АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

K=KQ.KC или осъдени на монопол
Правда Добрева

С наближаването на 30 септември цялата държавна машина е хвърлена срещу българина в защита на топлофикацията и нейните условия

  

С наближаването на 30 септември българинът полудява.
Цялата държавна машина е хвърлена срещу него в защита на монопола. Правата му на Гражданин на Републиката са суспендирани от задълженията му на Абонат на "Топлофикация".
Натискът е планиран и тотален. Идва със сутрешния вестник, с обедните и вечерните новини. Звъни на вратата с препоръчана пратка. Изскача от пощенската кутия.
За Абоната 30 септември се превръща в съдбовна дата от най-новата ни история. Ако не приеме с мир условията на "Топлофикация", го очакват:
- глоба до 500 лева;
- 10% наказателна такса върху сметката за отопление и топла вода;
- 50% по-голяма сметка, ако съседите му откажат да са Абонати;
- лишаване от евтин нощен ток, ако си спре радиаторите;
- изпълнителен лист от съдия-изпълнител;
- разпродажба на имуществото му;
- административно-наказателен акт;
- бърза принудителна процедура по новата Наредба за етажната собственост;
- донесение от Общото събрание на блока;
- обществен позор.
Абоната не го питат, само му нареждат императивно и безапелационно. И за да не търси вратички в закона, регулярно му напомнят:
- през юли само в София са дадени на съд 21 699 такива като него;
- срещу 19 694 Абоната вече са извадени изпълнителни листове;
- в Бургас някои вече си загубиха ладите срещу 1-2 неплатени сметки;
- в Габрово "падна" първият домашен телевизор.
Да се готвят следващите.

 

 

 Приказка за справедливия монополист

 

Имало едно време един добър и справедлив Монополист. Той викнал своя Абонат и му казал:
- В демократичното общество всички трябва да бъдем равни. Затова аз ще се нагърбя с всички права, но затова пък няма да имам задължения. Ти от своя страна ще поемеш всички задължения, но за сметка на това няма да имаш никакви права.
И настанал демократичен мир.


Из съвременния градски фолклор

 

 

Бермудският триъгълник

Топлинният Бермудски триъгълник е творение на държавната машина, закрепен от нея със закони, наредби и правилници. Цитадела на монопола, в която чиновниците бранят привилегиите, властта и бъдещето си.
"ТОПЛОФИКАЦИЯ", овластена от закона, избира фирми-счетоводители и сключва с тях договор да изчисляват сметките за отопление и топла вода по показания на топломерите в абонатните станции и индивидуалните уреди - така нареченото топлинно счетоводство.
ФИРМИТЕ са посредник между "Топлофикация" и Абоната и сключват договор с етажната собственост.
АБОНАТЪТ плаща на "Топлофикация" по сметки, изчислени от фирмите-посредници.
Намесата на втория играч само привидно разбива монопола на "Топлофикация". В действителност той не само се запазва, но се и бетонира. Абонатът е длъжен да приеме безусловно всички условия на Монополиста, заплаща му всички разходи - от производството на топлинна енергия до режийните за храна, облекло и почивка на чиновниците му и техните екстри. Новите триъгълни отношения му създават допълнителен монополен комфорт - въпросите на Абоната за какво плаща растящите сметки, той парира с: "Аз за сметките не отговарям."

 

ЧЕРНАТА СТАТИСТИКА 

*  1 650 000 българи се отопляват с централно парно. Само в София те са 950 000.
*  Над 40 000 абонати на "Топлофикация" са подсъдими за неплатени сметки за отопление.
*  Над 30% от домакинствата са изключили изцяло или частично парното си.
*  60 млн. лв. са дълговете на абонатите към "Топлофикация".
*  По данни на НСИ 14% от разходите на домакинствата са за отопление, а според "Подкрепа" - 39%. След поскъпването от 1 юли този дял ще се увеличи. 24 на сто от тях харчат половината от доходите си за топлинна енергия.
*  От 160 до 240 лв. са нужни за уреди за топлинно счетоводство за среден апартамент. При разсрочено плащане се дължи 7% лихва. 30 лв. струва задължителният водомер за топла вода. За много от панелните апартаменти са необходими по два водомера. 12 лв. е абонатната такса за фирмата-счетоводител.

 

С Абоната си Монополистът е безкомпромисен. С фирмите-посредници пък е смущаващо толерантен - не поема некоректни пасиви от дейността им, но и не им поставя никакви изисквания и отговорности. Той се подчинява само на три "божи" правила: 1. Монополистът е винаги прав. 2. Монополистът знае повече. 3. Монополистът винаги знае как да си вземе парите. За всеки просрочен лев от сметката си Абонатът плаща на Монополиста лихва. За всеки надвзет от Абоната лев Монополистът пак взема лихва, тъй като оперира за своя сметка с взетите повече пари от Абонатите си. Например - за отоплението през миналата зима софийският Монополист има да връща надвзети суми на 14 635 Абонати, които обеща да изплаща през ... август. Какви пера от приходите-разходите са обслужвали те през тези месеци, е фирмена тайна на Монополиста.

Монополът на "Топлофикация" става абсолютен. Тя притежава изцяло властта, лицензира фирмите, прибира парите. Държи и сиренето, и ножа, би казал съвременният градски фолклорист. Икономическата власт на Монополиста се превръща в политическа. Негов заложник е всяко едно правителство през последните 12 години.
През август радостна новина облетя столичните Абонати. Заем от Европейската банка за възстановяване и развитие ще модернизира парното, ще спре течовете на топлина и ще намали сметките им със 75 лева и 88 стотинки на година. И всичко това - без да се товарят те с изплащането на кредита и лихвите по него! Само с едно условие - да оцелее Абонатът до 2005 година, за да види с очите си построен този комунизъм на съвременния монополизъм. Защото знае от опит Абонатът - когато Монополистът му обещава евтина енергия, трябва да се стяга да плати цялата сметка, с полагащата му се част и от кредита на ЕБВР, и от лихвите. И 20% ДДС.

 

В топлинния триъгълник най-изгодно е положението на фирмите-счетоводители. На тях им е подарен един законен, печеливш и вечен бизнес, и то без инвестиции. Само през тази година се очаква оборотът им да достигне 120 млн. лева. Срещу правото им да печелят не са записани никакви отговорности и санкции. Своите разходи за луксозни офиси, западни автомобили, заплати и екстри, за разточителни рекламни и ПР-кампании те прехвърлят отново на Абоната, без ангажимент да му дават каквото и да е обяснение. Привидно немонополисти, тези фирми се превръщат в нов монопол. Тяхно оръжие е принудата. Всеки от тях идва при Абоната с пълен комплект уреди за топлинно счетоводство, които сам е избрал. Но ако на следващата година Абонатът се откаже от този счетоводител, той ще трябва да си купи отново уреди - този път от новия посредник. Закрепостяването е пълно. Но и това не е най-лошото.
Посредникът между топлината и Абоната се крие зад множество "фирмени тайни". По правило фирмата определя сметките чрез така наречените дялови или потребителски единици. Но тя не дава информация на Абоната как трансформира показанията на уредите в апартамента му в такива единици, какво включват те и как се изчисляват. И каква единица е, като не се знае какво мери? Това е фирмена тайна, обясняват наместниците на Монополиста. След воя на Федерацията на потребителите от миналата година и призива й към Абонатите: "Не подписвайте, братя, договори с тези фирми", една от тях разкри фирмената си тайна: изчислявала дяловата единица по прословутата формула K = KQ x KC. Чисто и просто.


По закон фирмите-счетоводители трябва да прилагат към договорите си с Абонатите методика за изчисляване и отчитане на сметките за топлоенергия. Наместо това те дават общи положения, в които сметките са обвити с пълна мъгла. А един от посредниците изпраща сметките на Абонатите на ... немски език! В интерес на истината обаче, една от фирмите е приложила методика с ... 27 показателя, формули и сигнатури, които са достъпни само за много трениран математически ум и задължително д-р на техническите науки. На искането на Федерацията на потребителите фирмите да предоставят методиките си за определяне на сметките не е получен нито един отговор. За компенсация на пълната мъгла около сметките и какво плаща Абонатът с тях на "Топлофикация" той е натоварен с ред нови такси и парични санкции - за включване към топлинното счетоводство, за всяко отчитане на уредите, за липсата му у дома, за ...
Интересен е списъкът на лицензираните от "Топлофикация" фирми. Сред тях има ООД-та, ЕООД-та, ЕТ-та. Наличието на бивши шефове на Монополиста сред собствениците им може и да е случайност. Никой засега обаче не се ангажира с отговор на въпроса на стотици Абонати какво ще стане, ако някое ЕООД или ЕТ, прибрало вече парите им, фалира или прекрати дейността си? На кого дължат сметка тези фирми? Пред кого узаконяват уредите си, изправността им, методиките и коефициентите си? Според любопитни и питащи Абонати продаваните им от фирмите уреди за по 30 до 60 лева парчето из Европа вървели по една марка (сега 1/2 евро), а "модата" им се губела някъде преди 30-тина години.
Откъдето и да се погледнат договорите на посредниците с Абонатите, те са в интерес на посредниците. Но защо цялата държавна машина е пусната в защита на нечии частни интереси? И след като тези интереси са за много пари, защо фирмите-посредници не инвестират в оборудването на топлинното счетоводство, а натоварват с всички разходи семейния бюджет, като оставят за себе си само приходите?

 

СОЦИАЛЕН ЧАДЪР 

35 000 получават по 45 лв. помощ

 

35 000 семейства ще получават през новия отоплителен сезон енергийни помощи за отопление с централно парно - по 45.38 лв. на месец, които ще се превеждат направо на топлофикационните дружества. От 1 ноември молбите ще се подават в общинските служби за социално подпомагане.
Право на помощ имат абонатите с определен таван на доходите, но ако имат само едно жилище, ако домакинство от един човек живее в едностаен апартамент, а от двама или трима членове - в двустаен, ако не са продавали имот през последните 5 години, ако не са завещали имота си срещу гледане, ако не са пътували в чужбина през последната година на собствени разноски.


През последните дни столичните общински училища се обхождат със списъци за поставяне на уреди за топлинно счетоводство. В едно училище има средно 150 радиатора, много от които са изключени, но в списъка са записани 250 радиатора за оборудване. В училищата обаче са монтирани общи топломери, които са напълно достатъчни за икономия на енергията. Явно се заформя голяма сделка с големи комисиони.
Абонатът има едно основно предназначение в Бермудския триъгълник - ДА ПЛАЩА. Доскоро - на "Топлофикация". Сега вече и на фирмите-посредници. Така с мизерните си доходи той крепи цялата конструкция на триъгълника. За всяко негово действие-бездействие е предвидена санкция. Принуден да си купи апартамент с единствена алтернатива - централното парно отопление. Принуден да се топли само с "Топлофикация". Принуден да си плаща сметката само с топлинно счетоводство. Принуден да заплаща цялата топлинна енергия, влязла в блока, по формулата "фирмена тайна". Принуден е да издържа и "Топлофикация", и фирмата посредник. Принуден да плаща сметката и на недобросъвестните си съседи.
У нас по принцип винаги и за всичко плаща добросъвестният Абонат. Той отоплява безплатно пиратите на топлина. Плаща 50% по-голяма сметка, ако в блока му са се отказали повече Абонати. Плаща по-голям данък сгради, ако топлоизолира жилището си и икономисва разходи на Монополиста. Вместо да му даде бонус, държавата го погна отново. Ще си плати и всички глоби около топлинното счетоводство, защото по-хитрите му съседи, минавали метър с години и живели на чужда сметка, ще им намерят колая и на глобите.


Гилотината на закона
"Топлофикация" е извън закона" - е констатацията на специалистите от Федерацията на потребителите. Според тях са нарушени три закона: Законът за защита на потребителите и правилата за търговия (основно в частта му за достъпа на потребителите до информация и за продажбата на стоки и услуги по принуда), Законът за измерванията (уредите за топлинно счетоводство не са регламентирани) и Търговският закон (много от фирмите-посредници не издават фактури и касови бележки за събраните пари).
За 14 октомври е насрочено дело във Висшия административен съд срещу наредбата към Закона за енергетика за такса "мощност", която всички Абонати заплащат от 1 април - по 4.5 стотинки на куб. метър отопляема площ, а от 1 юли - по 5 стотинки. Такса "мощност" е определена с постановление на Министерския съвет, а не със закон и на Абоната никой не му казва за какво я плаща. Остава само съмнението, че тя компенсира намаляващата държавна дотация за топлофикационните дружества, която се прехвърля върху сметките на оредяващите Абонати.

 

 

Министърът на енергетиката Милко Ковачев още през юли намекна, че масови глоби след 30 септември едва ли ще има. Той каза, че щели да глобяват по двама-трима от блок, които пречат на топлинното счетоводство. Министърът не уточни как ще се избират саботьорите на правата линия и "пречат" ли онези 1 200 000 семейства, които определят себе си като бедни.

На председателите на парламентарните групи е предоставено предложение за изменение на параграфи 68 и 69 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетика. Ако срещне депутатската подкрепа, с предложението ще се сезира Конституционният съд. Отделно абонати се подготвят да защитават правата си в градските съдилища. Вече са заведени дела във Варна и Бургас. Над 500 Абонати са оспорили в законния срок Общите условия на столичната "Топлофикация".
През тези "горещи" за семейните финанси дни пред Федерацията на потребителите чакат десетки потърпевши, 90% се жалват, че не разбират получените сметки от фирмите-счетоводители. Голяма част от тях са плащали през зимата повече въпреки топлинното счетоводство. Много Абонати са обикаляли безцелно институциите, за да търсят правата си. Казусите са стотици. Досега на нито един от тях не е получен отговор.


От Федерацията на потребителите не са против топлинното счетоводство и не бойкотират прогреса. От името на Абонатите те настояват да се спазят техните граждански права: на доброволен избор и на информация. Против са принудителния характер на Закона за енергетика и санкциите. Те напомнят, че топлинното счетоводство и без закон се прилага в Западна Европа. Още при строежа на сградите се монтират индивидуалните и общите уреди. С тази разлика, че модерните абонатни станции автоматично регулират подаваната в сградите топлина в зависимост от външната температура. Така тя се икономисва в абонатната станция, докато в побългарения вариант икономията трябва да се прави в апартаментите, което не е гаранция за по-малки сметки. Една дълбоко скрита от Абонатите истина е, че общият топломер в абонатната станция засича влязлата в блока топлина - с харча й и от добросъвестните Абонати, и от пиратите, и огромните загуби, причинени от бързото и некачествено строителство. С топлинното счетоводство цялата сметка се заплаща от добросъвестните Абонати - тази неравностойна страна на Бермудския триъгълник, в който изчезват безследно техните спечелени с много труд и икономисани от храната и образованието на децата пари, изчезват безследно основните им демократични права и самочувствието им на Граждани.


Чисто хипотетично погледнато, глобите, които заплашват неколкостотин хиляди Абонати, може и да им се разминат. Първият намек направи на 24 юли в отговор на депутатско питане министър Милко Ковачев. Той каза, че щели да глобяват по двама-трима от блок, които пречат на топлинното счетоводство. Министърът не уточни как ще се избират саботьорите на правата линия и "пречат" ли онези 1 200 000 семейства, които определят себе си като бедни.
Хипотетично срокът 30 септември може да се удължи. Дори фирмите-счетоводители да коригират договорите и отношението си към Абонатите. Дори наредбите да се приведат в съответствие със закона. Дори законът да се промени.
Каквото и да се случи от тези хипотези обаче, българинът ще продължи да живее, за да подхранва цитаделата на монополите, да обслужва интересите на държавата, да бъде Абонат вместо Гражданин.

 

 

ПРИЯТЕЛ В НУЖДА

 Търси се подкрепа от депутатите

 

В Народното събрание е разпространено предложението на Федерацията на потребителите в България за изменение на параграфи 68 и 69 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за енергетиката и енергийната ефективност (ЗЕЕЕ) от 1. 01. 2002 г. В предложението се посочва, че едни от основните проблеми, които засягат икономическите интереси на стотици хиляди абонати на "Топлофикация", произтичат от приетите изменения на двата параграфа,  гласящи: "До 30 септември 2002 г. потребителите на топлинна енергия в сгради - етажна собственост, са ДЛЪЖНИ да комплектуват имотите си със средства за отчитане на дяловото потребление" и "За потребителите, които не са инсталирали такива средства, топлинната енергия за отопление се изчислява пропорционално на отопляемия обем със специфичен разход на сградата, ЗАВИШЕН С 10 НА СТО".
"И двата текста - пише в предложението - грубо нарушават правата на гражданите, защитени от Закона за защита на потребителите и за правилата на търговия, противоречат на принципите на пазарната икономика и предлагаме да бъдат изключени от закона."
Аргументите за това предложение са три:


1. И сега се прилага дялово разпределение на потребената топлина между потребителите в сградата на основа на показанията на топломера в абонатната станция, само че мерната единица е разходът на енергия на един куб. метър отопляем обем. И чрез този начин на формиране на сметките се заплаща 100% доставената топлинна енергия и понастоящем той важи за 80% от абонатите. Изборът на потребителите да се включат в системата топлинно счетоводство трябва да бъде доброволен, по желание и в зависимост от финансовите възможности на живеещите в сградата. Параграф 68 от закона заменя доброволния избор на потребителя с принудително включване в системата топлинно счетоводство под заплахата от санкции. Принудителният характер противоречи на чл. 70, ал. 2, раздел 3 от Закона за защита на потребителите и правилата за търговия,  който гласи: "Принудителната продажба е забранена." 
Очевидно - пише в предложението - параграф 68 защитава едностранно интересите на търговците на уреди и на "Топлофикация" в ущърб на хилядите потребители.


2. Отказът на фирмите да предоставят исканата информация от потребителите за коефициентите и методиките  при изчисление на сметките е правен абсурд. Законът задължава абонатите да закупят и монтират уредите до 30 септември, но за фирмите няма санкции при отказ на информация за използването на същите тези уреди.  Твърдението на "Топлофикация", че абонатите имат възможност сами да контролират консумацията на топлинна енергия от всяко отоплително тяло в апартамента е заблуждаваща и непочтена реклама.  Нарушено е основното потребителско право на информация - според чл. 3, ал. 1 и ал. 2 от Закона за защита на потребителите. А без информация той се лишава и от правото си на рекламация.


3. Сложна и неясна юридическа процедура. Предлаганите от фирмите договори съдържат неправомерни клаузи: предвидени санкции само за потребителите, едностранно определени от търговеца такси без пояснения, множество задължения на потребителя и малко права, липса на гаранции за прозрачна отчетна информация, безсрочен или дългосрочен договор вместо краткосрочен, рискован избор между фирмите, предлагащи топлинното счетоводство.
"Трябва да бъде защитено правото на потребителите СВОБОДНО да избират един от двата начина за дялово разпределение на потребената топлинна енергия - според финансовите си възможности и интереси, както е досега, и без заплахи и санкции. Налице са всички основания за сезиране на Конституционния съд за изключване на параграфи 68 и 69 от ЗЕЕЕ или срокът да се удължи с една година, което ще даде възможност при приемането на новия Закон за енергетиката да бъдат извършени необходимите изменения в защита на интересите на потребителите", се казва в предложението за законови промени, изпратено до народните избраници. Сега чакаме дали ще има някакъв резултат, или присъдата "осъдени на монопол" просто ще влезе в сила.

 назад съдържание напред

съдържание


Външни рапорти
В противоречията между САЩ и ЕС България избра роля на верен съюзник на Вашингтон - с очакването лоялността да бъде ...


Алчност и страх на пазара на труда
Едва 314 инспектори следят дали се спазва кодексът. Масово се наемат работници бе договори, синдикатите играят ...


Пазаруването на кредит
50 хиляди българи вече ще могат да зареждат автомобилите си, да похапват в ресторант и да си плащат сметките за ...


Андрей Слабаков: При всяка стъпка от нас лъха нечовешка мизерия
Икономически не можем да шашнем света. Единственото, което можем да продаваме успешно, е нашата култура, твърди ......


Летопис на смотаното време
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.