АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Глобус

Туризъм на ужаса

 

Какво е туризъм по украински?

Организирано посещение на любопитни до заразената област при Чернобил срещу пари. 250 долара струва еднодневна екскурзия за двама до радиоактивната затворена зона при авариралата украинска атомна централа, която разпръсна преди 16 години радиоактивен дъжд над цяла Европа. В цената на пътуването са включени услугите на гид преводач, Гайгер-Мюлеров брояч и защитен костюм.

Програмата е като извадена от филм на ужасите: разглеждане на "погребания" реактор плюс снимка за спомен до него, посещение в призрачния град Припият и разходка из облъчената "червена гора".

Странното пътешествие се предлага от киевската туристическа агенция "Сам". Засега обаче туроператорите не могат да се похвалят с големи успехи. Записванията за екскурзията в опасната област не са особено много.

Но въпреки това в плановете за бъдещето е предвидено и организиране на групови посещения. Все пак влизането в контролната зала на авариралия реактор е абсолютно забранено.

 

 

 

Берлускони записва албум

Премиерът на Италия Силвио Берлускони пее прекрасно. Като студент той дори е развличал туристи по корабите със своите канцонети. Сега Берлускони се връща към старата си любов и ще запише благотворителен албум в полза на ЮНЕСКО. Милиардерът ще изпълнява вечни хитове в дует с истински певици. Записите на албума започват в средата на лятото, съобщил самият министър-председател на миланския в. "Кориере дела сера".

 

 

Битка за водката

Тежък спор за търговските права върху прочутата руска водка "Столичная" разтърси света на нейните любители. Руското правителство настоява, че то е пълноправният собственик на марката, първа по продажби в целия свят, а не износителят на водката - групировката S.P.I. (в която влиза и компанията производител "Союзплодоимпорт").

Докато спорът бъде разрешен, Кремъл блокира товарите с водка, които трябваше да напуснат с кораби страната, и конфискува от завода в Калининград, където се произвежда цялото експортно количество, над 1,8 милиона бутилки от жадуваната течност. А хаосът с водка е вътрешен, понеже лиценз за производството й за страната - освен S.P.I, имат над 100 завода, а още 400 я произвеждат нелегално.

Американският вносител Allied Domec запази спокойствие макар спрените количества да представляват 5 процента от годишното потребление на водка. В щатските складове имало достатъчно "Столичная", за да се издържи принудителният сух режим.

Складовете на британския вносител First Drinks Brands съвсем пресъхнаха още в началото на април.

S.P.I обвини руското правителство, че действа като по съветско време, и опита на няколко пъти да постигне приемливо съгласие и да уталожи спора. Накрая S.P.I дори заплаши, че ще изнесе дейността си в чужбина.

Спорът още не е решен, гърлата на пиячите пресъхват от жажда, а модната напитка Stoli Bollys - коктейл от "Столичная" с шампанско Bollinger не може да се сравнява с руската класика.

 

 

 

Фелипе влиза в нов дворец

Испанският престолонаследник, принц Фелипе, си построи самостоятелен дворец. "Ел мундо" съобщава, че 34-годишният принц ще може да влезе в палата си още тази пролет. Новата постройка, в която той ще живее и работи, се намира в оградения парк на кралския дворец Сарсуела пред вратите на Мадрид. Палатът на принца е излязъл 4.2 милиона евро. Според вестника той разполага с 11 спални, девет бани, шест тоалетни, три салона, три асансьора, басейн и гараж за 20 автомобила.

 

 

В Бразилия строят летище за НЛО

Бразилски кмет планира да построи летище за извънземни кораби - при това с парите на данъкоплатците.

Елсио Берти е кмет на Бокаюва до Сул, община с 10 000 жители. От известно време местната преса се занимава само с него и неприкрито го нарича "лудия". Но кметът знае да отстоява идеите си. В интервю за вестник "Тудо парана" 40-годишният управник обясни: "Ние сме отворени не само за света, а и за вселената и искаме да сме гостоприемни домакини за всички, които искат да ни посетят." В петък необичайният проект бе представен официално по повод 131 години от основаването на Бокаюва в южния бразилски щат Парана.

Кметът Берти е известен с ексцентричните си решения: през 2000 година той забрани продажбата на тютюневи продукти в своята община, за да подобри здравословното състояние на населението.

 

 

 

 

Цензорката на Чърчил

 

 

Едва сега бе разкрит кодът, с който Чърчил е прекъсвал свръхсекретните си разговори с Рузвелт. Кодът КВО означава Keep Buggering On, или "Продължавай да подслушваш", обясни жената, която е цензурирала разговорите им.

Рут Айв, тогава 22-годишна стенографка, е била назначена да подслушва радиовръзката на лидерите. Задачата й е била да записва всичко, което е чула. Не можела да разбере само финалното съкращение, което Чърчил произнасял с апломб : КВО. Трябвало да пита началника си и той й разкрил какво значи репликата.

Мис Айв била назначена като цензор в Министерството на информацията заради бързината, с която стенографирала. Тя останала на свръхсекретната служба от януари 1942 г. до края на войната и чула всички най-важни военновременни разговори на световната политика.

Трансатлантическият телефонен кабел между Великобритания и Канада бил прекъснат още в началото на войната по решение на двете страни, но при влизането на Америка във войната била установена радиовръзка. Тя била доста елементарна и лесна за прихващане от германците. Точно заради това, макар разговорите да били кодирани, в Лондон и Вашингтон били поставени цензори, които да прекъснат връзката в случай на разменяне на информация за военни операции, недостиг на храна и други тайни. Цензорът предупреждавал говорещите и после отново възстановявал връзката.

Мис Айв прекъснала Чърчил само веднъж. През март 1945 г. ракета V2 ударила неделния пазар в Смитфилд, Централен Лондон, убивайки 150 души. Малко по-късно същия ден мис Айв подслушвала разговора на Чърчил с Антъни Идън, външния министър, който бил в Канада. "Той каза: Антъни, тази сутрин в 12 часа ... - пише Рут Айв в History Today - и аз го изключих, защото знаех какво ще каже. Напомних му за кода и той само изсумтя. После отново го свързах. След малко пак трябваше да го прекъсна и му предложих да говори за нещо друго. Той бе толкова смутен от инцидента, че дори не знаеше какво да каже."

 

 

 

 

„Коза ностра" капитулира

Сицилианската мафиотска организация "Коза ностра" е готова да се саморазпусне. Прокурорът антимафиот Пиерлуиджи Виня получил писмо с предложението за капитулация от босове на "Коза ностра", които са в затвора. В замяна мафиотите настояват да се преразгледат процесите и присъдите им и да се смекчат условията, при които излежават наказанията си. Писмото носи подписа на Пиетро Алигери, прессекретар на осъдените главатари на мафията.
В последните години "Коза ностра" на практика бе обезглавена. Арестът на Антонио Юфре "порази престъпната организацията право в сърцето", както писаха италианските медии. Юфре е дясната ръка на кръстника на "Коза ностра" Бернардо Провенцано, който се крие от 40 години. Юфре бе осъден задочно на доживотен затвор заради организирането на убийството на съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. Полицията не изключва, че предложението за саморазпускане на "Коза ностра" идва от самия ґ кръстник Провенцано, който е уморен от десетилетията криене от правосъдието и бе изтикан в глуха линия.

 

 

 

 

ТОЗИ ЛУД, ЛУД СВЯТ

Експеримент на седмицата

Фермер поръчал 80 водни легла за кравите си, след като гледал по телевизията експеримент, който показвал, че добрата почивка повишава млеконадоя. Ейри Джонгнийл се грижи за стопанството си в Орегон вече 32 години и казва: "Кравите обичат удобствата и млякото им много се влияе от тяхното настроение." Кравите лежат по 8 часа на ден, за да преживят фуража.

LLL

Романтици на седмицата

Гондолиерите и екскурзоводите на Венеция приеха свой морален кодекс, в който има строги правила как да съблазняват туристките. Кодексът забранява на гидовете да разделят двойки, но пък дава ценни указания как да се държат с канадки и австралийки. Само след една романтична вечеря или пътуване с гондола из каналите тези чужденки били готови да паднат в обятията на италианските любовници. Екскурзоводи и лодкари имали своя организация и веднага си съобщавали каква група пристига в града. "Тази професия е много изтощителна", споделил един от гидовете Марко при официалното представяне на закона.

LLL

Щастливец на седмицата

Жозе Бове, френският фермер, който се превърна в национален герой заради организираните от него походи и протести срещу индустрията на бързите закуски, бе осъден на два месеца затвор за погром срещу ресторант на "Макдоналдс" през 1999 г. Решението на държавния съдия в Монпелие, Южна Франция, достави огромно удоволствие на Бове. Той благодари с думите, че тази присъда и времето зад решетките ще вдигнат още повече неговата популярност.

LLL

Липса на хумор на седмицата

Рио де Жанейро заплаши да осъди анимационния сериал The Simpsons заради епизод, който се разиграва в града и накърнявал неговия имидж. В епизода един от героите - Хомер, е отвлечен от шофьор на такси, Мардж отива в полицията да се оплаче и там един офицер я задява, а Барт е глътнат от гигантска змия. Хозе Едуардо Гинле, шеф на туризма, заяви: "Това филмче е агресивно и клеветническо. То ни връща в едно време, когато хората мислеха, че из улиците на Рио се разхождат крокодили."назад съдържание напред

съдържание


Папи срещу патриарси
10 века анатема между католици и православни Още при встъпването си ...


Елена Костова
Командиршата играе ролята на PR на семейството, а медиите с охота го реабилитират, за да уязвят Симеон ...


Пенсионерите спасяват България от фалита
Осем дружества предлагат алтернатива на държавното осигуряване Реформата в ...


Кметът на Пазарджик Иван Колчаков: България има нужда от децентрализация
Общините в България зависят твърде много от държавата. Ръцете на енергичните местни управници трябва да се развържат, ......


Ченгета, ченгета, ченгета..
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.