АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Най-влиятелните жени в България през 2003-а
Екип "ТЕМА"

В политиката, бизнеса, медиите или просто в семейството, да бъдеш от нежния пол често пъти означава да си в по-силната позиция. Особено ако си една от дамите в списъка на „ТЕМА"

 

Отново е 8 март - денят, който сме нарочили за отдаване на почит към по-красивата половина от човечеството. За някои този празник е социалистическа отживелица, други пък смятат, че е обидно да уважаваме жените само веднъж в годината и само на тази дата да им поднасяме цветя в букети или саксии. Също така обаче е вярно, че ако го няма елементът на кампанийност, много вероятно е изобщо да не се сетим за някакъв жест към нежния пол.
Няма по-подходящ ден, на който списание "ТЕМА" би могло да пренареди своя елитен списък от най-влиятелни жени в България.
В началото на миналата година публикувахме 75 нежни имена, които имат тежест в областта на политиката, бизнеса, медиите и културата. Не бе забравена и най-важната „професия" - тази да бъдеш вярна и мъдра съпруга.
Днес предлагаме актуализиран списък на 75-те най-влиятелни жени у нас. Някои от тях са същите като миналогодишните, други са отпаднали, трети са нови.
Подреждането на лицата от корицата отново е произволно, без претенцията за класация по значимост и без да са степенувани по влияние.

 

 

Политическият матриархат

 

Да бъдеш влиятелен в България не е лесна работа . Народът ни се поддава трудно на внушения, скептичен е към качествата на лидерите и
най обича да детронира фаворитите си. Да бъдеш влиятелна жена в България е почти невъзможна мисия. Амбициозни мъжкари ти правят сечено, сексистки намеци те обезкуражават непрекъснато.
Въпреки това Симеон изпълни прословутото си обещание от ливадата в резиденция „Врана", дадено на 6 април 2001-а - че ще заложи на повече жени в листите, защото те внасят човечност в политиката и в живота въобще. В момента 60 нежни създания представляват народните интереси в парламента. Чувствително нарасна и процентът на жените в най-отбраняваната от мъжете крепост - бизнеса.

 

 

Надежда Михайлова

И изминалата година прибави нови градивни елементи към CV-то на жената с най-шеметната политическа кариера в новата история на България. Тринадесетата конференция на СДС издигна Надежда Михайлова до лидер на синята коалиция. Отново бе преизбрана и за вицепрезидент на Европейската народна партия - координационния орган на всички християндемократически сили на Стария континент. Независимо от противоречивите оценки за качествата й на лидер (критикувана е, че не успява да излезе напълно от сянката на Костов, че от обиколката „СДС слуша България" почти нямаше ефект, а предложението й за промяна на конституцията се разми в общата врява около битката между институциите), всички наблюдатели са единодушни, че Михайлова е един от малкото останали авторитети в синята коалиция. Тя е жената, за която най-много се писа и говори през годината у нас.

Дали звездните й мигове са вече зад гърба й (периодът й като външен министър, когато в края на 1999 г. България получи покана за започване на преговори за членство в ЕС и отмяната на визовия режим през 2001 г.) или тепърва й предстоят, е трудно да се каже. Надежда Михайлова е родена под щастлива звезда, красива и амбициозна е и е само на 40 - а това са все индикации, че най-хубавото вероятно тепърва й предстои.

 

Елена Поптодорова

Блестящата преводачка от английски по времето на Тодор Живков най-после намери точното си поприще - оглави българското посолство във Вашингтон (макар че би й подхождал и постът министър на външните работи). В биографията си хубавата Елена има пресечни точки с дипломатическа кариера и преди - в периода 1987-1990 г. тя е министър в посолството ни в Рим и генерален консул в Сан Марино.

Чаровната и винаги усмихната габровка определено е жена с характер. Още се помнят хапливите й изказвания от трибуната на ВНС, 36-ото, 37-ото и 38-ото НС. През 1997 г. критикува управлението на Жан Виденов и се прехвърля в Евролевицата. Три години по-късно, на втория конгрес на БЕЛ, се изправя и срещу Александър Томов и основава отцепническото движение „Социалдемократи".

И като посланичка Поптодорова демонстрира непокорен нрав, с който втрещи високомерните американци. Тя крещя с пълна сила в едно от управленията на вашингтонската полиция в защита на свой кадър, който бе „окошарен" заради неизправни документи. „Хайде де, арестувайте ме, арестувайте ме, ако ви стиска", саркастично подметнала дипломатката ни към надскочилите прерогативите си американски ченгета.

Огнената дама успя да впечатли и Буш по време на посещението на Симеон в Белия дом. „Вашият английски е по-добър от моя тексаски" - казал й американският президент според публикация в ежедневника „Далас морнинг нюз".

 

Лидия Шулева

Вицепремиерката получи най-тежкото ведомство в държавата - социалното министерство, и бързо разбра, че първоначалното й обещание до края на 2004 г. заплатите у нас да достигнат европейските е неосъществимо. Затова насочи цялата си енергия в битка срещу безработицата и сивата икономика. Не е сигурно дали те ще доведат до вдигане на заплатите и пенсиите и дали няма да породят нови недоразумения. Шулева обаче е сред малцината днешни управляващи, за които непримиримият син шаман Евгений Дайнов неотдавна призна, че не е в състояние да намери никакви критични думи.

 

Меглена Кунева

Важната й мисия - с най-бързи темпове да доближи страната ни до ЕС, стана причина напористата юристка да получи и министерски пост. Кабинетът и политическите ръководства на НДСВ и ДПС я наричат желязната лейди и знаят, че поиска ли нещо, свързано с евростандарти, заседанието не свършва, докато не получи обещание и за сроковете на изпълнението му. Нерядко Кунева бърза и изпада в неловки ситуации заради необмислени изказвания. Добронамерено за това наскоро намекна и хърватският посланик, който подчерта, че Кунева е по-голям оптимист, дори и от тях.

 

Клуб „Първа съпруга"

 

За да бъде една дама влиятелна в обществото, понякога е достатъчно просто да бъде жена на правилния мъж в правилното време. Миналата година тази секция от нашия списък беше доста по-богата. Сега от нея са отпаднали експрезидентшата Антонина Стоянова и спътницата в живота на бившия вътрешен министър и кандидат-президент Богомил Бонев - Нона Йотова. Други две дами от този раздел - Елена Йончева и Милена Попова, тази година намират своето по-достойно място в медийната секция. Дарина Павлова пък отдавна се е утвърдила не просто като съпругата на боса на MG, а като жената, която стои зад фирмата „Мегаталант" и конкурсите за най-красиви българки.

 

Долорес Арсенова

Екоминистърката минава за любимка на премиера Сакскобургготски - най-вероятно заради своята непринуденост, общителност и любов към природата. Тя е от малцината членове на кабинета, които нямат нищо против да катерят планински върхове на бърз ход, да чисти отпадъци от поляните на Витоша и да кара велосипед по улиците на столицата. Не се държи нито високомерно, нито фамилиарно с медиите. По-трудно й се удава усвояването на средствата по европейски екопрограми. Напоследък има и проблеми с черния хайвер, заради който опозицията даде документи срещу Арсенова на парламентарната комисия по корупция.

 

Камелия Касабова

Заместник-председателката на парламента е истински воин, който с чест пази дори доброто име на шефа си Огнян Герджиков. Колчем се зададе някакъв скандал, той веднага й поверява воденето на пленарното заседание. Касабова знае всички процедурни хватки и не се притеснява от прилагането им. Освен това, за разлика от председателя на НС, тя не се е заричала никога да подаде оставка заради гласуване с чужди карти и дори жертвоготовно се занимава и със събирането на мнозинството, което пък не обича да стои в зала. Ако на НДСВ не достигат гласове, Касабова се прави, че не забелязва тарикатската употреба на чужди карти - нали е в името на общата кауза оцеляването на жълтото управление.

Парламентарната зам.-шефка е жена, която никога не подценява представителния характер на професията си, отнася се с уважение към медиите и може би е сред малцината царски избраници, които биха намерили място и в едно следващо Народно събрание.

 

Анастасия Мозер

Тя отново бе преизбрана за лидер на БЗНС. И заедно с Надежда Михайлова се утвърди като едно от двете нежни лица на опозицията. Вече 13 години Мозер продължава да върти с желязна ръка партията си и се ползва с уважението на лидерите на останалите политически сили. Тя е един от малкото ни политици, около чиито имена не кръжат слухове за корупция. С което се утвърди като достойна дъщеря на легендарния земеделец Г. М. Димитров. Вярна на бунтарския си дух, неотдавна тя обяви, че пише „Календар на лъжите на Симеон", който ще връчи на г-н Сакскобургготски в навечерието на двегодишнината от априлските му обещания.

 

Татяна Дончева

Тревненската социалистка периодично приковава вниманието с намеци за сензационни разкрития. В средата на миналата година огласи тезата си за продажността на родните медии по време на предизборните кампании. Заяви, че разполага с данни за потресаващи суми, получени от главните редактори на водещи издания преди последните парламентарни избори. Но не доказа твърденията си. Преди дни Татяна, която неслучайно наричат „поразяващата уста на партията", обеща да се реваншира с „изненади" в навечерието на предстоящите местни избори.

 

В бизнеса - все така с едни гърди напред

 

Световните тенденции продължават да показват скок на женското участие в управлението на водещите корпорации. България не остава назад от този процес, дори в някои отношения сме с едни гърди напред. В банковото дело, алкохолната индустрия, IT-технологиите и рекламния бранш дамите у нас имат равностойни позиции със силния пол, а някъде даже доминират.

 

Диляна Грозданова

Някогашната красавица зад репортерския микрофон на „Актуална антена" се усмихва от мартенската страница на календар с наслов „Красивото лице на закона". Бившата телезвезда, която първа дръзна да се дистанцира от ядрото на „царските хора" в името на старото приятелство със Стефан Софиянски, в момента изготвя стратегията на Съюза на свободните демократи за предстоящите местни избори. Говори се, че ако НДСВ издигне за свой кандидат настоящия градоначалник, заслугата ще е главно на г-жа Грозданова. С името й е свързана и една от най-пикантните интриги в НС - габровската народна представителка продължава да подминава мълчешком в парламентарните коридори колежката си Милена Милотинова и да отстоява твърдо своите по-различни виждания за медийния закон.

 

Весела Драганова

Мандатоносителката е с все по-затихващи функции, а новото неподписано коалиционно споразумение вече не вълнува никого, тъй като ръководената от нея Партия на българските жени, която дойде от политическото небитие, най-вероятно при следващи избори отново ще се завърне там. Въпреки многократните си напъни Драганова не стана политик, а последното гласуване показа, че не е и примерен носител на новия морал. Докато Веселка се изживяваше като добра съпруга (в което, разбира се, няма нищо лошо) и аплодираше ариите на мъжа си в Москва, снаха й Адриана Брънчева по нейна заръка гласува с депутатската й карта отхвърлянето на президентското вето върху скандалните приватизационни изменения. Така Драганова даде блестящ пример за упражняване на влияние в българската политика от дистанция - нещо като sms-ите на премиера.

 

Емел Етем

Единствената жена в парламентарната група на ДПС впечатлява с чар, интелигентност и борбеност. За съжаление напоследък заместничката на Доган като че е преследвана от медийни недоразумения и лош политически шанс. Върху Етем последователно се натрупаха поредица от негативи. Първата причина бе „случайно" изпуснатият от нея въпрос „Не трябва ли да има закон и за печатните медии?". После тя бе обвинена и в лобиране за новия шеф на БТА Стоян Чешмеджиев, чиято оставка се превърна в едно от най-дългоочакваните събития от пролетта на 2003-а. Най-много негативи Етем отнесе за проекта за нов медиен закон, който тя лансира заедно с депутатката от НДСВ Милена Милотинова, шефка на въпросната парламентарна комисия.

 

Евгения Живкова

През изминалата година внучката на Тодор Живков се прочу с възстановяването на Асамблеята „Знаме на мира" и с успешното си законотворчество, посветено на детските права. В парламента тя е една от най-стилните жени, а дрехи от нейните колекции обличат не само червеният, но и жълтият елит. Дефилетата й пък са сред най-посещаваните от ВИП персони и дори Бойко Борисов, който твърди, че не обича подобни светски прояви, никога не ги пропуска.

 

Цветелина Узунова

Пресдиректорката на кабинета достойно преглътна „дразнителя" Димитър Цонев, който преди няколко месеца отне част от функциите й. Момичето, известно като „кадифения глас на „Хоризонт" и „нежното лице на „Добро утро", бе лишено от амплоато си на говорител на МС, но продължи да бъде най-"горещата връзка" между медиите и Симеон. Тя брани авторитета на своя шеф енергично и интелигентно, без да допуска нито една медия да я обвини в каквото и да било оказване на натиск.

 

Нери Терзиева

Примата на политическия маркетинг у нас (сфера, в която малко хора се реализират с успех в родните географски ширини) неотдавна намери блестяща реализация в областта на корпоративния маркетинг. От няколко месеца Нери е PR на шефа на „Овъргаз" Сашо Дончев.

Преди 6 години телезвездата от предаването „За един милиард", Екип 2 на „По света и у нас" и Ефир 2 се превърна във втория по важност човек на „Дондуков" 1 (а според някои недоброжелатели на Петър Стоянов дори в първия по важност в президентството). „В началото у нас имаше сиви кардинали, съветници, ласкатели, дилетанти-имиджмейкъри и пр. После дойде Нери и направи от един провинциален адвокат държавник на европейско ниво" - казва за нея колегата й и съчлен в Клуба на сеньорите Максим Бехар. Нери е влиятелен фактор и сред студентите - преподава новинарство в Катедрата по европеистика във Факултета по философия на СУ „Св. Климент Охридски".

 

Диана Дамянова

Една от учредителките на Клуба на сеньорите - владетелите на духовното пространство в областта на връзките с обществеността. Наричат я Първата лейди на българския PR. През 1993 г. тя създаде агенцията D&D, сред чиито клиенти са „Пепси Кола", KFC, „Приста Ойл", „Агрима", БРИБанк, веригата заведения „Хепи". Преди 2 години и половина Дамянова пое дирекцията „Връзки с обществеността" на „ЛУКойл-България". В ранната си младост Диана е била учителка по история и дългогодишен уредник на музея в Боянската църква. Бивш профсъюзен деятел и вицепрезидент на КНСБ. Планинарка, скитница по душа и брилянтен партньор за бридж и покер. Жена с чар и чувство за хумор.

 

Медийните царици

 

Най-сигурният начин да упражняваш обществено влияние открай време е бил и ще си остане да контролираш някоя медия, или още по-добре няколко медии. В това отношение жените у нас се ориентират по-добре от мъжете.

 

Царица Маргарита

Освен всичко друго тя даде и брилянтен пример за това как трябва да се държи една съпруга на държавник - ненатрапчиво, деликатно и скромно. Независимо от ширещото се мнение, че е в сянката на Симеон, тя е първият човек, с когото премиерът ни се съветва и в чието мнение се вслушва. „Жена ми е моят най-добър съветник по паричните въпроси. Работим заедно. Тя има изострено чувство за бизнес и администрация" - признавал е Симеон. Царицата е дъщеря на испанския банкер и мултимилионер дон Мануел Гомес-Асебо-и-Модет-и-Мерседес Сехела.

 

Зорка Първанова

Държанието й е почти копие на стила на доня Маргарита. Антипод на синдрома „Люлина Абрашева". Микс от такт, достойнство и чар. Тя е историк като съпруга си, заедно са от студентските години. Прекъснала е професионалната си реализация, но продължава да е предпочитаният съветник на държавния ни глава. Очевидно и тя има немалка заслуга за нарастващия рейтинг на Георги Първанов. Не случайно в развитите демокрации, още по време на избори, ако се конкурират двама политици и е трудно да се прецени кой е по-добър, натежава факторът „съпруга".

 

Алиса Софиянска

Ще повторим това, което написахме и миналата година - жената на столичния кмет е съпруга, за каквато всеки политик би мечтал. Хубава, но не излишно суетна и екстравагантна, умна, ама не дотам демонстративно, че да засенчва и комплексира мъжа си, и делова, ама по един типично женски начин, който успява да обезоръжи партньорите и противниците на Софиянски. Алиса е истински боец и поставя семейната чест над всичко. Вероятно от нея би станал не по-лош политик, отколкото е самият градоначалник на София.

 

Елена Костова

Истинската жена си личи по това способна ли е да помогне на мъжа до нея да се изправи и продължи напред, когато съдбата е обърнала към него сенчестата си страна. В това отношения съпругата на Иван Костов се справи блестящо. „Мисията ми на жена ми повелява да защитя честта на фамилията" - заяви тя преди година и направи всичко възможно, за да накара мъжа си да пристъпи обета за мълчание, който прибързано бе дал. Участва във Форума на „Сега", появи се с обширни интервюта на страниците на няколко ежедневника. Подаде ръка дори на Слави Трифонов и на Бойко Борисов и каза, че заради бъдещето на България би могла да работи с всеки. Така бе направен елегантният пробив. Няколко месеца по-късно Иван Костов излезе отново на политическата сцена. Засега само със статии по вестници и списания, но при съпруга като Елена Костова този етап не може да бъде друго освен плавен преход към едно триумфално и жадувано от мнозина завръщане.

 

Петя Славова

Председателят на Управителния съвет на Инвестбанк (доскорошната Нефтинвестбанк) Петя Славова успя да се пребори с ексдиректора на някогашната МОБ „Свети Никола" Цветан Начев за собствеността над финансовата институция. Сега банката има нов надзорен съвет, в който доминират лица и фирми, свързани с „Феста Холдинг" АД. Очарователната банкерка обаче е по-известна с това, че е председател на надзорния съвет на „Феста Холдинг" от неговото създаване. Холдингът се занимава с обработката на най-големите лозови масиви в Източна България. Според познавачи вината са сред най-добрите у нас благодарение на професионализма на екипа от технолози във „Винком" - Бургас, и „Черноморско злато" - Поморие. Над 70% от износа на български вина за Русия и бившите съветски републики се пада на „Феста Холдинг".

 

Мая Георгиева

Изпълнителен директор на една от особено агресивно и успешно развиващите се финансови институции в България - Първа инвестиционна банка. Георгиева получи приза „Банкер на годината" за 2001 г., тъй като, както сама признава, „е внесла най-много чужди капитали в страната". Има намерение да се бори отново за титлата и през тази година. В бранша е от 24 години. Кариерата й започва в БНБ и закратко се свързва и с Банката за земеделски кредит. Ръководи международния отдел на ПИБ, който е втори по обем на работа след Булбанк. Организира всички кредитни линии на институцията от чужбина и акредитивите за внос на клиентите. Увлича се по културизъм и изповядва веруюто, че „без болка няма успех".

 

Цветелина Бориславова

Нежната половинка на генерал Бойко Борисов има очарователно присъствие и силен нюх в бизнеса и обществените изяви. След като доказа безспорния си талант в банкирането като председател на надзорния съвет на Стопанска и инвестиционна банка, Цветелина Бориславова вложи сили и енергия в създаването на „Глобална България". В ролята си на координатор тя обяви, че сдружението ще помогне на гражданското общество да посрещне новите предизвикателства по пътя на страната към ЕС и НАТО.

Тя самата ежедневно продължава да се справя с предизвикателствата на банковата професия. СИБанк управлява парите на по-голямата част от териториалните управления на НОИ, столичния КАТ, „Български пощи", някои от митниците и електроразпределителните дружества.

 

 

Саша Безуханова

Саша Безуханова носи професията в душата си, единодушни са всички от IT-бранша у нас. През 1998 г. „Хюлет-Пакард" открива директно представителство в България. За генерален директор е избрана Саша Безуханова. Оттогава тя направи „Хюлет-Пакард" най-успешната и най-добра IT-компания в страната. Саша печели награди всяка година. Фондация „Еврика" я обяви за млад мениджър за 1997 г., а специализираното издателство IDG й връчи приза „Бизнесдама на десетилетието" в областта на информационните технологии. От миналата година Саша е вицепрезидент на Българската международна стопанска асоциация (БИБА).

„Наред с непосредствените си професионални цели всеки трябва да мисли как да бъде полезен на обществото", казва Саша Безуханова. Като посланик на „Хюлет-Пакард" в България тя е в основата на многото филантропски програми на компанията. Последното дарение са два мащабни компютърни центъра за общините Главиница и Гърмен.

 

Лора Видинлиева

Съпругата на покойния бивш шеф на „Мобилтел" Владимир Грашнов продължава да е сред най-влиятелните дами в страната, независимо че прекарва по-голямата част от времето си в ЮАР. Тя създаде и изцяло финансира медицински център за лечение на болестта СПИН в южноафриканския град Дърбан, където се прилагат хомеопатичнити лекарства на сръбския имунолог проф. Йованович. Наскоро тя получи благодарности от високопоставени държавници от ЮАР за благородния си жест в борбата с коварната болест на XXI век и усилията й да промени съдбата на милиони болни по света.

 

Диана Митева

Тя е начело на „Демирбанк - България" АД от началото на 2002 г. Красивата банкерка е започнала кариерата си още в зората на частния бизнес в България - участвала е в създаването на 3 частни финансови институции. През 1993 г. започва работа в първия клон на чужда банка у нас „Хиос Банк - София". Година по-късно преминава в ИНГ Банк, където е финансов директор и зам. изпълнителен директор. От 1999 г. е в екипа на „Демирбанк - България", като първоначално е финансов директор, а по-късно поема управлението на отдел „Бизнесразвитие, маркетинг и кредитиране". Днес Диана Митeва е една от най-обичаните от колегите си и уважавани от конкуренцията банкери у нас.

 

Мира Янова

Всяка поява в медиите на социоложката и шефка на MBMD Мира Янова означава, че тя задължително ще каже нещо важно, не особено приятно за някои кръгове, но отразяващо обществено-политическите процеси у нас. С неуморна работа тя успя да извоюва позицията на сериозен социолог, който не търси евтини сензации в иначе доста компрометираната у нас професия.

 

Лидия Йорданова

Вече доста години известната социоложка прониква в тайните на общественото мислене - напоследък като директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). С нейното име се свързва и закрепването на поразклатеното допреди няколко години доверие към авторитетната институция сред социологическата общност.

НЦИОМ е създаден с решение на парламента през декември 1989 г. като държавен институт, който подпомага с дейността си хората, които взимат важните обществени, икономически и политически решения. Йорданова е ръководила хиляди изследвания по различни злободневни теми. Тя обаче признава, че анкетираните невинаги отговарят открито и конструктивно на въпросите. „Недоверието е обзело 2/3 от българите. То обаче е защитна бариера срещу реалността", обича да казва шефката на НЦИОМ.

 

Румяна Бъчварова

Без претенции за последна инстанция шефката на „Медиа ЛИНК" Румяна Бъчварова ненатрапчиво, но безкомпромисно наложи своята социологическа агенция на пазара. Днес медийните изследвания на „Медиа ЛИНК" са единствената алтернатива на електронната пийпълметрия, която през последната година натрупа доста негативи главно поради монополизма на една-единствена фирма, занимаваща се с нея. Проучванията, които прави агенцията на Бъчварова, са с голяма месечна и годишна извадка, която позволява прецизен анализ на аудиториите и рекламния пазар.

 

Светлана Василева

В професионалния стил на влиятелната тв шефка няма нищо арогантно или агресивно. Без много шум около себе си тази симпатична руса жена си запази статута на основна фигура в най-проспериращата частна електронна медия у нас. Същевременно управляващият директор на bTV показва абсолютна безкомпромисност в работата си, което се вижда всеки ден на екрана на водещата електронна медия у нас. Изминалата 2002 г. беше още по-успешна във финансово отношение за bTV от предходната.

 

Поля Станчева

Къдрокосата Станчева продължава да носи ореола си на единствената шефка на държавна медия в България днес. Сядането й в директорското кресло на БНР бе съпътствано с безброй перипетии, но журналистката и бивша прессекретарка на Народното събрание успя да стъпи здраво на „Драган Цанков" 4. Драмите около приемането на нов медиен закон, който предвижда орязване на правомощията на шефовете на държавните медии, сякаш подминават Поля Станчева. Дори напротив - няма да е преувеличено, ако се каже, че Станчева е в стихията си. Тя съживи радиото, което бе стигнало дъното след безумни конкурси за генерален директор, организирани от старото НСРТ. Медията с лекота възвърна старата си лидерска слава, в основата на което е именно Поля.

 

 

Милена Милотинова

Ако има пример за обществено влияние, което може да бъде и с позитивен, и с отрицателен знак, то това е шефката на парламентарната медийна комисия и депутатка от НДСВ Милотинова. Бившата тв водеща, която се прочу скандално покрай отрязаната от чеченец глава на руски войник, показана във водена от нея емисия „По света и у нас", продължава да трупа негативи в журналистическата гилдия покрай лансирания от нея нов медиен закон. Чаровната и миловидна дама дори се сдоби с прякора „Гилотинова". Наскоро председателят на Евросъюза за радио и телевизия Вернер Румпхорст заяви, че медийният проектозакон „Милотинова" има сериозни недостатъци, и дори отказа да се срещне с основната му авторка при посещението си у нас.

 

Люба Ризова

Ако трябва да се посочи жената, която успя да разчупи канона в тв новинарството, то това безспорно е шефката на bTV-новините.

Никак не е без значение кой и как подрежда една от най-гледаните и авторитетни информационни емисии в родния ефир. А основното в тях, както казва Ризова, е човекът. Мнозина твърдят, че новините на bTV са прекалено битови и приземени до обикновени хора. „Протоколът не е новина", парира ги тя с любимата си летяща фраза.

 

Лили Маринкова

Каже ли се „Неделя 150", то в съзнанието на всички неминуемо изскача името Лили Маринкова. Тя се е превърнала в емблема на националното радио и на интервютата и дискусиите в директния ефир. Няма политик с тежест в българското публично пространство, който да не е минал поне веднъж през „бръснарницата" на Лили Маринкова. Дамата на БНР е категорична, че щом си политик, няма начин да си честен. Затова й се носи славата на ловец и на изобличител на политически лъжи.

 

Силва Зурлева

„Няма да се откажем от борбата за национален ефир" - тези думи на Силва Зурлева, казани пред „ТЕМА" неотдавна, най-точно обобщават непоклатимата амбиция на шефката на директорския борд на Нова телевизия.

Самотният бегач на дълги разстояния е прозвище, което идеално залепва на чаровната дама. Това нейно упорство, по-характерно за синия пол, в никакъв случай не я лишава от женския й чар. Напротив - Зурлева знае какво иска и знае как да го постигне, но с такт и дипломатичност. Медията й поддържа висок обществен рейтинг, особено в пояса, в който се излъчва „Стани богат" и, разбира се, сутрешното предаване на Милен Цветков. „Въпреки развитието на тв пазара през 2002 г. и увеличаването на рекламите хубавите програми всъщност са малко - обобщава Зурлева. - Затова всяко добро нещо, което го има на екрана, трябва да се отглежда грижовно", допълва авторитетната тв шефка.

 

Жените емблеми

 

Културата, шоубизнесът и спортът по традиция са области, където нежният пол намира благодатно поле за изява. Тук обаче е и най-трудно да се откроят личности, които не само са постигнали големи успехи, но и са прокарали свой собствен път, станали са пример за подражание или са наложили някаква своя индивидуална философия. В държавата с най-много културни министърки (или министерши) истински влиятелните жени от тази сфера всъщност се броят на пръсти.

 

Елена Йончева

Симпатичната тв репортерка, която доскоро някак си бе потънала в сянката на житейския си спътник, БСП-лидера Сергей Станишев, отново напомни за напористия си дух и железен професионализъм като кореспондент от горещи точки на света. Сега Елена всяка вечер се показва на тв екраните, за да ни осветли за събитията в Ирак. Репортерката е там и чрез сателитен видеотелефон предава новини от Багдад. Елена е сред жените, които без излишен шум и показност са готови да отстояват каузата си докрай.

 

Веселина Каналева

Казват, че тя е жената-радио в България. Собственичката-патрон на пловдивското радио „Веселина" здраво удържа позициите на своята национална верига в челната тройка на най-слушаните радиостанции в България наред с „Дарик" и „Хоризонт". Каналева хладнокръвно показа как една жена в България, стига да има хъс и амбиция, непременно ще успее, дори и в най-жестокия откъм конкуренция медиен сектор.

 

Миглена Ангелова

За Миглена Ангелова казват, че е телевизионната майка Тереза. Предаването й „Искрено и лично" по bTV се превърна е абсолютно запазена територия на човешкото състрадание. Всеки може да си изплаче болката, житейската трагедия или битова драма пред Миглена. А тя пък да направи достояние всичко на милионната аудитория на bTV. Дори самият факт, че срещу многодетната водеща вече се водят дела, говори, че Ангелова е извадила на показ нечии кирливи ризи.

 

Ани Салич

След като Радина Червенова слезе доброволно от сцената на тв водещите новинарки с влияние, на върха самотно остана доскорошната й конкурентка от bTV Ани Салич. Като доказателство, че Салич е жена с влияние, може да се приеме и фактът, че в 19.30 ч тя неизменно е на екрана, докато партньорите й непрекъснато се сменят.

 

Васа Ганчева

Госпожа „Телевизионни мистерии". Това прозвище идеално лепва на тв режисьорката Васа Ганчева, чиято едноименна рубрика за тв критика във в. „Дневен Труд" я изстреля в орбитата на жените с влияние у нас.

Сега всеки понеделник тв звезди и хора от бранша си задават един и същ въпрос: „Чете ли какво е написала Васа?". Някои я обвиняват в пристрастност и разчистване на лични сметки. Други я цитират като последна инстанция. „Аз не съм професионален писач, но съм професионален телевизионер - казва в отговор Ганчева. - Чувството за коректив не трябва да напуска никого. И когато се отправя критика, право е на всеки да я приеме, да я отхвърли или да й отговори. Смятам, че на нашето общество въобще му липсват корективи, а особено в телевизионния пейзаж гледката е просто смешна."

 

 

Венелина Гочева

Опитната журналистка извървя сравнително бързо целия път в журналистиката - от стажант-репортерка до главен редактор на един от най-големите български вестници - „24 часа". Без да търси реализация в авторски текстове, тя успя да се докаже в далеч по-важни области - умее да организира екипа си и да убеждава в своята кауза дори враговете си. Въпреки масово падащите тиражи на вестници напоследък Гочева, както свойски я наричат подчинените й, безспорно успя да стабилизира и подобри съдържанието на „24 часа", което се дължи най-вече на управленческите й умения. През 2002-а главната редакторка стана и съосновател на влиятелното бизнессдружение „Глобална България", смятано за нещо като „синя алтернатива" на „Възраждане".

 

Димитрана Александрова

Кариерата на главната редакторка на вестник „Сега" е напълно съпоставима с нейната някогашна колежка от „24 часа" Венелина Гочева. Редакцията на „Сега" впрочем е идеален пример за матриархат във формирането на общественото мнение - почти всички заместник главни редактори и редактори в изданието са жени.

 

Галя Прокопиева

Крехката и симпатична Галя ръководи най-младия български ежедневник - „Дневник". Тя е не само съпруга на неговия издател Иво Прокопиев, но и опитен (въпреки младостта си) журналист, школуван в най-силните години на седмичника „Капитал". Въпреки бутиковия тираж на „Дневник" и твърде профилираното му съдържание Прокопиева с достойна за уважение преданост устоява съществуването на десния печат у нас.

 

Милена Попова

Милена Попова е пример за това как една жена с труд, амбиция и лични качества може да се измъкне от ореола на влиятелния си съпруг. Постижението е още по-голямо, когато този мъж се казва Петьо Блъсков.

Чаровната дама успя безапелационно да наложи месечното си списание „EVА" като едно от елитните издания на пренаселения вестникарски пазар у нас и да го превърне в своеобразна женска библия на изискания стил.

 

Стояна Георгиева

Ръководеният от нея информационно-коментарен сайт Mediapool.bg отдавна се е утвърдил като една от най-влиятелните електронни медии у нас. Анализите и обзорите, които се публикуват там, намират широк отзвук както в политическите кръгове, така и в журналистическата гилдия. През последната година Стояна успя, ако не напълно, поне отчасти да се отскубне от лепнатото й клеймо „човек на Костов". Наред с много статии и коментари, утвърждаващи авторитета на бившия премиер и лидер на СДС, в „Медиапул" се появиха и доста публикации, остро критикуващи неговите позиции.

 

Лили Иванова

Неслучайно „Плейбой" стартира у нас с Лили Иванова на корицата на първия си брой. Това бе поредното доказателство колко верен е лафът, че в България през вековете ще пребъдат 3 неща - киселото мляко, Христо Стоичков и Лили Иванова. Примата на родната естрада има респектиращ авторитет не само сред арт гилдията, но и сред народа.Тя вече е качена на пиедестала на неувяхващите символи, на които се крепи самочувствието на една нация. Лили е безапелационен пример за това как не само с талант, но и с къртовски труд една личност може да получи непреходно национално значение.

 

Христина Ангелакова

Оперната прима, която наследи Пламен Карталов като директор на Националната опера и смело тръгна да налага нов стил с цел популяризиране на смятаното за твърде елитарно изкуство. Ангелакова покани именити театрални режисьори - Бойко Богданов и Здравко Митков, за реализацията на ключови заглавия от актуалния афиш на операта. „ Просто ми се иска на нашата сцена да виреят различни режисьорски стилове - не само на оперни постановчици, но и на театрални и филмови режисьори. Впрочем това не е някаква моя приумица, съвремието ни го изисква. В световен план нещата също вървят в тази посока", обясни оперната прима в скорошно интервю за „ТЕМА".

 

Юлия Кръстева

Световноизвестната структуралистка, която от години живее и работи в Париж, продължава да бъде един от най-уважаваните философи на новото време. Книгите й са феминистки реплики на класиците на психоанализата Фройд и Юнг, на писатели като Достоевски и на режисьори като Бергман.

 

Миряна Башева

„Ако НАТО отговаря за българските писатели, ще ги дебне най-вече заради тяхната численост" - каза преди години най-добрата българска поетеса и се посвети на вестникарството. Прелита ежедневно над родния печат във в. „Сега" и с хапливо чувство за хумор опълчва „тежкия си характер" срещу глупостта, арогантността и суетата, развели знамена над „гражданското приличие". Авторката на „Ние сме безнадежден случай", „Булевардът", „Футуролог" и още куп други обезсмъртени в песни стихове е винаги нащрек за истината и отклоненията от нея, за патетичните й преувеличения и всичко останало, което те кара да изречеш: „Простете за мекия израз, аз все пак съм жена." Ако у нас днес трябва да посочим един-единствен чистокръвен интелектуалец, това може би ще бъде Миряна Башева.

 

Евгения Калканджиева

Бившата манекенка и 6-а на конкурса „Мис Свят" е един най-сериозните фактори в българската модна и моделска индустрия. Синеоката и волева Жени е рядък за нашия шоубизнес пример за хъс, последователност и непрекъснато усъвършенстване. Калканджиева има много сериозен международен авторитет. Последният конкурс за топмодели на „Визаж", който се състоя през декември, бе наблюдаван на живо от представители на дузина елитни световни агенции начело със знаменития италианец Рикардо Гай. Днес Жени организира своя пореден конкурс „Мис България", чиито права за провеждане притежава заедно с Ирина Папазова. Лицензът за изпращане на наша участничка на „Мис Вселена" обаче се държи от Дарина Павлова, която също ще организира свой финал за най-красива българка по-късно този месец.

 

Дарина Павлова

Съпругата на боса на MG Илия Павлов напоследък е много повече „Мега", отколкото „Мулти". Ръководената от нея агенция „Мегаталант" бързо се утвърди като основен фактор в модната индустрия и конкурсите за красота у нас. Облечена винаги по последен писък на модата, Дарина Павлова е всичко друго, но не и скучаеща прахосница на пари.

 

Вяра Кочовска

Най-прочутата българка екстрасенс от години е синоним на упованието на хиляди българи. Кочовска е не просто човек със свръхестествени способности, не само физически лечител. Тя е символ на онова друго измерение, в което за всяка човешка болка има лек и за всеки проблем - съвет и добра дума.

 

Стела Димитрова

Известната пловдивска екстрасенска е един от малкото научно доказани сензитивни феномени в България. 10 години БАН изследва нейните способности и ги отрази в специална книга. Стела Димитрова е била обект и на специални проучвания в Русия. Помогнала е на хиляди българи, пред вратата й винаги има опашка от хора, за които тя е последната надежда.

 

Стефка Костадинова

Най-голямата и титулувана наша атлетка на всички времена е и една от най-прославилите се по света българки. Олимпийската шампионка в скока на височина отскоро заема поста заместник-министър на спорта и отговаря за работата на дирекция „Спорт и здраве".

 

Нешка Робева

Легендарната наша треньорка по художествена гимнастика днес пълни залите като постановчик на зрелищни спектакли, съчетаващи фолклорни мотиви и модерни ритми, изящност и акробатична виртуозност. Същевременно Нешка е и член на новия Управителен съвет на Спортния тотализатор, чийто ръководител пък е друга влиятелна дама днес - Ирена Кръстева.

 

Екатерина Дафовска

Успехите на чепеларката в биатлона през последните месеци са може би най-голямата реклама за България в света на зимния спорт. С победите на Дафовска на снежния полигон се свързват и надеждите ни да защитим авторитета си на спортна нация и да извоюваме домакинство на зимни олимпийски игри.

 

 

 

Аня Пенчева

Актрисата-секссимвол не само е едно от най-популярните лица (и фигури) в българското кино и театър през последните 20 години. Аня Пенчева е известна в гилдията и като неуморима жена, която смело се впуска във всякакви авантюри - беше рекламно лице на шампоани и любовно вино, опита се да помогне на обвиняемия Дон Цеци, свидетелствайки в негова полза пред съда, водеше пунически войни срещу някогашния директор на Народния театър Александър Морфов. Просто Аня отдавна е нещо много повече от актриса, колкото и да не се харесва това на мнозина. И остава все така привлекателна.

 

Катерина Евро

Заедно с естрадната легенда Лили Иванова неостаряващият секссимвол на родното кино беше една от първите дами, които се престрашиха да се появят в най-популярното българско списание днес - „Плейбой". Освен като жена със стил, Катето Евро е известна в гилдията и като грижовна майка и гостоприемна домакиня. Дали ще се появи в екстравагантен тоалет на светско събитие, или ще дава рецепта за домашна туршия, тя винаги ще бъде пример за подражание на много българки.

 

Ивайла Бакалова

Бившата „Мис България" е всичко друго, но не и поредната красавица, потънала в забвение след свалянето на короната от главата си. Днес Ивайла е важна фигура в агенцията на Дарина Павлова „Мегаталант" и често обикаля страната за организирането на кастинги, на които лично подбира участнички в конкурси за красота.

 

Наталия Гуркова

Още една бивша „Мис България", която свети със собствена, а не с отразена светлина. Гуркова е неуморим участник в модни дефилета и рекламно лице на куп престижни марки. Тя е и една от малкото топманекенки, способни да аргументират с интелект и самообладание своите позиции по важни обществено-политически въпроси.

 

Юлияна Кънчева

Първата българка, появила се на корицата на „Плейбой", днес е една от най-популярните наши манекенки. Макар и вече да не се изявява като актриса (още се помни изявата й в касовия филм по сценарий на Дилов-син „Ла донна е мобиле"), Юлияна е сред все още редките у нас примери за красавица, нелишена от интелект и амбицирана да постигне нещо повече от пробив на модния подиум.

 

Венета Райкова

Някогашната водеща на „Ексклузивно" по Евроком днес не се занимава активно с тв журналистика (заема пост в столичната висша магистратура), но продължава да е влиятелна фигура в медийното пространство. Венета едва не стана водеща на вечерното ток-шоу на Канал 1 „По-добре късно, отколкото никога". Огромен интерес предизвикаха и нейната изискана фотосесия в „Плейбой", както и скорошното й интервю за „ТЕМА", в което тя направи подробен и доста точен обзор на състоянието на българските медии и шоубизнес днес.

 

 

Ива Екимова

Личността на водещата на „По-добре късно...", която вече окупира кориците на лайф-стайл списанията, е възприемана противоречиво. Доста зрители изразяват съмнения, че съпругата на вокалиста на „Сленг" Дими е най-подходящата за подобно живо предаване. Ива се опитва да налага в ефира нов стил - на небрежната водеща-глезла, която не крие своята некомпетентност по много въпроси, но никога не се срамува да попита. Така тя постепенно се утвърждава като сериозна конкуренция на някогашната си колежка от състезанието „Невада" Гала.

 

Глория

Най-преуспялата, имитирана, обожествявана и охулвана наша поп-фолк певица. Солоалбумите й са продадени в тираж от над половин милион екземпляра. Наскоро Глория получи и специално отличие от телевизия „Планета" като най-добрата посланичка на българската песен по света.

 

Рени

Тя също е една от певиците с най-високи продажби у нас. Рени е и сред най-популярните наши изпълнителки в съседна Сърбия, където летвата в шоубизнеса по традиция е повдигната доста по-нависоко. Напоследък гласовитата Рени се изявява и като лице на нашумелия столичен клуб „Планета", който всяка вечер събира светския елит на шумни поп-фолк партита.

 

 

ЖЕНСКО ЦАРСТВО "РЕКЛАМА"

 Нежният пол почти изцяло контролира един от малкото реално функциониращи и прогресиращи сектори в българската икономика - рекламния пазар. Тук изреждаме само дамите, които заемат ръководни постове във водещите агенции. Освен тях обаче има и поне дузина други, които „дърпат конците" на големи фирми, без непременно да заемат управителна длъжност в тях. Водещите рекламни шефки у нас са: Юлита Станишева - „Юнивърсъл Маккан", Екатерина Попова - „Огилви енд Мейда", Калина Иванова - „Крес", Емилия Бакърджиева - „Пиеро 97", София Пенева - „Графити ББДО", Яна Сарандева - „Лоу Суинг", Екатерина Буюклиева - „Медиа клуб", Елена Димитрова - „Арт пикчърс", Петя Петкова - „Клокуърк" и Кристина Друмева - TBWA.

 назад съдържание напред

съдържание


Най-влиятелните жени в България през 2003-а
В политиката, бизнеса, медиите или просто в семейството, да бъдеш от нежния пол често пъти означава да си в ...


За обвивката и съдържанието на политиците
Почти всички революции са направени от лептозомен тип хора, а диктаторите най-често са микс между атлети и пикници ...


Инвестиции по "Параграф 22"
Икономическото министерство отново лансира в публичното пространство законопроекта за т.нар. свободни индустриални ...


Иван Нейков: Ако Софиянски пожелае трети мандат, СДС трябва да издигне партийна кандидатура
В социалната политика не е възможно да има победа. Но пък хубавото е, че ако имаш добър екип, можеш да буташ ...


Темане
...


Геополитика за $5,99
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.