АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Икономика

Сивият цвят на бензина
Мариана Тодорова

Над 40 на сто от горивата не отговарят на техническите изисквания за качество, внесени са нелегално и се продават на дъмпингови цени в малки и скрити бензиностанции

 

Пазарът на петролни продукти е най-големият в страната, като годишният оборот на всички бензиностанции (около 2500 обекта) надхвърля един милиард лева. Може би затова изявлението на изпълнителния директор на „Петрол" Светослав Йорданов, че „около 40 на сто от пазара на горива у нас работи в сивата икономика", предизвика такъв шумен отзвук както сред потребителите на петролните продукти, така и сред търговците.

През изминалата седмица представители на големите вериги бензиностанции („Петрол", „ЛУКойл", OMV, Shell и „Екопетролиум") се обединиха около твърдението, че „сивите" горива, продавани на дъмпингови цени в малки и никому неизвестни бензиностанции, не отговарят на стандартите за качество. Те или се внасят контрабандно и не се облагат с акцизи, или се приготвят от евтини съставки, които са много вредни както за автомобилите, така и за околната среда. Според тях цените на тези горива (продавани на малките обекти) са с 10-15% по-ниски от реалните. „Само този факт трябва да накара потенциалните клиенти да се замислят, преди да заредят гориво", алармира Светослав Йорданов.

 

Той твърди, че не е нормално в края на тази година у нас да има 2500 обекта, докато през 1999 г. те са били около 900 (бензиностанциите са се увеличили 2.5 пъти в рамките на две-три години). „За изграждането и поддържането на един обект се изискват големи инвестиции. Затова е странно, че в малките градове и села, където безработицата е голяма и хората не разполагат с достатъчно средства за живот, бензиностанциите никнат една след друга и техните собственици са предимно „бедни" съграждани", заяви и шефът на Дирекция „Инвестиции" Радосвет Марков. Не е ясно и как собствениците на тези обекти успяват да върнат вложените средства в рамките на една година, освен ако не заобикалят законите".

Информацията за контрабанден внос на горива се потвърди и от експерти в Агенция „Митници". Оттам обясняват, че в последно време се отчита ненормално висок внос на газьол за промишлени и комунални цели, чието потребление иначе е твърде ниско. Това гориво (за чийто внос не се плаща акциз) се продава като ТИР-дизел. „Така измамата е двойна - държавата не получава акциз, а потребителите развалят колите си", обясняват още експертите от агенцията.

 

По официални данни на агенцията дневно в страната влизат около 350 тона течни горива. Най-честите нарушения при вноса са свързани с използването на фалшиви декларации, в които се подменя съдържанието или се укрива тонажът. През последното шестмесечие е регистриран необясним спад в приходите от вноса на нефтопродукти - внесените продукти през 2000 г. са за около 110 млн. лв., а през миналата година стойността им достига едва 42 млн. лв. В същото време няма данни за намаляване на потреблението на горива. Загубите за бюджета от контрабандния внос възлизат на около 500 хиляди лева дневно. Въпреки това прогнозите са, че делът на „сивите" горива ще се увеличава, ако правителството не вземе мерки. От големите компании съобщиха, че докато това стане, те ще разчитат на здравия разум на потребителите и на ежедневните проверки на обектите за качеството на горивата, което се предлага там.

 

Ръководството на „Петрол" съобщи още, че за да се гарантира максимално добро качество на предлаганите петролни продукти, компанията ще инвестира над 2 млн. лв. в изграждането на най-голямата в Югоизточна Европа лаборатория за изпитване на качеството на горивата. Тя ще се помещава в сегашната петролна база в „Илиянци" и достъп до нея ще имат всички компании, търгуващи с петролни продукти.

 

 

 

 

Инвестиционни аномалии

 

България все още не е изработила икономически модел на развитие и не е дефинирала приоритетите си, което създава неблагоприятен инвестиционен климат, смятат експертите на BIBA

 

 

„България е на последно място в привличането на инвестиции в сравнение с останалите страни, поели пътя на прехода в началото на 90-те години" - констатират експертите на Българската международна стопанска асоциация (BIBA) в Бялата книга на чуждестранните инвеститори за 2002 г. Документът беше публикуван през седмицата на Интернет-страницата на неправителствената организация и представен на премиера Симеон Сакскобургготски.

В страните от Централна и Източна Европа делът на общите инвестиции заема около 30% от брутния им вътрешен продукт, в България едва достига малко над половината от това равнище - около 18% през 2000 г. и 20% през 2001 г. „Причините за това са многобройни - от чисто политически неблагоприятни фактори до липса на инициативи за ускоряване на структурната реформа и привеждането на икономиката в съответствие с правилата на международния бизнес по отношение на данъчната и законовата уредба", обясни вицепрезидентът на BIBA Саша Безуханова.

 

Най-големите пречки за инвеститорите продължават да са бюрокрацията и неясните и непрекъснато сменящи се закони, признават от Агенцията за чуждестранни инвестиции. Това мнение споделят и експертите от международната одиторска фирма KPMG, като уточняват, че инвестиционният климат у нас се е подобрил в сравнение с 2000 г. Основните мотивиращи фактори са развиващият се пазар, квалифицираната работна ръка, по-ниските разходи за труд и получената от България покана за членство в НАТО, както и положителните тенденции за членство в ЕС. Основните пречки пред чуждите инвеститори са намалената покупателна способност на местните потребители и нарастването на корупцията, допълват от KPMG.

 

Западни анализатори на инвестиционния климат в Европа отчитат нарастване общия брой на инвестирането на зелено у нас. Въпреки тази позитивна тенденция обаче България все още изостава значително от останалите страни в преход. Нашият дял в общия брой сериозни инвестиционни проекти в Европа е едва 1%, докато за сравнение Румъния отчита през последната година почти двоен ръст - от 2% на 4%, а Чехия продължава да е начело с 8% дял от общите инвестиции в Европа. „Това не означава, че у нас няма нови производства. Проблемът по-скоро е в това, че всеки инвеститор от среден или по-голям мащаб, след като проучи условията за инвестиране у нас, не вижда основания да го прави", уточни още Саша Безуханова. Според нея сега, след като отмина основната вълна на приватизацията, правителството трябва да насочи усилията си към създаването на условия за ускорено икономическо развитие.

На първо място е необходимо подобряване на работата в съдебната система - налагане на бързо арбитражно производство, реален контрол върху дейността на магистратите, генерален ремонт на Гражданско-процесуалния кодекс и реалното му прилагане. На второ място - да се подобри дейността на митниците и да се повиши активността на данъчната администрация. Нужно е да се създаде и експортно-импортна банка, която да насърчи дейността на предприятията по пласмента. Според експертите в BIBA Агенцията за чуждестранни инвестиции би трябвало да се реорганизира и в бъдеще не само да действа като „информационен център", а да носи и пряка отговорност за намаляването на инвестициите.

 

Според неокончателни данни чуждите инвестиции към края на тази година ще възлязат на $600 млн. при $694 млн. за 2001 г. Привлеченият дялов капитал от инвестиции на зелено към септември 2002 г. е $334.2 млн. при $314.3 млн. към същия период на миналата година. Друга положителна тенденция е увеличаването обема на реинвестираната печалба. „Общият размер на чуждите инвестиции се е повлиял негативно единствено от вътрешнофирмените кредити, които са с отрицателен размер", призна преди известно време председателят на АЧИ Николай Маринов. Според него вложенията на зелено са по-важни за икономиката ни, защото така се разкриват повече работни места и се въвеждат нови технологии в производството. От друга страна, инвестирането на зелено отразявало по-точно отношението на чуждите предприемачи към икономическия климат в страната.

Според експертите от BIBA инвеститорите са настроени положително към бизнесклимата у нас, но все още България не е конкурентоспособна в надпреварата си със страните от Централна и Източна Европа за привличането на чужди капитали. „Трябва да насърчим инвеститорския интерес към малките и средните предприятия", уточни Саша Безуханова.

 

Въпреки неблагоприятните международни условия (рецесията, която настъпи след атентата в САЩ на 11 септември 2001 г., и силната конкуренция между страните от Източна Европа) и чисто родните бюрократични и законодателни пречки у нас са постъпили немалко инвестиции. „През тази година АЧИ работи по 45 нови проекта, като към септември най-голям е делът на преките чуждестранни инвестиции в областта на енергетиката, търговията и ремонтните дейности, преработващата промишленост, операциите с недвижими имоти и бизнесуслугите", уточни Николай Маринов и добави, че „най-големите инвеститори у нас за последните десет години са Гърция, Германия, Италия, Белгия и Австрия". Според него след като получихме поканата за присъединяването ни към НАТО, интерес към различни отрасли са показали и много американски компании. За тях приемането ни в Алианса е важно, защото това до известна степен ще гарантира инвестициите им.назад съдържание напред

съдържание


Жертвеният АЕЦ
Какво е за ЕС и за нас „Козлодуй" - цъкаща атомна бомба или европейско Елдорадо? Когато ...


Вариации на любовната игра в СДС
Интересът на прокуратурата и службите към някои страни от управлението на правителството на Иван Костов убеди ...


Сивият цвят на бензина
Над 40 на сто от горивата не отговарят на техническите изисквания за качество, внесени са нелегално и се продават на ...


Цвятко Цветков: Корупцията е прояла държавата
Глобалният екстремизъм е новата световна заплаха, твърди бившият секретар на МВР и експерт по национална сигурност ......


Отново ни облазват изотзад
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.