АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Секс за начинаещи
Ирина Вагалинска, Искра Ценкова

Тийнейджърите знаят какво е кондом, но невинаги го използват. А за да си направят тест за ХИВ, преди да станат на 18,  трябва да питат мама и татко

 

 

 Правили ли сте секс без презерватив? Въпросът, пуснат да се върти из форума на популярния сред българските ученици teenproblem.net, събира сходни момичешки реакции: "Да, защото му имах доверие", "Да, никой не ме попита." Момчетата почти не коментират, ако се изключат опити за тъп хумор като: "Един път нахлузих торбичка от "Била", че беше затворена аптеката."
Това е място, в което и двата пола обсъждат без задръжки усложнения около "първия път": "Нормално ли е да ми тече кръв втори ден?" "Ходим от три месеца, ама се чудя къде е по-добре да я отворя - под душа или върху леглото?" "Боли ли глава от много секс, или сестра ми ме бъзика", пита друг начинаещ. Темите предизвикват лавини от коментари. Повисиш ли заради тях в мрежата повече от час, започваш да се чувстваш като след прожекция на "Хлапета".
В средата на 90-те филмът на режисьора Лари Кларк предизвика шок по света с документалния стил, в който разказва какво се случва с тийнейджърите, докато родителите гледат настрани. Началото е дълга влажна целувка между 17-годишния любител на девственици Тели (Лео Фицпатрик) и 12-годишната му приятелка за деня. Той успява да я придума за секс, а след това си свива цигара с марихуана. Сцените са прекъсвани от кадри с момичета, които си говорят как, колко пъти и с кого са го правили. Най-неопитната е Джени (Хлое Севини), но тъкмо тя се оказва ХИВ позитивна. Била е само с Тели и затова иска да го предупреди. Стига до апартамента, в който той е на купон,  дрогирана с малко синтетика за смелост. Там го издирва дълго сред преплетените тела по пода, но той прелъстява 13-годишна в заключена стая. Докато Джени изпада в безсъзание, момче от компанията прави секс с нея. Без презерватив.

 

 

Тя е едва в седми клас и казва "добре, мамо", когато трябва да си изпие какаото сутрин. Той е в осми и не излиза, без да изхвърли послушно боклука, както е наредил баща му. От това не следва, че са невинни деца във всяко друго отношение. Според софийската анкета на клуб SexWell от 2006-а всеки четвърти ученик започва да води полов живот, преди да навърши 15 години, а 41 на сто правят секс за пръв път между 15-ия и 17-ия си рожден ден. Последното национално представително проучване е проведено през 2003-а. "Резултатите, че половината българи, навършили 17, са правили секс, предизвикаха изненада. Според наложилите се представи в обществото днешните тийнейджъри започват много по-рано полов живот. Още повече че в изследване от 2005 г., проведено на училищно ниво в 14 общини, средна възраст за старта излезе 16", казва Анина Чилева. Тя е главен експерт в Националния център за опазване на общественото здраве и дългосрочен консултант за младите хора към програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на МЗ. От опит знае колко хлъзгаво нещо са анкетите на тема секс: дори анонимно участниците невинаги казват това, което отговаря на действителността.

Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве може да добави още малко цифри от 2006-а: проучване в училищата, включително специализираните за деца без родителски грижи - в София, Стара Загора, Плевен и в интерната в село Подем, показва, че момчетата започват да водят полов живот между 13 и 16 г., а момичетата - между 9 и 17. "Знам, секс на 9 звучи ужасно, но това са изключения. Обясняват се с факта, че сред интервюираните имаше момичета с криминални прояви, с рисково поведение и жертви на сексуален трафик", отбелязва д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на БАСП.

 

Тя е достатъчно дълго в системата, за да направи свое сравнение между младите днес и преди 10-15 години. Част от тенденциите са добри, други не чак толкова: "По-рано децата в малките градове, където провеждахме сесии по здравно образование, се побутваха и се смееха, когато им показвахме презерватив. Притесняваха се пред макетите на пенис и вагина. Днешните могат и със затворени очи да сложат кондом на банан. Момиче ми е събирало очите с демонстрация как се поставя  презерватив с уста

Преди десет години момчетата се срамуваха да поискат опаковка кондоми в аптеката. Това се промени. Но между купуването и редовната употреба все още зее пропаст. А тийнейджърите са склонни да се самозалъгват, че инфекциите, предавани по полов път, са абстракция. Тя се случва някъде извън кръга на техните познати и няма как да ги засегне."

Презервативите набират популярност от 80-те насам, но още остават на второ място в списъка с начини за предпазване при секс при най-младите, потвърждава д-р Милко Сираков, завеждащ Отделение по детско-юношеска гинекология към Майчин дом. Прекъснатият акт води списъка на тийнейджърските предпочитания. При това трябва да се има едно наум дори за вицешампионското място на кондома - когато ги питаш, учениците често отговарят така, както се смята за правилно. Какво наистина правят, е друг въпрос. "Ако съдя по писмата, които получавам на сайта ми, 15-годишните вече редовно правят секс, но още не са кой знае колко информирани за контрацептивите. Преди няколко години имах бременна пациентка на 12. Българче. Дойде при мен толкова късно, че нямаше как да не роди. Питах я - не знаеше ли, че като водиш полов живот и ти закъснява менструацията, може да си бременна? А тя ми отговори като дете: "Страх ме беше да кажа. Мислех, че ще ми се размине..." В наши дни е променено и отношението към девствеността

 

Не само младите я губят рано и без съжаление, но като че и за родителите им това няма значение. Все по-рядко се случва някой да доведе момичето си в кабинета ми и да каже - докторе, внимавай, тя е девствена. Единствено ромите винаги го правят. Пак те идват за зашиване на химена в деня на сватбата. Не точно като фината хименопластика, която се прави под микроскоп по света, но на тях им върши работа", добавя д-р Сираков.

Когато тийнейджърката не е достатъчно информирана за контрацептивите, идва в гинекологичния кабинет като за последна възможна помощ. И ако някой се утешава, че тенденцията в България е абортите да намаляват, би било добре да погледне статистиката при малолетните. Ако през 2000 г. относителният дял на абортите при момичетата под 15 г.  е бил около 0.26%, за 2008 г. той е нараснал над два пъти до 0.58% по данни на Националния здравноинформационен център. Според специалистите тенденцията за нарастване щеше да се забелязва ясно и в групата на по-големите, ако границата там не беше 17, а 19 (виж графиката).

Казват, че има болници, в които правят аборти, без да ги докладват в районните здравни центрове. Няма как да влязат в статистиките и онези манипулации, които може би се правят в разрез с правилата в някои частни клиники. "Сега, когато няма забрани, криминалните аборти не са разпространено явление. Но все пак остана едно специално изискване - ако момичето е под 18, трябва да доведе родител и той да подпише, че е съгласен. В държавна клиника е много трудно да се нарушат правилата, но в частна би могло някой да си затвори очите", допуска д-р Сираков.

 

Заедно със снижаването на долната граница на сексуалния дебют пада и възрастовият праг при регистрираните със СПИН - въпреки че у нас се работи по превенцията, признава Анина Чилева. ХИВ статистиката сочи, че почти половината от новооткритите случаи са при младежи между 15 и 29 години.

И тук има една специална бариера "под 18" само че тя само пречи. В момента лица, ненавършили тази възраст, не могат да си направят тест за ХИВ без съгласието на родителите. "Това е парадоксално! - възкликва Чилева. - Тийнейджърите правят секс без знанието на майките и бащите си и често предпочитат да премълчат проблема, а невъзможността сами да потърсят специализирана помощ създава риск за здравето и живота им не само когато става дума за СПИН, но и за другите инфекции, предавани по полов път. Има предложение на Министерството на здравеопазването за промяна на Закона за здравето в това отношение, за да се даде възможност за консултиране и изследване на младите след 16 г. , но през декември миналата година мина на първо четене в Народното събрание и оттогава няма придвижване напред."

И така, ако родителите вече са изпуснали топката, тя остава в училищното поле. Но там според Анина Чилева  ситуацията е като в онзи виц за жената с торбите. Влиза тя в трамвай с насядали по седалките мъже и пита - тук кавалери няма ли? Има, отговарят те, ама места няма. Така изглежда и картината около сексуалното образование у нас. Всички разбираме колко е важно, но часове не се намират - нормативът обикновено е запълнен. Защото всеки преподавател се бори за място под слънцето на своя предмет. Математиката и географията наистина са важни, от което обаче не следва, че сексуалната култура и информацията за вредата от дрогата не са.

 

До часовете по сексуално образование засега имат достъп само учениците в 156 пилотни училища в 14 общини: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Учениците в останалите над 2800 се информират от другаде. Къде точно - тяхна си работа. Според експертите от Националния център за опазване на общественото здраве за секс трябва да се говори отрано и да се въведе като отделен, редовен предмет. В Холандия например темата е актуална  още от детската градина

В Германия сексуалните проблеми се изучават в повече от един предмет във всяко училище и обучението е интерактивно. У нас сексуалното образование е достъпно от пети клас само под формата на СИП (свободно избираема подготовка ). Но дори и в пилотните училища няма как да бъдат привлечени всички деца, проявяващи интерес към часовете. С въвеждането на делегираните бюджети, при които финансирането зависи от броя на учениците, по-малките учебни заведения не могат да си позволят никакви волности от типа на свободно избираемите.

 

 

 Световна акселерация

 

Не само нашите национални анкети са колебливи за достоверността на данните. Според Durex Global Sex Survey (2005)  средната възраст за първия секс съвпада в България, САЩ и Португалия: 16.9 г. Ако сравним цифрите с тези в International encyclopedia of adolescence от Jeffrey Jensen Arnett, ще трябва да повярваме, че тийнейджърите ни стават по-целомъдрени - там данните за България от 2003-а сочат 16 години като среден сексуален старт за момчета и момичета.
Според някои проучвания от 2005-а в Бразилия започват средно някъде над 14, в Чили - малко над 15, а в Исландия - на 15.6. 18 се смята за възможна долна граница  в Чехия. В Ирландия 1/3 от младежите на 16  вече са го правили. В Израел момчетата опитват секс на 14, но момичетата - средно на 15 години.
Май единствено американците  опитват да качат долната граница с два вида учебна подготовка: "здравен курс за въздържание" или "общообразователно сексуално обучение". При това първото съвсем не е само пожелание. САЩ посрещнаха 2009-а с над 900 федерално спонсорирани програми за въздържание.

 

 

 Социалистическо въздържание

 

Социалистическа България агитира за сексуално въздържание преди брака в книги и боршури от типа "Хигиена на жената" и "Хигиена на брака". Въздържанието се препоръчва и от морално-етична, и от здравна гледна точка. През 50-те години дори се правят опити да се доказва медицински необходимостта от по-дълго запазване на девствеността: "Твърде интензивен сексуален живот води до хормонален глад, снижава тонуса на организма и изтощава физическите и психическите сили... Науката не познава случаи на психически заболявания на базата на въздържанието. Но има директна връзка между психическите болести и сексуалния излишък с различни сексуални перверзии."
Дали и докога читателите са го вярвали? Едно изследване сред младежта в София от 1980-а показва, че 80% от студентите са имали сексуален живот преди 18-ата си година. В някои училища ("артистичните") на девствеността след 16-17 години още тогава се гледа като на "бреме" и доказателство за "липса на качества.

 

 

Мила Маркова, детски психолог и семеен психотерапевт:


Девствени на 17 плачат, че са изостанали 

 

Д-р Маркова, обезпокоително ли е, че децата се информират за секса предимно от интернет или от приятели? Като че така може да се получи затворен кръг от грешки?
- Интернет и споделянето с връстници са най-лесните, затова са и най-предпочитаните начини. Родителите често отлагат или изобщо не провеждат разговори по тези теми - от неудобство или защото не намират време.  В резултат обикновено нямат представа какво знае детето за секса. А в наши дни 7-8-годишните вече ровят сайтове за големи. Ако детето все пак попита възрастен нещо в тази връзка, не бива да вижда притеснение, да чува лъжа, да му минават с номера за "птичките и тревичките", защото се затваря.

 

Не е ли странно, че ако изобщо се притесняват от акта без презерватив, тийнейджърите говорят предимно за забременяване?
- Момичето често опитва за пръв път с по-голямо момче, като му се доверява напълно. Не иска и да го разсърди, отказвайки секс без презерватив. Тийнейджърите по правило са несигурни в себе си, а ако смятат, че са закъснели с първия секс, нещата се влошават. Имах случаи със 17-годишни от двата пола, които плачеха, защото като девствени се чувствали изостанали от връстниците си. Друг е въпросът, че тийнейджърите си говорят за секс като препатили, но не всички наистина са го правили. Голяма част изпитват страх от реалната крачка. Когато се решат, има два разпространени варианта. Единият е да се напият до безпаметност на някой купон и тогава, уви, изобщо не се пазят. Другият се случва по-рядко: да си останат с говоренето и да се запазят девствени до много по-късно, като им става все по-трудно да се доверяват.

 

Кои психологически нагласи най-често водят до ранен секс? Може би "в компанията всички го правят", "гаджето иска", "боли само първия път"?
- Ако изключим купоните с напиване, до ранен секс най-често се стига, защото момичето е влюбено и се страхува да не бъде изоставено. Трудно ще го направи само под влиянието на приятелките - те често се лъжат в очите и много не си вярват...

 

Оправдават ли се тийнейджърите, че "оралният секс не е истински секс"? Има ли мода да го практикуват по-често, защото го смятат по-безопасен?
- Няма такива оправдания. Когато момчетата притискат момичетата за секс, най-често получават първо или единствено орален. Лошото е, че наистина става мода. Случва се не само в дискотеките, но дори в училище, по тоалетните. Понякога двама правят секс, докато неколцина гледат и снимат.

 

Учителите знаят ли?
- Те нямат реална власт. А когато някой учител все пак повика родителите, обикновено чува - моето дете не е такова!

 

Според вашите наблюдения момчетата или момичетата започват по-рано да правят секс?
- Момичетата. Като че все повече им харесва те да гонят момчетата. А започнат ли игричка, трудно се отказват. Момичетата на 14-15 най-често се ориентират към батковци на 16-17. Момчетата също търсят каки, но по на 20. И им се получава, заради акселерацията някои от тях може да минат за мъже.

 

Колко рано е твърде рано за секс и до какви психологически травми води избързването?
- Индивидуално е. Но ако на 16 вече са опитали цигари, алкохол, секс и се чувстват преситени, по-лесно се подхлъзват към наркотиците. Когато не са дорасли да правят секс, децата сами попадат в клопката да убеждават себе си, че го искат, без да е така. После се случва момичето да се държи като истинска жертва на насилие: облича се предизвикателно, навира се в ръцете на още момчета, получава етикета "лесна", а това само задълбочава проблема. Понеже е непризната травма, лечението е трудно. Сега работя с 25-годишна жена, която изпитва ужас от половия акт. Изглежда секси, целува се с мъжете, но дотам. Само защото първите няколко пъти в леглото са били болезнено несполучливи -  била на 15, а той - на 16, и не разбрал какво изпитва тя. Сега се надявам да й помогнем с психотерапия.

 

По интернет стана практика да се разиграва девственост на търг. Сделка ли е тя и у нас?
- За български търгове не съм чувала, но при ромските сватби за девствено момиче още се плаща.

 

 

 Ракия със сол за булка без чест

 

На девствеността на булката се придава значение и извън малцинствените групи у нас, но в началото на миналия век. Традиционната българска сватба включва изнасяне на невестинската риза след първата брачна нощ, оповестяване на целомъдрието с гърмежи и "блага" ракия. Кошулята се поставя в решето и се дава на свекървата, после се показва и на чакащите вън жени. В решетото се събират пари, които се дават на невестата.
Санкциите при  булка "без чест" са различни - на родителите на булката се отнася "горчива" ракия в пробита чаша, вързана с черна китка, или студена ракия със сол, или пита с дупка в средата, шише без дъно, оглозгани кокали вместо чеверме. Възможно е връщане на невестата и тогава моминият баща трябва да я откупи с пари и ниви. Има и сведения за демонстративно опозоряване на невестата - качване на магаре с лице към опашката или на колесник, при което се пее: "Идем, свате, идем/ ракиу ти носим,/ ако не е мома,/ ракията е гореща,/ като момата е тежка." На места мажат портата на дома на невестата с катран, другаде хвърлят в двора им гърне студена пепел.
Навсякъде вярват, че нечестната невеста носи беда. Безчестието є трябва да се оповести, за да се избегне нещастието. Ако сватовете искат да скрият от хората, свекървата отива в гората и съобщава "на дърветата и камъните" или на добитъка в обора. Момъкът може да запази булката от срам, като си пореже пръста.

 назад съдържание напред

съдържание


Секс за начинаещи
Тийнейджърите знаят какво е кондом, но невинаги го използват. А за да си направят тест за ХИВ, преди да станат на 18, ...


“Б” отборът на Бойко Борисов
ГЕРБ разпредели шефските места в парламента и зам.-министерските кресла. Стартира "проветряването" и в ...


Момчил Андреев: Ще стигнем немските лихви, когато имаме тяхната икономика
Интервю на Петя Димитрова с председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) за ...


Тихият фронт в мнозинството
Свикването на ВНС, промените в конституцията и референдумът за президентска република ще бъдат любимата дъвка до 2011 ......


Член 76, алинея 2
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
БТК 
ОБЩИНСКА БАНКА 
ХЕЛИОС СПА 
ТЕМА СПОРТ 
ТАЛОН АБОНАМЕНТ 
STAR FM 
РАДИО БРАВО 
НОВИНИТЕ 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.