АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Медии

Хороскопиум за народа
Светослав Спасов

Астролозите познават на избори и грешат по всяко друго време. Въпреки това предсказанията са сред най-чаканите рубрики

 

През XXI век доходите на българите ще зависят от американската икономика, а плановете ни за уикенда - от настроението на астролозите, показаха събитията през последните дни. Доскоро мислехме, че авторите на хороскопи са пословични със своята дискретност. Най-характерната сцена, с която свързвахме древната професия, бе как жена със странен външен вид предлага информация срещу заплащане на фона на приглушена светлина и отпускаща музика. Днес и с просто око вече се вижда, че авторите на хороскопи все повече се нуждаят от висока трибуна и голяма аудитория. Великденските празници в Хасково минаха под знака на страх от земетресение. Стреса предизвика щатният автор на хороскопи в "Стандарт" Емил Лещански. В края на миналата година той предрече, че на 19 срещу 20 април разрушителен трус от 6-7 степен по скалата на Рихтер ще разлюлее Хасково и Димитровград. В същия материал астрологът прогнозира и че след 140 години ще дойде краят на света. Миналата седмица звездоброецът повтори предсказанието вече в телевизионен ефир. Изказванията му бяха тиражирани с големи заглавия и от няколко вестника. Те всяха паника сред жителите на Хасково. Хората не се успокоиха от уверенията на специалистите, че Лещански не е сеизмолог и не може да предвещава природни бедствия. В резултат в събота срещу неделя хиляди семейства спаха на открито.

 

За щастие земята под града не се люля. Тя обаче взе да се тресе под краката на злополучния предсказател. Районната прокуратура в Хасково му повдигна обвинение в "предаване на неверни данни за злополука и тревога по интернет, по телевизията и по телефон". И жители се заканиха да търсят сметка за преживените тревоги. Юристи коментираха, че Лещански вероятно ще се размине с глоба до 5000 лева, тъй като съдебното му минало е чисто.

В крайна сметка астрологът-сеизмолог, който в миналото си е работил и като фотограф, се извини. Той каза, че съжалява за всичко, което е причинил на хората в Хасково. Прорицателят не пропусна да се похвали, че все пак е усетил земетресение, но че то ударило Афганистан. Лещански се учуди, че институциите го изкарват терорист №1, и свърза атаките им с това, че бил любимият астролог на Бойко Борисов, тъй като му предсказал изборна победа.

Астролозите са силни, когато решават задачи с понижена трудност. Те почти не правят грешки, когато имат да отгатнат дали България ще влезе в НАТО и ЕС и коя политическа сила ще събере най-много гласове. Прогнозите им обаче са на принципа "от дузпа в тъч", когато става дума за по-сложни ребуси. Както "ТЕМА" вече писа, най-трудно в българската действителност се ориентира живеещата в Милано старозагорка Теодора Стефанова. Въпреки това тя също на драго сърце отговаря на всякакви въпроси. Същата не се обижда, когато бъде наречена личен астролог на италианския премиер Силвио Берлускони. Блондинката се води най-компетентна в областите футбол и политика. Теди вече нееднократно ни развеселява с предсказания, че Митко Бербатов ще играе в Испания, след като напусне "Тотнъм", че "Левски" ще бие БАТЕ (Борисов) и ще влезе в групите на Шампионската лига и че още през 2008-а държавата ще продаде "Булгартабак" на стратегически инвеститор. Въпреки многобройните издънки тя открай време има рубрика в съботния "Експрес". Наскоро "личният астролог на Берлускони" гостува и във VIP Brother 3.

 

Авторите на хороскопи трудно различават чуждестранен инвеститор от обръч от фирми. Въпреки това те толкова често вече се изказват по структуроопределящи теми от икономиката, че май напират за собствен раздел "Прогнозен" в "Държавен вестник", който да се намира непосредствено след "Официален" и "Неофициален". Читателите пък с удоволствие четат писанията им. Потребителите не крият, че обичат рубрики от рода на "Какво вещаят звездите?". Някои се опитват и да се съобразяват с тях. Същите ще се окажат в доста затруднено положение, ако се опитат да изпълнят всичко. Миналия уикенд Амалия от "Сега" посъветва Раците да не се впускат в сексуални авантюри. Неда Иванова от "Телеграф" бе на точно обратното мнение. "Пролет е, разцъфтяват чувства и дървета, не може да издържиш като дърво, не устояваш на напъна" - мотивира се тя. Изданията срещнаха челно прогнозите си и при други знаци от зодиака. Различията в хороскопите може би се дължат на факта, че открай време двете газети са на различни позиции по ключови въпроси в държавата. Като например правилно ли Министерският съвет даде на издателя на "Телеграф" Ирена Кръстева правото да построи без конкурс новата сграда на НАП. "Телеграф" смята, че всичко в сделката е о.к., докато "Сега" силно се съмнява в това.

И ако различията в хороскопите на тези два вестника са до известна степен обясними, при други те по никакъв начин не са. Затова читателите не могат да си отговорят на въпроса защо част от хороскопите изглеждат като писани за държава, в която всички представители на астралните знаци живеят в квартали като столичната "Бояна", а други - като в пловдивския "Столипиново".

 

Съвременната астрология предлага не само мнения по различни политически и икономически теми. Тя е в състояние да разплита загадки и без откъсване от производството. В телевизионния ефир върви реклама на победителката от миналия сезон на "Ясновидци" по bTV Ивелина Христова. В клипа предсказателката обещава да ни реши проблемите, докато работим или си пием бирата. За целта трябва да й изпратим sms, в който лаконично да поясним къде точно ни стяга чепикът. "Да замина ли?" - посочва Ивелина вариант и обещава да разгледа случая и да отвърне само с "да" или "не". В момента рекламата й се върти по кабелни телевизии. Нищо чудно в бъдеще да набере смелост и ресурс и да се прехвърли и в ефирни.

Преди години в един горещ августовски ден на страниците на "Монитор" излезе странен хороскоп. В него се казваше, че за Коледа и Нова година Везните ще получат хубави подаръци от близките си. Читателите не разбраха защо в разгара на лятото вестникът се е замислил за последните дни от годината. По-късно се оказа, че е станал гаф. Хора от изданието поясниха, че през делниците страницата не се прави от астролог, а от обикновен редактор, който в случая я забравил. И понеже графикът го притиснал, се наложило да бръкне във файл със стари хороскопи. За беда извадил доста зимен модел. След инцидента се чу, че целият екип е глобен с по една четвърт от месечните си заплати. "След това шефовете си дадоха сметка, че страницата се чете много, и започнаха да я поръчват на професионалист и в останалите дни от седмицата - коментира журналист в изданието. - Въпреки това пак стават издънки. И астрологът е човек, и на него може да се случи да не си свърши работата. А вестникът не може да излезе без хороскоп. Кой, мислите, го пише тогава?"

 

 

Светлана Тилкова-Алена:

 

Не всички астролози са като Лещански

 

Алена, как да си обясним, че авторът на хороскопи Емил Лещански се занимава със сеизмологочни прогнози?

- В международния етичен кодекс на астролога ясно четем: "При тълкуване на финансови, социални, икономически, политически или геофизични хороскопи, имащи отношение към големи групи хора, астрологът не дава заплашителни предсказания за неизбежни катастрофи, което би довело до възникването на необоснован страх в обществото". Всичко това говори, че в случая с Лещански очевидно става дума за ампутирана професионална етика. Всеки човек носи отговорност за действията си.

Астрологията наистина може да изчисли и тълкува почти всичко, да обвърже с тълкувания целия живот на отделния човек, на политическа партия, на предстоящо очаквано събитие от настоящия живот, но не може да изчисли кога ще настъпи сетният час на човек, нито кога ще има земетресение, торнадо или цунами. Такава математическа формула, резултат на емпирични закономерности, все още не е създадена по света. Ако съществуваше, най-напред астролозите и учените в Япония (най-потърпевшата страна от земетресения) щяха да я открият и използват. Именно поради това се изненадах, че човек, който се нарича астролог, може да си позволи да прави такива прогнози, които обаче тиражира като предсказания заради контакт с разум свише. Това твърдение говори, че неговите прозрения са далеч от астрологията, която няма нищо общо с контактьорството, ясновидството, екстрасензориката. Крайно време е в дебелата глава на българина да попие тази азбучна истина.

 

След случката хората коментират, че астрологията всъщност не е наука, а шарлатанство?

- Тези хора са прави за себе си, колкото и да ми е болно. Но нека сме наясно. Това, което се нарича и отъждествява като астрологията в България от мнозинството хора, е имитация. Тя има толкова общо с истинската астрология, колкото компютърът - с компота. Мнозина аматьори, самоопределящи се като астролози, но без образование, са на нивото на гадателите от кабеларките. Но е странно защо обществото не търси от тях доказателства за тяхната компетентност. Интелигентните и практични хора знаят, че астрологията помага, ако използват услугите на компетентни астролози. Любители - дал Бог. А и хора, които се опитват да правят хороскопи по книгите (моите и преводните). Но те не са астролози.

 

Защо астролозите трудно познават отговорите на обществено значими събития?

- За себе си мога да кажа, че до момента нямам провалила се прогноза. В България само аз правя най-важните за държавата ни политически хороскопи. Когато един астролог работи съгласно правилата на науката астрология, той няма как да сгреши, стига да не надцени своите знания. Причината много от астролозите, или по-точно от хората, наричащи себе си така, да не правят точни прогнози (за познаване не може да се говори) е, че не успяват да тълкуват най-правилно аспектите на планетите и положението им в отделните зодиакални знаци. Затова е по-добре да не се заемат с глобални прогнози, касаещи държавата. Ще си спестят опасността да се изложат и няма да вредят на авторитета на науката.

 

Защо хороскопите на различните вестници често взаимно се изключват?

- Hе е лесно да се направи хороскоп за ден или месец, защото кратките прогнози са най-трудни. Затова често в печатните медии прогнозите се разминават с реалността. Ако обаче един и същ астролог дава прогнози на няколко места и те се разминават, отговорът е ясен: всички те, ако са създадени от един човек, имат допирни точки, но различните издания искат различна информация и тогава тя няма как да се повтаря. А и често медиите обхващат различни периоди от време. Kогато има текстове от други астролози, близки до моите, знам точно откъде са ги свалили и леко променили. Твърдя го, защото няма как десетки хора в България да говорят и пишат като мен, до степен да използват същите паразитни думи. Взаимноизключващи се вестникарски хороскопи може да има и когато дежурният редактор има задачата да напише дневния хороскоп.

 

 

КРИЗА

 В "Монитор", "Телеграф"  и "Експрес" вещае един човек

 

Към момента с предсказания не се занимават единствено бизнес всекидневниците "Дневник", "Класа" и "Пари". Останалите издания разполагат със специален човек, който върши работата.  Както вече стана дума, в "Стандарт" това е Емил Лещански. В "Нощен труд" предсказанията се правят от астроложката на bTV Алена. В "Труд" е Юлия, а в "24 часа" - Кети Мартинова. В "Сега" се редуват Амалия и Анна Мария, докато в "Новинар" работи Антония Мечкова. В "Монитор", "Телеграф" и "Експрес", изданията на Ирена Кръстева, трите астропрогнози се правят от един и същ човек - Неда Иванова. "Дума" пуска хороскопите си неподписани. Колеги на журналистите в червения орган се шегуват, че прогнозите там се пишат така, както се взимат решенията в Министерския съвет - колективно.

 назад съдържание напред

съдържание


Бъбречна недостатъчност
Обявите в Мрежата за продажба на бъбрек набъбват, цените - също. Докато трансплантациите у нас са в криза, пътят към ...


Мажоритарни, дори мажоретни
Добре организирани групи от малцинства могат да решат вота в 31-те едномандатни избирателни райони Може ...


Точка на лихвоточката
Притежателите на жилищноспестовни влогове имат последен шанс да осребрят вложенията си Хиляди българи, ...


Любен Дилов-син: Най-логично е да се разделим с ЛИДЕР
Интервю на Йордан Мичев с депутата от Движение "Напред" за "куклите" от Магурата, които станаха ......


Лека нощ, деца!
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
VOLKSWAGEN 
БТК 
МВР 
ОБЩИНСКА БАНКА 
ТАЛОН АБОНАМЕНТ 
STAR FM 
НОВИНИТЕ 
РАДИО БРАВО 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.