АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Бизнес

Борбата на бирите
Антон Колев

Рекламата води само до повишаване на цената

 

 

Шефовете на "Загорка", "Каменица" и "Шуменско пиво" се събрали в един бар да пийнат.

Шефът на "Шуменско пиво" си поръчал "Шуменско", шефът на "Загорка" поискал "Загорка", а шефът на "Каменица" си избрал кока-кола. "Защо пиеш кола?" - попитали го другите двама. "Ами, след като вие няма да пиете бира, аз какво да пия!" - отговорил невъзмутимо той.

С настъпването на горещия сезон битката между бирите традиционно се ожесточава. Тази година Световното първенство по футбол налива допълнително хъс в конкурентната борба.

 

През тази година сме свидетели на една нова тенденция: големите пивоварни губят част от пазарния си дял за сметка на по-малките производители. Допреди две години компаниите, произвеждащи "Каменица" и "Загорка", държаха около 70% от пазара, но оттогава насам продажбите на малките пивоварни се увеличават трайно. Най-често изтъкваната причина е намалената покупателна способност на българите, т.е. любителите на пенливата течност залагат на по-изгодната цена, а не на познатата от рекламите марка.

 

Големите компании инвестират милиони левове в реклама, което повишава цената на крайния продукт. Малките производители, освен че не заделят такива средства, използват пластмасови бутилки от 1.5 литра, което води до още по-голямо поевтиняване на бирата. "Такъв е например случаят с бирата "Шопско пиво", която се оказва най-популярната марка в столицата" - обяснява търговецът Иво Пейчев. Според него през последните две години продажбите в магазините спадат, защото хората предпочитат да консумират ниско алкохолната напитка в някоя бирария.

 

Отчитайки този факт, големите пивовари наблегнаха на наливното пиво, което въпреки надценките в бирариите излиза значително по-евтино. За да запазят позициите си на пазара, повечето компании заложиха и на промоциите в заведенията. Онези, които все пак предпочитат да се разхлаждат пред телевизорите, са организирали различни игри с предметни награди.

 

"Интербрю" и "Брюинвест" държат половината от пазара

Въпреки стагнацията най-търсена на пазара остава бирата, произвеждана в четирите завода на "Интербрю". Белгийската компания притежава пивоварните "Каменица", "Астика", "Плевенско пиво" и "Бургаско пиво", които наскоро се обединиха в едно дружество - "Каменица" АД. От близо три месеца у нас се произвежда и марката "Стела артоа", която доскоро се внасяше.

На второ място по продажби се нареждат марките, произвеждани от регистрираната в Гърция компания "Брюинвест", собственост на холандската група "Хайнекен Н.В." и гръцкото представителство на "Кока-Кола". Групировката притежава пивоварните "Загорка" и "Ариана", като внася у нас и бирата "Амстел".

 

Двете пивоварни си оспорват лидерското място на пазара, след като от "Интербрю"отчетоха спад в продажбите през първото тримесечие на годината.

Малко след тях, на трето място в класацията, е компанията "Булбрю", която държи пивоварната във Варна и марката "Леденика". Новото търговско дружество е нещо като българския отговор на белгийската "Интербрю" и холандската "Брюинвест".

Заедно те влязоха в тройката на бирената ранглиста. Продажбите им обаче все още са наполовина от тези на първите две пивоварни. След нея се подреждат "Пиринско пиво", "Шуменско пиво" и "Болярка", като накрая са "Ломско пиво" и "Пивоварна София".

"Пиринско пиво" присъства на пазара в цялата страна, но най-високи са продажбите им в Югозападна България.

 

Според пивоварите, въпреки четвъртата си позиция по пазарен дял, марката "Пиринско пиво" е третата по продажби бира в страната след "Каменица" и "Загорка". Обяснението е, че големите пазарни дялове на двете пивоварни са поделени между множество марки, докато целият обем на "Пиринско пиво" идва от едноименната марка. Наскоро "Пиринско пиво" пусна премийната бира "Златен елен", която струва 60 - 65 ст. на дребно. Преди месец марката "Пиринско" се появи на пазара и в пластмасово шише от 1.5 литра.

 

За да се пребори със силната конкуренция, "Шуменско пиво", която е на пето място по пазарен дял, пуска на пазара червена бира. Доскоро у нас се произвеждаше само традиционното светло пиво, като от няколко години насам на пазара се появи и тъмна бира. Досега обаче червена бира не е произвеждана у нас, макар че е много популярна в Англия, Ирландия и Германия. Новата напитка ще се предлага в бутилки от 330 милилитра.

Марката "Шуменско пиво" е основана преди 120 години от чешкия пивовар Франц Милде. Сега собственик на мажоритарния пакет от акции на предприятието е компанията на Фикрет Индже "ФАФ метал", която е регистрирана в Турция. След приватизирането на предприятието през януари 1998 г. собствениците са инвестирали над 5 млн. евро за нови поточни линии и разработването на нови технологии за производство на бира. Те обаче не залагат само на качеството, а и на агресивната медийна реклама.

 

Начислената печалба и рекламните бюджети, калкулирани в цената, водят до двойно и тройно поскъпване на бирата. Себестойността на произвежданото у нас пиво е около 15-16 ст. Рекламните бюджети на двете най-големи компании "Интербрю" и "Брюинвест" се различават драстично. "Интербрю" инвестира приоритетно в рекламата на една от марките си - "Каменица", докато "Брюинвест" се опитва да поддържа относително равномерно всички произвеждани марки.

Въпреки това обаче и там се забелязва едно по-голямо внимание към "Загорка". Така например за рекламирането й през първото тримесечие на тази година компанията е отделила около 800 хил. лв., а за "Амстел" - само 333 хил. лв.

 

Според неофициални данни за медийната кампания на "Каменица" ръководството на "Интербрю" е отделило 147 хил.лв. Очаква се обаче и двете компании да влеят допълнително средства в рекламните си бюджети за тези три марки заради Световното първенство по футбол, когато традиционно продажбите на бира се увеличават с около 5%. Тази година обаче големите пивовари са притеснени от спада в продажбите и затова предлагат бирата на по-ниска цена.

 

От около месец 0.5 л. "Каменица" се продава в магазините за препоръчителните 55 ст. при 63 ст. преди това. Обяснението, което дадоха от "Интербрю", е, че потребителят трябва да получи цената, която може да си позволи. Идеята обаче е тя да запази лидерските си позиции на пазара, увеличавайки продажбите.

От първи март "Стела Артоа" се произвежда в България, което позволи бирата да поевтинее с 30%. Сега крайната цена е паднала до 99 ст. при 1.20 лв. преди. "Астика лукс" се определя от клиентите като "родния лукс", защото струва 70 ст. на дребно. Под нея като цена се нарежда "Каменица", следвана от "Плевен" и "Бургаско пиво" с цена между 48 и 50 ст. Марката "Славена" е 42 ст., уточниха от "Интербрю".

 

Упражнението със снижаването на цените беше повторено и от "Брюинвест", седмица след като "Каменица" поевтиня със седем стотинки. Сега препоръчителната цена на "Загорка" също е 55 ст. при 60 - 63 ст. преди това. И от двете компании определят явлението като временна промоция, чийто край засега е неизвестен. Според специалистите, ако тази тенденция се запази, консумацията на бира през тази година ще се увеличи. В момента на един българин се падат по 55 литра бира.

 

През 2001 г. в България са изпити общо 4.287 милиона хектолитра бира, което е със 7.15 процента повече от предходната година, когато това количество е било 4.001 милиона хектолитра. Данните бяха оповестени наскоро от главния секретар на Съюза на пивоварите инженер Петър Паунков. Според него на глава от населението се падат средно около 55 литра, като през 2000 г. това количество е било 50 литра. "Сравнително разумната ценова политика на пивоварите, която зависи от покупателните възможности на населението, допринесе през миналата година в България да се пие повече бира", обясни Паунков. Повечето собственици на бирарии обаче са на мнение, че повишената консумация е резултат от предлагането на наливна бира.

 

 

Футбол и пяна

Най-големите марки бира в България - "Каменица" и "Загорка", залагат на рекламите във футбола. Първата фирма е спонсор на българския национален отбор, като рекламни клипове на компанията се въртят преди, по време и след всяка официална и приятелска среща на тима. Договорът на "Каменица" с БФС изтича в края на идната година, но има голяма вероятност той да бъде подновен.
От началото на настоящото вътрешно футболно първенство "Загорка" също започна масова рекламна кампания чрез инициативата "Зеленият картон", който се връчва за феър плей всяка седмица. Досега тази марка предпочиташе да рекламира в тениса, като дори организира собствен турнир. Кампанията със "Зеленият картон" обхвана три от медиите с най-голяма аудитория - bTV, "Труд" и "Дарик". Според експерти в областта на рекламата не е ясно дали резкият спад на зрителския интерес към вътрешното първенство в последните месеци няма да се отрази негативно на резултатността от рекламната кампания на двете пивоварни.

 

 

 

АНКЕТА 

Каква бира пиете и защо?

Стоян Ангелов: Предпочитам да пия наливна "Каменица", но поради липса на такава в момента съм на "Амстел". Определям марката според това какво се предлага в сътветното заведението.

Зоя Илиева: Предпочитам по-силните питиета, като водка например, но когато съм с приятели пия "Каменица" или "Амстел". Поводът за събирането ни определя питиетата.

Мишо Петров: Аз не живея в България и не зная каква бира се пие тук. Най-популярната марка в Австралия е "Виктория битер". Всички много я харесват. Опитвал съм я, хубава е.

Теменуга Петрунова: Определям питиетата според сезона. През лятото естествено предпочитам бирата. Харесва ми "Хайникен", а от българските марки - "Каменица".

Цветан Димитров: За мен определяща е цената на бирата. Пия "Ариана", защото е най-евтина. Ако липсва в магазина или в заведението, се ориентирам към "Каменица"

 

 

 

 

Невероятно, но факт

Консумацията на бира в Германия намалява, а малките и средните пивоварни изчезват една по една. Доскоро на немския пазар имаше над  5000 марки кехлибарено пиво.
Отстъплението на бирата според експерти пивовари се дължи на наводняването на пазара с различни видове безалкохолни напитки с агресивна реклама, фокусирана върху натуралните съставки и здравословното им въздействие. Производителите считат, че  отдръпването от бирата е неоснователно, защото тя също съдържа само естествени продукти. Те се надяват, че ако ориентират реклама на бира към здравословния ґ ефект, тя отново ще се превърне в най-търсената напитка в Германия.
Тенденцията е да се консумират все повече микс-напитки на основата на бирата, като особено популярен напоследък е радлерът (комбинация между бира и кока-кола). Нагоре в класацията на бирите в Германия се изкачват и различните марки безалкохолна бира, които досега бяха подминавани с презрение от ценителите.

 

 

 

 

Ракията е най-предпочитаният алкохол от българина. Тя е любима напитка както на мъжете, така и на жените над 25 г. На второ място се нарежда бирата, която е посочена от 13.5% от анкетираните. Бирата се пие най-много от хората на възраст между 35 и 44 г., но ниско алкохолната напитка има свои фенове и сред младежите. Уискито е на трето място с 12.4% , като се консумира предимно в заведения. Най-често купуваната марка уиски е "Савой клуб", следвано от "Джони уокър" и "Балантайнс". Според експерти от бранша класацията е свързана с покупателната способност на населението. Виното е любима напитка на 12.1% от българите, като червеното вино е по-предпочитано от бялото. Водка се пие от 11.3% от населението, консумиращо алкохол. Сред водките фаворит е "Селект", следвана от "Флирт", "Докторс" и "Савой клуб". Хората, пиещи джин, са 1.8%, като предпочитаната марка е "Савой клуб" и "Атлантик". Значително по-слаби са предпочитанията към мастиката, узото, вермута, ликьора и коняка.

 назад съдържание напред

съдържание


Политици - отличници
Доган бил ученолюбив, но недисциплиниран. Надежда - пълна отличничка и авторка на "Родна реч". Бойко ...


БСП в търсене на реалността
Столетницата се готви тихо и кротко за безалтернативен конгрес. Не се очаква да има сблъсък на личности, нито на ...


Борбата на бирите
Рекламата води само до повишаване на цената Шефовете на "Загорка", ...


Ахмед Доган: България има нужда от умерен национализъм
В България около 15% от избирателите са националистически настроени. Няма нищо лошо от един умерен национализъм. ......


Папата и мамата
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.