АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Най-влиятелните адвокати в България
Кристи Петрова

Изходът на едно дело зависи преди всичко от техния опит и квалификация. Те могат да направят бизнеса ви още по-печеливш или да го съсипят за 24 часа. По последни данни адвокатите в България са над 10 300. Без да претендираме за пълна изчерпателност, предвид големия брой на хората, които се занимават с тази професия и спецификата на тяхната работа, представяме имената в бранша, чиято дума тежи най-много

 

 

 

 

 

 

 Центърът на София е изпъстрен с хиляди табели на адвокатски кантори. Повечето представляват стая под наем, метър на метър, задръстена с прашни папки, вестници, книги. Интериорът се допълва от разнебитен компютър втора ръка, поставен на разкрачена маса, който може да се ползва единствено като пишеща машина. В момента, в който на адвоката му се наложи да напише искова молба на него, започва да налучква буквите по клавиатурата с темпо, което подсказва, че компютърът рядко се включва.
Всеки втори адвокат в тези “кантори“ е провинциалист, дошъл с надеждата, че в столицата има по-голям шанс да си намери клиенти. Без да си дава сметка обаче, че още 4000 души си правят същите планове.
Всяка година университетите у нас бълват голям брой прависти, които пазарът няма как да поеме. Пет години те са прелиствали дебелите книги с идеята, че щом приключат обучението си, ще имат престижна професия, от която ще ринат пари с лопати. Повечето от тях се разделят набързо с илюзиите. Единици са тези, които успяват да се реализират самостоятелно, а броят на адвокатите, които печелят добре, е наистина твърде ограничен.


От кариерата


Казват, че адвокатите се делят на две групи: едните познават закона, а другите - съдията. Помежду си те предпочитат друго едно разделение: на адвокати “от кариерата“ и “приходящи“. Във втората група попадат хората, които дълги години са работили нещо друго - следователи, прокурори, полицейски служители. Представителите на първата категория казват за тях, че в настоящата им работа винаги се забелязвал уклон от предната. Има обаче и хора, които са адвокатствали толкова дълго, че колегите им “от кариерата“ ги приемат за свои.
На най-голяма популярност в обществото се радват адвокатите, които се занимават преимуществено с мерки и с наказателни дела. Те се появяват най-често по вестникарските страници и на телевизионния екран и съответно се нуждаят от най-малко реклама. На тях не им се налага да излизат на лов за клиенти, тъй като те ги търсят сами.
Един от най-авторитетните адвокати в тази област е Георги Гатев. Неговите услуги потърсиха президентът на “ВАИ холдинг“ Георги Илиев, Злати Златев-Златистия, Димитър Димитров - Митьо Шашмата, Атанас Велков (сред деветте бивши барети, обвинени от МВР, че участвали във “фабрика за убийства“), Васил Стойновски (собственик на веригата Интернет клубове “Виртуален свят“), ексдепутатът Цветелин Кънчев и много други. Георги Гатев не говори много по време на процеса и противникът му не знае какво да очаква до края. Претоварен е с работа, но не претупва никога едно дело за сметка на друго. Хитър и комбинативен, с бързи реакции. Сред козовете му е детайлната подготовка на свидетелите. При него рядко има изненади в свидетелските показания. Дори когато делото включва десетки свидетели, както беше по време на процеса срещу Цветелин Кънчев, всеки от тях си е преговорил урока и изброява детайли със забележителна точност.
В началото на годината 11 адвокати обявиха учредяването на “Юридическо дружество“ АД. Членове на екипа са Даниела Доковска, Йорданка Вандова, Ина Лулчева, Васил Василев, Цветана Чуклева, Димитрина Атанасова, Вяра Мукова, Янчо Трончев, Петър Антонов, Михаил Бояджиев и Георги Атанасов. Те упражняват специализирана правна помощ в области от обикновените граждански спорове, през материята на търговско и корпоративно право, данъчно и административно право до наказателно, както това е видно от имената на безспорните лидери в съдебните битки по наказателно право - Доковска, Вандова, Лулчева и Василев. Вероятно бъдещето е на сдружения от подобен тип, защото голямата част от нашумелите наказателни процеси са свързани с обвинения за престъпления по повод приватизация или стопански операции, в които границата между наказателно, гражданско, търговско, административно и данъчно право по-често е твърде сложно различима. Списъкът на клиентите на сдружението е внушителен, но не може да бъде получен от адвокатите. Принципите за поверителност на отношенията с клиентите и адвокатската тайна ги възпират от коментар дори на публични случаи, в които са ангажирани.
Адвокати от кариерата с безспорна тежест в наказателното право са Еню Комитов и Цветан Цветков. Те се ползват с голямо уважение сред колегите си и трудно може да се намери човек, който да каже нещо лошо за тях.
Популярната адвокатка Рени Цанова влага много патос в работата си, но често преиграва в старанието си да спечели медиите на своя страна. Трик на Рени Цанова е да следи за нашумели случаи и да си предлага услугите на обвиняемите, дори когато вече си имат нает адвокат. Последното “ атрактивно дело беше случаят “Даниела Терзийска“, в който надмина себе си. Разчита на добър екип от помощници, които остават винаги в сянка.
Телевизиите често хващат в кадър и Марин Марковски, който неотдавна прояви неподозирани артистични възможности. Адвокатът защитава обвиняемия Александър Русов в делото за убийството на експремиера Андрей Луканов. На едно от съдебните заседания Марковски разигра същински спектакъл. Той прескочи до бул. “Витоша“, за да купи на клиента си риза, панталони, обувки и вратовръзка, само за да докаже, че в ареста срещу клиента му е била упражнявана сила. При побоя полицаите са смачкали дрехите на клиента ми, жалва се адвокатът. Заподозряха го, че той съветва Русов да инсценира или провокира подобни сцени и в затвора. Подобно на Рени Цанова, и Марковски харесва дела с повишен медиен интерес - като случая “Индиго“ и смъртта на прегазеното на полигона край Сливница войниче Данаил Иванов. Друг атрактивен адвокат в съдебната зала е Слави Димитров.
По-сериозен имидж предпочита да поддържа адвокат Любомир Новиков, чиято сила също са наказателните дела. Той защитаваше и Слави Бинев в делото му срещу Георги Илиев. Новиков е опитен и авторитетен адвокат, който рядко се конфронтира със съда. В горния случай обаче изневери на принципите си. Преди едно от съдебните заседания адвокат Новиков даде интервю във вестник с голям тираж, в което “предсказваше“ изхода на делото. На следващото заседание същото направи и клиентът му Бинев. Това предизвика гневна реакция от страна на председателката на Софийския районен съд Капка Костова.  Истината беше, че адвокатът, който на всичкото отгоре си имаше и помощник, допусна свидетелите му да бъдат обработени от противниковата страна.


Сладкият
консултантски бизнес


Консултантският бизнес е най-привлекателен за юристите, защото не е свързан с явяване в съдебната зала и предполага редовни и сигурни доходи. Един от най-добре платените адвокати е Тодор Батков, който движи делата на Майкъл Чорни в България. Малцина може би знаят, че преди 10 ноември той беше комсомолски функционер с обещаващо бъдеще. През 1991 г. избира частния бизнес. Сега Батков обслужва юридически “МобилТел“. Той е също така в надзора на “Стандарт Нюз“ и е съсобственик в редица компании. Запалянковците пък свързват името му преди всичко с футболен клуб “Левски“, където също е член на надзорния съвет след последното общо събрание на акционерите. Работи в съдружие с още няколко много добри адвокати в кантората “Батков, Ботев, Стоев и сие“.

 

Иван Татарчев и Пламен Цанков напоследък често работят в комбина

Адвокат от калибъра на Тодор Батков е и Стоян Кръстев. Той ръководи утвърждаващата се фирма “Юрекс Консулт“. В последните 10-12 години повечето големи банки у нас са прибягвали до неговите услуги. Процесуален представител е на Булбанк. Адвокат на “Петрол“, “Нафтекс“, “Биохим“, “Дару кар“, холдинг “Доверие“, “Еврофинанс“, “Кремиковци“ и мн. др. Малката тайна на адвокат Кръстев е, че през 80-те години се е изявявал на сцената на Народния театър. Артистизмът му работи за него и в съдебната зала. Защитаваше финансовия министър Милен Велчев в делото, заведено от неговия предшественик Муравей Радев. Двамата с Гатев измъкнаха Димитър Димитров - Митьо Шашмата след двугодишен престой в затвора.
Пак от същия ранг е и адвокат Борислав Боянов. Той рядко може да бъде видян в съда, но е много добър организатор и кантората му се ползва с голям авторитет, а клиентелата му е впечатляваща.
Покрай сделката за “Булгартабак“ нашумяха особено “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“. Техни клиенти бяха Гад Зееви по сделката с “Балкан“ и “Тобако кепитъл партнърс“ - в сделката за “Булгартабак“.
Пребиваването в политиката или във властта невинаги се отразява благотворно на хората. Популярността на мнозина се изпарява в момента, в който се разделят с държавната работа. Бившата говорителка на ЦИК Ралица Негенцова не попада в тази категория. Тя се е доказала като една от най-сериозните адвокатки в областта на вещното право.
Адвокат Елвира Танчева е сред водещите юристи в областта на банковата несъстоятелност и търговското право.
Обещаващо бъдеще навремето имаше адвокат Иван Тодоров, който се прочу покрай Балканбанк. Известността му се свързва и със “Сиела“.


Симбиозата между юристи
и икономисти


е предпоставката за успех в една кантора. Този подход поддържат във “Интерлекс консулт“. Зад фирмата, която е лидер на българския пазар в областта на интелектуалната собственост и международното данъчно право, стоят адвокат Тодор Табаков и съпругата му Милена Табакова. Бивш съдия и служител в Министерството на финансите, Табаков успя да се наложи като един от водещите юристи у нас. Оказал е неоценима помощ при изготвянето на данъчното законодателство. Сред най-атрактивните му клиенти е футболистът Христо Стоичков. Милена Табакова е председател на Асоциацията на представителите на индустриалната собственост. “Интерлекс консулт“ има и сериозни позиции в областта на чуждестранните инвестиции, корпоративното и търговското право. Друга особеност е, че тук има съдружие в истинския смисъл на думата, а не просто дузина адвокати, които ползват общ офис и си поделят разходите за консумативите, както е в повечето кантори.
Имената във фирмата “Интертакс“ са доц. Таня Градинарова, Илонка Райчинова и Галя Петрова.
Една от силните адвокатски кантори е “Лега ИнтерКонсулт“ на Владимир Пенков - управляващ съдружник, и Иван Марков - зам.-управляващ. Съдружниците и асоциираните членове са общо 36, а кантората е участвала в приватизацията на множество големи дружества и в създаването на съвместни предприятия в областта на банковото дело, телекомуникациите, стъкларската и керамичната индустрия и др. Интересна подробност е, че съветник на “Лега ИнтерКонсулт“ е (бил) вътрешният министър Георги Петканов.
Популярна фирма в корпоративното право е и “Легаком - Антов & Партнърс“. Основана през 1990 г., фирмата обединява 13 адвокати с квалификация в различни области, начело на които са Христо Антов и Георги Василев. Клиенти на “Легаком“ са “Юнион Миниер“, “Солвей Соди“ и мн. др. Кантората беше консултант и на редица приватизационни сделки.
Консултанти на НЕК, “Козлодуй“ и редица други стратегически обекти са юристите в кантората “Симеонов и Дерменджиев“. Нейни създатели са Константин Симеонов и Ивайло Дерменджиев. Те работят в екип с още няколко адвокати. Дейността на кантората се разпростира и върху сделки в Югославия, Македония, Гърция и Турция.
Друга интересна кантора е “Добрев, Кинкин, Люцканов и партньори“, основана през 1989 г. Работи основно в областта на търговското и гражданското право и процес. Старши партньори в нея са Гроздан Добрев, Владимир Кинкин и Румен Люцканов. Кантората е член на European Law Firm със седалище в Брюксел.
В същата сфера работи и кантората “Комсийски и съдружие“ на Александър Комсийски. Фирмата има пазарен дял и в областта на семейното и наследственото право, а самият Комсийски вече се изявява като синдик.

 

Владимир Пенков (крайният вляво) проследява подписването на учредителните документи на смесеното дружество “Хензел Текстил България“ на 14 април 2003 г. в офиса на “Лега ИнтерКонсулт“
 


Правна кантора, специализирана в областта на търговското, данъчното, телекомуникационното право, както и чуждите инвестиции, е “О.Р.А.К. Димитров, Петров и Ко“. Управляващите съдружници са Георги Димитров и Богдан Петров. В кантората работят още 8 души експерти, а сред клиентите, с които може да се похвали, са “България Телеком“ ООД, “Орбител“ АД, “Спектър Нет“ АД, холандската консултантска агенция NACO, която консултира проекта за реконструирането на летище София, “Марпекс“ ООД и др. Димитров и Петров участваха в подготовката на оздравителния план на “Нова Плама“ АД.
В областта на чуждестранните инвестиции, и по-специално информационните технологии и телекомуникациите, корпоративното право и нелоялната конкуренция активно работи и “Сеплекс Консултинг Ко“ на Сергей Пенев. В главния офис на кантората в София работят 10 юристи, а в представителството “ в Пловдив - четирима. Сред най-авторитетните клиенти на кантората са “Дойче Телеком“, Cisco Systems, Nestle SA и т. н.
Авторитети от “старата гвардия“, които работят поединично, са Александър Караминков, Валентин Брайков, Румяна Желязова (може би най-добрият специалист в областта на застраховането), Никола Топалов, Валентин Бенатов (патентно право), Николай Орешаров, Николай Сокачев. С доверие се ползват шефовете на Висшия адвокатски съюз Траян Марковски и на Софийската адвокатска колегия Емануил Георгиев.


Женската интуиция


Помага в адвокатската работа и това проличава много добре в работата на Росица Арнаудова. Тя се занимава с наказателно право и макар да не се води от класата на Гатев, Доковска, Лулчева или Вандова, успя да впечатли журналистите по време на процеса срещу ексдепутата Цветелин Кънчев, където защитаваше единия от бодигардовете му.
Като цяло обаче жените са по-силни в една подценявана от повечето мъже област, каквато са бракоразводните дела, макар че там се изисква голям майсторлък.
На адвокатите, които се занимават с такива дела, им се налага да са преди всичко психолози. Работата им не се ограничава до това да дадат децата на единия родител и апартамента на другия или да се преборят за размера на издръжката. Хората най-често отиват при тях с надеждата, че ще бъдат изслушани и разбрани. Сред популярните адвокатки в бракоразводното право е Лидия Дикова, която решава без много усилия и сделки с имоти, делби и фирмени дела. Добра клиентела има и адвокат Янчо Венев. Той е “особен случай“, защото е работил дълги години в системата на МВР, но тази материя в момента не го вълнува. Венев признава, че не е съумял да преодолее вътрешната си съпротива да премине “бариерата“ и да защитава хората, които довчера са му се водели “контингент“.
Бивш следовател, когото адвокатите “от кариерата“ са приели в семейството си, е и Константин Симеонов, известен още като Косьо Големия. За разлика от съименника му, с когото често го бъркат, той предпочита да работи самостоятелно. Силата му, както би могло да се предположи, е в наказателните дела.


От другата страна
на барикадата


Адвокатите често се явяват посредници в даването на подкупи за корумпирани служители на следствието, прокуратурата и съда, се твърди в едно от последните изследвания на “Витоша Рисърч“. Проблемите на правораздавателната система работят особено силно в полза на адвокатите, които ги познават отвътре.
Предимно с интересите на няколко силови групировки се свързват имената на Илиян Василев, Траян Лялев и Георги Георгиев. Преди да се ангажира с клиенти като убития Поли Пантев, Киро Японеца, Валтер Папазки, полицая Калин Кьосев, обвинен в убийството на 16-годишната Елеонора, бившата банкерка Веска Меджидиева и т. н., Илиян Василев е бил и прокурор, и съдия. В началото на миналата година в столичния квартал “Слатина“ гръмна самоделно устройство. Бомбата беше заложена пред апартамента на родителите на адвоката.


Приходящите


Адвокатите, работили в системата на МВР, следствието, съда или прокуратурата, са внушителни като бройка, но невинаги и като влияние. Повечето разчитат на дребни наказателни дела, които най-често им се подават от бившите им колеги, или стават “специалисти по всичко“.
След смъртта на председателя на Конституционния съд Христо Данов, който беше отличен адвокат (предимно в областта на гражданското право) и може би най-сполучливият министър на вътрешните работи след 10 ноември, тежест в адвокатските среди имат най-вече бившият министър Виктор Михайлов и бившият главен секретар на ведомството ген. Коста Богацевски. Взети заедно, двамата обаче не могат да се сравнят с ексминистър Богомил Бонев, чиято постоянна работа в момента е свързана с консултирането на няколко големи фирми. Това му осигурява добри доходи и възможност да си подбира клиентите, а попада в групата на “приходящите“, защото заявката му за политик е все още отворена.
Скромно засега е присъствието на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов и на заместника му Явор Хайтов. По-големи шансове да успее да се наложи като име има вторият, тъй като това е ново начинание за него, докато Йорданов още не може да надскочи кюстендилските си мащаби като адвокат (макар и да се прехвърли към Софийската адвокатска колегия).
Ексшефът на ДНСП Иван Бацаров изостави адвокатската си професия, за да оглави отдела по сигурността към една банка. Засега работата му там явно го задоволява, но ситуацията лесно може да се промени.
Бивши следователи са адвокатите Альоша Върбанов, Богомил Тодоров, Владимир Манолов, Деню Гогов.
Най-изявени сред представителите на прокуратурата са бившият главен прокурор Иван Татарчев, ексшефът на военната прокуратура ген. Емил Карамфилов, бившите прокурори Благой Блажев, Владимир Хаджов, Атанас Махлелиев и Пламен Цанков. С най-голям авторитет в съдилищата се ползва Татарчев. Ангажирането му е и въпрос на престиж. В крайна сметка не всеки може да се похвали, че адвокатът му е бил главен прокурор на републиката. 

 

АДВОКАТИТЕ И ВЛАСТТА 

Групата на юристите е втората по сила в 39-ото Народно събрание след тази на инженерите. Най-влиятелните депутати, които преди това са работили като адвокати, не са задължително най-добрите юристи в България. Най-често това са хора, които, преди да попаднат в избирателните листи, са забърсвали праха в канторите си в очакване някой да се обърне случайно за помощ към тях. Има и изключения като Йордан Соколов, чийто авторитет в адвокатската гилдия не се поставя под съмнение, и проф. Александър Джеров, който се е специализирал най-вече в реституционното право.
Въпреки незавидната си практика като адвокат,  при добро раздаване на картите човек може да стигне много високо. Така стана с бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров. Тъй като той трудно може да се върне към старата си професия, с която не е “на ти“, в момента му се търси спешно посланическо място.
Делото срещу сънародниците ни в Либия извади на преден план имената на Владимир Шейтанов и Пламен Ялнъзов, чиито преимущества като адвокати се ограничават до връзките им във Външно.
Други адвокати, които успяха да отскочат нагоре, са Екатерина Михайлова, бившият правосъден министър Теодосий Симеонов, председателят на Демократическата партия Александър Праматарски, Найден Зеленогорски (бивш депутат и настоящ кмет на Плевен) и Христо Бисеров, който в момента си харчи парите, натрупани по време на предишното управление, и дори не е вписан в списъка на редовните адвокати. В сегашния парламент с най-голям авторитет се ползва варненският адвокат Борислав Ралчев, който е сред вносителите на законопроекта за адвокатурата, заедно с Младен Червеняков от БСП и Четин Казак от ДПС, които също не са се отписали като адвокати. В списъка фигурира и зам.-председателката на 39-ото Народно събрание Камелия Касабова. Познати за гилдията само на местно ниво, преди да попаднат в парламента, са били русенските адвокати Даниел Вълчев и Анели Чобанова.
Двама от министрите ни също са се пишели адвокати - Долорес Арсенова и Николай Свинаров, но малцина ги знаят като такива. Скромен бракоразводен адвокат е бил бившият президент на България Петър Стоянов. Двама адвокати достигнаха до поста министър-председател - Димитър Попов и Филип Димитров.

 

 

разпадът на професията

Проблем 1. Плуването сред акулите в бизнеса е екстремен спорт. Ако се решат да наемат стажанти, повечето от канторите ги ползват като шерпи - младоците носят куфарчета и папки, ксерографират документи, варят кафе и рядко разработват отделни казуси.
Проблем 2. На места приемът в адвокатските колегии се е превърнал в търговия. Не се гледат знанията, кандидатите се подбират според финансовите им възможности.
Проблем 3. В юридическите факултети се учи твърде много теория, но липсва каквато и да е практика. Една елитна група преподаватели обикаля висшите училища и чете лекции, в които основната теза е непогрешимостта на собственото мнение на преподавателя по конкретен проблем. Различното мнение е табу. Това значително стеснява кръгозора на студентите. Някои от преподавателите работят като съветници в частни кантори или имат участия в такива. Те подбират каймака сред студентите и пренебрегват всички останали.
Проблем 4. Голяма част от преподавателите  поддържат съзнателно ниското ниво на лекционните си курсове, за да продават преди изпитите своите записки от лекциите на високи цени.  Освен това някои имат едно наум, че обучаваните от тях може да ги изместят след време. Така професията, вместо да се развива в една конкурентна среда, запада постепенно.
Проблем 5. В професията нахлуха много нискоквалифицирани кадри, завършили право на принципа на някогашния “рабфак“. Това са бивши ченгета, прокурорски пресаташета и дори служители в затвори. Част от тях са деформирани трайно от предишната си професия и не могат да надскочат нивото си.
Проблем 6. Корупцията в правораздавателната система.

 

 

правилата през годините

1888 г.
 Не могат да упражняват адвокатска професия държавните служители, както и осъдените на лишаване от свобода за лъжлива клетва, лъжесвидетелстване, разврат, кражба, обсебване, грабеж, изнудване, измама, поправка на документи, банкрут, престъпления по служба и по адвокатско звание.
 За нарушение на приетите задължения адвокатите носят не само гражданска и наказателна, но и дисциплинарна отговорност. Наказанията биват: напомняне, изобличаване или изваждане от списъка на адвокатите за срок не повече от 6 месеца. Заличеният адвокат няма право да упражнява адвокатска професия към нито едно от окръжните съдилища в страната.
1899 г.
 Адвокатите трябва да имат постоянно местожителство в окръга, в чийто окръжен съд са вписани. При напускане на окръга за срок, по-дълъг от 2 седмици, те са длъжни да уведомяват своевременно адвокатския съвет и да вземат мерки отсъствието им да не навреди на клиентите им.
 Забранява се на адвокатите да придобиват спорни права за своя сметка направо или чрез трети лица.
1921 г.
 Не могат да упражняват адвокатска професия хора, избрани за общински съветници, окръжни съветници или народни представители, докато трае мандатът им. Нарушителите се наказват с лишаване от адвокатско звание завинаги.
1925 г.
 Стажант-адвокатите полагат пред адвокатския съвет следната клетва: “Обещавам и се кълна в името на Всемогъщия и Всезнаещия Бог да изпълнявам съвестно длъжностите си като адвокат, да се показвам достоен за необходимите за професията доверие и уважение чрез моето поведение при нейното упражняване и извън него и да не нарушавам уважението към съдилищата и властите и като помня, че за всичко това ще бъда длъжен да давам отговор пред закона и пред Бога и страшния негов съд. Заклех се.“
 Адвокатът е длъжен да упражнява професията си съвестно; да не си служи със средства и похвати, чрез които да протака делото; да спазва закона и да уважава магистратурата и властта; да не става адвокат по дело, по което е бил магистрат; да не си служи с непристойни средства, за да придобие клиенти; да има бюро в подобаващо за професията място; да има местожителство в района на адвокатската колегия, към която е вписан.
1952 г.
 Адвокатът трябва да бъде образец на безупречно поведение, на морална чистота и на неотклонно изпълнение на законите на страната.
 При упражняване на професията си адвокатът е приравнен със съдията по отношение на уважението, което му се дължи, и относно отговорностите за нанесените му оскърбления.
1976 г.
 Адвокатите се наказват дисциплинарно за допуснати грешки, пропуски и бавност в работата.

 

 

Тодор Табаков:

Нямаме лобисти
във властта, а колеги

 


Г-н Табаков, вие сте сред хората, които участваха активно в създаването на законопроекта за адвокатурата, който всеки момент ще влезе в пленарната зала. Доволен ли сте от крайния вариант?
- Това е законопроект, в който има многобройни и важни промени. Те не можеха да бъдат въведени с изменения на стария закон. Глобално погледнато, адвокатурата, чиято конституционна уредба се намира в раздела за съдебната власт, не разполага в момента с добра нормативна  база за действие в един период, в който беше признато, че България има функционираща пазарна икономика. В момента много от колегите действат чрез дружества с ограничена отговорност. Те на практика се нагаждат спрямо съществуващата уредба на търговските взаимоотношения, понеже нямаме закон за професионалните асоциации. Всичко това се надявам да бъде уредено от законодателите. Иначе в последния вариант на законопроекта има неща, които лично мен ме смущават. Бяха ни направени много основателни забележки в Съвета по законодателството, включително и за неизчистени откъм терминология неща, с което съм склонен да се съглася. Но това все още не е болка за умиране, защото тези неща могат да се изгладят в рамките на законодателния процес.
Какви притеснения изразиха пред вас депутатите, които се запознаха със законопроекта за адвокатурата?
- В Съвета по законодателството и в Комисията по евроинтеграцията ни задаваха много и разумни въпроси. В бюджетната комисия имаше някои настроения, но мисля, че голяма част от членовете на тази комисия не бяха вникнали в нашите предложения. Имаше откровени нападки, че адвокатите, като използват лобитата си във властта, се стремят да елиминират и малкото данъци, които плащат.
Имате ли действително лоби във властта?
- Във властта има не наши лобисти, а наши колеги. Не можем да се оплачем от липса на чуваемост сред тях, но това, което се предлага в момента, не са някакви привилегии на адвокатите с оглед неплащане на данъци и т. н. Изхождаме от идеята, че адвокатските сдружения са вид професионални сдружения, които нямат нищо общо с търговските дружества. Като професионални асоциации те не  формират печалби и не разпределят дивиденти. Направили сме една сравнителна таблица, от която се вижда, че след влизането в сила на новия закон за адвокатурата данъчните задължения на адвокатите ще се увеличат, а няма да намалеят.
Възможно ли е промените да доведат до масови фалити сред адвокатите?
- Единственият случай, в който съм чувал адвокатска кантора да фалира е, когато застраховката на тази кантора не може да поеме пълния размер на отговорността, за която представителите “ са осъдени заради некадърните услуги, които са предоставяли. Не виждам ситуация, при която една адвокатска кантора може да фалира. Тя може да си свие дейността, ако пазарът го налага, но така е при всяка една дейност.
Какъв процент от адвокатите в България съществуват само на книга?
- Вероятно има и такива, които съществуват само на книга, но адвокатурата е сериозно функционираща система. Може би след време ще бъде и много по-добре поставена във финансово отношение, отколкото е в настоящия момент. Общо взето, през последните няколко години може да се говори действително за самоуправление в нашата дейност - нещо, от което бяхме лишени в периода на т. нар. социализъм. Няма голямо значение колко адвокати се водят като такива. Пазарът изхвърля тези, които са непригодни за тази професия. Има и хора, които вегетират с оглед изпълнението на някакви специфични ангажименти, които са свързани с привилегиите, които ползват, като например адвокатското съдействие, неприкосновеността на адвокатската професия и т. н. Но аз лично съм убеден, че ще дойде ден, когато финансовите задължения на адвокатите към институциите ще станат такива, че няма да има възможност този тип адвокати да продължават членството си в адвокатурата.
Адвокатите в провинцията масово си подбиват цените. Как може да се предотврати това?
- Дотолкова, доколкото няма регламент какво става с един адвокат, който получава хонорари под предвидените в Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения, единственият начин да се противодейства на това е с данъчни лостове. Ако трябва да взема минимум 100 лв., а съм взел 50 лв., данъчните би трябвало да ме обложат върху минималното възнаграждение, предвидено в наредбата. Ако това се спазва, никой няма да прави такива компромиси, защото в този случай на практика би могло да се стигне до вариант данъкът да е по-голям от хонорара. На Запад адвокатските колегии следят за такива случаи и когато попаднат на такъв адвокат, просто го дават на данъчните. 

 

Кристи Петрова

 

 

 

Константин Симеонов:

 

Трябва да забранят на съда да връща делата за доразследване

 

 

НПК е от времето на реалния социализъм, твърди един от най-известните адвокати в наказателната колегия, бивш следовател

 

 

 

Имат ли интерес адвокатите от забавянето на съдебната реформа?
- Открай време съдебната система все е виновна за нещо. Преди бяха виновни следователите, после по времето на Татарчев - прокурорите, сега са съдиите. Изобщо когато нещо не се получава, се търси виновен. Много хора си мислят, че адвокатите са хората, които имат най-голям интерес системата да не работи. Нищо подобно. Аз съм си взел хонорара и нямам интерес делото да се бави, тъй като ангажиментът ми си остава.
Какви са основните проблеми на съдебната система според вас?
- Проблемите на съдебната система са обективни и субективни. Субективните опират до кадрите. Некадърните хора би трябвало да бъдат отстранявани, защото, когато станат несменяеми, няма какво да ги правят.
Това е субективната причина нещата да не вървят. А обективната?
- Обективната е, че НК и НПК се нуждаят от цялостен ремонт. На няколко пъти се прави опит да се прокарат нови нормативни актове, касаещи наказателно-правната сфера. Но това така или иначе не стана. През цялото време се правят само кръпки и резултатите са налице. Първото, което трябва да се направи, ея да се забрани на съда да връща делата за доразследване. Той просто не трябва да има такава възможност, защото така участниците в съдебния процес стават неравнопоставени.
От американските филми виждаме, че изходът на едно дело зависи до голяма степен от съдебните заседатели. Тук имам чувството, че те са по-скоро статисти. Какви са вашите наблюдения?
- Сред съдебните заседатели има безспорно много кадърни хора, но в повечето случаи те са обикновен пълнеж. Съдията решава. Имало е редки случаи, в които съдебните заседатели се опъват на съдията. Тогава се шегуваме по негов адрес, че не умее да си възпитава заседателите. В този си вид заседателите не са това, което са в цивилизованите държави, към които се стремим. Американското и английското право са малко по-особени. Американците са заимствали правото си от англичаните. То е устроено доста сложно и е практически неприложимо у нас. Всичко тук е въпрос на психология. Аз мисля, че процесът само ще спечели от наличието на едно такова жури. Абстрахирам се от това, че сме малка държава и няма да се мине без това този съдебен заседател да е човек на някого, но особено при по-тежките дела би било по-правилно в залата да има и жури.
Защо обществото не гледа на професията ви с добро око?
- Имаше време, когато нас, адвокатите, ни обвиняваха едва ли не за дереджето на съдебната система. Вижте, адвокатската колегия е нещо, което може да е само от полза на обществото. Ако ни нямаше нас, би означавало да се върнем към тоталитаризма. Тогава би било достатъчно управляващата политическа сила да оседлае съдебната система и тоталитаризмът е налице. назад съдържание напред

съдържание


Най-влиятелните адвокати в България
Изходът на едно дело зависи преди всичко от техния опит и квалификация. Те могат да направят бизнеса ви още ...


2 години победа
Нито ниският рейтинг, нито патентите на царските депутати - бърз ремонт на “сгрешени закони“ и ...


Опитомяване на борда
Периодично и често около паричния съвет се повдигат два съвършено ненужни и безсмислени дебата - докога да продължи ...


Стоян Александров: Кметът е мениджър, а не политик
София няма проблем, който да е решен и по който да няма какво да се направи. Кметът няма реална власт извън тази, ......


Една абсурдна история
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.