АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Лекарите на България

Кожен рафтинг
Мариана Тодорова

"В работата си съм търпелива, но извън нея вдигам адреналина с екстремно спускане с лодки и с рок музика. Животът ми е приятно приключение", казва д-р Росица Денчева, началник-отделение "Дерматология и венерология" в болница "Токуда"

 

 

Има ли разлика между полиморфната светлинна ерупция и слънчевата алергия? Вместо да чакате отговора на този въпрос от д-р Лука Ковач в сериала "Спешно отделение", попитайте д-р Росица Денчева, завеждаща Клиниката по дерматология в болница "Токуда". Тя е наясно с всички проблеми, които могат да застигнат кожата ви през лятото. Знае, че дори най-гладкият и нежен епидермис понякога крие "подводни камъни". И че раковите заболявания често се развиват с бързината на спускаща се по планинска река лодка. Самата д-р Денчева би направила подобно сравнение, защото освен добър специалист е и любител на рафтинга.

 

Бялата престилка се е превърнала в нейна втора кожа, която й създава не по-малко проблеми от първата кожа на пациентите. Натовареният график често я лишава от семейството, а административната работа опъва нервите й.

Росица не е нито второ, нито трето поколение лекар. Наследник е на филолог и химик. Родителите й не се месили в избора й на професия. "В училище ме увличаха биология и химия", спомня си дерматоложката. Намерението й да кандидатства медицина узряло в края на гимназиалните години. "Не мечтаех да съм лекар като дете, но и до днес смятам, че това е най-хубавото решение, което съм взимала в живота си", признава д-р Денчева.

 

Завършила 7-а гимназия в столицата през 1989 г. Кандидатстването й в академията било белязано от политическите и икономическите промени в държавата. "Готвех се за изпитите сериозно. По мое време ставаше все по-трудно да се влезе медицина. Повечето ми съученички ходеха на допълнителни уроци", разказва лекарката. Тя обаче се явила на изпитите като на шега. Казала си, че ако не стане от воле, ще кандидатства и на следващата година. Но я приели от раз.

 

Първата година преминала между четенето и обществените протести, между атласите по анатомия и бунтарските плакати. "Социалното напрежение разнообразяваше студентското ежедневие, което така или иначе си беше интересно, но и твърде напрегнато", казва д-р Денчева. И до днес, когато се види с колеги от университетските години, с радост си спомнят за размирните времена, блокирането на учебните занятия и спането в аудиториите.

 

Като всеки първокурсник и тя мечтаела да стане велик хирург. "Само студентите от лекарски семейства бяха ориентирани в специалностите и бяха наясно с какво точно искат да се занимават. Всички останали искахме да влезем в операционната", разказва дерматоложката. По традиция медицината винаги се свързва със скалпела, може би защото той блести в почти всички специалности и пациентите виждат ефекта от него веднага. "При терапевтичните дисциплини болестите са хронични, лечението е по-продължително, резултатите остават някак невидими. Затова около хирурзите се изгражда ореол", усмихва се д-р Денчева.

Още във втори курс започнала работа като санитар в хирургичното отделение на Четвърта градска болница. Но само за година осъзнала, че това не е нейното призвание. Била твърде емоционална, за да издържи на подобно напрежение. Насочила се към неврологията, която се оказала голямата й любов.

 

Изпитала "силата на чувствата" си в реанимацията на неврологичната клиника към Първа градска болница. Там работила като медицинска сестра почти до дипломирането си. "Това са най-тежките ми години в професията и най-полезните като натрупване на умения. Не е тайна, че теоретичната подготовка по медицина е добра, но липсва достатъчно практика", продължава разказа си лекарката.

Идеята да лекува кожни проблеми се оформила в края на пети курс. Бързо се включила в кръжока по дерматология. "Имаше над 4000 нозологични единици, научаването на които е предизвикателство", смее се лекарката. След като се дипломирала, я зачислили в Александровска болница. След пет години упорит труд и много четене взела специалност. Защитила докторантура на тема "Сифилис при бременните жени и новородените".

 

Помни едно от първите си самостоятелни дежурства. Оказала се емоционално неподготвена за сблъсъка с пациентите. По това време работела по докторантурата си, затова повечето й болни били с венерологични проблеми. "Човек не може да се изправи пред болния, да го попита какво му е и да очаква той да сподели всичките си интимни тайни. Трудно е, особено ако в живота му има повече от един сексуален партньор", разказва лекарката.

Емоциите в работата й невинаги са приятни. С тъга си спомня за първите болни от сифилис деца.

 

Малчуганите били под 10-годишна възраст, а заболяването - в напреднал стадий. "Изключително емоционална съм, реагирах със съчувствие при прегледа на невръстните пациенти и до последно бях съпричастна със съдбата им", спомня си д-р Денчева. Повечето били обект на сексуално насилие, което я потресло. Затова няколко години по-късно започнала работа по програма на организацията "Лекари без граница" за превенция на полово предаваните заболявания. Сблъскала се със света на магистралните проститутки, на травеститите, на изнасилените деца. През 2004 г. се върнала в кожната клиника на Александровска болница, а две години по-късно поела ангажимента да сформира екип в новооткриващата се "Токуда".

 

"Специалността е изключително феминизирана. Може би заради голямото търпение, което изисква. Мъжете са малко по-припрени", казва д-р Денчева. По думите й работата е изключително интересна и донякъде покрива част от вътрешните заболявания. В нея има и малко хирургия - най-вече при отстраняването на тумори и при възстановяването на кожата след изгаряне или друга травма. Не на последно място е козметичната дерматология, до която опират всички. Но за да я практикуваш, трябва да си преди всичко психолог.

 

Факт е, че кожата е огледало на вътрешните органи

По нея д-р Денчева се ориентира безпогрешно дали човекът насреща страда от хормонален или чернодробен проблем. "Много често пациентите идват при нас с дерматологични оплаквания, а се оказва, че имат далеч по-сериозна причина да се притесняват", пояснява лекарката. Щастлива е, че работи в голяма болница, а не е сама в частен кабинет. Казва, че взаимодействието между специалистите в "Токуда" е на изключително ниво. А вероятността да се пропусне симптом е сведена до минимум. "Частната практика е по-лесна за организиране и контролиране, но е лишена от плюсовете на екипната работа в голяма структура", обобщава лекарката. Освен клиничните предизвикателства като завеждащ на отделението по дерматология тя има и немалко мениджърски задачи. Признава, че понякога административната работа й идва в повече, но резултатите оправдават усилията.

 

"Търпелив човек съм. Но в някои моменти е желателно да си по-агресивен, за да се пребориш с административен проблем. Особено, когато е свързан със здравната каса", казва д-р Делчева. И действително е трудно да си я представите да "удря с юмрук по масата". Присветващите й сини очи обаче издават дремещата в нея бунтарка и екстремните й хобита. Любителка е на рафтинга и на рок концертите. Но напоследък ги е загърбила, за да отделя повече внимание на 3-годишната си дъщеря. "Тя има нужда от мен, а и аз от нея. Особено след 12-часово дежурство", признава д-р Денчева. Въпреки това не спира да мисли и за болницата. Планира да покачи адреналина на хората от екипа си, като организира тимбилдинг и ги заведе в планината да се спускат с лодки.

 

 

 

БЛИЦ 

Дерматоложката д-р Денчева:

Подгответе кожата си за лятото с UV терапия

Д-р Денчева, на какви изпитания е поставена кожата ни през лятото?

- Ултравиолетовите лъчи имат няколко основни вредни ефекта. На първо място повишават риска от поява на злокачествени образувания на кожата. Не е за пренебрегване и фактът, че слънцето ускорява процеса на стареене и често е причина за възникването на различни алергични състояния. Опасността расте с честотата на излагане на UV лъчение, продължителността на слънчевите бани и часовете, в които кожата не е защитена. От съществено значение е и типът на епидермиса - по-светлите хора са по-податливи на странични UV въздействия на слънцето. Така че винаги ги съветваме да си направят профилактичен преглед в началото на лятото. Дерматологът ще прецени какъв е най-правилният подход за протекция.

От какво най-много трябва да се страхуваме?

- С напредването на възрастта расте рискът от поява на злокачествени образувания по кожата. Когато към това добавим и неблагоприятното излагане на слънце, заболяването става твърде вероятно. През последните години меланомите зачестяват. При това се развиват агресивно и бързо метастазират. Обикновено в деня на поставянето на диагнозата вече може да се очаква да има лимфни или кръвни разсейки. Ето защо е препоръчително хората над 25-30-годишна възраст да посещават дерматологичния кабинет за профилактичен преглед поне веднъж на 6 месеца. И още нещо много важно - добре е това да става преди активния летен сезон и в края на есента.

Какво бихте препоръчали тогава?

- Който има съмнения относно някои бенки по кожата си, да отиде на лекар, преди да отпътува за морето. Както вече казах, под въздействието на ултравиолетовите лъчи тези кожни образувания, както и някои предракови състояния могат да се променят и да преминат в ракови. Често при прегледа освен оглед на кожата се прави и дерматоскопия - изследване на съответната бенка с уред, наречен дерматоскоп. Това гарантира увеличаване на изменението до 10 пъти и позволява прецизна диагностика на невидими за просто око кожни проблеми.

Специални грижи преди лятото изисква и свръхчувствителната, склонна към развиването на слънчеви алергии кожа. През последните години тези проблеми също зачестяват.

С какво се характеризира това състояние и как да се предпазим от него?

- Характеризира се с обрив и сърбеж по изложените области. Появява се след първите няколко слънчеви бани. Ако това ви се случи, потърсете специалист-дерматолог, защото не всеки обрив е проява на слънчева алергия. Самолечението с антиалергични медикаменти - таблетки и унгвенти, ще ви облекчи, но няма да ви осигури цялостното лечение. Така слънчевата алергия ще стане по-упорита и ще продължи да се появява през следващите години.

Трайна устойчивост на слънчевите лъчи се постига с новия терапевтичен метод UV Hardening, който се прилага за първи път в дерматологичния кабинет на болница "Токуда". В продължение на месец чувствителната кожа се облъчва с постепенно повишаващи се дози ултравиолетови лъчи. Процедурата се извършва чрез специална апаратура при стриктно дозиране и комбиниране на ултравиолетовите А и В лъчи. За 30 дни алергичната към слънце кожа заяква и осигурява поне един сезон без симптомите на соларен дерматит (обрив, парене и сърбеж). В зависимост от чувствителността на пациента към лъчите се изготвя индивидуален план за подготовка на тялото, като терапията е подходяща и за хора с много светла и чувствителна кожа.

От колко време прилагате тази терапия?

- Миналата година за пръв път направихме това предлятно закаляване. Фактът, че пациентите ни се повлияха добре и се върнаха да повторят процедурата и тази година, е мерило за постиженията ни. Много дерматологични сектори в страната разполагат с подобна апаратура и за мен е изненадващо, че не предлагат тази медицинска услуга. Тя е изключително популярна в Европа.

 назад съдържание напред

съдържание


Диетите: болест и бизнес
Четири милиона българи са с наднормено тегло, а малко над един милион са затлъстели. В същото време болните от ...


Нагамизване на държавата
Първанов атакува Станишев в навечерието на евродоклада, обиден от изявленията на тайнствения експерт Стефан Гамизов. ...


Мисия полувъзможна
Четвъртият GSM оператор е обречен да бъде последен по пазарен дял на българския телекомуникационен пазар и само чудо ...


Борислав Михайлов: Чакам ЦСКА до края на юни
Интервю на Калин Първанов с президента на БФС за ситуацията с шампиона на страната, за собствениците на клубовете и ......


Български канибализъм
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
НАФТЕКС 
CITY OF FOUNTAINS 
OPEL 
VOLVO 
БАНКСЕРВИЗ 
SOCIETE GENEALE ЕКСПРЕСБАНК 
ОБЩИНСКА БАНКА АД 
SIEMENS 
АКТАВИС 
МИНИСТЕРСТВО НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНАТА РЕФОРМА 
НОВИНИТЕ.БГ 
FM+ 
BRAVO RADIO 
РАДИО ВЕСЕЛИНА 
STAR FM 
DARIK RADIO 
ФОКУС 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.