АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Автомобили

“Пежо” допълни 206 с комби
Илчо Йорданов

Произвеждана от 1998 г. в 7 завода на 3 континента, с лансирани до момента

2 500 000 броя, гамата на най-продавания автомобил в Европа - "Пежо 206", се обогати с нова модификация - 206 SW.

Премиерата му бе преди три месеца в Женева, а родната публика се запозна с него по време на Автомобилен салон - София.

206 SW е създаден за младата клиентела, която търси в един градски автомобил спортен имидж, достатъчно обем и, ако е възможно, всичко това на добра цена. Този модел се опитва да съчетае тези характеристики, и то, може да се каже - успешно. За да стане това, моделът е удължен с 19 см спрямо стандартното "Пежо 206". Открояват го елегантните рейки на покрива, трите странични стъкла, частично обкантени в черно, с дискретно скрити в колоните дръжки на задните врати. Оригинално е задното стъкло, което се отваря дистанционно и независимо от вратата на багажника. Задните светлини с форма на бумеранг завършват картината.

В сравнение с базовия модел просторът за пътниците, особено за тези отзад и багажа, е несравнимо по-голям. Спрямо познатия хечбек багажното пространство е увеличено с 30% - до 313 литра. Ако се използва цялата височина на купето, се постигат цели 480 литра. Свалянето на предната дясна облегалка позволява да се превозват и дълги над 2 м предмети.

206 SW се предлага с 4 бензинови двигателя с обем 1.1, 1.4, 1.6 16V и 2.0 литра 16V с мощности от 60 до 137 к. с. Дизеловите агрегати са два - 1.4 HDI с мощност 75 к. с. и 2.0 HDI с 90 к. с. Всички двигатели са познати от гамата на марката, отличават се с нисък разход на гориво, а типичен спортен характер предлагат двата 2-литрови агрегата.

"Пежо 206 SW" е серийно оборудван с ABS и с електронен усилвател на спирачното усилие.

 

 

 

 Нова спортна гума на „Дънлоп"

 

Две седмици преди официалната й европейска премиера най-новата високоскоростна гума на "Дънлоп" бе показана у нас. Моделът се казва SP Sport 01 и е плод на 120-годишния опит на фирмата. Но новият модел е първата гума от гамата на "Дънлоп" с асиметричен дизайн на протектора. Благодарение на това SP Sport 01 съчетава в себе си спортно поведение, безопасност и безшумност по време на шофиране. Особено подобрено е поведението й при мокра настилка, където обезпечава високо ниво на безопасност от аквапланинг при всякаква скорост.
Новата гума замества известните досега модели на марката SP Sport 200 и SP Sport 2000. Продуктът е създаден на база опита от редица автомобилни състезания като DTM и 24-те часа на Ман. SP Sport 01 се предлага в диапазона 185 - 225 мм ширина на протектора, в размери за 14-16-цолови джанти и скоростен индекс от Н (210 км/ч) до Y (макс. 300 км/ч).

 

 

 

„Форд Ка" в милионен тираж

 

От конвейера на завода на компанията "Форд" в град Валенсия слезе милионният автомобил от модела "Ка". Този внушителен обем бе постигнат само за шест години. Моделът "Ка" бе показан за първи път през 1996 г. в Париж, но и досега интересът към него не спада и производството му ще продължи. Най-търсена е колата в Испания, а също така и в Англия, Холандия, Турция и Япония. Именно този модел на "Форд" за първи път привлече клиенти, които преди не са имали автомобил от тази марка. Над 65% от закупилите модела "Ка" се явяват клиенти на "Форд" за първи път. Интересно е, че самият автомобил не е авангарден в техническо отношение. Двигателят му е доста обикновен, а списъкът на базовото и допълнителното оборудване е доста кратък. Но интересът към модела се поддържа от необикновения външен вид, който практически не остаря за тези шест години, както и от честата поява на ограничени серии на модела, отличаващи се с допълнително оборудване или необикновени цветове на боята.

 

 

 

 

„Шел" - България се включи в борбата за безопасно шофиране

 

Национална практическа кампания за безопасно движение на пътя организира "Шел" - България. Тя започна на 21 юни и до 13 юли ще премине през 10 големи града на страната. На предварително обявените дати всеки шофьор може лично да изпробва два уникални автосимулатора в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Стара Загора, Плевен, Шумен, Сливен и Видин. Симулаторите пресъздават реални рискови ситуации, в които може да попадне всеки шофьор. Тестовете се извършват с помощта на специално обучени инструктори.
Програмата е част от политиката на "Шел" за опазване здравето на хората и намаляване на пътнотранспортните произшествия. С тази инициатива компанията цели да повиши съзнанието на шофьорите и да им помогне да подобрят своите умения в критични ситуации.
Официалната статистика на КАТ е шокираща. През миналата година в страната са станали 6709 пътнотранспортни произшествия, в които са загинали 1001 души, а ранените са 7984.
Първият симулатор, предоставен от "Шел" за демонстрации, се нарича "360 градуса" и има за цел да докаже животоспасяващата роля на предпазния колан и да тренира умения за безопасно излизане от преобърнат автомобил.
При другия стимулатор, наречен "Внезапно спиране", компютърно устройство определя момента, в който трябва да се натисне спирачката на автомобила. Симулаторът измерва три стойности: време на реакция, сила на натиск на педала, скорост на колата и произтичащия от тези три показателя спирачен път. По този начин се демонстрира колко дълъг е спирачният път при висока скорост и че той не зависи само от бързата реакция, но и от силното натискане на педала.

 

 

 

ВЕСТИ

Продажбите на нови автомобили продължават да падат

в Западна Европа. През месец май снижението на обема достигна 8%. Според Европейската асоциация на автомобилните производители - АСЕА - през май са продадени само 1,29 млн. автомобила, докато преди една година този показател е бил 1,4 млн. Най-сериозен е спадът в продажбите при "Дженерал Мотърс" и "Фиат". Тези компании са намалили обема си през май съответно със 17,3 и 22,6%. Докато при GM резултатите са следствие на намаленото търсене на автомобили от марката "Опел" в Германия, то спадът при "Фиат" се обяснява с частични загуби на пазарен дял на италианските марки в Европа, където ги изместват групата PSA "Пежо" и "Ситроен", както и "Форд". Продажбите на "Пежо" през май обаче също спаднаха с 3,3% и възлизат на 183 534 автомобила, докато при "Рено" този спад е само 1,1%. Единственият европейски производител, чиито продажби се увеличиха през май, е BMW, който продаде през месеца 10,9% повече автомобили, отколкото през същия период на миналата година.

 

 

„Даймлер Крайслер", „Форд" и „Дженерал Мотърс" обявиха

че създават съвместна фирма, която ще се занимава с финансови въпроси. Основната дейност на новата компания, която се казва RouteOne, ще бъде да облекчава обмена на информация между дилърите и финансовите институции по въпросите на кредитиране на купувачите. За глава на новата компания е назначен Джон Гибсън, изпълнителен вицепрезидент на североамериканското поделение на GM Acceptance Corp. През изминалата седмица "Тойота" обяви, че ще се присъедини към RouteOne и ще закупи 10% от дяловете на компанията, в която фирмите от голямата тройка притежават по 30%.

 

 

На 25 юни във „Фолксваген" се случи историческо събитие

важно за цялото световно автомобилостроене. От конвейера слезе автомобил "Голф" с пореден номер 21 517 4151, с което бе подобрен рекордът на знаменития VW Beetle, познат у нас като "Костенурка". Но и сега "Голф"-ът няма да стане най-масово произвеждания модел в историята. Рекордът все още принадлежи на "Тойота", от чийто модел "Корола" са произведени около 30 млн. автомобила.назад съдържание напред

съдържание


Градът и кучетата
Милост към животните, абстрактна доброта или двоен стандарт в биологичния сблъсък на демокрацията ...


Особености на лова на престъпници
Властта погна наркоманите, хакерите и гейовете. Въвежда се и наказание без лишаване от свобода - пробация, ако има ...


Време е за амнистия на капиталите
Едно интервю на Валери Ценков с проф. Владимир Квинт за възможностите правителството да увеличи чуждестранните ...


Явор Милушев: НДСВ показа на народа защо е на този хал
Нима целта на живота ни е някоя виличка на село? Целта на живота ни е работа и труд. Това е природна и християнска ......


Вържи Попов, да е мирно селото
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.