АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

Вариации на любовната игра в СДС
Пепа Витанова

Интересът на прокуратурата и службите към някои страни от управлението на правителството на Иван Костов убеди Командира и Надежда, че нямат бъдеще един без друг

 

Енигматичният обяд на Надежда Михайлова с Джеймс Пардю от миналата седмица намери точното си тълкувание през дните, в които Надето обиколи Китай. Акцентът на разговорите между лидерката на СДС и американския посланик бил предстоящата смяна на директора на Националната разузнавателна служба, твърдят информирани източници. Сегашният шеф Димо Гяуров предстои да оглави посолството ни в Унгария. Кой ще го наследи в НРС - човекът на БСП ген. Бриго Аспарухов или някой друг, и как това ще рефлектира върху демократите - това бил въпросът, по който Надежда и Пардю обменяли информация, докато похапват.

От една страна, Димо Гяуров минаваше за човек на американците, а от друга - за алтер-его на експрезидента Петър Стоянов. Отклоняването му към посланическите редици може да се приеме като победа на сегашния държавен глава Георги Първанов. По-важно е обаче кой ще го смени - един заместник със силно пробесепарски уклон би бил основателен повод за притеснения сред някои бивши управляващи.

Друг момент от разговора Михайлова - Пардю касаел случая „Терем", доверяват източници от синята централа. С характерната си дипломатична деликатност лидерката на СДС се поинтересувала какви са най-последните данни в американското посолство относно давността на съмнителните сделки с оръжие и дали тя не се разпростира и върху периода на управлението на кабинета Костов.

 

За миналите дни - докрай!

Възвърнатият интерес на прокуратурата и службите към някои страни от управлението на правителството на Иван Костов показа на Командира и Надежда, че би трябвало да обърнат гръб на текущите разминавания и повече от всякога да заложат на старата дружба. Особено след като неуспелият първи вот срещу кабинета на Симеон даде повод да се припомнят грешките на предишното правителство (всички българи разбраха, че Надежда е подписала меморандума за спиране на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй").

Най-големият успех на СДС досега - спирането на продажбата на БТК от Върховна касационна прокуратура, също има дял за консолидирането на сините лидери. Те видяха какво могат да постигнат, ако не пилеят енергията си в безсмислени битки помежду си.

„Всъщност Костов и Михайлова винаги са си били близки. Дори разногласията при тях са само част от любовната игра" - обяснява депутат от синята група, пожелал анонимност. Според него временното охлаждане е било провокирано единствено от нечистоплътните игри на тяхното обкръжение - „умните момчета" около Надето и „стратезите" от фондация „Демокрация". „Мозъците на фондацията" - Славчо Босилков (бивш главен секретар на МВР) и Божидар Попов (бивш секретар на МВР), например известно време дори кроели планове за свалянето на г-жа Михайлова от лидерския пост в СДС. Информационните служби на „Раковски" 134 и на фондация „Демокрация" работели като във вражески лагери - криели стратегията си един от друг, правели си номера. В резултат на интригите на подчинените си всеки един от тях - и Надежда, и Костов, се мислел за по-информиран от другия.

 

 

Ген. Димо Гяуров и ген. Атанас Атанасов (в средата) са сред най-ценните и многофункционални кадри на СДС. Освобождаването от Гяуров на шефското място в НРС е логичен повод за притеснение на някои хора

Когато Командира и Надежда дадоха знак, че им е писнало да ги насъскват един срещу друг, интригантите си измиха ръцете с шефа на информационния отдел на „Раковски" 134 Асен Григоров. Изтече информация, че предстои уволнението на Григоров поради несходство в характерите с Надежда Михайлова. Според слуха функциите на неговия отдел (който е един вид медиатор между НИС и средствата за масова информация, както и анализатор на медиите) щели да се изземат от Информационно-аналитична служба под ръководството на Панайот Денев. По този повод в СДС се роди шегата: „Там където има несходство на характерите, винаги идва спасителят Панчо." Асен Григоров и говорителят на НИС Николай Младенов публично отрекоха ширещата се мълва и поне до редакционното приключване на този брой г-н Григоров все още отговаряше на служебния си телефон.

Идеята за службата на Панчо (както и за отдела на Григоров) се роди на 13-ата конференция на сините през март. Замисълът бе Панчо да сформира мозъчен тръст за политически анализи. „Но Панчо така и не сформира тръста. Като го махнаха от БТА, изведнъж се сети за несвършената си работа и забърка интрига срещу конкурента си" - смятат на „Раковски" 134.

 

Външни фронтове

Явно има някаква промяна в Костов. От статията му в сп. „Разум" виждаме, че авторът й препрочита Мигел Унамуно и разсъждава върху мисълта му, че: „Човек е добър, не защото вярата в Бог го прави добър, а защото добротата, която притежава благодарение на Бог, го кара да вярва в него. Добротата е най-добрият извор на духовна прозорливост." Повлиян от Унамуно, Костов заключава: „Злото никога нищо не създава - като руши, показва себе си. Мразещият съзира единствено обектите на своята ненавист. Накрая разрушава и себе си. Същото става с общество, обсебено от омраза." Командира явно е разбрал, че същото става и с политическа сила, обсебена от омраза.

Негативната енергия сред сините редици обаче пак намери отдушник, този път в две „външни" битки - одисеята срещу главния прокурор Никола Филчев и нападките срещу президента Георги Първанов. По повод обвинителя на Филчев Едвин Сугарев, на „Раковски" 134 се разгорял ожесточен спор между Надежда Михайлова и Емануил Йорданов малко преди отпътуването на лидерката към Китай. Михайлова се съгласила, че ако се разбие съдебната система, ще се разбишка цялото държавно управление, но настоявала да не се преиграва с тази карта.

 

 

Един от стратезите на фондация „Демокрация" - Славчо Босилков, бивш главен секретар на МВР

Надежда подкрепи Командира в искането му Първанов да докаже твърденията си, че Костов е Кръстника на българската корупция. Този акт, както и атаките срещу Филчев, имат за цел да окуражат кръгa около бившия премиер да даде послание от рода на: „Спокойно, момчета, вижте, че не ни отговарят на предизвикателствата." Заяжданията с президента имат и компенсаторен ефект - вместо да скачат срещу силния противник БСП, Костов и Надежда се репчат на лишения от реална власт Първанов. Резултатът от цялата тази акция обаче е, че поставяйки неразрешими задачи пред него (един президент не може да разчиства стари партийни сметки, използвайки властта над новите си подчинени), СДС всъщност направи държавния глава много по-харесван от хората. И засили съмненията в невинността на Командира.

„Ако се докажат обвиненията срещу Костов и аз съм на негово място - ще се самоубия" - казва 79-годишната Веска Михайлова, до този момент предана фенка на СДС. „Няма да има самоубийство. Не е такъв човекът" - с микс от тъга и ирония констатира старият съратник на Костов Евгений Бакърджиев. Той обърна внимание и на един друг момент - новите медийни изяви на г-жа Костова. „Винаги когато Елена се вживее в ролята на говорител на семейството, значи са застрашени парите на семейството."

 

 

КМЕТСКИ ЗАЛОЗИ ДЕКЕМВРИ 2002

 И Софиянски запя арията на любовта

 

Тези дни Стефан Софиянски направи най-големия комплимент на Надежда Михайлова, като каза, че ако от СДС не заложат на него като кандидат за кмет на София, то той ще  подкрепи кандидата на СДС - в името на това столицата да има син градоначалник.
Това било по идея на Любо Павлов, най-близкия съветник на Софиянски. Според Любовата схема, дори ако изборите спечели кандидатът на БСП, Стефан Софиянски ще излезе с  достойнство от ситуацията и може да оглави Столичния общински съвет. Софиянски побърза да каже, че няма да се бори за СОС, но близки до Павлов твърдят, че именно това е есенцията на проекта, с който Любо спечелил СДС за идеята „Съвместни действия". Като председател на Общинския съвет в столицата Софиянски би могъл да подсигури мнозинство на съветниците от СДС. Така дори и с кмет от БСП, СДС и Софиянски нищо не губят - пак ще могат да контролират достатъчно власт и което е най-важно - Общинската банка.
„Свободните демократи" на Софиянски и СДС обмислят и обща стратегия относно Пловдив. В тази завера е и Петър Стоянов. Тримата - Стоянов, Софиянски и Надежда, се опитват да склонят Костов в Града на тeпетата да се издигне кандидатурата на сегашния пловдивски кмет - Иван Чомаков. Това според повечето наблюдатели е единствената печеливша позиция на СДС във втория по големина град в България. Ако сините не искат да изгубят Пловдив, трябва да се даде отпор на бившия градоначалник Спас Гърневски и на председателя на общинското СДС Васил Паница, които от години са в конфликт с Гърневски.

 назад съдържание напред

съдържание


Жертвеният АЕЦ
Какво е за ЕС и за нас „Козлодуй" - цъкаща атомна бомба или европейско Елдорадо? Когато ...


Вариации на любовната игра в СДС
Интересът на прокуратурата и службите към някои страни от управлението на правителството на Иван Костов убеди ...


Сивият цвят на бензина
Над 40 на сто от горивата не отговарят на техническите изисквания за качество, внесени са нелегално и се продават на ...


Цвятко Цветков: Корупцията е прояла държавата
Глобалният екстремизъм е новата световна заплаха, твърди бившият секретар на МВР и експерт по национална сигурност ......


Отново ни облазват изотзад
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.