АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Здраве

Завръщането на маларията
Мария Томова

Всяка година между 300 и 500 милиона души се заразяват
с опасната болест, 3 милиона стават жертви на комара Anopheles

 

Министерството на здравеопазването предупреди в специално писмо, изпратено до директорите на ХЕИ, за опасност от разпространение на малария в страната. От началото на годината са регистрирани два смъртни случая, като заболелите са били заразени в чужбина. Здравните завeдения обаче не са подготвени да посрещнат рисковете от нова зараза, а късното диагностициране и лечение на болестта винаги има летален изход. Световната здравна организация предупреди, че причинителят на маларията добивал все по-голяма резистентност към основните химиотерапевтици, поради което се препоръчва да се предприема ефикасна профилактика и контрол върху разпространението на заразата.

 

Опасността от завръщане на маларията се увеличава поради увеличената миграция и необичайно горещия климат през последните години. Според епидемиолозите най-рискови райони остават селищата около Черноморието, Дунав и Струма.

По данни на СЗО всяка година от малария боледуват 200 млн. души, около 3 милиона умират. Болестта се предизвиква от заразени комари Anopheles.

Различните разновидности на маларията имат различен инкубационен период: Terziana malaria - 14 дни, Quarta malaria - 28 дни, а на Tropica malaria - 11 дни.

 

 

Шарл Луи Лаверан
пръв откри причинителя на маларията
и получи Нобелова награда
през 1907 г.

Първите симптоми на болестта са втрисане, последвано от висока температура и обилно потене. При Terziana и Quarta пристъпът трае от 48 до 72 часа, а при Tropica - 20 часа. Често симптомите на Tropica се бъркат с тези на грипа и подобна грешка се оказва фатална, тъй като това е най-опасната форма на заболяването. Между пристъпите заразените усещат подобрение на състоянието си. Болестта може да има между 10-15 пристъпа, след което се наблюдава затишие. След няколко седмици или месеца започва нова серия от пристъпи, които могат да бъдат предизвикани от простуда, умора или нервна криза. Болестта предизвиква уголемяване на далака и черния дроб.

Лечението е ефикасно само когато има контрол на лекар-специалист, а от 150 лекари само четирима умеят да прилагат ефективен лечебен курс. Профилактиката се осъществява чрез ликвидиране на комарите Anopheles и чрез пълното излекуване на заразените пациенти.

 

 

Комарът е моделирал историята на цивилизацията

Още римският държавник Луций Колумелия предупреждава в писанията си от I в. пр. н. е: „Не бива да се строят къщи близо до блатисти местности, тъй като блатото развъжда животни, въоръжени със смъртоносни жила. Ако ви ужили такова животно, съществува опасност да развиете опасни болести, които да ви костват живота."

Според историците упадъкът на Римската империя се дължи и на епидемията от малария. Векове по-късно комарите също се намесват и позволяват на Наполеон да завладее Европа. През 1809 г. епидемия от малария не позволява на Великобритания да изпрати свои войски срещу императорската армия. Кралят-слънце Луи ХIV не успял да построи двореца Версай в избраната от него влажна местност край Париж, защото строителите постоянно боледували и умирали от малария. Самият той при едно от посещенията си на строежа се заразил, макар че успял да се излекува. През изминалия век най-голямата епидемия от малария засегнала СССР, където през 1923 г. заболели 15 млн. души, 600 000 от тях починали.

 

Днес всяка година епидемията отнема живота на 2-3 млн. души, 40% от населението на планетата са изложени на опасността от зараза. Най-често жертва на заразата стават децата - на всеки 30 секунди по едно дете умира от болестта. Макар че колумбиецът Мануел Патаройо успява да разкрие много от тайните на заболяването, досега не е създадена абсолютно ефикасна ваксина.

 

 

ЖЕРТВИ НА МАЛАРИЯТА

 Александър Велики умира през 323 г. пр. Христа от малария

 Крал Джейкъб I умира в Лондон през 1625 г. след зараза от комар

 Оливър Кромуел става жертва на маларията през 1658 г.

 

 Пол Пот се предполага, че умира след ухапване от комар през 1996 г.

 

 

 

 

 

 

 назад съдържание напред

съдържание


Държавността в нокдаун
Макар и атрактивна за медиите и благодатна за воюващите политически кръгове, битката между Никола Филчев и Антон ...


Ракети за старо желязо
Никой не може да предвиди ефекта върху околната среда след унищожаването на комплексите СС-23. Старозагорското село ...


“Кремиковци” по острието на бръснача
Държавата влeзе в управлението на комбината Несъстоятелност или трудна борба за ...


Румен Овчаров: Сега ние сме силните
Ако някой не е осъзнал, че в момента БСП е водещата политическа сила, това си е за негова сметка, казва ......


Таборът като кита Голиат
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.