АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Източване през бариерата
Йордан Мичев

 Цайса, Марадоната, Шперплата, Кратунката, Пингвина и други подобни екзотични типажи, зад които се крият съвсем реални и високопоставени чиновници от Агенция "Митници", са отклонявали по 3 млрд. лева годишно

 

 

 

 

"Демонстрирам приемственост навсякъде, където няма данни за злоупотреби, но не мога да оставя Цайса и Марадоната, след като всички говорят за контрабандата в митниците." Това заяви през изминалата седмица премиерът Бойко Борисов в отговор на обвиненията на предшественика му Сергей Станишев, че новата власт прави чистки в държавната администрация.
Цайса, Марадоната, Шперплата, Кратунката, Боса, Дедо, Фози, Пингвина, Белия, Рейнджъра, Алчния - това са все прякори на митничари, за които доскоро се говореше под сурдинка.
Защо обаче Борисов се заяде със Станишев точно за Цайса и Марадоната? Ходът му никак не е случаен. Зад Цайса и Марадоната стоят двама от общо тримата заместници на доскорошния шеф на Агенция "Митници" Христо Кулишев. По примера на новия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев в понеделник, 17 август, новият директор на митниците Ваньо Танов ще освободи от длъжност и тримата заместници на Кулишев. Целият екип се задържа на длъжност само година, но за сметка на това влезе завинаги в митничарския фолклор. И ако Кулишев е бил по-скоро компромисната фигура от БСП, която е била назначена на този пост заради над 30-годишния си стаж в митниците, по-интересни са заместниците му.
Кои са Цайса, Марадоната и Шперплата?
За Цайса отдавна се знаеше, че е Румен Божинов, който е зам.-шеф на Агенция "Митници" от 2006 г. Божинов не крие близките си отношения със Сергей Станишев и с неговия брат Георгий. Според публикации в медиите от миналата година Божинов дори се е легитимирал като "касиера на тройната коалиция". Това всъщност е човекът, който пренасочи почти всички контрабандни канали на акцизни стоки и китайско карго през варненската митница, използвайки посредничеството на един от най-големите каналджийски босове Даниел Славов-Дънката. И другите важни митнически дирекции, като Свиленград, Бургас, Пловдив, както и някои от ключовите бюра в София, имали конкретни "отговорници". Запознати твърдят, че регионалните шефове са били принудени да се отчитат редовно със суми от 50 000 до 200 000 евро в зависимост от капацитета на управляваната митница. Като крайна точка на парите се сочат централите на БСП и ДПС в София.
И ако Цайса е по-скоро екстравагантна личност със странно минало, Марадоната е играч от класа. Прякорът му се върти като легенда в публичното пространство, но никой не смее да обяви името му на висок глас. Дори и самият Бойко Борисов не си го е позволявал. Според източници на "ТЕМА" става дума за Христо Арабаджиев, зам.-шефа на агенцията, отговарящ за ресора "Административно-правно и информационно обслужване". 53-годишният Арабаджиев е кадър на бившата Държавна сигурност, където е работил като контраразузнавач, и е юрист с голям опит. До 1997 г. е работил в Национална служба "Сигурност", където е отговарял за КПП-тата по границите и на аерогарата. След идването на власт на кабинета "Костов" започва да работи като адвокат. Става управляващ на една от близките до крупния бизнесмен Васил Божков фирми - "Бургас марина пропъртис". Компанията е дъщерно дружество на регистрираната в Лондон "Демрауей лимитид". Арабаджиев е защитавал интересите на Божков и като юрист. През 2004 г. е адвокат на фирмата "НОВЕ-Ф" по делото, което тя завежда срещу Гранична полиция заради това, че трябва да напусне помещения на ГКПП-тата в Кулата и Калотина.
За третия зам.-шеф Красимир Николов се говори, че носи прякора Шперплата. 37-годишният Николов е митничар от кариерата. През 1989 г. започва работа като главен инспектор на митницата на Аерогара София. Издига се през всички стъпала на йерархията, за да стане част от екипа на Кулишев преди година. Според източници на "ТЕМА" в спецслужбите има няколко папки с данни за митнически измами, организирани от Николов през 2006 г., когато е бил зам.-шеф на РМД-София. Става въпрос за афера с внос на 600 контейнера китайски шперплат, ощетила бюджета с близо половин милион лева. Оттам идва и екзотичният му прякор. Запознати твърдят, че през февруари т.г., дни преди взрива в бар "Неро", собственост на сочения в миналото за крупен контрабандист Николай Методиев-Пилето, Николов е бил в заведението. Там е бил забелязан да разговаря дълго и напоително с Методиев. Какво прави един зам.-шеф на Агенция "Митници" на среща със съмнителен бизнесмен? Тепърва правоохранителните органи ще търсят отговора на този въпрос.


Какво ще открие новият митничар №1 Ваньо Танов?

 

По неофициални данни отпреди изборите, които вече бяха потвърдени и от финансовия министър Симеон Дянков, изтичането на акцизи и ДДС в митниците през последната година е достигнало феноменални стойности - между 2 и 3 млрд. лева. Само от контрабандата на цигари хазната е загубила около 600 млн. лева, като пазарният дял на нелегално внесените папироси е достигнал 30%.
"Напълно реалистично е да очакваме до края на годината митниците да предоставят допълнително средства в хазната в размер на близо 500 млн. лева - коментира Дянков. - Ваньо Танов е мой личен избор, аз го предложих за този пост, защото смятам, че именно той е човекът, който ще се справи с проблемите в митниците и ще успее да подпомогне приходната част в бюджета." Премиерът Борисов постави първите пет конкретни задачи на Танов още с встъпването му в длъжност - прекратяване на контрабандата през ГКПП-тата, спиране на злоупотребите с акцизи, извършване на пълна проверка на публикациите в медиите за злоупотреби, осигуряване на максимална прозрачност на дейността на агенцията и активна работа с неправителствените организации.
На новия шеф на митниците се възлагат големи надежди, макар че има и доста скептици. "Танов е много добър полицай, но не е наясно как се ръководи тази сложна система", коментират хора от спецслужбите. Други обаче смятат, че той вече се е доказал като шеф на ГДБОП с разбиването на канала за контрабанден внос на турско карго, довел до ареста на бившата шефка на митница "Горубляне" Снежина Ангелова. Танов беше и сред организаторите на акцията срещу легендарния бивш митничар Георги Георгиев-Пурата, който движеше крупен канал за контрабанден внос на GSM-и през Аерогара София.
"Знам с какво се захващам - казва Танов. - Предишният ми пост като директор на ГДБОП ще ми помогне много за сегашната ми длъжност. Добре запознат съм с лицата, които участват в контрабандните канали, и имам достатъчно опит в контрабандата с горива. Гарантирам, че няма да има никакви компромиси с нелоялните служители в агенцията и всеки провинил се ще бъде незабавно уволняван."
Едно от първите неща, с които ще се захване новият шеф, е да смени екипите на митническите смени. Освен това, за да се спре изтичането на информация, ще бъдат създадени малки разследващи групи от по трима експерти от МВР, митниците и НАП. "Спирането на теча на информация е много важно, защото всяка смяна на ГКПП-тата си е създала система и се знае в кой ден и в колко часа трябва да се прекара определен товар - твърди високопоставен източник от МВР. - В момента разследваме няколко случая на измами с ДДС чрез фиктивен износ, които са много фрапиращи и са си вървели с години по един и същ начин."
Основните контрабандни канали са свързани с масовите акцизни стоки - петрола, цигарите и алкохола, както и със захарта, месата, плодовете и зеленчуците. Напоследък обаче се наблюдавала и нова схема с необичайна за контрабанда стока, като чрез нея се източвал ДДС в огромни размери. Спецполицаите засега предпочитат да не коментират по този въпрос, за да не се попречи на течащото в момента разследване.
Още в първите дни на новото управление се забеляза

 

раздвижване срещу контрабандата

 

През тази седмица вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че в службите са постъпили сигнали за 16 фирми, уличени в незаконен внос и търговия с горива. Според МВР шефа укритият от тези фирми ДДС е близо 400 хил. лева на месец, а за миналата година сумата е възлязла на над 12 млн. лева. Контрабандните схеми са три. Криминалистите ги наричат "условна контрабанда", тъй като горивото е внесено в страната официално, но е изнесено фиктивно. Фирмите, чрез които престъпната схема работи, са свързани не само чрез документалното извършване на сделки. Разследващите открили и чисто физическа връзка. Освен това се разследва и участието на митничари, които са подпомагали престъпната схема. "От стартирането на операцията няма нито една цистерна на малки фирми вносители с изключение на големите, която да е преминала границата. Това е може би показателен факт как стоят нещата", коментира новият генерален комисар на МВР Калин Георгиев.
Запознати твърдят, че предстои да се сложи край на безметежните дни на един от основните спонсори на ДПС - бизнесмена Фуат Гювен, който допреди година държеше контрола върху безмитния внос на горива през ГКПП "Капитан Андреево". След забраната на безмитната търговия по сухопътните граници Гювен се насочи към други дейности, но продължава да е в обсега на спецслужбите. "Парите от бизнеса с горива на "Капитан Андреево" са се отчитали както на ДПС, така и на БСП. НДСВ чрез един от своите министри също покровителстваше Гювен", твърдят от спецслужбите. Според неофициална информация финансовите потоци минавали през Раиф Мустафа - бивш зам.-министър на вътрешните работи от квотата на ДПС. Преди два месеца Мустафа бе принуден да подаде оставка, след като бе задържан при акция на ДАНС като съучастник в корупционна афера в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, при която бяха арестувани шефът на агенцията Марин Димитров и бизнесменът Росен Маринов.

 

Важната клечка на "Капитан Андреево" обаче бил Христо Бисеров

 

Хасковският депутат от ДПС държи контрола върху пункта още от времето на кабинета "Костов". Тогава Бисеров беше главен секретар на СДС, а "куфарчетата с пари", пътуващи от митниците към синята централа, се превърнаха в нарицателно за корупция. През последните няколко месеца Бисеров се превърна в един от най-големите врагове на Бойко Борисов, след като инициира създаването на временната анкетна комисия, разследваща случая "Сретен Йосич", и нищо чудно да е сред първите депутати със свален имунитет. Другата връзка на Бисеров с митниците е Даниел Славов-Дънката - тарторът на варненския канал, твърдят източниците на "ТЕМА". Освен че бил покровителстван от човека на Станишев - Румен Божинов-Цайса, Дънката се отчитал на БСП и чрез местния червен лидер и общински съветник Борислав Гуцанов. Интересно ще бъде и в Кюстендил и Гюешево, където митнически началници, носещи прякорите Кратунката и Фози, били лични протежета на влиятелна червена депутатка. Преди изборите самият Цветан Цветанов се закани, че ще има щателна проверка на кюстендилските митничари.
Раздвижване ще има и в Петрич, където в понеделник финансовият министър Дянков се срещна с шейсетина земеделски производители от региона в присъствието на кмета на града Вельо Илиев и на местния митнически шеф Павел Геренски. Фермерите се оплакаха от масовия контрабанден внос на зеленчуци и плодове от Македония, който съсипва местното производство. Анализът на Агенция "Митници" показва, че цените на македонските земеделски продукти, внасяни в България, са два-три пъти по-ниски, отколкото цените на тяхната продукция, минаваща транзитно през наша територия за Латвия, Полша и Естония. Министърът обеща на производителите, че ще удвои броя на мобилните групи, като към тях ще бъдат прикрепени и данъчни, които да проверяват фирмите вносители дали не са фантоми и дали плащат ДДС. Освен на ГКПП-тата екипите ще бъдат и на тържищата, където ще правят постоянни проверки. Ще се затегне и фитосанитарният контрол върху внасяните плодове и зеленчуци.
Според експерти един от най-големите проблеми през последната година е бил фактът, че митническото разузнаване не е било прикрепено към ДАНС за разлика от финансовото разузнаване. Така се е скъсала много важна брънка във веригата на контрол в митниците. До юли м.г. митническото разузнаване се ръководеше от Румен Данев, който беше освободен от поста заедно с шефа на мобилните групи Иван Борисов. Данев е играел в комбина с Румен Божинов-Цайса, твърдят източниците на "ТЕМА". Двамата са назначавали мобилните групи и са потискали избирателно едни канали за сметка на други срещу съответното възнаграждение. Оказало се, че митническото разузнаване е можело да бъде контролирано само от себе си.
Освобождаването на Цайса, Марадоната, Шперплата и на останалите с прякорите едва ли веднага ще спре изтичането на стотици милиони през бариерата, но пък може да бъде добро начало. Ако обаче след година-две се появи нов Цайс или нов Марадона, всички усилия ще са били напразни.


Данъчните ще са навсякъде

 

Заради сериозното предизвикателство за повишаване на събираемостта на данъци и осигуровки до края на годината ще бъдат преразгледани критериите за средни и големи данъкоплатци. След това списъците ще бъдат актуализирани. Това възложи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на служителите от Централното управление на Националната агенция за приходите (НАП).
Финансист №1 поиска да се засили физическият контрол върху рисковите фирми и стоки, като за целта до седмица ще има специално звено в НАП, което ще следи в реално време данните от информационната система на Агенция "Митници". Мобилни групи ще използват тези данни и ще правят внезапни проверки на рискови стоки като например карго от Турция и Китай, мобилни телефони, електроника, селскостопанска продукция. Анализите на НАП сочат, че именно с такива стоки некоректни търговци се опитват да източват ДДС. Също масова практика е търговци на плодове и зеленчуци да твърдят, че са производители, с което се укриват значителни обороти.

 назад съдържание напред

съдържание


Източване през бариерата
Цайса, Марадоната, Шперплата, Кратунката, Пингвина и други подобни екзотични типажи, зад които се крият съвсем ...


Смяна на портретите
Разработката "Галерия" пак изигра ролята на мотив за кадрил в ДАНС. Разсекретяването й обаче отново няма ...


На горещ енергиен покрив
Съдбата на АЕЦ "Белене", "Бургас - Александруполис", "Южен поток" виси неясна и никой ...


Руснак в ЕС и НАТО
Нил Ушаков с летящ старт оглави латвийската столица Рига 33-годишен е, но изглежда ...


Цветан Цветанов: Заложени са много "бомби" в МВР
Интервю на Йордан Мичев с вицепремиера и министър на вътрешните работи за стоп-патроните с изтекъл срок на годност, ...


Назад към природата
Това лято динените и препечените красавици са демоде, а естествената красота най-после дочака да й светне ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.