АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

Бомба заради 300 000 дози картофи
Кристи Петрова

Златко Баретата и Косьо Самоковеца се скарали окончателно преди няколко седмици. Като поръчители на взрива край с. Пасарел са разследвани братята Пехливанови и Иван Тодоров-Доктора. “Картофеният глад“ в съседна Сърбия подклажда много апетити към самоковската търговия

 

 

Самоковският
дворец в Боровец

 

На 31 май бизнесменът Константин Димитров, по-известен като Косьо Самоковеца, стана жертва на атентат. В официалния уеб-сайт на МВР инцидентът бе представен по следния начин: “Самоделно взривно устройство е избухнало днес около 15.40 ч на “Самоковско шосе“ след Пасарел. По първоначални данни на СДВР то било поставено встрани от пътя. От взрива няма пострадали хора. Нанесени са материални щети на един от преминалите оттам два джипа.“ По този начин представена, новината не става даже за вестникарска колонка. Тя обаче стана повод за изписването на десетки страници, пълни с актуални проблеми от българските вътрешни работи. Ако не друго, парадоксът поне показва колко напред с материала са медиите и колко назад - органите, от които зависи подобни инциденти да не се случват на места, където може да има и невинни жертви.
 Масивна дървена входна врата с монтирана над нея камера привлича погледите на минувачите на столичния бул. “Патриарх Евтимий“. Това е обикновена жилищна сграда с изглед към градинката на НДК, пред която в делнични дни се разиграват сцени, познати от американските екшъни. Тогава пред кооперацията спират два бронирани джипа и едно ауди. Няколко здрави момчета, бивши барети, проследяват с бинокли покривите на съседните сгради. Единият преравя храстите в парка. Щом установят, че районът е чист, бодигардовете образуват шпалир до входа. От аудито слиза невзрачен мъж, който потъва в сградата с бърза крачка. Името му не е изписано на таблото със звънците. Това не е и необходимо, защото рядко приема гости вкъщи и не е абониран за любимо списание или вестник.
Обектът на тези засилени мерки за сигурност е възможно най-обикновен търговец, както той определя сам себе си. “Офисът“ му се мести, но най-често е в близката сладкарница “Маркрит“. Понякога може да бъде видян в ресторант “Къщата“ или в ресторант “Градина“ в кв. “Лозенец“, но най-често след работа се прибира право вкъщи. Културният живот не му липсва, защото там и без друго е като в музей - картини на Златю Бояджиев и Майстора, пластики на Салвадор Дали.


“Картофеният глад“


Такъв е стандартът на един продавач на картофи. Естествено, самоковски. Много вървят на пазара, особено в района на НДК, “Попа“, градинката при църквата “Св. Седмочисленици“, дискотеките и Интернет-клубовете. На месец се продават около 300 000 дози от тях. Картофите са толкова вкусни, че чак водят до пристрастяване. Според някои сметки зависимите от тях са около 30 000, според други са между 120 000 и 140 000. От грам картофи излизат около 5 дози, които вървят между 3 и 5 лв., в зависимост от района, пласьора и чистотата. Картофите от синтетичния сорт “Екстази“ също се харчат много, но те, общо взето, са асортимент на други търговци.
След убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич и последвалите арести в съседна Сърбия има голям глад за картофи. Очертават се добри пари, така че някои завистници са се вторачили напоследък в самоковската търговия и подкокоросват главния прокурор да прави проверки. Бизнесменът със самоковския прякор няма да остане гладен, докато траят проверките и дори няма да му се налага да разпродава колекцията си от картини. Той спокойно може да си стегне куфара, да отиде за месец със съпругата си Ангелина в къщата им в Лондон и да остави другия си бизнес в ръцете на сътрудниците си Китаеца, Пилето и Ирина. Бизнесът, за който те отговарят, е с китайски стоки. Дрехи и обувки, маскирани като “стоки за бита“ - керемиди и тухли четворки, заради разликите в митото.

 

При атентата на бул. "Цариградско шосе" срещу Иван Тодоров-Доктора Константин Димитров беше в чужбина. Сега е обратното. Тодоров има алиби навън, докато взривяват бившия му партньор


Има още хора, които работят за този обикновен търговец. Квалификацията им е различна. Едни фигурират в списъците на ДНСП, други - в тези на НСБОП. Трети се разписват на ведомост за полицейска, митничарска или прокурорска заплата. Четвърти бръмчат край мобилните групи и получават по 200 DM на непроверен камион. Колкото си докарат допълнително - тяхна работа.
От два месеца самоковският бизнесмен държи и масите на пл. “Славейков“, на които се продават пиратски CD с музика и нелегален софтуер (с цени съответно 7 и 15 лева при стойност на носителите около 50 стотинки, нулеви отчисления за авторски права и неизвестен процент рушвети), както и DVD-филми (цени - 25 лева, себестойност на носителите - 5 лева, нулеви отчисления за авторски права и също така неизвестен процент рушвети). Човекът, който преди него се занимавал с този бизнес, малко пострадал. Прякорът му бил Иво Пъпката. МВР продължава да търси къде е погребан.


Събитията преди 31 май,
събота


Атентатът на 31 май край с. Пасарел не е случаен. Затова и с него се занимава направлението “Терор“ в НСБОП под ръководството на Борил Кацаров. Заради случилото се отпуската на началника е била прекратена.
Още преди НДСВ да дойде на власт, бизнесменът Константин Димитров, по прякор Самоковеца, попада в полезрението на службите. Разработката, посветена на него в НСБОП, се казва Рони, а в НСС - Приятели. В папките има приложени и доказателства, придобити от използването на специални разузнавателни средства.
По това време има практика службите да се топят една друга. От НСБОП твърдят, че самоковският бизнесмен контактува нерегламентирано с двама души от НСС. В конкурентната разработка пише, че двама души от НСБОП получават по 10 хил. DM заплата от Самоковеца. Телефоните им са запаметени в мобилния на Самоковеца и в sim-карта с №00905322253868, с която известен наш футболист услужил временно на бизнесмена. Описани са и други подробности, към които лично главният секретар по това време ген. Славчо Босилков проявява голям интерес пред началника на НСС ген. Атанас Атанасов.
Информацията за извънредното възнаграждение на служителите на НСБОП за извършването на определени услуги може и да е преувеличена, но е факт, че след идването на ген. Бойко Борисов в министерството те бяха уволнени.
“Рони“ и “Приятели“ така и не стигат до прокуратурата. Доказателствата в тях са събирани с такова темпо, че да бъде пропуснат срокът, в който специалните разузнавателни средства важат. Още в самото начало никой в службите не си прави илюзия, че от разработките би могло да произтече нещо повече от компромат, с който определени лица да бъдат държани в шах, в случай че се наложи. С идването на власт на СДС Константин Димитров получава картбланш да държи цялата контрабанда. Това е неговият триумф, след като пет години се е занимавал с турското карго и е получавал по 400 DM на камион за охрана. Изведнъж пред него се отварят много повече пътища, отколкото пред Мето Илиянски. Последният е достатъчно умен да се дръпне встрани и да не пречи. Всеки, който се скара по някакъв повод със Самоковеца, знае, че рано или късно ще бъде наказан. Това обстоятелство беше припомнено и след стрелбата на 6 март т. г. По Цветан Василев - Хафти, и след убийството на шефа на “MG корпорация“ Илия Павлов.
В средите, в които се движи Самоковеца, приятелството е доста условно понятие. Той например се води близък с Жоро Илиев, но в момента, в който босът на “ВАИ холдинг“ му налага глоба от 2 млн. долара, изведнъж стопля отношенията си със Слави Бинев. Чувствал е толкова близък Иван Тодоров-Доктора, че да му продаде вила-близнак в Боровец. Но когато Доктора пробива пръв в НДСВ и заплашва да го измести от контрабандните му позиции, двамата се превръщат в смъртни врагове. Преди няколко седмици се е спречкал и със Златко Баретата, с когото дотогава работеха заедно.
На разпита в НСБОП след атентата на 31 май оцелелият бизнесмен насочва антимафиотите към братята Пехливанови, а оттам и към Доктора. Груба грешка, защото половин час след като напуска пределите на службата, това вече се знае, а в този “бизнес“ предателството не се прощава. 

 

Красимира Леви, търговец:

На картофената сергия не се забогатява

 

 
Г-жо, виждаме, че продавате самоковски картофи. Върви ли ви търговията, забогатяхте ли много?
- Две години стоя тук на тази сергия и не съм забогатяла. Парите, които изкарвам, ми стигат само за прехрана. По цял ден стоя права и разнасям щайги като щангистка. Краката ми се схващат, кръстът ме боли. Но да съм забогатяла, не съм.
Някои хора се возят в джипове от търговия с картофи. Вие каква кола имате?
- Ето го моя джип. Тук зад мен е (сочи стария микробус, от който се разтоварва стоката).
Каква е изкупната цена на картофите в момента?
- Лев, лев и десет.
Чувала ли сте, че в България се внасят картофи, които се обмитяват за 11 стотинки?
- Не мога да повярвам, че може да има такова нещо. Ако е така, правителството трябва да се замисли и да направи нещо, че на пазара да има наша, българска стока. С всичко е така, не само с картофите. Чуждата конкуренция ни убива.
 назад съдържание напред

съдържание


Валутни трепети
Бунтът на “скачените съдове“ долар-евро продължава. Докато световните анализатори правят хазартни ...


Как зашеметихме европейските партии
Калните номера, които СДС извъртя на Сакскобургготски пред християндемократите, го принудиха отскоро да претендира, ...


В сезона на софийските морета
В битката за клиента столичните плувни комплекси залагат на нещо доскоро непривично - чистотата. Докато чакат ...


Димитър Ламбовски: НДСВ води гаражна политика
Единствената оздравителна формула за управлението ни е генерален ремонт на кабинета и в ръководството на ......


Един търсен скандал
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.