АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Икономика

Пловдивският боклук се размириса повече и от софийския
Богомил Грозев

Никой в Града на тепетата не може да каже кой е новият собственик на

фирмата за сметосъбиране. С фалшиви документи тя е прехвърлена

на организатор по почистването, а впоследствие той я продава

на неизвестно трето лице. Мистериозно изчезват и всички

документи на фирмата

 

 

Съсобствениците на акционерното дружество "Еко глобал", което има 15-годишен ангажимент за почистването на Пловдив, са "на нож" и сипят едни срещу други обвинения за измама, фалшифициране на документи, подвеждане на магистрати и прочее. Двете страни усилено се цакат със съд, прокуратура и Икономическа полиция.

Кой стои зад "Еко глобал"?

В Града на тепетата не е тайна, че макар и техните имена да не фигурират почти никъде, собственици на дружеството за сметосъбиране са двама популярни бизнесмени - Атанас Търев и Петър Станчев.

Скандалите между тях започват в средата на миналата година. По това време официални собственици на "Еко глобал" са смолянската фирма "Брейнсторм-2001" ООД, която държи 91.5 на сто от капитала, и пловдивските "Екологичен завод" АД и "Комунал" ООД, които притежават 4.25 процента.

Равен дял от по 50%  в смолянската фирма, която е и  изпълнителен директор на сметопочистващото дружество, имат две дами - Донка Николова и Мария Ставрева. Първата е приближена до Търев, а втората до Станчев.

Тъй като и до ден днешен акционерното дружество "Еко глобал" не е издавало акции на собствениците, те имат временни удостоверения. На 13 юни миналата година с подписите на Николова и Ставрева временното удостоверение за 32 000 броя акции на "Брейнсторм-2001", което се равнява на 91.5%

(3 320 000 лв.) от капитала на "Еко глобал", са джиросани на физическото лице Иван Стоянов Личев. До този момент той е бил служител в комуналната фирма на длъжност организатор (наричан от колегите си закачливо "брояч на кофи") със заплата 250 лв. По съответния ред председателят на съвета на директорите Георги Кючуков, който по неофициална информация е роднина на Петър Станчев и живее на семейни начала с Мария Ставрева, вписва промяната в книгата на акционерите и така на практика узаконява прехвърлянето.

Джиросването на дяловете обаче става публично достояние за всички акционери едва на 13 декември, когато съдия Радка Свиркова от Смолянския окръжен съд вписва промените в управителния съвет на дружеството. Тогава с изненада Донка Николова разбира, че е прехвърлила дяловете си в "Еко глобал" още преди около половин година. 

Нейните адвокати оспорват решението на смолянската съдийка. Те твърдят, че Николова никога не е подписвала джирото. За да се джиросат акции, трябва да има решение на съвета на директорите според устава на "Еко глобал", както и решение на съвета на директорите на "Брейнсторм-2001", която е техен собственик. Такива документи липсват. 

Адвокат Георги Колев, който представлява Николова, е категоричен, че нейният подпис е фалшифициран. Мария Ставрева отрича всички обвинения. "Аз дадох на Донка Николова да подпише джирото и тя след това ми го върна. Предполагам, че подписът си е неин", обяснява Ставрева. 

На 2 декември миналата година се появява още един нов, изключително парадоксален документ. Дружеството, вече формално с нов собственик, приема и нов устав, в който  пише, че представителите на досегашния изпълнителен директор на "Еко глобал" - "Брейнсторм-2001", са Мария Ставрева и... Иван Николов. Проблемът обаче е там, че Иван, който е съпруг на Донка Николова, по това време вече е покойник. Жена му наследява дяловете му още през 2005 г.

Подобно разминаване има и в други документи, но точно в обратната посока. На завереното от нотариус копие на временно удостоверение номер 4 е записано, че представители на "Брейнсторм-2001" в "Еко глобал" са Мария Ставрева и Донка Николова. Според електронната система "АПИС" обаче последната се появява във фирмените регистри едва през 2005 г. През 2003-а мъжът є е бил жив и сам е ръководил бизнеса си.

Адвокат Георги Колев смята, че удостоверения 4 и 5, които са съответно от 2003 и 2005 г., са отпечатани по едно и също време от един и същ човек. Именно поради това той твърди, че са фалшифицирани.

На тепиха излизат

адвокатите.

В рамките на няколко дни през декември започва невероятна съдебна схватка.

На 19 януари частен съдия-изпълнител Никола Видев, основавайки се на решение на Пловдивския окръжен съд, изпраща съобщение до Иван Личев, в което го уведомява, че до 22-и същия месец трябва да предостави оригинала на въпросното временно удостоверение номер 6, с което той е вписан в книгата на акционерите като собственик на 32 000 броя акции. На указаната дата Личев се среща със съдия-изпълнителя, но без да носи документа. Видев записва в протокола за опис на движими вещи, че Личев му е съобщил, че след решение на съвета на директорите от 19 януари 2007 г. той е джиросал акциите на трето лице, но е отказал да съобщи името. Той се е ангажирал в рамките на същия ден да представи на съдията решението на заседанието. Не е ясно дали това е станало.

Мистерията

с документите

Загадъчните игри с документите обаче не свършват дотук. В сряда, 31 януари, Смолянският окръжен съд във връзка със заведеното дело от адвокатите на Донка Николова задължава Иван Личев, новия изпълнителен директор на "Еко глобал" Мария Ставрева, председателя на съвета на директорите Георги Кючуков и дори Петър Станчев да предоставят оригиналните документи - джиро, временните удостоверения, книгата на акционерите, протоколи от заседание на съвета на директорите и т.н., като доказателство по делото. Точно в този момент обаче адвокатите на Станчев депозират негова жалба до полицията, че предишната вечер цялата документация на фирмата е била открадната от три сейфа, които са се намирали в хотела на Станчев  "Севън хилс". В този случай практиката повелява съдът да отмени всички решения за промяна във фирмата, обясняват юристи. Новите собственици на "Еко глобал" са поискали спиране на делото, докато бъдат заловени крадците, но съдът е отхвърлил молбата.

Адвокатите на Николова всъщност настояват за оригиналите, тъй като само по този начин могат да докажат, че има документна измама. Въпреки че може да се прави графологична експертиза от копие на документ, адвокат Георги Колев е категоричен, че експертиза, която да докаже, че подписът на Николова е фалшифициран, трябва да се направи на оригинала. Според него, ако подписът є е сканиран от оригинален документ, то на графологията ще излезе, че парафът е автентичен.

Независими юристи са категорични, че джирото е абсолютно незаконно и дори не е нужно да се прави експертиза, за да може съдът да го отмени. В текста е записано, че се джиросват акции, а не временно удостоверение. И тъй като "Еко глобал" не е издавала акции, то те няма как да бъдат прехвърляни. Според тях има решение на Върховния касационен съд точно за такъв случай. "Ако обжалват, позовавайки се на решението на върховните магистрати, то съдът веднага ще го обяви за нищожно", категорични са те.

Логично е човек да се запита защо се правят всички тези прехвърляния, след като рано или късно съдът ще се произнесе и ще посочи коя страна в спора е права. Тънкият момент е там, че докато се водят съдебните битки, новият собственик може буквално да източи цялото дружество и дори да го натовари с допълнителни задължения. И в момента, в който например съдът се произнесе, че прехвърлянето на акциите е било незаконно, "Брейнсторм-2001" ще си получи обратно правата върху "Еко глобал", но не в състоянието, в което е била при незаконното прехвърляне.  Ще получи един изцеден лимон и след това ще трябва да завежда дела за пропуснати ползи и нанесени вреди.

Опити за източване

Вече има сигнали за опит за източване на "Еко глобал". След като Иван Личев става собственик на сметопочистващата фирма, той  продава всичките 130 камиона на фирма "Айфел строй" за 200 000 лева. Дружеството е собственост не на кого да е, а именно на Петър Станчев и жена му Райна. То е регистрирано на адреса, на който се намира базата на "Еко глобал". Адвокатът на Донка Николова - Георги Колев, смята, че чрез тази сделка сметопочистващата фирма е ощетила хазната с 270 000 лв. заради неплатено ДДС. Колев обяснява, че камионите са купени на балансова стойност от около 3 млн. лв. и независимо на колко бъдат продадени, фирмата трябва да плати усвоеното ДДС на държавата, което според него е около 400 000 - 500 000 лв. до този момент.

От своя страна настоящият изпълнителен директор на "Еко глобал" Мария Ставрева е категорична, че данъкът е платен и хазната не е ощетена и с един лев. "При нас идва Икономическа полиция по този случай, направиха проверка и си тръгнаха. Оттогава не са се обаждали", казва Ставрева. 

Комуналната фирма продължава да си върши работата дори с по-голямо старание. Проверка на "ТЕМА" установи, че градът е чист и трудно може да се намери пълна кофа за боклук. Новият собственик явно се стреми да не даде какъвто и да е повод на Общината да прибегне към разваляне на концесионния контракт.

Империята отвръща

на удара

Хората на Атанас Търев обаче не остават длъжни на екипа на Петър Станчев. Година след като печелят концесията, през 2003-а тяхната фирма "Консорциум екологичен завод" ДЗЗД подписва договор с Общината за изграждане на завод за преработка на отпадъци.

Въпреки твърденията на адвокатите на Донка Николова, че са разбрали за схемата за отмъкване на "Еко глобал" едва на 13 декември миналата година, седмица по-рано те изключват Станчев и компания от проекта за завода за преработка на отпадъци.

Първо, на 6 декември с решение на смолянския окръжен съдия Володя Янков  Мария Ставрева е изключена като съдружник от "Брейнсторм-2001" заради неизпълнение на задълженията є към фирмата - непогасяване на паричен дълг, и извършване на действия против интересите на компанията.

Същия ден Мария Ставрева е изкарана и от управлението на "Консорциум екологичен завод", в който дял имат "Екологичен завод" АД (30%), "Еко глобал" (40%) и "Брейнсторм-2001" (30%). Дванадесет дни по-късно Донка Николова, като тя е била там в качеството си на представител на "Брейнсторм-2001". На нейно място застават Владислава Георгиева и Трифон Мишовски.

Рокади се правят обаче и с юридическите лица. "Еко глобал" прехвърля целия си дял в завода, а "Брейнсторм-2001" продава 8% от своя. И така списъкът на собствениците се увеличава с две нови фирми - "Еко тайм" ЕООД, собственост на новата управителка,  с дял от 22%. Същото по размер участие получава и "Скок-С", чийто едноличен собственик е Атанас Търев. Фирмата се занимава с детективска и охранителна дейност. Управител е Трифон Мишовски. Владислава Георгиева е в управителното тяло на "Делта ТВ" АД, в която 66.66%  има собственикът на футболен клуб "Локомотив" (София) Николайчо Гигов. Може би заради това в Града на тепетата върви слух, че футболният бос е влязъл в бизнеса с пловдивския боклук.

Позицията на кмета на Пловдив Иван Чомаков е, че ставащото в дружеството не е добро нито за града, нито за страните, които са въвлечени в конфликта.  "Нормално е Община Пловдив да е притеснена от напрежението във фирмата.   Единственият начин, по който обаче аз като кмет и лице, отговорно по смисъла на Закона за управление на отпадъците, мога да съм съпричастен на този процес, е като усиля контрола върху него, като следя стриктно изпълнението на договора между Общината и частното дружество. И това се прави. Защото нито мен, нито пловдивчани ни интересува какво става в "Еко глобал" , интересува ме само какво става по улиците на Пловдив и чисти ли са те." Иначе Чомаков също не знае кой в момента е собственик на фирмата.

В крайна сметка съдът ще има последната дума в спора. Колегите от "Дарик Пловдив" обаче решиха да си направят шега и показаха каква огромна дупка има в закона. Те изготвиха фалшиво временно удостоверение и джиро, с което прехвърлиха акциите на "Брейнсторм-2001" на колежката Мария Троева. След това завериха копие от него пред независим нотариус. Той не е нарушил закона, защото нотариусът няма задължение да проверява автентичността на парафа. И ако колегите от пловдивската медия притежаваха книгата на акционерите на компанията, която преди да бъде открадната се държеше от хората на Петър Станчев, можеха спокойно да направят ново удостоверение със следващ номер на името на Мария Троева. Без решение на съвета на директорите, както явно е станало при прехвърлянето на акциите на организатора по боклука Иван Личев.

И ако някой все още не е разбрал защо се води толкова люта битка, то ще споменем, че през 2006 г. само Община Пловдив е превела на "Еко глобал" 12.7 млн. лв. за сметопочистване, сметоизвозване и зимно поддържане. А компанията на практика има ангажимент да чисти още четири общини - Калояново, Марица, Раковски и Родопи, от които получава още няколко милиона.

Проектът за завода изглежда още перспективен. Нищо чудно, като заработи, освен боклука на района той да преработва и отпадъците на столицата, тъй като в София все още няма никаква идея кога ще има подобно съоръжение.назад съдържание напред

съдържание


Сбогом на eвтиния ток
Новата енергийна стратегия на ЕС залага на по-скъпи технологии и огромни инвестиции, което неминуемо ще вдигне цената ...


Деветте стола
Комисията по досиетата ще заработи най-рано за местните избори. Сред номинираните за членове са архивар от СУ, ...


Пловдивският боклук се размириса повече и от софийския
Никой в Града на тепетата не може да каже кой е новият собственик на фирмата за сметосъбиране. С фалшиви ...


Милен Велчев, зам.-председател на НДСВ: НДСВ ще има свой кандидат за кмет на София
Интервю на Таня Джоева за отношенията в тройната коалиция, за очакванията около извънредния конгрес на жълтата партия ......


Игра с публиката
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.