АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Бизнес

Манията "Всичко за 1 лев"
Антон Колев

Или защо от няколко месеца нашенецът се избива за изкуствени нокти, бикини, саксии, лейки и пластмасови бижута

 

 

 

  

 Какво може да се купи с 1 лев


Запалка - 1 бр.
Тоалетна хартия - 8 бр.
Шампоан - 750 мл
Очила за плуване - 1 бр.
Лак за нокти - 1бр.
Червило с 3 огледалца
Ароматни свещи - 6 бр.
Гъби за миене на чинии - 3 бр.
Паста за зъби „Блендамед"
Комплект карти за игра

 Какво може да се купи с 2 лева


Пяна за вана - 1 л
Белина - 750 мл
Гел душ - 750 мл
Детска касичка - 1 бр.
Пепелник - 2 бр.
Фенерче - 1 бр.
Течен сапун - 500 мл
Чаши - 3 бр.
Кукла - 1 бр.
Батерии - 4 бр.

 

 

Можеш ли да си купиш обувки за един лев?

Не бързайте с отговора. Първо помислете.

Оказва се, че за 1 лев можеш да се сдобиеш не само с модните за времето преди десетина години платненки тип „еспадрили", но и с комплект лак+червило. Или с 4 пластмасови, прилично нашарени чинии. Десет балона. Леген. Лейка. Всъщност с един лев можеш да си купиш какво ли не. Стига да не си много придирчив към качеството.

Хиляди българи не са. И са склонни дори да се редят на опашка за цветни изкуствени нокти. Да спорят за последното „червило с три огледалца". Тотално да загърбят добрия си вкус и да се заредят с няколко кичозни нощни лампи „цвете". Всъщност, когато пазаруваш в магазините тип „Всичко за един лев", никога не харчиш само 1 лев. Ако си отишъл там за 8 рула тоалетна хартия, няма как да не се изкушиш от цикламените памучни бикини. Или ароматните свещи.

„Рядко клиент е правел сметка под 5 лева", усмихва се Елена, докато опакова саксиите на поредната доволна домакиня. Момичето е продавачка в един от столичните евтини магазини - този на бул. „Васил Левски". Всъщност фирмата „Ню Базарко" държи още няколко обекта в София, като през всеки един от тях минават над 500 души на ден

 

„И почти няма случай, в който човек да не си купи нещо - категорична е Елена. Повечето влизат с идеята, че само ще разгледат, но не могат да устоят на изкушението и оставят по 10, понякога и по 20 лв." Най-редовните клиенти, естествено, са жените. Пазарували и деца - повечето с парите си за сандвич, като обяснявали, че искат „да зарадват мама и татко вкъщи". Мъже също се възползвали от ниските цени, купувайки предимно малки подаръчета за съпругите си.

И докато повечето от луксозните парфюмерии в София ликуват при дневен оборот от 300 лева, то приходите от продажби на „евтините магазини" не падат под 1500 лева на ден. Българите просто се избивали за сутиени, цветни кофи, отвертки и чукове. От които, реално погледнато, нямат належаща нужда. Интересно е, че хората, усетили страстта на нашенеца към разпродажбите, всъщност са араби. Според Федерацията на потребителите само един от собствениците на десетината вериги магазини е грък.

Шефовете на Елена са измислили още един начин за стимулиране на продажбите. А именно - за всяка покупка на стойност минимум 5 лева получавате талон с печат. Когато съберете 20 печата (тоест сте дали поне 100 лева), печелите 5 продукта за по левче. По избор. „Засега награди от този тип предлагаме само ние, но като се има предвид, че конкуренцията става все по-голяма, нищо чудно и в другите вериги да започнат да организират томболи или да предлагат различни бонуси за редовните си клиенти", прогнозира Елена.

В бизнеса с продукти на безценица има двама основни играчи

 

Софийската верига „Юнайтед груп" притежава около 10 магазина „Всичко за 1 лев" в страната (ще ги познаете по монетката на витрината), пловдивската „Стесил", която държи веригата „Всичко за 2 лева", също има десет обекта.

Естествено има и множество малки фирми, които се опитват да им подражават. Като „Ню Базарко" например. Според търговци само в София има над десет вериги магазини, предлагащи стоките си за по лев или два.

„Появиха се и такива, които предлагат всичко по 10, 20 или 30 лева", твърди една от продавачките, с които разговаряме. Според нея общото между тези магазини е, че работят на осреднени цени. Тоест - дадени стоки се предлагат на по-ниски цени от производствените, като печалбата идва от тези продукти, които са със значително по-ниска стойност от тази, на която се продават. Магазините в никакъв случай не губят от ниските цени, които поддържат - те печелят от големите обороти на многобройните си, примамени от евтинията, клиенти.

„Юнайтед груп" има пет магазина „Всичко за 1 лев" в столицата, два в Пловдив и по един във Варна, Бургас, Стара Загора и Пазарджик.

 

Последният магазин от тази верига беше открит преди около месец в столичния квартал „Красно село". До края на юни („или най-късно през юли") собствениците на фирмата смятат да открият още два магазина в Пловдив. „Имаме много клиенти и сме доволни. Внасяме стоките директно от Китай, Дубай и Тайван и фактът, че те не минават през „много ръце", ги прави значително по-достъпни като цена. Същите стоки се предлагат и в обикновените магазини - там обаче те са с пъти по-скъпи", обяснява управителят на веригата Ашраф Хасан.

В магазините на арабските предприемачи могат да се намерят и много български стоки. „Керамиката, пластмасовите бижута, почистващите препарати и част от козметиката например са изцяло български продукти", описва кръг с ръката си Светла. Продавачката твърди, че не може да се оплаче от заплащането. Единственото, за което не била подготвена, било твърде многото работа

 

Пловдивската фирма „Стесил" (чийто собственик е гъркът Атанасиос Атанасулас) държи два обекта в София, три в Пловдив и по един в Пазарджик, Варна, Хасково, Севлиево и Бургас. „Нашата верига е напълно различна от другите", смята Катя, която отскоро работи в един от столичните магазини на гръцката фирма. Според нея стоките (тук вече за по 2 лева) са по-качествени, защото се внасят от Испания, Португалия и Гърция. Тайната на ниските цени се криела в това, че стоките се договарят в много големи количества и директно от производителите, което от своя страна е предпоставка за солидни отстъпки.

Би трябвало да сте далече от мисълта, че тези магазини са някакъв български феномен. Първите шопинг-центрове от този тип се появяват в САЩ под името „Всичко за 1 долар". По-късно много вериги за евтина търговия отварят врати и в Испания, Гърция, Румъния... Ако сте на екскурзия в Германия, Великобритания и Франция обаче, трудно може да срещнете подобни магазини. Там стоки на по-ниски цени можете да откриете само в големите вериги хипермаркети, където се правят сезонни промоции на различни храни или дрехи. В Германия например подобни отстъпки се правят във вериги като Karstadt, Aldi, Penny Markt и Lidl - предимно за храни, и C&A и H&M - за дрехи.

Подобно на немските търговски центрове щандове за евтини стоки откриха и в столичния хипермаркет „Рамстор" на турския холдинг „Коч". Там над големите пълни с бельо или други дребни стоки кошове висят табелки с надпис

 

„Всичко по 0.99 лв."

Идеята на мениджърите е да привлекат клиентите, които не разполагат с голям бюджет. „Днес всеки си брои стотинките, преди да влезе в магазина", коментира поведението на повечето клиенти касиерката Татяна. Според нея стоките са качествени, „внесени са от Холандия и Германия" и си заслужават парите. От промоциите най-често се купували пепелници, закачалки, шишчета, отварачки и детски тениски. В „Рамстор" предлагат и хранителни стоки, чийто срок на годност е пред изтичане (с отбивка между 30 и 50 на сто от цената), но клиентите - явно разтревожени за здравето си, избягвали да ги купуват.

Наскоро една позната се върна с пълни торби от „евтин магазин". Беше се запасила с две отчайващо скроени черни чанти от изкуствена кожа, чифт еспадрили, съмнителен парфюм и всевъзможни кичозни пластмасови чинийки и чашки. По няколко комплекта. Освен това беше закупила бельо, достатъчно за целия вход, няколко „ама виж само колко са сладки" пластмасови играчки (тя няма деца, нито внуци) и три мини-лейки. За което се беше разделила с 40 лева от скромната си, току-що получена, заплата. Няколко часа по-късно тя вече тотално беше променила мнението си за покупките, обсъждайки раздразнено висящите конци от бикините и издаващите тотална липса на вкус рисунъци по чашите, „да не говорим, че играчките - просто няма-какво-да-ги-правя".

Синдромът „пазарувай само за лев" явно не държи дълго. Въпреки това българинът все още се смее на поговорката „Всичко евтино всъщност излиза скъпо". И е готов да прекоси цял град за 20 стотинки по-евтини домати. Или да вземе абсолютно ненужен подарък за близък човек, воден единствено от инстинкта „купувай, това е без пари". Така много скоро мъжът ви може да ви изненада с няколко „ултрамодерни" пластмасови бижута. Или лак за нокти в причудлив цвят. Или щипки за пране. Или с толкова подходящите за сезона... очила за плуване.

 

 

 

АНКЕТА*

 Какво най-често си купувате?

 

Ани Георгиева: „Много често посещавам тези магазини и смятам, че е много изгодно да се пазарува тук. Преди време си купих лак за нокти и пудра, от която останах много доволна. Днес например си купих гумени ръкавици за миене на съдове, които в другите магазини са значително по-скъпи."

 

 

 

 

Христо Ангелов: „Аз обикновено не пазарувам, но жена ми често се отбива в тези магазини. Тук могат да се купят различни играчки и спортни фланелки за децата, препарати за почистване на дома, козметика или бельо. Определено смятам, че е изгодно да се пазарува по този начин."
 

 

 

 

 

 

Димитринка Апостолова: „Почти всеки ден се отбивам в магазина, за да купя на детето си някаква играчка. Тук те са само по 1 лв., а в другите магазини са от 3 лв. нагоре. Не виждам смисъл да купувам скъпа играчка, която ще се счупи също толкова бързо, колкото и по-евтината." 
 

 

 

 

Иво Сейферин Соколи: „За първи път влизам в магазин, където всичко е за 1 лв., и вече си избрах един пистолет с капси. Мисля да си купя и няколко колички, комплект танкове и дузина войници. Виждал съм ги в други магазини, където са по-скъпи. Изненадах се, че тук са само за по левче."
 

 

 

 

Вера Черкезова: „Поне веднъж седмично се отбивам в някой от тези магазини и си купувам всичко, което ми е необходимо - бельо, детско спортно костюмче, чинии и чашки. Търговците по улиците също пазаруват оттук, но продават стоките двойно и тройно по-скъпо, затова предпочитам да дойда и да си ги купя оттук." 


* Сред посетителите на магазин „Всичко за 1 лев"

 назад съдържание напред

съдържание


Престъпление и наказание
Или какво е да си от другата страна на решетките Единственият начин да говориш смислено с Найден ...


Софийският клонинг на синия матриархат
Докато Станишев се похвали с края на възрастовото противопоставяне в левицата, сините вече се разделиха и по ЕГН ...


Манията "Всичко за 1 лев"
Или защо от няколко месеца нашенецът се избива за изкуствени нокти, бикини, саксии, лейки и пластмасови бижута ...


Игрите със златото
В света се разгаря един от най-големите международни финансови скандали. Централните банки в редица страни са обект ......


Объркана работа
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.