се от кръстове и сребърни куршуми и бяга от чесън не само заради миризмата. Подобен образ звучи правдоподобно, ако сте израснали с "Дракула", "Интервю с вампир", че дори и с "Блейд", но ако го споделите с 15-годишната си дъщеря, рискувате да станете за смях. Днес вампирите са готини, романтични, галантни, въздържат се от пиенето на кръв и карат "Ферари". Звучи невероятно? Вижте "Здрач", но по-вероятно е да сте го направили и романтичният вампир Едуард вече да се усмихва от екрана и на вашия компютър.
Тийнейджърската поредица на Стефани Майер "заздрачи" Щатите още през 2005-а. Тогава на книжния пазар една след друга се появиха "Здрач", "Новолуние", "Затъмнение" и "Зазоряване", в които страховитите кръвопийци бяха лустросани като през "фотошоп", за да изгреят с модерни прически, гладка кожа, перфектни мускули и умопомрачителен секси поглед. Баналната и наивна история за любовта между 17-годишната Бела и неустоимо красивия вампир Едуард (роден някъде през 1900 година) придоби още по-заразителни размери през 2008-а с екранизацията на първата книга - "Здрач" (филмът събра $71 млн. още в първия си уикенд). Тогава манията по вампирите с благ характер изненадващо направи онова, което до тогава само очилатият магьосник Хари Потър успя - да

 

подлуди всички, без значение от възраст, професия и хоби

 

За тоталното им "заздрачаване" помогна и 23-годишният британец Робърт Патинсън, който влезе в историята на киното като първия вампир красавец Едуард Кълън - интелигентен, духовит и ужасно привлекателен. След него логично се нароиха и други секси момчета кръвопийци - в Щатите в момента вампирската мания се подклажда от младежите в сериала "Дневниците на вампира" с участието на крехката българка Нина Добрев, а у нас с поредицата на Алън Бол "Истинска кръв". В нея японски учени изобретяват синтетична кръв и вампирите вече не са чудовища, а миролюбиви съграждани на останалите хора през нощта.
Съзряла печелившата вампирска линия, авторката на култовия хит "Интервю с вампир" Ан Райс пусна ново четиво - "Вампирът Виторио", но преди някой да екранизира и тази история, зрителите ще се вълнуват около продължението на "Здрач" - "Новолуние", с премиерна дата у нас 27 ноември, и "Циркът на кошмарите: чиракът на вампира", базиран на друга популярна поредица от Дарън Шан.
Тоталното "вампирясвяне" и "заздрачаване" на тийнейджърите обаче изправи на нокти родителите, припомнили си омагьосаните от Хари Потър малчугани, които искаха да летят от покривите и да пият тайни отвари. Днес нестихващата мания по "Здрач" е навсякъде - върху тетрадките, в десетките фенсайтове и блогове в интернет, във форумите за роул-плей* игри, в профилите в Skype и в джиесемите под формата на музика и снимки от филма. "От малка се увличам по вампири, допада ми мистичността в тях, а това с

 

пиенето на кръв е много красиво

 

- споделя 13-годишната Нели, която е една от силно "заздрачените" тийнейджърки. Заедно с Диляна създават "Училище за вампири и върколаци" - форум за роул-плей игри, в който изживяват фантазиите си. "Това е нашата паралелна реалност - гонени от хората и оцеляващи само с кръв", допълва Нели. "Целта е човек да може да види нов свят през чужди очи. За училището взехме версията на Майер, в която не е задължително един вампир да е зъл. Там е представен като нормално живо същество, просто по-различно от тези, с които сме свикнали. Харесва ни новото преоткриване на доброто и злото", намесва се и 17-годишната Диди. Двете момичета вече година развиват своите герои вампири и ги въвличат в нови сюжети ала "Здрач", но без да прекаляват. Твърдят, че много добре съзнават къде свършва реалността и откъде започва опасната измислица. "Ясно е, че не можеш да станеш вампир, пък и откъде ще си набавиш кръв? От болницата ли", шегува се Нели. Диляна пък чете "Здрач" заедно с майка си. "Родителите ми не се притесняват, защото ме познават добре - въпреки манията знам къде е границата. Всичко е фентъзи", обяснява Диди.
Така тя открехва друга, изненадваща линия, по която "Здрач" въвлича фенове след себе си. Бони, Ралица, Ели и София отдавна са минали тийнейджърската възраст - готвят, чистят, гледат деца и градят кариера, но от екраните на компютрите им греят едни и същи лица - тези на героите от "Здрач". И четирите

 

"вампирясали" още от първите страници на книгата

 

а филмът напълно ги омагьосал, затова обединили сили и преди месец създали блог, посветен на популярната тийн сага. В него събират новини, снимки, трейлъри и също създават сюжети, подобни на тези на Стефани Майер. Бони и компания наричат съпрузите си twilight widower (мъже, изоставени от "заздрачените" си съпруги заради ровене в интернет и търсене на още информация за "Здрач"), а за Едуард и другия красавец във филма Джейк говорят като за Ромео. "Едуард е старомоден джентълмен, внимателен, загрижен за момичето до себе си и за семейството си. Джейк пък е веселякът, който е поел на плещите си грижата за болния си баща", обяснява Бони.
Четирите жени са майки на 5-6-годишни хлапета, но не смятат, че книгите и филмите за романтичните вампири ще навредят на тийнейджърите. "Не виждам лош пример в героите. Дори в образа на Бела - объркана, но представена като интелигентна, ученолюбива, четяща класика девойка и добра домакиня, грижеща се за дома на баща си?! Страхуват се онези, които изобщо не знаят за какво става дума. Аз пък

 

искам синът ми, когато порасне, да прилича на Едуард

 

категорична е Ралица. Това, което останалите родители не съзнават според блогърките, е заслугата на "Здрач" и на "Хари Потър", които направиха това, което никой друг не успя - да върне интереса на децата към четенето. "Четат и препрочитат поредицата на Майер, пишат в блогове, съчиняват сюжети в роул-плей форумите. Какво по-хубаво от това", питат "заздрачените" жени, чиято популярност бързо расте. Само за месец съществуване блогът им събира дневно 3000 посещения, 410 коментара, оставени под 468 статии за "Здрач".
На същото мнение са и момчетата от националния клуб за фентъзи и хорър "Конан". Те са от онези младежи, които преди години в класа си са били последните мохикани с книга в ръка. "Трагикомична история, която всеки нов наш член разказва", шегува се председателят на "Конан" Александър Драганов. Събират се през 2003-а и всяка седмица си говорят за нови фентъзи и хорър книги и филми, пишат къси разкази, издават книги и най-вече - забавляват се. Почти всеки от 1700-те записани участници (от ученици до пенсионери) има свой прякор, вдъхновен от любим герой - Darth Sidious, Darth Sparhawk, Dark Jester (Darth или Dark всеки прикача към името си след тоталната истерия около "Междузвездни войни" през 2005-а), и също играят роул-плей, но "на живо".
Истории като "Здрач" не ги впечатляват много, но и не ги пренебрегват, защото знаят, че освен всичко друго литературата трябва и да забавлява. "С какво обогатява книгата "Здрач"? Стефани Майер си каза - с нищо, тя е за забавление. Дори сериозен автор като Филип Пулман е на мнение, че цялото обучение по литература е сбъркано, защото учи децата да правят дисекция на книгата, а не да я харесват. Така най-лесно я намразват", твърди Сашо. Радо пък, който е част от "Конан" от 2005-а и среща Александър не в нощен клуб или в интернет кафе, а на сергия за стари книги, прочита "страхотиите" на Стивън Кинг още на 6 години. Майка му, вместо да трепери и да го пази, му казала: "Пуши, пий, бий се, прави каквото искаш, само ми казвай, за да ти помагам." "Днес не пия, не пуша, чета книги и уча философия. От толкова пазене полза няма.

 

Книги като "Здрач" са полезни за децата

 

а родителите, които се страхуват от тях, явно самите не са чели, когато им е било времето", добавя Радо. За истерията по романтичната вампирска история на Стефани Майер момчетата също имат свое обяснение, подкрепено с няколко тома доказателства. "Вампирите не са нещо ново. Във фентъзи и хорър жанровете старите неща периодично се преоткриват. Когато говорим за книги - след "Властелинът на пръстените" през 80-те има един бум, който ние не усетихме тогава. Постепенно жанрът се изчерпва, върти на празни обороти, през 90-те години се появяват томове с по 200-300 стр., в които нищо не се случва. Докато не се появи Джоан Роулинг с "Хари Потър". Тя преоткри идеята за магьосника, разказа я достъпно и ето я първата вълна. След това Кристофър Паолини се хвана с драконите - от злобни, бълващи огън същества, той показа един красив дракон, който ти е най-добрият приятел. Така че вампирите просто си изчакаха чинно времето и сега настъпват. Чарът им днес е, че изглеждат и се държат по нов начин", обяснява Александър.
Убедени, че фентъзито пали любовта към книгите и към филмите, момчетата от клуб "Конан" вече се басират, че жанрът ще роди и следващата тотална мания. След "Хари Потър", който вдъхнови подрастващите да учат класическа филология заради сблъсъка им със старогръцките падежи, нещо сходно вече надига глава. "Пърси Джаксън и олимпийците" от Рик Риърдън ще е новият хит! Книгата вече я има на Запад, ще се снима и филм. Това е следващият "Хари Потър", единодушни са тесните специалисти по четенето в огромни количества.
Преди това обаче вампирите дълго ще вият срещу луната и у нас. Преди седмица на книжния пазар се появи "Дневниците на вампира". А тепърва чакаме и сериала с хубавата българка.

КАРЕ: Психологът Методи Коралов: Вампирите са извън правилата, затова са харесвани

 

Вампирите привличат по няколко линии - едната е

 

типична за всякакви тийнейджърски мании - привлекателният външен вид. Както каза едно момиче в 7-и клас: "Да е свестен, да е... ама виж го к'ви яки дрешки има!" Другото е в символиката, свързана с образа на вампирите - те са силни, нарушават правилата, никой не може да им се противопоставя, правят каквото си искат. Всъщност това са все неща, които тийнейджърите също желаят, но по една или друга причина са ограничени. Символиката, свързана със сексуалността, също е важна. Вампирът е сексуално освободен, има много опит, уверен е в себе си - това, което би привлякло едно момиче в тийнейджърска възраст към някого, който да я "въведе" в света на сексуалното. Още повече любовта между човек и вампир винаги е представяна като забранена, мистична, свързана с бунт (да не забравяме и вечната тема за Ромео и Жулиета). Друг пласт на символиката е това, че вампирът е между два свята - вече не е човек, нещо повече е, но и нещо му е отнето. Това също отговаря на начина, по който един тийнейджър възприема света - вече не е дете, но и още не е възрастен.
Казано накратко - образът на вампира има чисто външни, повърхностни притегателни аспекти, но е свързан и с по-дълбока символика, която отразява части от душевния свят на тийнейджъра. За съжаление повечето тийнейджъри се увличат най-вече по повърхностните прояви - биха стояли будни цяла нощ, биха се рязали, биха нарушавали правила само и само да покажат колко са силни и независими като любимия си образ. Това може и да е опасно, но може и да е полезно - стига да има кой да говори с тийнейджъра какво всъщност харесва в образа на вампира или русалката, или у Хари Потър и как може да постигне желаното в реалния свят по истински начин, а не само като фантазно преживяване.

 

 назад съдържание напред

съдържание


Работа до живот
Идеите на финансовия министър за увеличаване на пенсионната възраст ще бъдат посрещнати на нож от синдикатите и ...


Типология на изборния аутсайдер
Лични и партийни мотиви вкараха кандидати без реални шансове в битката за София Препис от ...


Един изгоден имот, моля
Банките пак предлагат ипотечни кредити, но дали зяпачите ще се включат в играта? ...


Фигаро тук, Фигаро там
...


Темане
...


Температура
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
M-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ 
ДИЕМА 2 
START FM РАДИО 
РАДИО БРАВО 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.