АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Модерни времена

Назад към природата
Елица Димова

Това лято динените и препечените красавици са демоде, а естествената красота най-после дочака да й светне "зелено"

 

 

 

"Скъпа, тръгваме ли? Трябва да отидем до отдел "Красота" и Господ знае колко работа имаме там!", възкликва наперена асистентка, пристегната в класическа малка черна рокля и заострени обувки "Джими Чу". Репликата е от кинохита от 2006-а "Дяволът носи "Прада"". Нищо, че звучи като взет "назаем" от коридора на столична клиника за пластична хирургия. Днес там комбинираното желание за корекция на устни, повдигане на бюст и липосукция на дупето се посреща с ведра усмивка и познатото от фастфууд веригите питане - "Желаете ли още нещо към поръчката?". Не защото лекарите или пациентите подхождат лекомислено към скалпела, а защото от години перфектният рекламен външен вид е стока, която можеш да пипнеш, купиш или подариш на приятелка за рождения й ден.
С времето сезонът на динените и препечените красавици натрупа своите добри и лоши примери, отдели разумните от пристрастените и събра достатъчно статистика, за да стресне света. Изведнъж от кориците на модните библии започнаха да се усмихват не шоколадовите и горди с кълбата си Виктория Бекъм и Линдзи Лоън, а

 

чистите като сутрешна роса Моника Белучи и Софи Марсо

 

Красиви и без капка грим, за първи път от много време насам известните хубавици отново погледнаха назад към природата. А у нас една и съща класация кръстосва родните интернет сайтове с въпроса: Кои са БГ звездите с най-красив естествен бюст? Така след публично заклеймените като "тенорексички" (почитателките на соларния тен) и на майките, които отказват да кърмят децата си в името на деколтето, дойде време и силиконът да получи своя шамар.
"Както не може да отсечем, че не трябва да има никакви силиконови бюстове, така аз самият не мога да се съглася с импланти от рода на 1 литър за всяка една от гърдите. Трябва да има баланс", коментира модерното напоследък отстъпление от силикона пластичният хирург д-р Николай Георгиев. Той твърди, че масовото завръщане към естествените форми и вид никога не го е стряскало, защото в неговата клиника не се работи по "шаблон". Ако пациентка поиска устните на Анджелина Джоли или гърдите на Памела Андерсън, д-р Георгиев я отпраща, защото "един прекалено напомпан и демонстративно агресивен силиконов бюст не може да е хубав. Може да

 

служи за реклама на алкохолен концентрат

 

но не и да покрие естетическите критерии на уважаваща себе си дама", допълва той. И въпреки че у нас клиниките все още не страдат от липса на работа, то статистика на американските пластични хирурзи показва 89% ръст на процедурите с ботокс в САЩ за сметка на силиконовите импланти. През 2009-а дамите зад океана предпочитали да "пипнат" лицето си, отколкото да платят за "балкона" си.
Официалните данни обаче едва ли биха повлияли на обсебените от модата, ако не бяха историите на известните. Редовните им пластични екскурзии винаги са вълнували красивите фенки и особено днес, когато повечето приличат на "разказ с неочакван край". Този на Виктория Бекъм, която легна "под ножа" три пъти, завърши неочаквано преди месец с интересна реплика на близки на семейството й: "Тя отдавна планираше да намали размера на гърдите си и така да промени целия си имидж, включващ екстравагантна прическа, голям бюст и изкуствен тен. С течение на времето и на нея й се прииска да стане нормална жена."
Ето как нормалните жени отново се върнаха на мода. Шоузвездите свалиха екстеншъните от косата, намалиха бюста и скоростно избеляха, щом Световната здравна асоциация обяви резултатите от своето 20-годишно изследване. То показа, че 75% от хората, използващи солариум, преди да навършат 30 години, са предразположени към развитие на рак на кожата - меланом. Информацията беше подкрепена с появата на нова модерна болест - тенорексия. Така дойде и масова

 

забрана за лица до 18 г. да посещават соларни студиа

 

в Аржентина, Германия, Шотландия, Чехия, че дори и в слънчева Калифорния. Днес майката на 26-годишната англичанка Клер Оливър, която почина през септември 2007 г. от рак на кожата, продължава да води битката, започната от дъщеря й срещу изкуствения тен. "Солариумът е канцерогенен колкото тютюнопушенето", алармира тя отново преди месец.
Когато най-накрая здравето беше поставено преди модните истерични прищевки, нямаше как да бъдат подминати и бъдещите майки. Слуховете за жени, които раждат умишлено със секцио в 7-ия месец, за да не напълнеят, и отказват да кърмят децата си, не бяха подминати по време на Световната седмица на кърменето, която ежегодно се чества през август в повече от 120 страни. "Фетишизирането на женските гърди в последните десетилетия е придобило страховити размери. Днес е нормално да виждаме голи женски гърди не само на плажа, но и да рекламират какво ли не - от препарати за тоалетна до автомобилни гуми. Но в същото време се стряскаме от мисълта "същите" да изпълнят отредената им от природата роля - да хранят бебето, което е безпомощно и зависи от майка си", коментира Таня Русева от международната организация в подкрепа на кърменето "Ла Лече Лига".
У нас нагласите спрямо кърменето обаче все още са положителни, споделя Таня. Българите са традиционалисти. Въпреки това

 

пренебрегването на личните нужди за сметка на бебето

 

е дилема, пред която редовно се изправят бъдещите майки. Модата родилки да отказват да кърмят, за да запазят бюста си, наскоро беше атакувана с масирано припомняне от страна на специалисти на старата истина, че кърмачките по-лесно свалят "бременните" килограми. "Това изобщо не е ново "модно" откритие. Кърмещата майка гори средно 800 ккал на ден, за да произвежда тялото й мляко за бебето. Ако тя заложи на здравословен хранителен режим и приема около 500 ккал дневно повече отпреди, тялото й ще ползва натрупаните от бременността запаси, за да попълни останалите 300. Много майки откриват, че свалят килограми, без да правят нищо - просто тялото им ги ползва, докато кърмят бебето си", разшифрира тайната Таня Русева от "Ла Лече Лига".
В кабинета на психоложката д-р Елена Кръстева обаче въпросите, свързани с раждането и желанието да се води стария начин на живот, си остават сред най-трудните. "Не става въпрос за оправдания, а по-скоро за нагласи към майчинството - какво бих могла да дам аз като майка на това бебе и какво не, докъде мога да оставя на заден план себе си и докъде не мога", обяснява д-р Кръстева. И добавя: "Винаги е съществувал стремежът към естественото, в една или друга степен той е заложен в нас. Новите модерни тенденции увличат, отдалечавайки ни от най-простия и близък до природата начин да се вършат нещата. Истериите в каквато и да е посока - било свързани с кърменето, с раждането или със здравословното хранене, не са нищо повече от отговор на прекалено технологизираното ни общество."
Когато махалото отиде прекалено много в едната посока, после ще залитне към крайност и в другата, казва д-р Кръстева на пациентките си, при които бебето и модата все още се борят за превес. "Един белег от секцио може да бъде заличен и да няма и намек за случилото се. Може и с присъствието си да напомня за начина, по който е дошло бебето на този свят, като постепенно намери своето място по тялото на майката заедно с останалите физически промени. Животът ни променя непрекъснато, различните събития оставят следи в душата и по тялото ни - опитът и мъдростта придават красота и одухотвореност на лицето, когато с годините то започне да се променя. Това е неизбежно", допълва д-р Елена Кръстева.

 

 

 

 


ПОДЛИСТНИК:

 

Дерматологът д-р Емил Бърдаров:
Солариумът е като хероина. В началото и той бил смятан за полезен

 

Д-р Бърдаров, защо преди няколко години солариумът беше добрата, полезната алтернатива, а днес вие, специалистите, го нареждате по вреда до слънцето?
- В медицинските среди отношението към солариумите винаги е било негативно. Сочеха ги за "полезни", защото при тях ги няма канцерогенните UVB лъчи. С времето обаче се оказа, че и UVA лъчите са също толкова вредни за кожата. В началото и слънцезащитните кремове и лосиони имаха защита само от UVB лъчи, но сега блокират и UVA лъчите. Вече има достатъчно изследвания, които показват, че солариумите водят до развитието на различни форми на кожен рак - меланом. За да стигнем до този момент обаче, да го заявим ясно, трябваше да мине време, да натрупаме повече статистически значима информация.
Колко време?
- Поне 15 години, в медицината е нужно време. В тази връзка често се сещам за историята на хероина. В началото е въведен като лекарство, но впоследствие се оказва, че медикаментът води до зависимост, и всички го отхвърлят. Така става и със солариумите.
Може ли тогава да се направи връзка между тази хероинова зависимост и новата модерна болест - тенорексията?
- Защо не. Има момичета, които ходят всеки ден и стоят под лампата 15-20 минути. Дали е тенорексия или модно увлечение, не знам, но е факт. Често обаче ми прави впечатление, че пациентките с по-добър социален статус, с добри професии са по-информирани и много по-предпазливи, когато става въпрос за добиване на тен. Те дори не ползват солариуми, защото съзнават опасността. И обратното - пристрастените към солариумите са по-лекомислени, мечтаят за силиконови устни и предпочитат да си затварят очите, не желаят да се информират. Те идват в кабинета, когато кожата им е станала много суха, лющи се и се бръчка, прилича на свеж плод, оставен под лъчите на слънцето.
Как обясняват те тази зависимост?
- Получава се някаква психологическа зависимост при тези момичета за придобиване на по-тъмен тен. Някои от тях дори се стремят към пети фототип, като имате предвид, че шести са чернокожите. За щастие няма много такива пациентки.
Какви проблеми провокира соларната лампа?
- Най-опасни са промените в бенките, но още по-чести са появата на пигментации, преждевременно стареене на кожата. Ултравиолетовите лъчи пък са тези, които увреждат дермата, защото проникват по-дълбоко. Солариумите могат да отключат и заболявания, които се влошават от ултравиолетовите лъчи - лупус, розацея. Интересна е и заблудата, която съществува за акнето - много пациентки посещават солариуми, за да се лекуват, но това е голяма грешка. Когато човек се излага на слънце или солариум, в началото наистина има период, в който акнето се подобрява. Организмът ни обаче знае, че това е вредно, и намира начин да се защити. Прави го, като удебелява слоя рогови клетки на повърхността на кожата, с което се запушват допълнително порите и проблемът се задълбочава.
Колко пъти и до колко минути не е вреден солариумът? В други страни като Чехия и Великобритания вече има ограничения.
- Зависи от мощността - има нормални и турбосолариуми. Но при всички случаи не бива да се излагаме на лъчите им повече от два пъти седмично. При обикновените солариуми - от 6 до 10 мин, а при турбовариантите сериозно изгаряне се получава и след 6-ата минута. Най-безопасно е веднъж седмично, без да се прекалява с продължителността.
Ако солариумът и шоколадовият загар са моден каприз, трябва ли бялата кожа да дойде на мода, за да намалеят проблемите?
- Наистина хората робуват на модата. Спомням си за една конференция в Щатите през 1998 г. Тогава започваше да се шуми около слънцезащитните кремове и когато се върнах у нас и започнах да ги препоръчвам, пациентите ме гледаха доста скептично. Докато не станаха модерни и широко рекламирани.


 

 


Факторът, това съм аз

 

Слънцезащитният фактор (SPF - sun protection factor) пропълзя до трицифрена стойност с появата на пазара на продукта Neutrogena's SPF 100+. Малко по-късно обаче някои дерматолози се оплакаха, че това е просто игра на цифри, която обърква потребителите. Всъщност всички стойности имат еднакво въздействие върху кожата ни, отбелязва The Times. Ето защо сп. "Ню Йоркър" реши да внесе малко развеселяваща яснота по въпроса.
* SPF 4 - Шегувате се, нали? 4? Това го ползват само броненосци. Или може би вие сте един от онези "адреналинови наркомани", търсещи нов начин да пофлиртуват със смъртта?
* SPF 12 - Чудесен за практични шеги, ако представата ви за развлечение е да накарате някого да повярва, че е защитен от опасните слънчеви лъчи, а всъщност да не е. Бонус: Върви в комплект със значка "АЗ СЪМ, ИЛИ ЕДИН ДЕН ЩЕ БЪДА, ОПАСНО БЕЗОТГОВОРЕН РОДИТЕЛ".
* SPF 30 - Идеален за шофиране през нощта по време на гръмотевична буря.
* SPF 75 - Обилното му нанасяне казва на света: "Нямам нищо против да похарча малко повече, ако това означава да постъпя правилно".
* SPF 125 - Спомняте ли си първия път на летището, когато влезнахте във ВИП салона на първа класа? Или когато изпробвахте орален секс? Прибавете употребата на SPF 125 към списъка с преживявания, които никога няма да забравите.
* SPF 150 - Нищо няма да ви накара да се почувствате по-защитени, сигурни и подготвени, защото SРF 150 е нещо повече от обикновена защита срещу слънцето. Това е сто пъти по-добро от смешната и тънка като лист хартия кожа, с която Бог ви е дарил. Патентовано е, произвежда се в Норвегия, от норвежци - затова нека просто изкрещим: Остатъкът от живота ви започва сега.
* SPF 175 - Искали ли сте някога да правите секс без предпазни средства с проститутка в Хаити? Не отговаряйте. Няма значение. Идеята е, че със SРF 175 това вече е възможно.
* SPF 233 - Затворете очи. Добре. Сега си представете свят без бедност и болести, където децата от всички раси и религии се държат за ръце и пеят. Място, където порочният кръговрат на възходи и падения е заменен с постоянен разцвет... SPF 233 не е евтин. Но във войната срещу злото (слънцето) можете ли да сложите цена на свободата?

 назад съдържание напред

съдържание


Източване през бариерата
Цайса, Марадоната, Шперплата, Кратунката, Пингвина и други подобни екзотични типажи, зад които се крият съвсем ...


Смяна на портретите
Разработката "Галерия" пак изигра ролята на мотив за кадрил в ДАНС. Разсекретяването й обаче отново няма ...


На горещ енергиен покрив
Съдбата на АЕЦ "Белене", "Бургас - Александруполис", "Южен поток" виси неясна и никой ...


Руснак в ЕС и НАТО
Нил Ушаков с летящ старт оглави латвийската столица Рига 33-годишен е, но изглежда ...


Цветан Цветанов: Заложени са много "бомби" в МВР
Интервю на Йордан Мичев с вицепремиера и министър на вътрешните работи за стоп-патроните с изтекъл срок на годност, ...


Назад към природата
Това лято динените и препечените красавици са демоде, а естествената красота най-после дочака да й светне ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.