АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Последния път, когато...

Изпълнителният директор на “Болкан Медиа груп” Мира Баджева

...се почувствах истинска жена.

Беше тази сутрин, поглеждайки се в огледалото. Нищо женско не ми е чуждо - суетата, бъбренето, чупливостта, разточителството, интуицията, свян, постоянството, приспособимостта, дребнавостта, нуждата от закрила, инертността, мекотата... Понякога се уморявам да съм жена. Тогава усилвам с копчето на вътрешното си радио мъжките си качества. Знам да мисля като мъж, да действам като мъж, възхищавам се на мъжката смелост, креативност и мащаб, но понеже обичам като жена, понякога искрено съчувствам на мъжете - за неумението и вътрешната им съпротива да се разкриват, да признават женското начало в себе си и така да лекуват раните си.

 

Всеки път се чувствам като истинска жена, когато пиша редакторската си колонка в "Жената днес", когато чета авторските текстове в това 63-годишно списание, изобщо когато попадам на неща, писани от талантливи или просто честни жени. Женското писане, ролята на женските свидетелства е едно от най-важните ми житейски открития. Толкова е облекчаващо за нас да разберем, че не сме сами в паниките, тревогите и битките си, че има и други с нашите болки и тайни, да се идентифицираме с чуждата история, с чуждия глас. Наистина вярвам, че правя списание, което променя животи. Ние една друга се променяме, споделяйки.

 

...си наложих автоцензура

Вчера. Налагам си автоцензура, когато егото ми нашепва негативни мисли, когато ме подучва да се страхувам. Автоцензурирам се да не се самосъжалявам, да не се оплаквам, да не се ядосвам. Забранявам си да завиждам, да ревнувам, да обиждам, да бъда категорична в оценките и в отрицанието, да съдя хората, вместо да се опитвам да ги разбера. Заповядвам си да прощавам. И прощавам. Не беше така преди време, но се научих. Направих го от здравословен егоизъм - трупането на обиди, непрощаването разболява.

 

...дадох всичко от себе си.

Тия дни. Работя по нов проект, а когато работя, давам всичко от себе си. Максималист съм. Имам шампионска психика и не се отказвам лесно. Ако се нагърбя с нещо, натискам педала на газта до дупка, докато не съм изчерпала и последната възможност за решение. Затова гледам да преценявам трезво в какво инвестирам енергията си. Ако нямам достатъчно вдъхновение за нещо или не виждам перспективата му, или пък смятам, че "не ми се полага", не се захващам изобщо. Умея да търся външна помощ. Слава Богу, наоколо има толкова кадърни хора, които с радост ще откликнат, стига да им се довериш. Вселената е дружелюбно място.

 

...отстъпих крачка назад.

Скоро беше. Партньорството за мен е танц в ритъма на тангото - "две напред, една назад". И в деловите, и в житейските си партньорства лесно отстъпвам - винаги съм готова на компромис и крачка назад. И винаги печеля двойно от гъвкавостта си - в сравнение с тия, които постоянно демонстрират упорство.

 

...ме предадоха.

Беше отдавна, преди 10 години. Предавали са ме, но какво значение има това "тук и сега"!? Опитвам се да не приемам нищо лично и да забравям. Бих перифразирала Лао Дзъ (май беше той): ако стоиш достатъчно дълго край една река, ще видиш как трупът на предателя минава покрай теб. И няма да му се зарадваш.

 

...използвах женския си чар

в професионален спор.

Сигурно го правя понякога, но това е, защото обичам да се шегувам, да се забавлявам, докато работя. Като цяло разчитам не на чара, а на логиката и информираността си - изслушването и силните аргументи са инструментите ми по време на спор.

 

...бъбрих с приятелки за

предимствата и недостатъците на мъже.

През уикенда. Събрахме се 8 жени в една родопска къща в Ковачевица. Рисувахме, готвихме, танцувахме и медитирахме. Ала не е възможно в една женска компания, която живее заедно в продължение на 4 дни, да се разминеш с одумването на мъжете, дори и при най-добро желание.

 

...се разочаровах от

българските политици.

Българските политици никога не са ме очаровали, за да ме разочароват. Те са нашите боксови круши - и на журналистите, и на редовите избиратели. Политиката е спорт, подобен на кеча. Много театър, малко истински удари.

 

...прекопах леха с цветя.

Пак този уикенд на Ковачевица. Лехите бяха не с цветя, а с фасул, тикви и картофи, които после сготвихме. Едно от най-големите удоволствия на света е сам да произведеш храната си. Да я откъснеш от градината и да я сложиш на масата си.

 

...ми се прииска да емигрирам.

Не е имало такъв случай. Пристрастена съм към пътешествията и съм обиколила почти целия свят, но никъде не ми се е приискало да остана. Всеки път с радост се връщам вкъщи. Обичам България, мръсната София, прашните є улици, спарения градски въздух. Принадлежа с всяка своя клетка към това място.

 

...играх голф.

На един драйвинг рейндж в Киев. Взех първия си урок покрай Петьо Пунчев и жена му Вероника, които си купиха морска къща на голф игрището "Блексирама" край Балчик. Но аз съм теоретик на голфа, не практик. Наложи ми се да се просветя в този прекрасен спорт заради издаването на сп. "ГОЛФ & SPA". И мисля да продължа с уроците.

 

...си купих нова чанта.

Преди месец. Мноого голяма дамска чанта - най-после имам място за всичките си джунджурии.

 

...не можах да мигна цяла нощ.

През февруари - дълги презокеански полети до Америка и обратно. Този път не успях да се преборя лесно с часовата разлика.

 

...се отегчих до смърт на

светско парти.

Не познавам чувството отегчение. Ако някъде ми е скучно, не ходя. Ако някой ми е скучен, не общувам с него. В комуникацията за мен важи същият закон като в Правилника за движение по пътищата: спазвай дистанция!

А иначе отдавна не ходя по светски партита без основателна причина - работа, приятели, дипломация... Предпочитам късия жанр - разговори в тесен кръг, с персонално внимание. И никога не скучая сама.

 

...се присъединих към

социално значима кауза.

Когато пяхме заедно с Дичо и Нели "Телефонна любов" на Васил Найденов във Великолепната шесторка по време на кампанията за децата в Могилино. А миналата есен по случай 40-годишния юбилей на "Наш дом" събрахме средства и възстановихме изгорената Лятна естрада в Борисовата градина. Искахме да подарим нещо на София, която е наш общ дом, по случай рождения ден на списанието ни. Издателството, което управлявам, също дари доста пари наред с куп спонсори. Сега около естрадата кипи бурен живот през цялото денонощие - денем є се радват децата, майките и пенсионерите, а вечер до късно - тийнейджърите.

 

...изпитах върху себе си

женската злоба.

Миналата седмица. Не ми се случва често, но се наложи да взема мерки, тъй като казусът беше с нищо непредизвикан и с немалки бизнес последствия. Но който сее ветрове, жъне бури. Удрям само когато ме ударят.

 

...си казах, че светът е

прекрасен.

Завчера. Вчера. Днес. Непрекъснато си го повтарям.

 

...се подложих на диета.

През пролетта, но за малко. Пробвах прословутата протеинова диета на д-р Пиер Дюкан - тя така развълнува тукашния женски свят, че цял брой на "Жената днес" є посветихме. Напук на клишето, че няма по-досаден разговор от този за диети и режими, събрахме интересни авторски истории - за диетата като литература, за диетата като разследване, за диетата като конспирация, за диетата като психическо рестартиране...

 

...проявих суета.

Току-що. Казах си, че пак ще имам нужда от диета :-)назад съдържание напред

съдържание


ВТОРИЯТ ЖИВОТ
От забавление за чудаци гейм индустрията се превърна в масова мания и в бизнес за $41.9 милиарда. Хиляди българи ...


На ръба между драмата и комедията
Опозиционните лидери влязоха в остра конкуренция, за да привлекат вниманието на апатичното гражданство. Засега Волен ...


Бо­га­ти сме с жи­ли­ща и за­е­ми
Лихвите по кредититe извисиха ръст през юни Българските граждани разполагат със 175 млрд. лева, или ...


Пламен Юруков: Страхуват се от СДС, затова ме атакуват
Интервю на Калин Първанов с председателя на СДС за компроматите в политиката и следствията от тях, за новите идеи на ......


Изследване на гравитацията
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
Нафтекс 
ДСК 
ПИБ 
Актавис 
Общинска банка 
Тема Спорт 
Талон Абонамент 
FM+ 
STAR FM радио 
Радио Браво 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.