АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Здраве

Чудото аспирин
Петър Димитров

Създаден преди повече от 100 години, за да облекчава главоболие и артрит, сега аспиринът се оказва вълшебно средство в профилактиката на рак, инфаркт, алцхаймер и дори в лечението на безплодие

 

 

Аспиринът е създаден през 1897 година от един немски химик, който не можел да гледа как баща му страда от артрит. Аспиринът спасявал Карузо от страшното му главоболие и потискал екзистенциалните страхове на Кафка. През 80-те години се доказа, че той е добър препарат при профилактиката на сърдечни заболявания и снижава риска от инфаркт. През последните пет години мащабни изследвания изградиха предположението, че аспиринът може да се окаже надеждна профилактика срещу рак на дебелото черво, простатата и срещу алцхаймер.

"Аспиринът беше чудотворното лекарство на XX век, мисля, че той ще е чудотворното лекарство и на XXI век", казва д-р Чарлз Хенекенс, безспорен авторитет в превантивната медицина от университета в Маями.

 

Всъщност аспиринът е ацетилсалицилова киселина, която още Хипократ е извличал от върбова кора, за да облекчава главоболие и температура. Тайната на аспирина е, че той подпомага една основна функция в организма - подсилва способността му да се противопостави на болка и възпаление.

Днес, когато хората живеят до 70 и 80 години, болката е по-скоро хронично състояние, отколкото непременно сигнал за страдание, което трябва да бъде лекувано. Съсиреци в кръвта са основната причина за сърдечен удар, учените сега предполагат, че възпаление причинява артериосклерозата, алцхаймер и дори рак. Аспиринът, който предотвратява образуването на тромби и потиска възпаленията, придобива изведнъж безценни качества за профилактиката на тези заболявания.

 

 

Американците толкова повярваха в неговото всесилие, че днес редовно го гълтат 26 милиона души - за сравнение през 1997 година са били само 6,8 милиона. Точно поради това масово приемане фармаколозите създадоха намалените дози от по 325 мг.

В началото на 80-те години д-р Хенекенс провел опит с 22 000 доктори мъже - половината от тях приемали аспирина от 325 мг всеки ден, другата половина плацебо (невинно хапче без действие, което се дава на хора, които си въобразяват, че са болни). Екпериментът продължил 5 години и показал, че при гълтащите аспирин процентът на инфарктите се е снижил с 44 процента. Три изследвания, проведени по-късно, доказали този ефект и при жените.

 

Но все пак има начин да се умре, а и аспиринът не е напълно безвреден. Той увеличава риска от кръвоизливи - особено в стомаха, което може да е дори с фатален изход. Увеличава се и рискът от кръвоизлив в мозъка и може да причини сравнително рядко, но затова пък опустошителен мозъчен удар.

Учените сега се опитват да намерят приложение на аспирина за профилактика на болести, при които има възпаления. Например алцхаймер - страдание, което води до сериозни травми на мозъка. Наблюдения върху хора с артрит, приемащи аспирин, показали, че при тях алцхаймер се среща много рядко. Д-р Джон Бейрън от Медицинския институт в Дармът твърди, че аспиринът намалява заболеваемостта от рак. Но всички тези заключения са направени не в специални изследвания, а при дългогодишни наблюдения върху болни, приемащи аспирин заради друго заболяване. Дали са верни или не, е въпрос на сериозни допълнителни експерименти и изследвания. Самият д-р Бейрън не пие всеки ден аспирин и не съветва пациентите си да правят това без лекарски съвет.

 

 

 

 

Аспиринът е надеждно оръжие срещу


Рак - ниски дози снижават до 19 процента риска от развиване на рак на дебелото черво. Друго изследване установило, че редовният прием на аспирин снижава до 60 процента опасността от рак на простатата при мъжете.

 

Сърдечни болести - ниски дози са превантивни срещу инфаркт - рискът намалява до 44 %.

Безплодие - експеримент, проведен през 1999 г,. показал, че шансът за забременяване се удвоява.

Алцхаймер - предполага се, че възпаление е един от причинителите на болестта, изследванията в момента са в ход.

Пародонтоза - ниски дози за добра профилактика особено при пушачи.

Очни болести - аспиринът подобрява кръвоснабдяването на капилярите и помага в профилактиката на диабетична ретипатия, която много често води до слепота.

 

 

 

Опасни странични действия

 

Стомах: дори и малки дози могат да предизвикат раздразнение на стомашната лигавица. Получават се киселини, болки, тежест. При язвена болест аспиринът може да причини кръвоизлив.

 

Бъбреци и черен дроб: при продължителен прием аспиринът се отлага в тези органи и трябва да се избягва напълно, ако те са увредени и болни.
 

Астма: може да предизвика стесняване на дихателните пътища.
Операция: седмица преди интервенцията приемането на аспирин трябва да се преустанови, иначе може да се стигне до следоперативно кървене.
 

Деца: на деца до 14 години аспирин не бива да се дава. При вирусни  заболявания с температура той може да причини дори смърт, ако настъпи синдромът на Reye.
 

Бременни: не бива да пият аспирин в последните три месеца, защото това може да доведе до преносване на плода. При големи дози се наблюдават следи в майчиното мляко.

 

 

 

Срещу какво е ефикасен?

 

Грип: подсилва имунната система, облекчава главоболието, болките в гърлото, хремата и снижава температурата. Максимална дневна доза: 3 г на на три приема.

 

Мигрена: при леки и средни пристъпи висока доза от разтворимите таблетки е препоръчителна - но не по-големи дози от 1 г три пъти дневно.
 

Болки в ставите и мускулите: потиска възпаленията, дозата - не по-висока от 2-3 г на ден. При ревматизъм само под лекарски контрол.
Слънчево изгаряне: снижава температурата на кожата и болката, ако се вземе при първите признаци за изгаряне.
 

Херпес зостер: за външно приложение. Две таблетки по 500 мг се разтварят в 20 мл хлороформ или етер и се налагат върху памук на мястото.
 

Инфаркт: пази от запушване на болните кръвоносни съдове. Ако се вземе веднага след получаване на инфаркта, аспиринът снижава риска от фатален изход до 50 процента (доза 300-500 мг). Като профилактика срещу повторен инфаркт препоръчителната дневна доза е 75-325 мг.
 

Мозъчен удар: предотвратява образуването на съсиреци. Редовното пиене на аспирин снижава риска от втори удар до 42 процента. Лекарите не са единни по отношение на дневната доза: европейците препоръчват 100-300 мг, американците 900-1500 мг.
 

Тромбози и емболии: снижава следоперативни дълбоки тромбози до 39% и емболия на белия дроб до 64%. Добри резултати са наблюдавани при дозировки 1 - 1,5 г дневно.

 

 

 

 Историята на едно прочуто лекарство

1897 г.: Феликс Хофман получава аспирин, за да облекчи болките на баща си. В лабораториите на Bayer той извлича напълно пречистена ацетилсалицилова киселина.

1899 г.: Bayer патентова наименованието "Аспирин".
 

1918 г.: Bayer губи правата върху марката за САЩ, Великобритания и Франция. Американската фирма Sterling купува правото да продава аспирин в САЩ  за 5,3 милиона долара. 

1945 г.: Установява се, че аспиринът предизвиква следоперативни кръвоизливи.

1968 г.: Започва да се предписва като препарат против тромбози.

1971 г.: Англичанинът Джон Вейн описва в студия цялостното действие на аспирина върху организма.

1982 г.: Джон Вейн получава Нобелова награда за медицина.

1983 г.: За пръв път е установено, че аспиринът снижава риска от инфаркт.

1994 г.: Bayer купува Sterling за един милиард долара и си връща правата върху марката "Аспирин" на американския пазар.

 назад съдържание напред

съдържание


SEX made in BG
"Предимно отзад искат." Юлия свойски се е облегнала на полусваления страничен прозорец на ...


Футбол срещу парламент 1:0
Мондиал 2002 разпали страсти в родния парламент и постави под съмнение единството на управляващата царска партия ...


От 30 до 130 милиона за “Булгартабак”
Четирима от кандидатите участват за 80% от холдинга, един - за 51%. Как в надпреварата се включиха съпругата и ...


Иван Кулеков: Всяка партия у нас започва като страст, а завършва като мафия
Докато ние тук се занимаваме с главата на Костов и краката на Надежда, всеки ден в Шанхай завършва строителството на ......


За Кретиен и кретените
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.