АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Интервю

Цвятко Цветков: Корупцията е прояла държавата
Кристи Петрова

Глобалният екстремизъм е новата световна заплаха, твърди бившият секретар на МВР и експерт по национална сигурност

 

Г-н Цветков, има някакво раздвижване покрай спецслужбите през последната седмица. Това периодично се случва, но всеки път се задава въпросът защо точно сега?

- Рисковете и заплахите за сигурността в света вече определено имат наднационален характер. Майсторлъкът е при ограничен национален управленчески суверенитет България да се намести най-удобно в съвременния свят. Ето тук службите изпадат в една особена ситуация. Те тръгват да участват, грубо казано, в международното разделение на труда на всички спецслужби в света срещу глобалните рискове и заплахи. При това мнозина ще искат ние да сме подчинена служба. Но същевременно трябва да се защитават националните интереси.

 

Това означава ли, че спецслужбите ни се управляват дистанционно отвън?

- Ние вече сме в подчинено положение, при което ни се подсказват едни или други задачи, а дори има случаи, в които се изпълняват пряко спуснати отвън указания.

 

Например?

- Едно от тези указания по време на управлението на Костов, дошло от страна на американците, беше България да се отдели от Русия по отношение на всякакви връзки - икономически, политически. Неслучайно руската линия се превърна в основна в Националната служба за сигурност, а бяха закрити американската и английската линии. Не може да закриваш нищо. Малкият трябва да се интересува от всички и да е осторожен към всичко, за да може на базата на получаваната информация да подсказваш на българското управление най-доброто за него. Процесът на противоборство на наша територия се задълбочава за сметка на играта между големите, но една спецслужба винаги трябва да е преди всичко национално ориентирана. Ето сега ние искаме да влезем в ЕС минимум наравно с Румъния. Има обаче сили, които тикат Румъния преди нас. Кой, ако не спецслужбите, трябва да разкриват къде румънците ни подливат вода? В крайна сметка нека и ние да правим същото спрямо тях, но да спечелим.

 

Целта оправдава ли средствата?

- Заедно, групово, вкупом да влезем в ЕС - това може да го говорят политиците. И звучи много красиво. Но работата на спецслужбите е друга. Ето сега румънците се натискат да заграбят колкото се може повече от енергийния пазар на Балканите. Аз питам: не трябва ли българските спецслужби да проверят дали има българи, които помагат на румънците за тази работа? Независимо дали се казват Симеон, Кирил, Милко Ковачев или другояче. И срещу какво го вършат това? Не трябва ли също така спецслужбите да се интересуват какви потоци идват насам, докато децата ни емигрират в чужбина? Не трябва ли да се интересуват какво водят пришълците след себе си по линия на организираната престъпност, по линия на екстремизма, по линия на тероризма? Ето вече имаме солидна китайска общност. Кой следи какво прави тя?

 

Защо смятате, че не се работи в тази насока? Госпожа Чен Шиян според вас защо беше експулсирана от страната?

- Тя е много дребен пример. Какво ще стане, ако всичките тези хора не ги пускат в Европа и се настанят тук, край Дунава?

 

Така или иначе, тези чужди общности у нас вече са факт. Какво правим оттук нататък?

- Би трябвало да се интересуваме непрекъснато какво става покрай тях. А не както е в момента - при Димо Гяуров основната информация идва от вестниците и от агенция "Фокус". На тази база си правят анализите.

 

Поради тази причина ли се иска смяната на ген. Димо Гяуров? Негови врагове твърдят, че името му фигурирало в американски доклад.

- Много трудно е човек да каже дали американските спецслужби са правили разработка за някого, защото те не издават лесно такива неща. Американците искат нашите тайни, искат нашата агентура, но тяхната не я дават.

 

Май не е точно така. На прима виста се сещам поне за трима влиятелни хора в държавата, които са си отишли под предлог, че американците така искат.

- Какво излиза на повърхността като мотив и дали въобще е вярно, е спорно нещо. За мен Димо Гяуров е едно недоразумение. Момчето е умно, има достатъчно професионални възможности като адвокат. Малко сигурно е засмукал и от политиката покрай СДС. Но за да ръководиш българското разузнаване, трябва много повече. Поставен там, той не се разви.

 

Как е трябвало да се развие?

- Задължително е да се мине по различните стъпала. Димо Гяуров беше "на Ви" с разузнаването. Затова сега се говори, че на този пост трябва да застане сравнително неутрален политик. Той трябва да разбира от всичките тези неща, за които говорим. Но дори да не е най-сведущ, трябва да е подпрян от много силни заместници. Докато Гяуров не назначи нито един титуляр-заместник.

 

Може да се е страхувал от конкуренция?

- Ако си е мислел, че по този начин някой може да му клати стола, това също е елемент от недоразумението. Ако се чувстваш достатъчно подготвен и смяташ, че си тежиш на мястото, няма да тръгнеш да се страхуваш да не попаднеш в нечия сянка. Напротив - ще искаш професионалисти край себе си, за да станеш още по-силен.

 

Все пак защо смяната на ген. Гяуров се иска точно в този момент?

- Аз се чудя на президента Първанов. Според мен това трябваше да стане отдавна.

 

Имате ли си в БСП алтернативна кандидатура за този пост?

- Предложението ще дойде от страна на президента. БСП може да му посочи фигури, които биха били подходящи за ръководител на българското разузнаване, но това не значи, че той ще се спре на някоя от тях. Президентът все пак не е партиен лидер. А и Георги Първанов вече доказа, че мисли като държавник. Иначе ние имаме не една, а няколко възможни кандидатури.

 

Кандидатът ви за шеф на Бюрото по финансово разузнаване сред тях ли е отново?

- Това по-скоро не беше кандидатура на БСП, а имаше частен характер. И както се видя, не стана. Понякога това, че даден човек произлиза от средите на БСП и е член на Висшия съвет, не означава, че кандидатурата му произлиза оттам.

 

Кои все пак са основните задачи, които би трябвало да са на дневен ред пред Националната разузнавателна служба?

- Глобализацията не можеше да не се отрази и върху организираната престъпност. Както се вижда, това вече е факт и е хубаво, че големите държави овреме отчетоха този рисков фактор наравно с тероризма. Мога обаче отсега да предвидя, че в скоро време ще стане реална заплаха още един трети рисков фактор, за който сега никой не говори и като че ли никой не го вижда. Казвам това за пръв път в "ТЕМА". Може да се очаква, че ще се появи глобалният екстремизъм. Във всички държави почти специалните служби се борят с това явление - било то десен, било то религиозен, било то етнически екстремизъм. Глобалният екстремизъм обаче е заплаха, която предстои, и още отсега трябва спецслужбите да следят много внимателно за появата на кълновете му. Защото в крайна сметка тази трета опасност може на много места да получи допирни точки с другите две - и по отношение на финансиране, и по отношение на използването на методите на терора.

 

Как ще коментирате скандала с подслушването на министър Антон Станков?

- Очевидно е, че са подслушвани две лица, които впоследствие бяха арестувани - Пламен Симов и Живко Георгиев. Моето лично мнение за тях е, че са мошеници, които си въобразяват, че играят и някаква роля в българската политика. Пламен Симов е известен още отпреди 10 ноември. Знам достатъчно неща за него. Живко Георгиев е също мошеник, но на работа в службите. Приказките им, че могат да клатят държавата и да свалят правителства, са дрън-дрън глупости. Те не са мошеници от много голям калибър. Но опитът разработките срещу тях да се използват за решаването на конфликти между съдебна и изпълнителна власт е много опасен прецедент. Това в никакъв случай не бива да се толерира.

 

Трябва ли да се направят промени в Закона за специалните разузнавателни средства?

- Той е несъвършен в частта му за използване на информацията, получена от тях. Законът позволява т. нар. скрито подслушване. Вместо да те подслушвам пряко, аз намирам някоя твоя връзка - било то любовник, било то приятелка. Разрешаващите това не могат да уловят тези хитрини на МВР и по този начин се подслушват и политици. Второ, не знам случай окръжните съдии, които в момента дават разрешенията, да са се интересували каква е съдбата на разписаните от тях подслушвания. Преди година покрай "Филчевгейт" беше установено, че от

10 000 подслушвания по-малко от 100 са били резонни. Това е прекалено скъпо нещо, но в същото време връзката се къса. Пълен абсурд е съдията да контролира това. За МВР обаче е изгодно да е така, защото по този начин получава информация, която може да се разпръсне по различни масиви и един ден да послужи за нещо.

 

Какво според вас имаше предвид г-н Джеймс Пардю, говорейки за срастването на политическата прослойка у нас с организираната престъпност? Звучи много общо, но така ли е наистина?

- В доклада на американската разузнавателна общност имаше един сериозен извод - че в страните от бившия социалистически лагер има опасност организираната престъпност да стане по-силна като власт от реалната, легитимната власт. Аз мисля, че Пардю, а преди това и Лондон, ни подсказаха, че са наясно, че зад избирането на някои политици в България стои капитал със съмнителен генезис. По същия начин се плаща за влияние в редица сектори на икономиката и бизнеса.

 

Какви са в момента по ваша информация тарифите за купуване на висши държавни постове? Ако искам да стана зам.-министър примерно, колко трябва да платя?

- Депутатските места в сега действащото Народно събрание се изчисляваха на около 50 хил. долара.

 

Това звучи абсурдно.

- Толкова пари може да бъдат похарчени, за да стигнеш до избираемо място. Това е непроверимо, естествено, но така се говори и аз съм склонен да приема, че горе-долу това е цената. Пак по данни, които по никакъв начин човек като мен не може да провери, са дадени 1 млн. лв. на една много високопоставена личност. Той не успял да назначи съответния човек за министър, но за сметка на това назначил един друг министър и двама зам.-министри, които да вършат работата на въпросната фирма, която дава парите.

 

Това е направо като Home Shopping - плащащ за едно нещо, получаваш три.

- Ако бяха назначили министъра на мястото, което са искали, щеше да им бъде най-полезен, но какво да се прави...

 

Ако говорим за такива цени, то вербуването срещу заплащане на полицейски служители си е евтиния. Говори се, че някои групировки плащат по 2000-3000 долара месечно хонорар за спокойствието си на определени хора в системата на МВР, които не са чак толкова високо в йерархията.

- Назначенията в някои структури на МВР вървят и по 5000 марки. Много е страшно и обидно да се назначават хора в службите срещу пари. Във всеки случай това не е масова практика, защото отблагодаряването с финикийски знаци може да стане по много начини. Голямата свобода в сферата на икономиката позволява и непряка форма на заплащане. Корупцията е прояла страхотно държавния организъм. Обикновеният човек просто не може да си представи за какво става дума. Преди седмица в "Шератон" официално бяха изнесени едни страхотни данни. Лидия Шулева спомена за 36% дял на сивата икономика. За да се казва това официално, значи тя вече е стигнала 50%.

 

Ще се справим ли с корупцията, ако привлечем у нас повече фирми като "Краун Ейджънтс" примерно?

- "Краун Ейджънтс" е стара, добра и силна форма на работа на английското разузнаване. Позволявам си да твърдя, че това, което се говори в Лондон, до голяма степен се дължи на докладите на "Краун Ейджънтс", но в пълния им и подробен вид. По-малката част от тези доклади се дава на Милен Велчев и на Симеон Сакскобургготски. Чуждите разузнавания знаят какво става тук и аз очаквам нови скандали. Изказването на Пардю въобще не беше случайно.

 

Всяка една опозиция дублира официалните служби. Как върви разузнаването в БСП, в час ли сте?

- В час сме. Даже често сме пµ в час от тези, които са на работа в държавните институции.

 

Знаете ли коя групировка къде има надмощие, говорят ли ви честите атентати в последно време за една или друга тенденция?

- Знаем не само за какво се борят помежду си групировките, но знаем и за връзките им с определени хора от висшия ешелон на властта. Друг е въпросът тези връзки какво носят - дали полза за България или пък лична полза. Още от 1990 г. групи и групички започнаха подготовката за пладнешкия грабеж на България. Сега вече се говори за лондонска група, която се захранва у нас не много законно. И за свързаната с нея юридическа група, която практически й слугува, като срещу това получава трохи. При това не много малки.

 

Ще продължи ли дълго боричкането между групировките? Има ли още какво да делят?

- Обикновеният човек не усеща толкова върху гърба си някои неща като преразпределението на наркотрафика и на контрабандата примерно. Иде на ред компютърната престъпност, която носи доста добри печалби. Започва и подготовката за продажбата на последното национално богатство - земята. Сега една част от организираната престъпност купува евтино земя, за да я препродаде впоследствие скъпо. Преразпределението на организираната престъпност води и до смяна на чадърджиите.

 

Интересен термин. Така ли наричате хората, които подсигуряват гръб на организираната престъпност?

- Да, това са хората, които слагат политически и институционален чадър над някого. Чадърджията може да е прокурор, полицай, следовател, зам.-министър.назад съдържание напред

съдържание


Жертвеният АЕЦ
Какво е за ЕС и за нас „Козлодуй" - цъкаща атомна бомба или европейско Елдорадо? Когато ...


Вариации на любовната игра в СДС
Интересът на прокуратурата и службите към някои страни от управлението на правителството на Иван Костов убеди ...


Сивият цвят на бензина
Над 40 на сто от горивата не отговарят на техническите изисквания за качество, внесени са нелегално и се продават на ...


Цвятко Цветков: Корупцията е прояла държавата
Глобалният екстремизъм е новата световна заплаха, твърди бившият секретар на МВР и експерт по национална сигурност ......


Отново ни облазват изотзад
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.