АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Медицина

Война до последното хапче
Мариана Тодорова

В един отбор ли играят мощните фармацевтични концерни или си подливат вода? Има ли разлика между ваксините "Силгард" и "Церварикс" и между "Левитра" и "Виагра"? Отговорът се размива между годишните финансови отчети на компаниите

 

 

Фармацевтичната индустрия отдавна е бойно поле. Лекарствата са нейните муниции. Въпросът е кои сме ние - оцеляващи или жертви?

Отвъд океана три жени умряха непосредствено след ваксинация, а смъртта им предизвика паника на няколко континента. Главен заподозрян бе препаратът "Силгард", който предпазва дамите от развитието на рак на маточната шийка. Според данни на британския вестник "Дейли Телеграф" американките получили сърдечносъдови проблеми в резултат на медикамента и починали заради тях. Имало и подозрения за предизвикани странични ефекти от него при други 1700 жени в САЩ.

Понеже същата ваксина се използва и у нас, новината превзе интернет форумите. Майки, лекари и служители от фирмата вносителка заспориха полезна или не е тя, а също не трябва ли да се изчака, преди да се мине към масовото й използване.

 

Профилактичната антиракова ваксина "Силгард" е регистрирана в Американската агенция за лекарствата и храните през лятото на 2006 г. През септември същата година е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, а три месеца по-късно - от Изпълнителната агенция по лекарствата у нас. От началото на тази година се предлага в родната аптечна мрежа. Поставя се на три пъти по специална схема в рамките на 6 месеца. Едната доза на българския пазар струва 270-280 лв.

Ваксината създава траен имунитет срещу четирите най-опасни вида папилома вирус, който причиняват рак на шийката на матката, твърдят специалистите от фирмата производител "Мерк". Обясняват също, че преди да бъде одобрена и да стъпи на пазара, били направени клинични изследвания върху 25 000 души в две възрастови групи - 16-26 години и 9-15 години. Половината от тях са ваксинирани, а на останалите е сложено плацебо. Проучванията установили, че препаратът дава странични ефекти в рамките на нормалното - зачервяване на кожата в мястото на убождане, леко неразположение, температура и т.н. Но това се случва при по-малко от 10% от "боцнатите" и е в реда на нещата. Тези реакции на организма са характерни и за други ваксини. Тежки усложнения обаче в резултат на "Силгард" не са наблюдавани. От "Мерк" признават, че наистина има смъртни случаи, но предизвикани по други причини - например сериозно сърдечно заболяване още преди ваксинацията.

 

Около 1000 българки вече са използвали препарата.Може би всички си спомнят как в Националния център по заразни и паразитни болести в началото на годината безплатно бяха ваксинирани Блага Първанова, дъщеря на народния представител д-р Антония Първанова, една от близначките на джаз певицата Камелия Тодорова и щерката на Данчо Караджов - Лора. Тогава директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Богдан Петрунов каза, че "Силгард" е огромно научно постижение и отговаря на всички медицински стандарти.

Сега случайно или не той хвърли вината за скандала върху компанията "Глаксо Смит Клайн", която скоро ще пусне на пазара своя отговор срещу рака на шийката на матката - "Церварикс". Дори не изключи възможността публикацията в английския печат да е начало на конкурентна война между двата антиракови препарата.

От офиса на британския фармацевтичен гигант в България определиха хвърлените от професора нападки като "проява на лош вкус". "Принципите и етиката на "Глаксо Смит Клайн" не допускат коментари или сравнения на наши с конкурентни продукти. Комуникацията ни с лекари и пациенти е основана единствено на факти за нашите собствени лекарства и ваксини", обясняват от компанията. По думите им още в началото на 90-те години на миналия век те успешно стартират разработката на ваксината срещу рак на маточната шийка. След това тя минава през години изследвания и клинични изпитвания за безопасност и ефикасност. "Церварикс" е предназначена за жени на възраст от 10 до 55 г. и се прилага мускулно. Очаква се в рамките на настоящия месец ваксината да получи регистрация и да влезе в аптеките.

 

Какъв пазарен дял ще завземе всяка от конкурентните компании - все още е трудно да се каже. Практиката показва, че за всички продукти има място под слънцето.

Може би обаче малцина си спомнят как през 2005 г. избухна друг подобен скандал. Паниката тогава бе провокирана от лекарството "Липобай" на немската фармацевтична фирма "Байер". Германците сами го изтеглиха от пазара след серия негативни съобщения в медиите. Според информациите в комбинация с други препарати причинявало смърт, разграждайки мускулните клетки.

"Дали "Липобай" е причина за смъртта на 52 души или за живота на 15 000? Отговорът на въпроса зависи от това кой чии интереси брани", написа тогава в. "Франкфуртер рундшау". Друг местен ежедневник отиде по-далеч - обясни скандала с войната между фармацевтичните фирми. И в това като че ли имаше известна доза истина. "Байер" например от години е в жестока конкуренция с американците "Пфайзер". Битката е неравна и понякога коства милиарди долари загуба на немците.

 

Съобщенията за смъртта на над 50 души от антихолестеролното "Липобай" видяха бял свят дни след като стана ясно, че немската компания е спечелила от него над 570 милиона долара. Американците, които през 2004 г. взеха 5 милиарда долара от своя "Липитор", явно са се притеснили и са решили да прибягнат до "удар под кръста". Или поне така предположиха германските анализатори.

Конкуренцията между двете компании стана видима с просто око около появата на хапчетата срещу еректилна дисфункция. Според редица проучвания оранжевата "Левитра" на "Байер" има по-малко странични ефекти от синята "Виагра" на "Пфайзер". Немски доктори поискаха Федералният институт за лекарства и медицинска техника да проучи 18-те смъртни случая в страната, свързани с употребата на американското синьо хапче за потентност. И дори призоваха да бъде забранено на немския пазар. От "Пфайзер" реагираха незабавно. Лекарството все още се продава не само в Германия, но и в цял свят, въпреки че в архивите на американската администрация за храните и лекарствата се пазят данни за 983 смъртни случая, свързани с консумацията на "Виагра".

 

Историята на фармацевтиката познава и други атаки. През последните години сме свидетели на периодични публикации срещу таблетките "Тамифлу" на швейцарския фармацевтичен гигант "Рош". Антивирусният медикамент нашумя покрай птичия грип и също бе обвинен за няколко смъртни случая. Американските здравни власти обясниха, че над 2000 души са показали анормално поведение след приема на таблетките. Така захраниха слуха, че "Тамифлу" едва ли не предизвиква лудост. Масло в огъня наля и Световната здравна организация, която обяви, че лекарството не се е оказало особено ефикасно при лечението на хора с птичи грип.назад съдържание напред

съдържание


Първа борсова криза
Разглезеният пазар трудно преглътна временното понижение на цените на акциите ...


Многото лица на левицата
"Що е ляво и има ли то почва у нас?" - изборите в Свиленград, Благоевград и София дадоха различни отговори ...


Кметове и съветници казват колко да плащаме
Двойно могат да скочат налозите след решение на местната власт Екипът на ...


Борис Велчев: Ужасих се от купуването на гласове
Интервю на Йордан Мичев с главния прокурор за трудностите при разследването на "шумните" дела, за липсата ......


Плати и гласувай!
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
НАФТЕКС 
BMW GROUP 
VOLVO 
RENAULT 
LAND ROVER 
ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА 
JIM BEAM 
JOHNNIE WALKER 
АКТАВИС 
БГ РАДИО 
НОВИНИТЕ.BG 
BG EXPRESS 
BRAVO RADIO 
RED DEVIL 
FM+ 
РАДИО ВИТОША 
ФОКУС 
ИНФО РАДИО 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.