АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Последния път, когато...

Писателката Теодора Димова

...се почувствах оценена.

Разбира се, че се зарадвах да видя името си сред шестте номинирани за литературната награда "Вик" тази година. Но още по-добре се почувствах, когато наскоро на улицата при мен дойдоха студенти, момче и момиче, за да попитат аз ли съм авторката на "Майките" и "Адриана". Оказа се, че са чели романите, че са гледали "Невинните". Такива неочаквани и спонтанни срещи ме зареждат със смисъл и енергия.

...се разочаровах от конкурс.

Конкурсите са важни, но най-важно е писането, работата над следващия текст. А когато си се съгласил да участваш в един конкурс, след това е недопустимо да обсъждаш неговите резултати - каквито и да са те.

 

...се усъмних, че правя нещо, което не би харесало на баща ми.

Може би нямаше да се осмеля да публикувам недовършения му "Роман без заглавие", ако зависеше само от мен. Но тази чернова излезе на бял свят не за да продължа с живота на героинята Адриана в моята книга. Много преди излизането на "Адриана" недовършеният роман беше публикуван в събраните съчинения на Димитър Димов, в огромен тираж.

...направих пакост.

Бях на 11-12 години, когато ме хванаха с една банда момчета да крада череши от дворовете между улиците "Сан Стефано" и "Априлов". Скараха ми се, обадиха се вкъщи, а аз обещах да не посягам повече. Но и до днес много обичам череши.

...се влюбих в книга.

Има книги, които искам постоянно да са ми подръка. Например "Откровените разкази на странника пред неговия духовен отец". Тази книга е писана преди три века в Русия, а за автора не се знае много, освен че е монах и че е обикалял манастирите.

...преживях унижение.

Почти винаги, когато карам кола по улиците на София, попадам на агресивни шофьори. Аз самата карам бавно и редовно отнасям много ругатни. Но единственият път, когато КАТ ме глоби, беше за превишена скорост. При ограничение 50 км вдигнах 60.

...литературата ми подейства като психотерапия.

Достоевски винаги действа пречистващо.

...кодирах нещо от себе си в героиня.

Всичките ми герои са част от мен, а аз съм част от тях. Пожелавам си, като остарея, да приличам на възрастната Адриана.

Друг въпрос е, че по отношение на този роман се чувствам като аутист - може би защото процесът на писане беше много тежък. Като че всичко, което съм имала да кажа, съм го направила чрез героините в "Адриана". После ми беше много интересно да ги видя на сцената, изиграни от Бойка Велкова и Койна Русева. И двете много ги харесвам.

...се замислих за остаряването.

Когато писах "Адриана". В остаряването има много дълбок смисъл. Свързан е с отказа от суета и със смирението. Тогава то дори е красиво.

...изпих повече, отколкото е разумно.

Наскоро, по случай рождения ден на близък приятел. Стори ми се съвсем невероятно той да става на 50! Колкото повече напредваме във възрастта, толкова повече времето се сгъстява.

...си купувах нови дрехи.

Трудно избирам дрехи и обувки. Никак не обичам да ходя по магазините у нас, всичко е скъпо и некачествено.

...простих нещо непростимо.

Свързано е с Вера Мутафчиева и Георги Данаилов.

...съставих план и го изпълних.

Всеки ден планирам да отделям по 5-6 часа за писане и го правя. Много съм дисциплинирана в това отношение. Защото знам - попаднеш ли в мрежата на отлагането, се оплиташ в нея и се изгубваш. Твърдо съм убедена, че писателят трябва да подхожда към работата си така, както хирурзите отиват на операция.

...ми се прииска да живея в друга страна или в различна епоха.

Страшно ме привлича пустинята. Може би някой ден ще живея там. Иначе на третата седмица в чужбина ми става мъчно за България и вече искам да се връщам. Последния път, когато въпреки това бях готова да се преселя, беше през зимата на 1997-а. Защото пак нямаше храна и пари.

...се смях на виц.

Много се забавлявам с вицовете, но моментално ги забравям.

...се зарадвах заради сънародник.

Преди два месеца, когато с Деян Енев бяхме в Линц, където току-що беше излязъл един негов сборник с разкази. Продаваше се страхотно сред автори като Орхан Памук и Филип Рот. Той толкова се радваше! И аз също покрай него. Сборникът не беше този, от който взеха "Заложна къща" за изпита на кандидат-гимназистите. Тази година за пръв път се падна съвременен автор. Това е един от начините да се налага съвременната литература.

...се държах като идеалната майка.

Всеки път, когато чуя някоя много дълга история от 18-годишния ми син или 23-годишната ми дъщеря. Най-важното за родителя е да умее да изслушва. Всички беди идват от липсата на контакт с децата.

...бях зад кулисите.

Преди премиерата на спектакъла "В ледовете". След представлението пак отидох да поздравя артистите, знам колко се вълнуват. А в метафоричен смисъл един писател винаги е зад кулисите. Винаги е вътре някъде, винаги невидим.

...се заклех: "Никога повече!"

Малко след като излезе първият ми роман "Емине" - видях късно през нощта на една спирка неговата героиня - Яна Илинда. Беше безумно преживяване! Момичето изглеждаше абсолютно същото, каквото е описано в романа. Тя всъщност беше точно такава, каквато си я представях. Беше тревожна, неспокойна, чакаше нервно на спирката, пушеше. Приближих се, исках веднага да започна да говоря с нея, да я разглеждам, да й се удивлявам... И си казах: каква арогантност, какво нахалство от моя страна!назад съдържание напред

съдържание


"Очите" на премиера
Важните решения все по-рядко се взимат в заседателната зала на Министерския съвет или в ръководствата на партиите. ...


Мащабна говорилня вместо изборни закони
Идеите за нови правила за гласуване са оплетени в партийни сметки и политически недомислици ...


Токшоу
Електричеството е стока, икономиката е пазарна, но колко да плащаме се решава от регулаторен орган на принципа ...


Д-р Евгений Желев: доброто здравеопазване идва след ефективно финансиране и строг контрол
Интервю на Мариана Тодорова със здравния министър д-р Желев за края на реформата, по-адекватното финансиране на ......


Честита баня!
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
НАФТЕКС 
CITY OF FOUNTAINS 
FORD 
ОБЩИНСКА БАНКА АД 
АКТАВИС 
МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА 
FM+ 
STAR FM 
РАДИО ВЕСЕЛИНА 
BRAVO RADIO 
НОВИНИТЕ.БГ 
АКТАВИС 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.