АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Арт

С нож и вилица дотук!
Елица Димова

Гениалните неща са прости, смята карвинг майсторът на "Гранд Хотел София" Юри Димо. Плодово-зеленчуковите му композиции вместо с бурни овации често са посрещани от гостите с облизване

 

От чушка, домат, краставица, лук и сирене със сигурност може да си направиш шопска салата. С две-три маслини и малко зехтин вече наподобява гръцка, но след стръкчето магданоз за украса тотално се изчерпва творческото мислене на всяка забързана домакиня. Най-голямата дилема често е тараторената - да бъдат ли краставиците настъргани или на кубчета? По този проблем от години се водят ожесточени спорове, но категоричен отговор все още няма. Когато обаче се появи човек, който от тиква прави пиле, от глава на целина - Буда, а от батат - Айфелова кула, домакините започват да гледат недоверчиво. Всичко това звучи толкова трудно, колкото и изглежда. Нарича се карвинг (от англ. ез. Carve - дълбая с длето). Може да се каже и по-разказвателно - оформяне на красиви фигури от плодове и зеленчуци.

 

Made in Thailand

Карвингът е кулинарно изкуство, все още слабо популярно у нас, но с история, достойна за уважение. Легенда разказва, че преди повече от 600 години в Тайланд по време на Кралския фестивал съществувал обичай да се пускат фенери по реката. През 1364 г. организаторката Нанг Напомас решила да украси фенера си с плодове и зеленчуци, оформени в различни фигурки, и с това изумила крал Фра Руанг. Той бил толкова впечатлен от огромната й водна лилия с кацнали птици около нея, че наредил фенерът на Напомас да се превърне в изкуство, задължително за изучаване. По-късно карвингът вече се практикува като традиционна техника в Китай и в Япония, а от плодовете и зеленчуците са изобразявани не само цветя и животни, но и императори, митични богове и сгради. Ето защо често в интернет човек може да огладнее при вида на "Тадж Махал" от тиква или картофен Колизеум.

"Освен тази легенда не знам нищо друго за карвинга, пък и не съм имал щастието да посетя Тайланд, Китай или Япония", споделя най-известният специалист по карвинг у нас Юри Димо. Затова пък вече пета година прави обядите и вечерите в столичните хотели по-красиви със своите пищни плодово-зеленчукови композиции. Надписът върху визитката му - kitchen artist, пък е още едно доказателство, че възприема професията си не като обикновена занимавка или хоби, а като истинско изкуство.

 

От ориза със зеленчуци към пилето от тиква

Украинецът от български произход е абсолютно самоук, но това не му пречи днес да бъде единственият маестро по карвинг у нас, от когото черпят знания и вдъхновение курсистите в "Академия 5 звезди" към "Гранд Хотел София". Юри Димо пристигнал в България през 1994 г., за да учи флейта в Музикалната академия. "Средното ми образование е "артист на духов оркестър и преподавател по музика" и се отвори възможност да уча тук. Семейството ми ме последва, но скоро прекъснах следването си и започнах работа като разносвач на храна в китайски ресторант", спомня си той. До този момент Димо не прави разлика между омлет и бъркани яйца, нито пък смята, че някога ще учи други хора на кулинарни техники. След ускорено преминаване през джунглата на софийските кръчми и ресторанти украинецът завършва готварски курс и подава документи в "Радисън САС".

"Започнах през 2004 г. като нощен готвач - отговарях за издаването на поръчки, румсървис и подготовка на закуската. След работно време си правех разни фигурки от плодове и зеленчуци. Неусетно все повече се ровех в интернет и търсех нови снимки. Дори и не разбрах как се запалих", спомня си Димо. По това време той не познава други хора у нас, занимаващи се с карвинг, а информацията за новата си страст намира само в мрежата. Тя обаче се оказва напълно достатъчна, за да си тръгне две години по-късно с две бронзови отличия от московското състезание за Кремълската купа по карвинг, а през 2007 г. в Римини, Италия, да спечели златото. "Много е трудно да се учиш от интернет, въпреки че всичко гениално е просто. Има основни техники и много въображение", категоричен е Юри Димо, който до ден днешен се самообразова от чуждите сайтове. Най-добри според статистиката в Европа са италианците, турците и чехите, но техните школи по карвинг от години обучават курсисти, докато у нас освен Димо има само още един карвинг майстор - Мариан Костов във Варна.

 

Из мъките на плодовото изкуство

Оформянето на плодово-зеленчуковите фигури е особено популярно в хотелските комплекси по морето. Там най-често около масите с карвинг композиции се струпват въоръжени с фотоапарати гостите на хотела - гледката е атрактивна, а апетитът в all inclusive комплексите - особено голям. В Турция майсторите от Измир дълбаят с часове дини и пъпеши до басейна, но в "Гранд Хотел София" Юри Димо само подрежда композициите и отново влиза в кухнята, за да подготви следващите фигури. "Ние не сме туристически тип хотел и хората много не се впечатляват. Веднъж обаче няколко гости толкова харесали карвинг фигурите ми, че им се приискало да си хапнат от тях", смее се маестрото. След като преглътнали парчетата тиква, пъпеш и диня, Димо осъзнал, че и най-голямото изкуство отстъпва пред скърцащия стомашно-чревен тракт.

Висшият кулинарен пилотаж не плаши курсистите му в "Академия 5 звезди", но много бързо убива ентусиазма им. Димо е любимец на бъдещите майстори, но не им спестява и предупреждението, че нищо няма да излезе нито от втория, нито от четвъртия или петия път. "Мрънкат, че не става, но тогава им казвам да се сетят къде бяха вчера и къде са днес. Обикновено в средата на първо ниво - към шестия ден, виждат, че нещата започват да се получават, и решават, че вече знаят много. Тогава им показвам някои тайландски и китайски техники и очите им се уголемяват. Ето, така ги спечелвам за второто ниво. Най-важното обаче е първото, защото се учат основните техники. След това просто фигурите стават по-сложни", обяснява специалистът по карвинг. Десетдневните му курсове са подходящи както да хора от кулинарния бранш, така и за амбициозни домакини, които не се задоволяват с това да оформят розичка от домат.

 

"Работех като готвач, но ми омръзна, затова се запалих по карвинга. Трудно е, защото са важни детайлите, как да направиш нещата да изпъкнат под различен ъгъл. Вече съм трето ниво и за щастие не е имало моменти, в които да хвърля ножовете и да си тръгна", споделя Маги от Пловдив. Тя е вече "напред с материала" и не мига на парцали, когато Димо й даде за задача да направи роза от глава целина. "В началото им е трудно да си представят как от един корен можеш да направиш цвете, а 80% от крайния резултат е в главата. Винаги водещо е желанието, но човек трябва да има поне малко художествено виждане, да е една идея над нивото на училищното изобразително изкуство", твърди Димо.

Въпреки уверението му, че не е чак толкова трудно, правенето на птица от тиква изглежда почти толкова лесно, колкото и неразгаданият номер на Астор с махането на главата.назад съдържание напред

съдържание


Девалвация на радостите и ценностите
Не само хладилникът "Мраз" и телевизорът "Опера" излязоха от употреба с идването на демокрацията ...


Столица в чувал
В общината са категорични, че този път ще се стигне до край в развалянето на концесията за боклука. В очакване на ...


По ръба на фалита
Кредити смазват агропроизводителите, ще оцелеят само ферми, които са под покровителството на властимащите, уверяват ...


Жозеф Дол: В ЕНП съединението прави силата
Интервю на Ясен Люцканов с председателя на групата на ЕНП-ЕД в Европейския парламент за потенциала на българските им ......


Анимация
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
VOLKSWAGEN 
NISSAN 
ДСК 
ОБЩИНСКА БАНКА 
ТЕМА СПОРТ 
ТАЛОН АБОНАМЕНТ 
STAR FM РАДИО 
НОВИНИТЕ 
РАДИО БРАВО 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.