АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

От “Белорус” до “Допелмайер”
Калин Първанов

Четири нови лифта и два влека откриха в Пирин над Банско. Съветски трактор бил прадядото на модерните съоръжения

 

Алберто Томба - рекламната бомба на Банско


“В Италия казваме, че когато вали дъжд, това е на късмет“ - с тези думи Алберто Томба се опита да разведри обстановката при посрещането му в Банско. “И в България имаме такава приказка - “Да ти върви по вода“, усмихва се кметът Александър Краваров, но по изражението на лицето му личи, че не е много щастлив от капризите на природата, която прати декемврийски дъжд при откриването на ски-сезона в градчето. В този период на годината банскалии предпочитат да им върви по сняг.
Срещу дъжда са безсилни и новите 30 оръдия за изкуствен сняг “Техно Алпин“, с които е оборудван курортът. Те гарантират изкуствена настилка за скиорите, но само при температура под -4 градуса. “От пет дни оръдията бълваха изкуствен сняг, но дъждът го стопи само за една вечер“, тюхка се градоначалникът. Домакините все пак успяват да спасят 150-метров участък от новата писта “Бъндерица“, по който да се спусне 50-кратният победител в стартове за световната купа в алпийската комбинация Алберто Томба. Преди италианеца сефтето правят и двайсетина ски-учители и сноубордисти. Ски-сезонът официално е открит. Реално обаче ще стартира след първия истински сняг.


Локвите, калта и кишата
не могат да скрият грандиозната инвестиция


която е направил концесионерът на ски-центъра - фирма “Юлен“ АД.  Банско вече разполага с 14 писти с обща дължина 56 километра. Поддържат ги 14 снегоутъпкващи машини и ратраци. Гордостта на курорта е новият 8-местен кабинков лифт “Допелмайер“, който за двайсетина минути извозва скиорите от града в сърцето на планината. Там ги чакат три нови 4-седалкови лифта и два нови влека, също “Допелмайер“. За първи път в България се монтира лифт, оборудван с пластмасови шлемове, които предпазват скиорите от вятър и виелица. Ако към новите придобивки прибавим и съществувалите отпреди съоръжения, то равносметката е, че на Банско функционират общо 5 лифта, 6 влека и десетина детски влекчета. 5000 скиори и сноубордисти могат едновременно да ползват всички съоръжения.
Базовата станция на кабинковия лифт в Банско функционира и като търговски център. Тук можете да похапнете, да си напазарувате, да ползвате ски-гардероб или да запишете детето си на ски-училище. Монитори показват непрекъснато каква е обстановката по пистите в планината. Дори мивките пред тоалетните в станцията се задействат от фотоклетки. В планината постоянно ще дежури спасителен хеликоптер, обещават от “Юлен“. Отпадните води пък се събират в три биологични стъпала, от които излизат пречистени.


Супермодерна е и новата контролна система


за отчитане на пътниците. Всеки скиор ще може да си закупи дневна, тридневна, седмична или двуседмична карта в една от 32-те каси в курорта. Картата е с вграден електронен чип и няма нужда да се показва при всяко качване на лифт или влек. Сензори ще я разчитат, докато си я носите в джоба или сте я захвърлил на дъното на раницата си, а на монитор в контролната станция при нужда може да излезе пълна информация за вас заедно със снимката ви.  “Ако изпълнителният директор на “Юлен“ Боян Мариянов е примерно в София, благодарение на новата система той във всяка минута ще може да знае колко хора карат ски на Банско“, обяснява представител на фирмата-производител “Ски Дата“.
Докато домакините се надпреварват да демонстрират всички нововъведения, насред навалицата на Бъндеришка поляна трима набори си предават от ръка на ръка старо шишенце от “Балантайнс“ и кротко отпиват по глътка домашна сливова. 70-годишните банскалии Тодор Пицин, Димитър Чолев и Георги Еринин наблюдават случващото се, пречупвайки го през спомените си от младини. Погледнати отстрани, байчовците наподобяват описанието на Вазовия герой дядо Йоцо, докато гледа “железния кон“, препуснал върху релсите из Искърското дефиле. Външният вид подвежда, оказва се, че тримата са истински спецове в ски-тематиката.
Бай Георги безпроблемно разпознава преминаващия наблизо Алберто Томба и компетентно констатира: “Абе, същият си е, не се е променил много“. Бай Тодор пък е участвал в монтирането на първия влек. “Беше някъде 1973-1974 година.

 

Качихме на Шилигарника
един трактор “Белорус“


свалихме му гумите и го качихме на трупи. По джантите му опънахме стоманено въже, а в долния край монтирахме желязно колело. Направихме приспособления за закачане на скиорите и влекът стана за чудо и приказ. Беше убаво, млади хора бехме, енергични“, унася се в спомени банскалията. Той е бил шофьор и на първия организиран транспорт до пистата на Шилигарника. “Беше една стара ГАЗ-ка, скиорите я кръстиха “Синята стрела“. Ври и кипи, лагер не топи, абе - руска машина! Ама да е жив и здрав Димитър Балев, той започна да прави курорта.“
При споменаването на Балев разговорът се оживява. “Митко качи трактора горе и почна да сече гората, за да прави писти. В началото нямаше разрешение и щеше да си докара голема беля, добре, че жена му беше партиен секретар на Банско“, подема темата бай Георги. Бай Димитър пък е убеден, че някой ден съгражданите му трябва да вдигнат паметник на Балев, защото “той ни създаде поминъка“. 
Тримата набори продължават да сръбват ракийка и от спомените минават към настоящето. “Нема грешка тая фирма“, хвали концесионерите Тодор Пицин. По-скептичен е бай Димитър, според когото “цялото Банско отива у софиянци“. “Некъде са напъвали тия, ама дека са напъвали?“, чуди се пък бай Георги, след което констатира видимото от всички:

 

“Абе много пари имат“


30 милиона евро са инвестирани в съоръженията, обявиха от фирма “Юлен“. Инвеститорите разчитат, че съоръженията ще се изплатят през първата третина на 30-годишната концесия. От “Юлен“ не крият, че разчитат основно на чуждестранните туристи главно от Великобритания, Гърция, Русия и Македония. За средния български скиор цените в Банско са с леко солен привкус. 24 лева струва еднодневна карта за възрастен за ползване на всички съоръжения, за деца цената е 16 лв. За еднократно возене с кабинковия лифт ще трябва да се бръкнете 8 лв. “Банско излезе от нивото на национален курорт и става международен“, смята собственикът на семеен хотел Димитър Балев.
Всичко е безплатно само в първия ден на откриването. Това изиграва лоша шега на организаторите и едва не проваля пищните празненства. Цяло Банско се юрва към кабинковия лифт, с предимство са обаче няколкото стотици ВИП-гости и журналисти. Бъркотията става още по-голяма след церемонията на Бъндеришка поляна, когато пред станцията се струпва мощна тълпа. “Допелмайер“-ът не успява да поеме наведнъж целия пътникопоток, народът се изнервя, а новите охранители са безпомощни да въведат ред. ВИП-овете се омесват с обикновените хора и въпреки протестите им вече никой не обръща внимание на обозначителните им баджове. В суматохата секретарката на кмета на Банско едвам не е стъпкана, а


шефът на БНБ Иван Искров е станал жертва на джебчии


В навалицата се чуват разноезични възклицания - от Oh, my God! до типични бански попръжни. Стотици обаче така и не успяват да сефтосат новия лифт, остава им тръпката да изгледат на живо “Шоуто на Слави“ край базовата станция.
Въпреки всичко 13 декември бе празничен за банскалии. Повечето от тях се надяват да припечелят покрай инвестицията в ски-центъра. Цената на земята в полите на Пирин е стигнала до 70 евро за квадратен метър и е седем пъти по-висока в сравнение с допреди няколко години. В момента в Банско функционират 113 хотела и 70 ресторанта. Легловата база се изчислява на около 3800 места. Общинската администрация е одобрила над 70 заявления за строеж на нови малки и големи хотели, други 250 проекта са в процес на  разработване. В града отвори врати и колеж по туризъм. До Нова година 90% от местата в хотелите са заети, цените в частните квартири са се вдигнали почти двойно спрямо миналия сезон. Улиците са задръстени от луксозни лимузини с български и чуждестранни номера.
“Абе, кога е било това  регулировчици да насочват движението по нашите кръстовища?!“, радват се жителите на 10-хилядното градче, в което няма нито един светофар. 

 

Ценоразпис сезон 2003/2004

 

Нощувка в двойна стая в 4-звезден хотел    60-80 лв.
Нощувка в двойна стая в 3-звезден хотел    25-30 лв.
Нощувка в квартира    18-20 лв.
Еднодневна карта за ски-съоръженията    24 лв.
Еднодневна детска карта за ски-съоръженията    16 лв.
Еднодневна карта за ски-съоръженията     20 лв.
за студенти и ученици   
Ски-училище за деца    30 лв. на ден
Детска ски-градина с обяд    25 лв. на ден
Ски-екип под наем    20 лв. на ден
Ски-екип под наем за деца    10 лв. на ден
Гардероб за багаж    2 лв. на ден
Кебапче    минимум 70 ст.

 

Димитър Балев:
Аз правех пистите, жена ми осигуряваше политическата подкрепа

 

 

Цял живот съм бил треньор по ски. Ходех по състезания на Витоша, на Боровец и като гледах какво са направили там, яд ме хващаше, че същото не е и при нас. По това време нямахме никакви съоръжения, всичко беше гол ентусиазъм. Имаме горе в планината една местност Бански суходол, където даже през лятото се задържа голяма преспа сняг. Цели групи ученици сме качвали с коне там на палатков лагер за по две седмици през лятната ваканция. Рекордът ни беше 127 деца. Пак с коне качвахме частите за един минивлек и го монтирахме на място. Много от тия деца станаха първите ски-учители в Банско и сега са най-добрите в занаята.
Това, което сте чули за първия голям влек, е вярно. Хвърлихме око на един трактор “Белорус“ в МТС-то и къде с приятели, къде с връзки успяхме да го бракуваме. Качихме го в планината и го преправихме на влек. Двигателят му беше много мощен. Почнахме да маркираме терени и за писти. По това време жена ми беше председател на Общинския комитет на БКП. Аз движех пистите и проектите, тя осигуряваше политическата подкрепа. Скоро и други отговорни фактори осъзнаха, че Банско трябва да се развива като курорт. Голяма подкрепа ни оказваше Андрей Луканов.
През 1985 година спечелихме домакинството на Балканиада по ски. Започна ускорено строителство, за 6 месеца беше мобилизирано всичко живо в Банско. През лятото взехме всички разрешения и до февруари 1986 г. построихме първия седалков лифт на Шилигарника. От 1987 до 1989 г. бяхме домакини на три старта за европейската купа по ски. Почна да се мисли и за кабинков лифт, тъкмо направихме проекта и дойде зимата на 1989 г. Всичко спря. Сега новият лифт, дето го откриха, е направен изцяло по нашата концепция.
Мога да кажа, че животът ми мина покрай ските. Тая есен опитах малко и от политиката. Издигнаха ме за кмет от партията “Напред, България!“ на Иван Славков. Не можех да откажа на моя приятел Батето. Реших, че няма да раздавам кебапчета като другите. Вместо това с моя щаб формирахме един екип от лекари, сред които и професори от София, и тръгнахме да обикаляме селата, където хората са по-бедни. Над 500 човека си направиха пълни медицински прегледи. Най-доброто, което ще ми остане от кампанията, е, че животът на 20 човека беше спасен, след като им откриха болести, които трябва спешно да се лекуват. Избраха ме за общински съветник, кмет не успях да стана. Това не е трагедия за мен, имам си фамилен хотел и не се оплаквам от живота. Важното е, че стратегията за Банско, която заложихме едно време, тръгна да се изпълнява и връщане назад няма.

 

Банско вече не е студентски курорт

 

Отминаха времената, когато Банско беше почти ведомствен курорт за софийското студентство. Легендарната 6-етажна вила “Академика“ в сърцето на Пирин, в която всяка зима купонът вървеше нонстоп, е продадена на фирма “Юлен“. Преди това е била затворена от ХЕИ и пожарната заради лошото “ състояние. Някога студентите почиваха тук почти за без пари и ползваха сериозна отстъпка за ски-съоръженията, които също се стопанисваха от държавното дружество “Академика“ ЕООД. Фирмата на просветното министерство е продала всичките си имоти в Банско на “Юлен“ АД и в момента е дребен акционер в дружеството с 8%. Управителят на “Академика“ ЕООД  Румен Горанов отказа да обяви пред
“ТЕМА“ сумата, за която са продадени вилата, лифт “Тодорка“ и три влека, но уточни, че тя е “много сериозна“. С получените пари държавното дружество се спасило от фалит, като изплатило натрупаните сериозни задължения към свои служители, НОИ и доставчици. В момента студентите могат да ползват единствено отстъпка от 4 лева при закупуването на дневна карта за ски-съоръженията.

 назад съдържание напред

съдържание


Софийски потайности
Официално дясната коалиция реши да рови докрай общинските сделки. Неофициално петте партии са изправени пред дилемата ...


Да измамиш застъпник
1300 активисти на Евродесницата пращат на прокурор главния секретар на партията Станимир Чакъров, обещал по 20 лева ...


Бизнесът с горивата очаква нови правила
Незаконните продажби на “евтин бензин“ в страната са на доизживяване заради влизането на европейските ...


Боян Радев: Общ работник съм в колекционерството
Копам непрекъснато и смятам, че един ден българският народ ще се радва на това, което съм изкопал, казва двукратният ......


"Софийски идиоти"
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.